64η δικάσιμος – Αίθουσα τελετών Εφετείου Αθηνών – 23/11/2023
Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.
II. Παρουσία των κατηγορουμένων
Παρών ήταν ο κατηγορούμενος Λαγός (κρατούμενος).
III. Συνεδρίαση
Στη συνεδρίαση συνεχίστηκε η κατάθεση του μάρτυρα Σεκ Χαντίμ, εκπροσώπου της κοινότητας Σενεγαλέζων. Ολοκληρώθηκε η εξέταση του μάρτυρα από την πλευρά της υποστήριξης κατηγορίας, με ερωτήσεις από το συνήγορο Σκαρμέα. Απαντώντας ο μάρτυρας ανέφερε ότι στις περιπολίες της ΧΑ όπου βρέθηκε αυτόπτης μάρτυρας τα άτομα κρατούσαν ρόπαλα και σίδερα και ξύλα.
Στη συνέχεια, υπεβλήθησαν ερωτήσεις στο μάρτυρα από την πλευρά της υπεράσπισης. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε ξανά στις απειλές που δεχόταν ο Σιπριέν Αμούμπου, [θύμα επίθεσης της ΧΑ, που πυρπολήθηκε το κατάστημα που διατηρούσε], ενώ για τις καταθέσεις που ο ίδιος είχε δώσει, επεσήμανε πολλές φορές ότι κατέθεσε σύμφωνα με τις οδηγίες των αστυνομικών οργάνων, μόνο όσα αφορούσαν τα γεγονότα εκείνης της νύχτας [που κάηκε το κατάστημα του Σ. Αμούμπου]. Σε ερώτηση για το αν ο κατηγορούμενος Λαγός είχε δώσει εντολή να γίνουν επιθέσεις στην περιοχή της Κυψέλης σε μετανάστες, ο μάρτυρας απάντησε ότι δε γνωρίζει για τον κατηγορούμενο Λαγό, αλλά επεσήμανε ότι ήταν παρών ο κατηγορούμενος Παναγιώταρος.
Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του μάρτυρα Σεκ Χαντίμ, κλήθηκε να καταθέσει ο επόμενος μάρτυρας, Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας Ελλάδος και πρόεδρος της ένωσης μεταναστών εργατών. Ερωτώμενος από την Πρόεδρο, ο μάρτυρας ανέφερε ότι βρίσκεται στην Ελλάδα από το 1997, και είναι πρόεδρος της κοινότητας από το 2005. Οι πρώτες ρατσιστικές επιθέσεις για τις οποίες ενημερώθηκε η κοινότητα ξεκίνησαν γύρω στο 2008-2009, ενώ το 2010 τα θύματα είδαν τους επιτιθέμενους με μπλούζες ΧΑ. Από τότε και μέχρι το 2013 και τις δολοφονίες των Λουκμάν και Φύσσα, ο μάρτυρας ανέφερε ότι είχαν χτυπηθεί περίπου 600-700 άτομα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο πογκρόμ εναντίον καταστημάτων μεταναστών που έγινε στη Νίκαια, όπου ομάδα ατόμων προπηλάκιζε τους μετανάστες να κλείσουν τα μαγαζιά τους, στη συνέχεια στην επίθεση κατά του Ασίφ Αλί μέσα σε λεωφορείο, στη ρατσιστική επίθεση κατά του τζαμιού στα Βασιλικά Χαλκίδος, στην εισβολή στο σπίτι ιμάμη στα Σεπόλια, όπου οι επιτιθέμενοι πάντα στην αρχή δήλωναν την ιδιότητά τους, ότι δηλαδή είναι μέλη της ΧΑ. Διαπίστωσε ότι οι επιθέσεις μειώθηκαν μετά τη δολοφονία Λουκμάν και σταμάτησαν εντελώς μετά τη δολοφονία Φύσσα, όταν ενεπλάκη η δικαιοσύνη.
Σε ερωτήσεις που του υπεβλήθησαν από την Εισαγγελέα, ο μάρτυρας αναφέρθηκε αναλυτικά στο πογκρόμ κατά μεταναστών στον Ασπρόπυργο, το Σεπτέμβριο 2011, που διήρκησε 2 ημέρες. Εκεί τραυματίστηκαν περίπου 50 άτομα συνολικά. Επίσης ο μάρτυρας αναφέρθηκε στην δυσβουλία των αστυνομικών δυνάμεων στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα (Ασπροπύργου, Νίκαιας, Αγίου Παντελεήμονα- ενδεικτικά) να δεχθούν την υποβολή μηνύσεων από τα θύματα ρατσιστικών επιθέσεων. Χαρακτηριστικά είπε ότι δεν τους απέτρεπαν ευθέως, αλλά είτε τους άφηναν να περιμένουν με τις ώρες, είτε πολλές φορές τους ανέφεραν ότι και η άλλη πλευρά μπορεί να κάνει μήνυση και να κρατηθούν, ή ακόμη και αν τα χαρτιά τους δεν είναι εντάξει να απελαθούν.
Απαντώντας σε ερωτήσεις από την πλευρά υποστήριξης της κατηγορίας ο μάρτυρας κατέθεσε ότι οι δράσεις της ΧΑ ήταν ομαδικές και οργανωμένες, ενώ το κόμμα της ΧΑ ποτέ δεν καταδίκασε κανένα από τα περιστατικά αυτά. Ανέφερε δε ότι η πακιστανική κοινότητα αριθμούσε περίπου 17.000 μέλη την περίοδο 2008-2013, ενώ για τις επιθέσεις κατά των μεταναστών από τη ΧΑ κατέθεσε ότι τα χτυπήματα ήταν βαριά, συνήθως με στόχο το κεφάλι των θυμάτων.
Στη συνέχεια ο μάρτυρας απάντησε σε ερωτήσεις της υπεράσπισης. Δεν εντόπισε συγκεκριμένα περιστατικά που να έχουν συμβεί στη ΝΕΖ Περάματος εναντίον μεταναστών, ενώ χαρακτήρισε τα περιστατικά επιθέσεων οργανωμένα και μετά από εντολές. Ο μάρτυρας δέχθηκε ερωτήσεις για την επαγγελματική του απασχόληση, για το αν είναι πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας ακόμη, για το προσφυγικό του στάτους, για το αν το πακιστανικό κράτος του έχει αφαιρέσει το διαβατήριο. Επίσης απευθύνθηκαν ερωτήσεις στο μάρτυρα για την εγκληματικότητα των ομοεθνών του και αν την καταδικάζει, ή αν ως επικεφαλής της πακιστανικής κοινότητας πιστεύει ότι αν δεν εκδοθεί ανακοίνωση καταδίκης των πράξεων αυτών είναι σαν να τις εγκρίνει. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι τα στελέχη της ΧΑ στις ομιλίες τους στη Βουλή και αλλού, καταφέρονταν εναντίον των μεταναστών και τον τρόπο αυτό νομιμοποιούσαν τις επιθέσεις.
IV. Αιτήματα της υπεράσπισης
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του μάρτυρα Σεκ Χαντίμ, υπεβλήθη από την υπεράσπιση συνολικά αίτημα να κληθεί ως μάρτυρας ο Σιπριέν Αμούμπου, ιδιοκτήτης της επιχείρησης στην Κυψέλη που κάηκε από ΧΑυγίτες στις 14/05/2013. Η εισαγγελέας πρότεινε να γίνει δεκτό το αίτημα, και η πλευρά υποστήριξης κατηγορίας επαφέθηκε στην κρίση του δικαστηρίου.
Στη διάρκεια της εξέτασης του μάρτυρα Τζαβέντ Ασλάμ, υπεβλήθη αίτημα από την υπεράσπιση να κληθούν ως μάρτυρες όσα άτομα κατονομάσει ο μάρτυρας ότι δέχθηκαν επιθέσεις από τη ΧΑ, αίτημα με το οποίο συμφώνησε η Εισαγγελέας και η πολιτική αγωγή. Μόλις ολοκληρώθηκε η κατάθεση του μάρτυρα, υπεβλήθησαν επίσης από την υπεράσπιση τα αιτήματα να προσκομίσει ο μάρτυρας τις δικαστικές αποφάσεις που υπάρχουν και στις οποίες αναφέρεται και αφορούν ρατσιστικές επιθέσεις κατά μεταναστών, καθώς και να κληθεί ο πρέσβης του Πακιστάν στην Ελλάδα προκειμένου να απαντήσει αν ο μάρτυρας έχει επισκεφθεί την πρεσβεία, όπως και να βεβαιώσει την επίσκεψη του κατηγορουμένου Μιχαλολιάκου σε αυτήν και να προσκομιστούν και τα βιβλία εισόδου επισκεπτών της πρεσβείας.
Η πρόεδρος απευθύνθηκε στο μάρτυρα ρωτώντας τον αν έχει στη διάθεσή του αποφάσεις κι εκείνος αποκρίθηκε ότι μπορεί να προσπαθήσει να τις βρεί για να τις προσκομίσει.
Η πλευρά της πολιτικής αγωγής, σχολιάζοντας τα υποβληθέντα αιτήματα, τα χαρακτήρισε εντυπωσιοθηρικά. Για τη μεν κλήση του πρέσβη, ο συνήγορος Παπαδάκης ανέφερε ότι η επίσκεψη Μιχαλολιάκου έλαβε χώρα το 2017, ενώ ο μάρτυρας καταθέτει για περιστατικά της περιόδου 2008-2013, και άλλωστε η πρεσβεία δεν είναι υποχρεωμένη να απαντήσει για το περιεχόμενο μιας συνάντησης. Για την προσκόμιση των αποφάσεων από τον ίδιο το μάρτυρα, υποστηρίχθηκε ότι η πολιτική αγωγή θα προσκομίσει καταδικαστικές αποφάσεις, όπως έκανε και πρωτόδικα, ενώ κανονικά θα έπρεπε με μέριμνα της εισαγγελίας να αναζητηθούν οι δικογραφίες, οι αποφάσεις και τα πιστοποιητικά αμετακλήτου αντίστοιχα.
Το δικαστήριο, έκανε δεκτό το πρώτο από τα υποβληθέντα αιτήματα, και αποφάσισε να κληθεί ως μάρτυρας ο Σιπριέν Αμούμπου στη συνεδρίαση της 30/01/2024. Παράλληλα, ανακοίνωσε τις δικασίμους για τον Ιανουάριο 2024: 9, 17, 18, 24, 25, 30 Ιανουαρίου
Στο σημείο αυτό, το δικαστήριο διέκοψε για την επόμενη δικάσιμο, την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, οπότε η διαδικασία θα συνεχιστεί.