Εφετείο | Ημέρα 75: «Η αστυνομία ήταν απαθής»

75η δικάσιμος- 27/02/2024 – Αίθουσα τελετών Εφετείου Αθηνών

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Παρών ήταν ο κατηγορούμενος Λαγός (κρατούμενος).

III. Συνεδρίαση

Κατά τη διάρκεια της 64ης δικασίμου (23/11/2023) είχε υποβληθεί αίτημα από την πλευρά της υπεράσπισης, να κληθεί ως μάρτυρας ο Σιπριέν Αμούμπου, ιδιοκτήτης της επιχείρησης στην Κυψέλη που κάηκε από ΧΑυγίτες στις 14/05/2013. Το δικαστήριο αποφάσισε να αναγνωστούν οι καταθέσεις του που βρίσκονται στη δικογραφία, όπως είχε γίνει και στη διαδικασία στον πρώτο βαθμό [ο μάρτυρας ζει στη Γαλλία].

Στη συνεδρίαση προσήλθε να καταθέσει ως μάρτυρας ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, Μάριος Λώλος. Αναφέρθηκε σε περιστατικό του 2014, όπου κατά την κατάθεση των κατηγορουμένων Μιχαλολιάκου και Λαγού στην ανακρίτρια στο Εφετείο, υπήρχε συγκέντρωση των οπαδών της ΧΑ. Οι συγκεντρωμένοι απωθήθηκαν από τα ΜΑΤ και μετά το τέλος της συγκέντρωσης οι φωτορεπόρτερ Παζαρτζή και Κέμμος δέχθηκαν επίθεση από τους οπαδούς της ΧΑ. Ο ίδιος δεν ήταν παρών, αλλά ειδοποιήθηκε λόγω του συνδικαλιστικού του ρόλου. Του μετεφέρθη το περιστατικό, η παρουσία του Ηλία Κασιδιάρη στη συγκέντρωση, καθώς και η παρουσία στο πλήθος ατόμων με διακριτικά της ΧΑ. Η ένωση φωτορεπόρτερ έκανε δημόσια καταγγελία για την επίθεση και κλήθηκε ο ίδιος ως πρόεδρος της ένωσης από την ειδική ανακρίτρια κα Κλάππα να καταθέσει. Το δεύτερο περιστατικό στο οποίο αναφέρθηκε ο μάρτυρας ήταν στον Άγιο Παντελεήμονα το 2009, όταν ο ίδιος κάλυπτε για την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος τις διαμαρτυρίες των κατοίκων ενάντια σε μετανάστες που ζούσαν στην ίδια περιοχή. Επεσήμανε την παρουσία της Θ. Σκορδέλη εκεί, η οποία τον φωτογράφισε και τον εξύβρισε.

Το τρίτο περιστατικό για το οποίο κατέθεσε ο μάρτυρας ήταν η επίθεση του κατηγορούμενου Ηλία Κασιδιάρη σε φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters στα δικαστήρια της Ευελπίδων, μετά την απολογία του στις 02/10/2013. Τέλος αναφέρθηκε στην πορεία διαμαρτυρίας μια ημέρα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπου οπαδοί της ΧΑ πετούσαν πέτρες στους συγκεντρωμένους καλυπτόμενοι πίσω από τη γραμμή των ΜΑΤ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, ο μάρτυρας περιέγραψε την εμφάνιση του πλήθους σε συγκεντρώσεις της ΧΑ ως στρατιωτικοποιημένους στα παραγγέλματα, με όμοια ενδυμασία, με παραγγέλματα, πυρσούς και βήμα, ενώ υπογράμμισε την αντίθεση με άλλους κομματικούς χώρους και φορείς. Στις συγκεντρώσεις της ΧΑ υπήρχαν συγκεκριμένες οδηγίες για το τί μπορούν οι φωτορεπόρτερ να φωτογραφίζουν. Χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της αστυνομίας απαθή, καθώς κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Εφετείο (2014) ήταν αυτόπτες και δεν παρενέβησαν. Δεν απέδωσε προσωπικά κίνητρα στις επιθέσεις αυτές, αλλά τις απέδωσε στην ιδιότητα των φωτορεπόρτερ.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας δέχθηκε ερωτήσεις από την πλευρά της υπεράσπισης και αναφέρθηκε σε παλαιότερο περιστατικό προ εικοσαετίας περίπου, όταν τα γραφεία της ΧΑ ήταν ακόμη στην οδό Σωκράτους, όπου συγκεντρωμένοι σε πορεία της ΧΑ επιτέθηκαν σε πρόσφυγες πετώντας τους πέτρες, καλυπτόμενοι πίσω από την παράταξη των αστυνομικών. Επανέλαβε ότι οι φωτορεπόρτερ γίνονταν στόχοι επιθέσεων από τη ΧΑ λόγω της ιδιότητάς τους και της δύναμης της φωτογραφίας ως μέσου αναμετάδοσης της πληροφορίας. Επίσης εξήγησε, ότι λόγω της καθημερινότητας της εργασίας του, μπορεί να διακρίνει τους οπαδούς της ΧΑ από αυτούς της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ή του ΚΚΕ.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του μάρτυρα Λώλου, προσήλθε να καταθέσει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Μπούσιος που καλύπτει το αστυνομικό ρεπορτάζ στον τηλεοπτικό σταθμό Σταρ. Κατέθεσε ότι τον Δεκέμβριο του 2013 κάλυπτε ως δημοσιογράφος την πορεία στη μνήμη δύο νεκρών χρυσαυγιτών (Καπελώνη και Φουντούλη), από τα γραφεία της ΧΑ προς το νεκροταφείο του Νέου Ηρακλείου, όταν δέχθηκαν επίθεση ο ίδιος και ο εικονολήπτης που τον συνόδευε. Από την κεφαλή της πορείας που βρίσκονταν, κινήθηκαν προς τα πίσω για να δουν την ανταλλαγή αντεγκλήσεων μεταξύ κάποιων από τους συγκεντρωμένους και ενός κατοίκου από το μπαλκόνι του. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι κάποιοι από τους συγκεντρωμένους πήγαν προς την πολυκατοικία, προκαλώντας αντεγκλήσεις και άλλοι πήγαν προς τον ίδιο και τον οπερατέρ και τους ζήτησαν να μην μαγνητοσκοπήσουν. Ταυτόχρονα τρεις μεγαλόσωμοι άντρες τους επιτέθηκαν λεκτικά και σωματικά. Ο μάρτυρας δέχθηκε γροθιές στο κεφάλι που του προκάλεσαν αιμορραγία από αμυχή στο αυτί. Έφυγαν τρέχοντας όπως είπε από το σημείο. Είπε επιπλέον ο μάρτυρας, ότι έχει καλύψει πολλές άλλες συγκεντρώσεις και πορείες της ΧΑ από το 1995. Από τότε έως και σήμερα, πάντα υπήρχε υπόδειξη για το σημείο που επιτρέπεται να στέκονται και για τον χρόνο κατά τον οποίο επιτρέπεται να καταγράφουν οι δημοσιογράφοι, ενώ το κλίμα της απαγόρευσης ήταν τέτοιο που δεν επέτρεπε να αγνοηθεί η εντολή.

Στις ερωτήσεις που δέχθηκε από την πλευρά των παριστάμενων προς υποστήριξη της κατηγορίας ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι δεν προηγήθηκε κάποια αντέγκληση μεταξύ του και των χρυσαυγιτών, βγήκαν από διαφορετικό σημείο από το σώμα της πορείας και τους χτύπησαν. Περιέγραψε την ομοιόμορφη εμφάνιση των συμμετεχόντων στις πορείες της ΧΑ, με μαύρα ρούχα και αρβύλες. Ανέφερε ότι δεν εξεπλάγη από την επίθεση που δέχθηκε, ότι ήταν τυχαίο που υπήρξε θύμα ο ίδιος, ενώ χαρακτηριστικά είπε για την επίθεση των ΧΑυγιτών ότι «είναι σα να λέμε ότι έχει ζέστη το καλοκαίρι στην Ελλάδα». Μίλησε για πειθαρχία στις συγκεντρώσεις της ΧΑ και ότι είναι αδύνατο να παρεισφρήσει κάποιος τρίτος. Για τη στάση της αστυνομίας ο μάρτυρας είπε ότι δεν ανέφεραν κάν την επίθεση στα κεντρικά, ούτε τους πλησίασαν για να ρωτήσουν αν είναι καλά μετά το πέρας αυτής.

Κατά την εξέτασή του από τους συνηγόρους υπεράσπισης, ο μάρτυρας ανέφερε ότι υπήρχε κάλυψη από τα ΜΜΕ για την ΧΑ μέχρι το 2012, την οποία χαρακτήρισε κυρίως αρνητική.

Με την ολοκλήρωση της εξέτασης του μάρτυρα, το δικαστήριο διέκοψε για την επόμενη συνεδρίαση, την Παρασκευή 1 Μαρτίου, οπότε η διαδικασία θα συνεχιστεί με καταθέσεις μαρτύρων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ