Εφετείο | Ημέρα 80: «Πέρασαν μέσα από τους αστυνομικούς»

80ή δικάσιμος – 19/03/2024 – Αίθουσα τελετών Εφετείου Αθηνών

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Παρόντες ήταν ο κατηγορούμενος Λαγός (κρατούμενος) και ο κατηγορούμενος Δασκαλάκης.

III. Συνεδρίαση

Στη συνεδρίαση συνέχισε και ολοκλήρωσε την κατάθεσή του δεχόμενος ερωτήσεις από την υπεράσπιση ο μάρτυρας Μπιλάλης (για την υπόθεση επίθεσης ΧΑ σε σπίτι Πακιστανών στη Βαϊνιά Ιεράπετρας το Φεβρουάριο 2013). Ο μάρτυρας ανέφερε ότι μετά το περιστατικό στοχοποιήθηκε και ο ίδιος, αναγνώρισε και κατονόμασε ξανά τα τρία άτομα που είχε αναγνωρίσει και προανακριτικά, ενώ ανέφερε επίσης ξανά ότι τα άτομα που εισήλθαν στο ελαιουργείο δεν είχαν σκοπό να προμηθευτούν ελαιόλαδο, αλλά ζητούσαν να μάθουν αν απασχολούνται πακιστανοί στο χώρο εκείνο. Χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο Δασκαλάκη ως σημαίνον στέλεχος της ΧΑ στην περιοχή.

Ακολούθως προσήλθε να καταθέσει ο μάρτυρας Μαυρίδης (για την υπόθεση επίθεσης Χ.Α. σε αντιφασιστική συγκέντρωση στην Πάρο το Φεβρουάριο 2013). Ο μάρτυρας περιέγραψε ότι στην Παροικιά, μετά από προβολή ντοκιμαντέρ με αντιφασιστικό περιεχόμενο και υπαίθρια αντιφασιστική εκδήλωση, σχηματίστηκε αυθόρμητη πορεία των συγκεντρωμένων προς το σημείο όπου είχε προγραμματιστεί εκδήλωση της ΧΑ. Υπήρξαν συγκεντρωμένες αστυνομικές δυνάμεις πρωτόγνωρες για τα δεδομένα του νησιού, που απέκλεισαν την πρόσβαση στην πορεία, και έτσι κατευθύνθηκαν από άλλο, μικρότερο δρόμο στον τόπο της εκδήλωσης της ΧΑ. Συμμετείχε και ο ίδιος μαζί με τη σύντροφό του (Τρούλου). Όταν η πορεία σταμάτησε μπροστά στον αστυνομικό φραγμό, πέρασαν μέσα από τους αστυνομικούς υποστηρικτές της ΧΑ μαζί με τον (τότε βουλευτή) κατηγορούμενο Μίχο και επιτέθηκαν με σωματική βία χτυπώντας με σίδερα τον ίδιο, τη σύντροφό του και άλλους συγκεντρωμένους. Η επίθεση εναντίον τους σταμάτησε αφού ο επικεφαλής διμοιρίτης των ΜΑΤ, τράβηξε τον κατηγορούμενο Μίχο. Δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες στο ΚΥ Πάρου και η κυρία Τρούλου κατέθεσε μήνυση. Οι αστυνομικοί τους οδήγησαν στο λιμάνι ώστε να αναγνωρίσουν μεταξύ των αναχωρούντων, τα άτομα που τους επιτέθηκαν. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι εκείνο το διάστημα η ΧΑ δεν είχε γραφεία στο νησί, αλλά διέθετε πυρήνα. Στην πορεία συμμετείχαν περίπου 200 άτομα. Ακόμη επισήμανε ότι η κα Τρούλου δεν θα μπορούσε να αποτελεί απειλή για τον κατηγορούμενο Μίχο, μιας και η ίδια ήταν μικρόσωμη. Ο ίδιος αποθαρρύνθηκε να καταθέσει μήνυση εναντίον του κατηγορουμένου Μίχου, γιατί είχε τη βουλευτική ιδιότητα, ενώ τοποθέτησε στη συγκέντρωση και τους κατηγορουμένους Λαγό και Παναγιώταρο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, ο μάρτυρας εξήγησε ότι η αντιφασιστική συγκέντρωση δεν ήταν ούτε επιθετική ούτε επικίνδυνη, ενώ δεν υπήρξαν επεισόδια. Για τα χτυπήματα που δέχθηκε είπε ότι ήταν εξ επαφής, και με σκοπό να τον πλήξουν στο κεφάλι (όπου και τον έπληξαν). Σε φωτογραφίες που του επιδείχθηκαν από την επίθεση, ο μάρτυρας αναγνώρισε τους κατηγορουμένους Μίχο και Λαγό.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας δέχθηκε ερωτήσεις από την υπεράσπιση. Απαντώντας, ανέφερε ότι η κυρία Τρούλου εργαζόταν στην Πάρο ως αναπληρώτρια νηπιαγωγός, ενώ για την προβολή του ντοκιμαντέρ από την αντιφασιστική πρωτοβουλία εισέφερε ότι οτιδήποτε δεν κολακεύει και πάει ενάντια στο αφήγημα της ΧΑ, θεωρούν ότι τους προκαλεί. Παρά την τεταμένη ατμόσφαιρα που ο ίδιος αντιλήφθηκε, η κυρία Τρούλου θεώρησε ότι αφού ήταν παρόντες βουλευτές της ΧΑ δεν θα συνέβαινε κάτι σοβαρό.

Με την ολοκλήρωση της εξέτασης του μάρτυρα, το δικαστήριο διέκοψε για την επόμενη συνεδρίαση, την Τετάρτη 20 Μαρτίου, οπότε η διαδικασία θα συνεχιστεί με καταθέσεις μαρτύρων για την εγκληματική οργάνωση (επίθεση ΧΑ μπροστά από το ξενοδοχείο Belvedere – Χερσόνησος Ηρακλείου), και συγκεκριμένα των κκ Πανταγάκη, Φραγκομιχελάκη και Γρυπιώτη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ