Εφετείο | Ημέρα 76: «Καπελάκι που έγραφε 14/88»

76η δικάσιμος – 01/03/2024 – Αίθουσα τελετών Εφετείου Αθηνών

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Παρών ήταν ο κατηγορούμενος Λαγός (κρατούμενος).

III. Συνεδρίαση

Στη συνεδρίαση προσήλθε να καταθέσει ως μάρτυρας o Γεώργιος Μώρος, σχετικά με τις επιθέσεις που είχε δεχθεί από μέλη της Χ.Α. στην Καλλιθέα και την παρακολούθηση συζητήσεων στα γραφεία της οργάνωσης την περίοδο 1998-99.

Ο μάρτυρας παρακολουθούσε τις εβδομαδιαίες συζητήσεις που γίνονταν κάθε Σάββατο στα γραφεία της ΧΑ για περίπου ένα χρόνο, σε ηλικία 15 ετών, μετά από φιλική σχέση με τον Νίκο Μάνη. Υποστήριξε πως δεν του άρεσαν αυτά που συνέβαιναν εκεί, ενώ δε συμφωνούσε με συνθήματα όπως «έξω οι ξένοι», αφού η ίδια του η μητέρα δεν είναι Ελληνίδα. Διέκοψε την παρέα με αυτό το άτομο, το οποίο συνέχισε στη Χ.Α. ενώ ο ίδιος σταμάτησε να πηγαίνει στις εκδηλώσεις αυτές.

Έκανε λόγο για επιθέσεις σε αλλοδαπούς που γίνονταν κάθε Σάββατο βράδυ διευκρίνισε όμως ότι αυτό δεν συνέβαινε κατόπιν εντολής.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας αναφέρθηκε στις δύο επιθέσεις που δέχθηκε από το χώρο της ΧΑ, την πρώτη το 2012, όπου υπέστη σωματική βία από 3 άτομα που τον περίμεναν έξω από την οικία του στην Καλλιθέα. Τα άτομα αυτά τον χτύπησαν και έσπασαν 3 από τα δόντια του ενώ δέχθηκε 7 ράμματα ως περίθαλψη. Διέκρινε τατουάζ στους επιτιθέμενους με παγανιστικά και αρχαιοελληνικά μοτίβα.

Τη δεύτερη επίθεση που περιέγραψε ο μάρτυρας την υπέστη τον Ιούνιο του 2013 στην ίδια περιοχή, κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής συναυλίας. Κάποια στιγμή ο μάρτυρας άκουσε ένα κρότο από μολότωφ και είδε τη λάμψη. Είχαν καταφθάσει περίπου 20 άτομα, που φορούσαν μαύρες μπλούζες, με γραμμένα συνθήματα όπως «Χ.Α. ή τέφρα» και τον μαίανδρο. Περιέγραψε και ένα καπέλο που φορούσε κάποιος από τους επιτιθέμενους με τα νούμερα 14 και 88, που μαρτυρούσε πως προέρχεται από το χώρο των νεοναζί. Υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ αυτών και της ομάδας περιφρούρησης. Ο ίδιος προσπάθησε να απομακρύνει τα παιδιά και τους γέρους, που παρακολουθούσαν τη συναυλία, όταν δέχθηκε τρεις μαχαιριές πίσω. Κατέθεσε ότι νοσηλεύτηκε για τα τραύματά του.

Σε ερωτήσεις που δέχθηκε από την Εισαγγελέα της έδρας, ο μάρτυρας απάντησε ότι του μεταφέρθηκε από αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης ότι o Ελληνοαμερικάνος Steven James Alexander, νεοναζί στην περιοχή, ήταν μεταξύ των επιτιθέμενων, αλλά ο ίδιος δεν τον αναγνώρισε γιατί όλοι τους είχαν καλυμμένα πρόσωπα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής ο μάρτυρας ανέφερε ότι απέκρυψε την ξενική καταγωγή της μητέρας του από τη ΧΑ λόγω φόβου, ότι η επίθεση στη συναυλία (2013) ήταν απρόκλητη και έγινε σε πλατεία όπου εκτός από το κοινό της συναυλίας υπήρχαν και περίοικοι, ενώ μετά την επίθεση η ομάδα της ΧΑ αποχώρησε συντεταγμένα. Είπε μάλιστα ότι ακούστηκε το σύνθημα «αίμα τιμή, Χρυσή Αυγή».

Ακολούθως ο μάρτυρας δέχθηκε ερωτήσεις από την πλευρά της υπεράσπισης. Δήλωσε ότι δεν είχε ενταχθεί ενεργά σε αντιφασιστική ομάδα, όπως δεν είχε ενταχθεί επίσημα ούτε στη ΧΑ και ότι έχει ολοκληρώσει τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής που ελάμβανε για την κατάθλιψη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση χαρακτήρισε «ινστρούχτορά» του τον Νίκο Μάνη. Δεν απέκλεισε οι συγκρούσεις ομάδων στην Καλλιθέα να οφείλονταν και μουσικές διαφορές της πανκ σκηνής.

Με την ολοκλήρωση της εξέτασης του μάρτυρα, το δικαστήριο διέκοψε για την επόμενη συνεδρίαση, την Τρίτη 5 Μαρτίου, οπότε η διαδικασία θα συνεχιστεί με καταθέσεις μαρτύρων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ