Εφετείο | Ημέρα 77: «Εκεί έγιναν πραγματικά σφαγές, μαχαιρώματα, τραυματισμοί»

77η δικάσιμος – Τρίτη 05 Μαρτίου 2024 – Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών – Α’ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Kατάθεση του μάρτυρα Γ.Μπασκάκη

Ο μάρτυρας Γιάννης Μπασκάκης δήλωσε πως έχει ασχοληθεί με την υπόθεση της ΧΑ ως δημοσιογράφος στην Εφημερίδα των Συντακτών από το 2012 έως το 2020. Συγκεκριμένα κατέθεσε ότι το 2012 εργαζόταν στο Mega στην εκπομπή του Π. Τσίμα και υπήρχε μια μεγάλη κλιμάκωση επιθέσεων, είχε μπει στο κοινοβούλιο μια ναζιστική οργάνωση και γι’ αυτούς τους λόγους ξεκίνησε να ασχολείται και να έχει επικοινωνία με θύματα της ΧΑ.Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι από τις έρευνες του έχει πλήρη εικόνα πως η ΧΑ είναι μια εγκληματική οργάνωση με κάθετη ιεραρχία με κίνητρο των επί χρόνια εγκληματικών πράξεων τη ναζιστική ιδεολογία.Kατέθεσε στη συνέχεια μια σειρά από στοιχεία και περιστατικάα στην πορεία των ερευνών του, μεταξύ των οποίων:

  • Τη μαρτυρία που είχε ο ίδιος από Αφγανό μετανάστη ο οποίος είχε δεχθεί επίθεση και στην πόρτα του σπιτιού του ήταν χαραγμένος ο κέλτικος σταυρός που είναι ναζιστικό σύμβολο
  • τη δημοσίευση στην Εφημερίδα των Συντακτών άρθρου με τίτλο «Εθνικιστές ή Ναζιστές;» με πηγή την ίδια την εφημερίδα της Χρυσής Αυγής, όπου είχε δημοσιευθεί το 1999 και 2006, στο οποίο η ΧΑ εξηγεί γιατί παραμένει αμετανόητα ναζί και ότι έπειτα από 60 χρόνια προπαγάνδας έπρεπε να χρησιμοποιούσαν πολιτικά πιο δόκιμους όρους
  • τη δημοσίευση με τον συνάδελφό του, Δημήτρη Ψαρρά, συναυλίας στο Περιστέρι, όπου τραγουδάνε ναζιστικά συνθήματα
  • ομιλίες του Ν.Μιχαλολιάκου όπου κλείνει με το σύνθημα «Ζήτω η νίκη» που είναι πιστή μετάφραση του “Sieg Heil”
  • συνέντευξη του Αλί Ραχιμι, αφγανού μετανάστη που δέχθηκε επίθεση με τρεις μαχαιριες με αιχμηρό όργανο κοντά στην καρδιά, στον Αγ.Παντελεήμονα από 15μελές τάγμα εφόδου τον Σεπτέμβρη του 2011
  • συνέντευξη που του έχει παραχωρήσει ο Χρήστος Ρήγας μέλος της κεντρικής επιτροπής της ΧΑ που αποχώρησε το 2015, και μιλάει για τη δράση στον Αγ. Παντελεήμονα και αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά στην εγκληματική δράση της οργάνωσης εξηγώντας ότι οι επιθέσεις ήταν σε γνώση της ηγεσίας και όλες οι ενέργειες ήταν αποτέλεσμα του κλειστού κύκλου του Ν.Μιχαλολιάκου σκιαγραφόντας το πολιτικού συμβούλιο.
  • ντοκουμέντα και μαρτυρίες από το πογκρόμ μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη, όπου όπως είπε “εκεί έγιναν πραγματικά σφαγές, μαχαιρώματα, τραυματισμοί, μετανάστες κατέληξαν στο νοσοκομείο, και μάλιστα η εφημερίδα «Χρυσή Αυγή» πρόβαλε το πογκρόμ, λέγοντας ότι «ξύπνησαν οι Έλληνες». Και μάλιστα υπάρχει εκδήλωση στα γραφεία τις επόμενες μέρες όπου ο Κασιδιάρης λέει ρητά ότι «βγήκαν οι κάτοικοι στους δρόμους αλλά η ΧΑ τους οργάνωσε» με το τάγμα εφόδου”
  • δημοσίευση ομιλίας και τηλεφωνικής επικοινωνίας του Περίανδρου Ανδρουτσόπουλου που έλεγε επί λέξει όπως είπε ότι “αν ανοίξει το στόμα του, θα πάει για ηθικός αυτουργός ο Μιχαλολιάκος και εκείνος για φυσικός αυτουργός”
  • Ντοκουμέντο σχετικά με τις εκπαιδεύσεις τα γυμνάσια και ορκωμοσίες νέων μελών στη ΝΕΔΑ από το ίδιο το site της XA που είχε δημοσιευθεί Real Νews, όπου φαίνονται οι Πατέλης & Καζαντζόγλου ως υπεύθυνοι της ασφάλειας, δηλαδή των ταγμάτων εφόδου, και ο Τσακανίκας ως υπεύθυνο του ιδεολογικού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της έδρας είπε ότι σχετικά με τις δημοσιεύσεις και έρευνες ενώ υπήρχαν σχόλια και επιθέσεις επί προσωπικού, ο ίδιος δε δέχθηκε ποτέ οποιαδήποτε αγωγή ή μήνυση, αναφέροντας μάλιστα ότι η ΧΑ ήταν οι καλύτεροι αναγνώστες των ερευνών τους.

Στη συνέχεια απαντώντας σε ερωτήσεις συνηγόρων υποστήριξης κατηγορίας, σχετικά με τον οργανωμένο ή μη χαρακτήρα της επίθεσης εναντίον των αιγύπτιων αλιεργατών του ΠΑΜΕ, και της δολοφονίας Π.Φύσσα, ο μάρτυρας απάντησε ότι υπάρχει αναγγελία του κατηγορουμένου Ι.Λαγού στο Πέραμα ότι «θα δίνουν λογαριασμό στη ΧΑ», γεγονός που δίνει το πλαίσιο των κεντρικών εντολών, παράλληλα με τη δήλωση του Ν.Μιχαλολιάκου στο Κρίσταλ το 2012, ότι «όποιος περνάει απ’ έξω, είτε τρέχει, είτε δεν προλαβαίνει να τρέξει». Συμπλήρωσε ότι ο ίδιος αποκάλυψε τη συνομιλία Λαγού-Δεβελέκου, αναφέρθηκε στο βίντεο του Πατέλη που λέει ότι για να γίνει επίθεση πρέπει να πάρεις το ΟΚ της ηγεσίας, ότι «δεν είσαι αυτόνομος», για να σφάξουν «ό,τι κινείται» εξηγώντας ότι το ΟΚ φτάνει μέχρι τον Ν.Μιχαλολιάκο και αυτό αποδεικνύεται τόσο βάσει συνομιλιών όσο και από την αλληλουχία κλήσεων το βράδυ της δολοφονίας.

Ο μάρτυρας απάντησε ακόμα ότι η περίοδος κλιμάκωσης των επιθέσεων τοποθετείται βάσει των ερευνών του από το 2008 και μετά και κυρίως μετά την είσοδο της ΧΑ στο κοινοβούλιο και η πτώση των επιθέσεων μετά την έναρξη της δίκης της ΧΑ.

Στο σημείο αυτό υποβλήθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης αίτημα δυνάμει του άρθρου 362 παρ.1 ΚΠΔ, να γίνει χρήση του βιντεοληπτικού υλικού στο παρόν στάδιο της εξέτασης του μάρτυρα. Έπειτα από σύντομη διακοπή για διάσκεψη, η έδρα απέρριψε το αίτημα, με απόφαση η προβολή του βιντεοληπτικού υλικού να πραγματοποιηθεί κατά το στάδιο των αναγνωστέων εγγράφων και επιτρέποντας σε όποιον συνήγορο το επιθυμεί να κάνει χρήση κινητού τηλεφώνου για την επίδειξη οποιουδήποτε υλικού.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης επιφυλάχθηκαν να εξετάσουν τον μάρτυρα στην επόμενη δικάσιμο με παράλληλη επίδειξη βίντεο.

Ακολούθησαν ερωτήσεις (σε ανεβασμένο τόνο) από τον κατηγορούμενο Ι.Λαγό προς τον μάρτυρα.

ΙΙΙ. Κατάθεση μάρτυρα Ι. Παπαδόπουλου

Ο μάρτυρας Ιωάννης Παπαδόπουλος κατέθεσε ότι εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 2004, αρχικά στον “Αγγελιοφόρο” και έπειτα στα “Νέα” το 2008-2010, και έκτοτε από το 2010 σε θέματα σχετικά με τη δράση της ΧΑ, ενώ από το 2014 γράφει στην Καθημερινή και τα τελευταία χρόνια εργάζεται στην ΕΡΤ. Κατέθεσε ότι ο ίδιος υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας απρόκλητης ρατσιστικής επίθεσης το 2010 στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα.

Ακολουθεί απόσπασμα της κατάθεσής του:

Είδα από την πλευρά της οδού Αλκιβιάδου καθόταν μια ομάδα ανηλίκων στα μαύρα, και ενώ περνούσε ένας μετανάστης, πιθανόν από Νοτιοανατολική Ασία, ακούστηκε ένα σφύριγμα. Τον κόλλησαν στα στόρια καταστήματος, φάνηκε να του λένε κάτι και μετά άρχισαν να τον χτυπάνε με γροθιές, με κλωτσιές[..]Πήγε να ξεφύγει και ένα από τα παιδιά τον ξανάριξε κάτω και χτύπησε στον καθρέφτη ενός αυτοκινήτου. Υπήρχε κόσμος αλλά μονο μια γυναικα αντέδρασε. Έπειτα εμφανίστηκε ένας άνδρας που φώναζε γιατί είχε σπάσει ο καθρέφτης του αυτοκινήτου του, δεν είχε ενοχληθεί από το χτύπημα στον μετανάστη. Εμφανίστηκε τότε ο Ηλίας Παναγιώταρος και τότε εκείνος ο άνδρας του είπε «μάζεψέ τους, εσύ τους κάνεις κουμάντο»[..]αυτό που συνδέει τον Η.Παναγιώταρο στην περιοχή ήταν ότι στο μπαρ «Πύλες», ιδιοκτησίας του Χρ. Ρήγα, ο οποίος ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στη ΧΑ. Λίγες μέρες αργότερα, επέστρεψα για να βγάλουμε φωτογραφία των συνθημάτων στην πλατεία: «Ελλάς ή Τέφρα», «Έξω οι ξένοι», εμφανίστηκαν δύο κάτοικοι, όπως μας είπαν, της περιοχής και μας ζήτησαν τον λόγο και ότι απαγορεύεται. Εμείς τους είπαμε ότι δεν τους έχουμε βγάλει φωτογραφίες. Και τότε εμφανίστηκε ο Ηλίας Παναγιώταρος, που πήρε τον λόγο από μόνος του, κάτι σαν μονόλογος ή παραλήρημα, λέγοντας ότι μόνο οι χριστιανοί είναι αδέλφια μας, οι Ρώσοι και οι Πολωνοί, και ότι αν η ΧΑ βγάλει δημοτικό σύμβουλο, τότε θα γίνει πογκρόμ και ότι θα καθαρίσουν την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα.

Κατέθεσε στη συνέχεια ότι υπάρχει ρεπορτάζ αναφορικά με την επίθεση που δέχθηκε ο υποψήφιος τότε Α.Αλαβάνος καθώς και συνέντευξη του Η.Παναγιώταρου το 2005 όπου λέει επί λέξει ότι «το μίσος είναι υγιές συναίσθημα του ανθρώπου όταν στρέφεται σε υπανθρώπους». Συμπλήρωσε ότι του έχει παραχωρηθεί συνέντευξη το 2013 από προστατευόμενο μάρτυρα πρώην μέλος της ΧΑ ο οποίος μίλησε για επίθεση κατά μεταναστών στην Κόρινθο, λέγοντας ότι έπεσαν στη θάλασσα για να γλιτώσουν, καθώς και για άλλες επιθέσεις, για τη βία της οργάνωσης και τη διαδικασία ένταξης μελών όπου δηλώνουν πίστη στον Αρχηγό και γίνεται έλεγχος σωματοδομής.

Επιπροσθέτως κατέθεσε ότι ο ίδιος είχε πάρει συνέντευξη και από τον Γ. Δήμου το 2015 στην Καθημερινή όπου του είχε περιγράψει όσα είχε αναφέρει στην απολογία του, και πώς, εκ των υστέρων, είχαν προσπαθήσει να του φορτώσουν την ευθύνη για να μη στιγματιστεί η οργάνωση της Νίκαιας. Ειδικότερα σχετικά με το βράδυ της δολοφονίας του Π. Φύσσα, ο Γ.Δήμου είχε αναφέρει στη συνέντευξη ότι “είχε λάβει και αυτός το μήνυμα στο κινητό του: «ΟΛΟΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ. ΟΣΟΙ ΕΙΣΤΕ ΚΟΝΤΑ. ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΑΚΡΙΝΟΥΣ. ΤΩΡΑ» και έπειτα, κάλεσε τον Πατέλη που του είπε να πάει, χωρίς να του εξηγήσει. Θεώρησε ότι τους είχαν φωνάξει να συσκευάσουν τρόφιμα και τότε είδε ανθρώπους ντυμένους στα μαύρα, αναγνώρισε έναν εξ’ αυτών χωρίς κράνος. Του είπε: «πάμε για μάχη, έχουν πιάσει δικούς μας στο Κερατσίνι». Τότε ο Δήμου γύρισε σε έναν συνοδό και του είπε «αυτοί είναι αλήτες, είναι συμμορία» και ισχυρίζεται ότι αυτός δεν ήταν μπροστά. Εγώ, ως δημοσιογράφος, δεν μπορούσα να εξακριβώσω αν αυτό ήταν αλήθεια. Και, έπειτα, στις 19/9 ότι του τηλεφώνησε ο Τσακανίκας και του είπε ότι πρέπει να συναντηθεί με τον Λαγό στα γραφεία στη Μεσογείων. Εκεί του είπε ότι δε φαίνεται πουθενά στην τοπική επομένως θα πρέπει να επωμιστεί ό,τι συνέβη για να μην την πληρώσει η Τ.Ο. και ότι θα πάει ο ίδιος για 5-10 χρόνια ως ηθικός αυτουργός και αν δεν το κάνει θα του κάνουν το βίο αβίωτο και θα ήταν καλύτερα να είχε πεθάνει. Και ο Δήμου, μετά από αυτή την απειλή, εξαφανίστηκε γιατί φοβόταν για τη ζωή του.

Ο μάρτυρας στη συνέχεια ερωτώμενος από την εισαγγελέα, αναφέρθηκε σε περιστατικό όπου ο ίδιος είχε βρεθεί ως απεσταλμένος της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ στα γραφεία της ΧΑ το 2008 για την κάλυψη του εκλογικού αποτελέσματος. Εκεί στην είσοδο είπε το όνομα και ιδιότητα του και αυτός που ήταν στην πόρτα “ανέβηκε πάνω, ξανακατέβηκε, μου είπε «να πας να γαμηθείς, που είσαι από Τα Νέα, να πας να φύγεις». Του είπα ότι θα κάτσω στο πεζοδρόμιο και ότι δεν ενοχλώ. Και τότε είπε να με σύρουν δύο άτομα. Και τότε υπήρχε και ένας φωτογράφος, ο Γιάννης Μπεχράκης που έχει αποβιώσει, και, ενώ με σέρνανε άλλοι δύο, του είπα ότι δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, δε σου ανήκει το πεζοδρόμιο και μου είπε ότι «όλα μας ανήκουν».

Ερωτώμενος από συνήγορο υποστήριξης κατηγορίας τι γνωρίζει για την έννοια του πογκρόμ ο μάρτυρας απάντησε ότι το πογκρομ είναι βίαιη μαζική συντονισμένη επίθεση που στρέφεται κατά μιας διαφορετικής φυλετικής ομάδας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το κυνήγι κατά των Εβραίων και πως ανάλογα χαρακτηριστικά είχαν και τα γεγονότα που έγιναν μετά τη δολοφονία του Καντάρη.

Στο σημείο αυτό η έδρα διέκοψε για την επόμενη δικάσιμο την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 όπου η διαδικασία θα συνεχιστεί με την εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ