Εφετείο | Ημέρα 81: «Θα έχεις και νεκρούς»

81η δικάσιμος – 20/03/2024 – Αίθουσα Δ120Α, 6ος όροφος Εφετείου Αθηνών

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Παρών ήταν ο κατηγορούμενος Λαγός (κρατούμενος).

III. Συνεδρίαση

Στη συνεδρίαση κατέθεσαν οι μάρτυρες Πανταγάκης και Φραγκομιχελάκης (αστυνομικοί διευθυντές την περίοδο για την υπόθεση επεισοδίων της ΧΑ έξω από το ξενοδοχείο Belvedere στη Χερσόνησο Ηρακλείου τον Νοέμβριο 2012). Πρώτος προσήλθε να καταθέσει ο μάρτυρας Πανταγάκης, αστυνομικός διευθυντής Ηρακλείου την εποχή εκείνη. Κατέθεσε ότι ήταν προγραμματισμένη εκδήλωση της ΧΑ στο ξενοδοχείο Belvedere και παράλληλα είχε προγραμματιστεί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας αντιεξουσιαστών, οπότε η αστυνομία έλαβε μέτρα να μην υπάρξει επαφή των δύο συγκεντρώσεων. Ανέφερε ότι αμφότερες οι συγκεντρώσεις ήταν προγραμματισμένες και ανακοινωμένες, καθώς και ότι η συγκέντρωση της ΧΑ δεν εμποδιζόταν από τους συγκεντρωμένους, αφού η αστυνομία είχε στήσει φραγμό 300 μέτρα μακριά από το ξενοδοχείο. Αναφέρθηκε ακόμη στην παρουσία του κατηγορούμενου Κασιδιάρη (τότε βουλευτή της ΧΑ) τόσο στην εκδήλωση όσο και στον εξωτερικό χώρο του ξενοδοχείου, όπου μαζί με 50-60 συγκεντρωμένους οπαδούς της ΧΑ πλησίασε τους αστυνομικούς που ήσαν επικεφαλής των δυνάμεων και ζητούσε να απομακρύνουν τους διαμαρτυρόμενους συγκεντρωμένους και ότι αν δεν το έκαναν μπορούσαν να έχουν και νεκρούς. Κατέθεσε δε ότι εξέλαβε τα λόγια του κατηγορούμενου Κασιδιάρη όχι ως αστεϊσμό, αλλά ως απειλή, και επιβεβαίωσε ότι ο κατηγορούμενος Κασιδιάρης καθοδηγούσε τους συγκεντρωμένους οπαδούς της ΧΑ. Σημείωσε ακόμη ότι κανείς από τους υπόλοιπους παριστάμενους βουλευτές (κατηγορούμενοι Παππάς, Μίχος, Μπαρμπαρούσης) δεν προσπάθησε να συγκρατήσει τον κατηγορούμενο Κασιδιάρη.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας απάντησε σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, όπου επανέλαβε ότι η συμπεριφορά του κατηγορούμενου Κασιδιάρη ωθούσε προς το να γίνει σύγκρουση, όπως και το ότι ποτέ άλλη φορά δεν έχει επιδείξει τέτοια συμπεριφορά πολιτικό πρόσωπο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης, ο μάρτυρας Πανταγάκης ισχυρίστηκε ότι υπήρχε πρόσβαση από άλλο δρόμο στο ξενοδοχείο αν κάποιος ήθελε να πάει στη συγκέντρωση της ΧΑ, ενώ δεν συμφώνησε ότι όσοι βρίσκονταν ήδη στο ξενοδοχείο ήταν αποκλεισμένοι. Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος από το έργο της αστυνομίας εκείνη την ημέρα, αφού δεν δημιουργήθηκαν επεισόδια μεταξύ των δύο συγκεντρώσεων.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του μάρτυρα Πανταγάκη, προσήλθε να καταθέσει ο μάρτυρας Φραγκομιχελάκης. Ο μάρτυρας υπηρετούσε ως αστυνομικός διευθυντής Ηρακλείου κατά το χρόνο του επεισοδίου. Αναφέρθηκε στις δύο προγραμματισμένες εκδηλώσεις (της ΧΑ και της αντιφασιστικής συγκέντρωσης) και στα μέτρα που έλαβε η αστυνομία ώστε να μην υπάρξουν επεισόδια. Και αυτός ο μάρτυρας κατέθεσε ότι υπήρχε πρόσβαση στο ξενοδοχείο, παρά τον αποκλεισμό του κεντρικού δρόμου. Περιέγραψε ότι από το χώρο του ξενοδοχείου βγήκαν περίπου 30 άτομα, μεταξύ αυτών οι (τότε βουλευτές) κατηγορούμενοι Μπαρμπαρούσης, Μίχος, Παππάς και Κασιδιάρης, ζητώντας επιτακτικά από τους αστυνομικούς να διαλύσουν την ομάδα των αντιεξουσιαστών και να τους συλλάβουν, και προσπαθούσαν να περάσουν τον αστυνομικό φραγμό και να προσεγγίσουν τη συγκέντρωση των αντιεξουσιαστών. Επεσήμανε ότι στόχος της αστυνομίας ήταν να τηρηθεί η τάξη. Και αυτός ο μάρτυρας επανέλαβε ότι κανένα πολιτικό στέλεχος άλλου κόμματος δεν του έχει μιλήσει με αυτόν τον τρόπο. Για τη συγκέντρωση των αντιεξουσιαστών ανέφερε ότι δεν είχε απαγορευτεί, άρα δεν ήταν παράνομη, και δεν έλαβε χώρα κάποια παράνομη πράξη για να συλληφθεί κάποιος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, ο μάρτυρας επιβεβαίωσε τα όσα έχει καταθέσει στον πρώτο βαθμό, ενώ εξειδίκευσε και τα προληπτικά μέτρα που είχε λάβει η αστυνομία στην πόλη του Ηρακλείου από την προηγούμενη μέρα, σε αναμονή της εκδήλωσης της ΧΑ. Επιπλέον, επεξηγώντας τις ενέργειες της αστυνομίας μπροστά από το ξενοδοχείο, περιέγραψε και τη δημιουργία δεύτερου φραγμού για να μην πλησιάσουν οι οπαδοί της ΧΑ τους συγκεντρωμένους αντιεξουσιαστές.

Ακολούθως, ο μάρτυρας απάντησε σε ερωτήσεις από την πλευρά της υπεράσπισης. Επανέλαβε ότι η αστυνομία είχε λάβει μέτρα για την ασφαλή διενέργεια της εκδήλωσης της ΧΑ, και οι φραγμοί είχαν σκοπό να μην πλησιάσουν τα άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου με τους υποστηρικτές της ΧΑ, ότι η αστυνομία όφειλε να κάνει ό,τι μπορούσε για να λήξει το περιστατικό, όχι προσπαθώντας να απομακρύνει 200 άτομα που ήταν συγκεντρωμένα, αλλά κατευθύνοντας τους οπαδούς της ΧΑ να επιστρέψουν εντός του ξενοδοχείου για να γίνει η εκδήλωση. Χαρακτήρισε δε την παρουσία της αστυνομίας ως προληπτική και την επιλογή του σημείου τοποθέτησης του φραγμού ως την πιο κατάλληλη για τη διαχείριση που ήθελε να κάνει η αστυνομία. Υποστήριξε ξανά ότι από την εθνική οδό η πρόσβαση προς το ξενοδοχείο ήταν ελεύθερη μέσα από στενά και ότι το ξενοδοχείο δεν ήταν αποκλεισμένο.

Με την ολοκλήρωση της εξέτασης των μαρτύρων, το δικαστήριο διέκοψε για την επόμενη συνεδρίαση, την Τετάρτη 27 Μαρτίου, οπότε η διαδικασία θα συνεχιστεί με καταθέσεις μαρτύρων για την εγκληματική οργάνωση, και συγκεκριμένα των κκ Πατσαρτζή, Μυρίλλα και Λιάκου (επίθεση οπαδών της ΧΑ σε φωτορεπόρτερ έξω από το Εφετείο Αθηνών κατά τη μεταγωγή των κατηγορουμένων Μιχαλολιάκου, Κασιδιάρη και Λαγού- Ιούλιος 2014).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ