Η Δίκη

Η δίκη

Η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό (εφετείο)

Στις 15 Ιουνίου 2022 αρχίζει η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, στο Α΄ Πενταμελές Εφετείο Αθηνών. Αυτό σημαίνει ότι εξετάζονται από την αρχή οι υποθέσεις για τις οποίες οι καταδικασμένοι άσκησαν το δικαίωμα της έφεσης (επίθεση και δολοφονία Παύλου Φύσσα, επίθεση στο σπίτι των Αιγυπτίων αλιεργατών και απόπειρα δολοφονίας του Αμπουζίντ Εμπάρακ, καθώς και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διεύθυνσή της). Η πρωτόδικη απόφαση παίζει βέβαια κάποιο ρόλο στην εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό, δεν είναι ωστόσο δεσμευτική. Η απόφαση του εφετείου μπορεί να διαφοροποιηθεί και οι ποινές να αλλάξουν – είτε να μειωθούν γενικά είτε να μείνουν ίδιες και να αυξηθούν για 12 από τους κατηγορούμενους. Συνεπώς, η έκβαση της δίκης σε δεύτερο βαθμό είναι άλλος ένας αγώνας που πρέπει να κερδηθεί, έχοντας ως δεδομένο ότι η δίκη αρχίζει με τους κατηγορούμενους να εκτίουν ήδη τις μακροχρόνιες ποινές φυλάκισής τους και τη Χρυσή Αυγή καταδικασμένη ως εγκληματική οργάνωση.

Η πρωτόδικη απόφαση

Τον Οκτώβριο του 2020 το Τριμελές Εφετείο Αθηνών ανακοίνωσε την ιστορική απόφασή του. Σύμφωνα με αυτήν, η Χρυσή Αυγή κρίθηκε εγκληματική οργάνωση, στα ηγετικά της στελέχη επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης έως και 13 έτη χωρίς αναστολή, και στις άλλες 3 υποθέσεις οι περισσότεροι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι. Αναλυτικά οι ποινές που επιβλήθηκαν εδώ. Το σκεπτικό της απόφασης, έκτασης 12.746 σελίδων, το οποίο καθαρογράφηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα στις 31 Μαρτίου 2022, περιγράφει αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας της εγκληματικής οργάνωσης και τεκμηριώνει την απόφαση του προεδρείου, αναφέροντας ως κίνητρο για τη δράση της οργάνωσης τη ναζιστική ιδεολογία. Αποσπάσματα της απόφασης μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Η δίκη σε πρώτο βαθμό

Στις 20 Απριλίου 2015 άρχισε μια από τις σημαντικότερες δίκες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ήταν για μια διαδικασία-μαμούθ, που προβλέπεται κράτησε πάνω από 5 χρόνια (με 466 δικάσιμους). Στη δίκη συνεκδικάζονταν 4 υποθέσεις: η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η απόπειρα ανθρωποκτονίας και επιθέσεων στους αιγύπτιους αλιεργάτες, η απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, καθώς και η –σημαντικότερη από όλες– υπόθεση για το αν η Χρυσή Αυγή αποτελούσε εγκληματική οργάνωση. Πολιτική Αγωγή παρίστατο στις πρώτες 3 από αυτές. Περισσότερα για τη δομή της δίκης σε πρωτόδικο βαθμό μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Η δίωξη

Τον Σεπτέμβριο του 2013, αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, καθώς και δεκάδες στελέχη και μέλη της τα οποία εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στην τεράστια δικογραφία. Έπειτα από μια μακρά ανακριτική διαδικασία που κράτησε 9 μήνες, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε με αμετάκλητο βούλευμά του την παραπομπή 69 προσώπων, μεταξύ αυτών σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής, όπως αυτή αναδείχθηκε στις εκλογές του 2012, με τη βαριά κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Στις 1109 σελίδες του βουλεύματος περιγράφονται όλα τα αδικήματα που διαπράχτηκαν από στελέχη και μέλη της οργάνωσης της Χρυσής Αυγής από το 2008.

Θεωρούμε ότι και η δίκη αυτή, στον δεύτερο βαθμό, μας αφορά όλες και όλους, και ότι είναι υποχρέωσή μας τη στενή παρακολούθησή της και χρέος μας η άρση του φόβου.