Εφετείο | Ημέρα 5: «Άντεξε τέσσερα λεπτά με τρεις μαχαιριές ο Παύλος»

5η συνεδρίαση – Παρασκευή 07/10/2022- Αίθουσα Tελετών Εφετείου ΑΘηνών

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε σημαντική παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Παρών ήταν ο κατηγορούμενος Ι.Λαγός που προσήλθε στο μέσον της διαδικασίας.

ΙΙΙ. Κατάθεση Μάγδας Φύσσα

Στη σημερινή συνεδρίαση προσήλθε να καταθέσει η Μάγδα Φύσσα η οποία ξεκίνησε την κατάθεση της από τις 17/09/2013 που είδε όπως είπε για τελευταία φορά το παιδί της.

Παρατίθεται απόσπασμα από την κατάθεση της.

«[..]χαιρετηθήκαμε και είπαμε θα τα πούμε το πρωί. Φύγανε τα παιδιά, έφυγα και εγώ και πήγα στην κόρη μου. Τίποτα δεν προμήνυε το μεγάλο κακό που μας βρήκε. Γύρω στις 2 η ώρα, δεν μπορώ να θυμηθώ, χτυπάει το τηλέφωνο της κόρης μου και είναι ο κουνιάδος της, που ζητάει να ανοίξει την πόρτα, μαζί με τον μπαμπά της. Σηκωθήκαμε απάνω, ξέροντας ότι κάτι κακό έχει γίνει, αλλά δε γνωρίζαμε τίποτα. Δεν μπορεί εκείνη την ώρα να έρθει ο κουνιάδος και ο μπαμπάς της στο σπίτι. Ανοίγουμε την πόρτα και αντικρίζω δύο ανθρώπους, και ειδικά τον πατέρα του, ένα ωχρό πλάσμα που δεν έβρισκε λόγια, όχι να μας πει, αλλά προσπαθούσε να πει άλλα. Τον ρώτησα «τι συμβαίνει, τι έχει γίνει και ποιος είναι;» και μου είπε ότι δεν έχει γίνει κάτι κακό, απλά ο Παύλος χτύπησε και σε θέλει στο νοσοκομείο». Και φυσικά και δεν το πίστεψα, γιατί ξέρω πολύ καλά τον Παύλο, ότι δεν υπήρχε περίπτωση να με ανησυχήσει αν ήταν κάτι απλό. Φυσικά και φεύγω, ρωτούσα επίμονα τι συμβαίνει, αν είναι στην εντατική, αν είναι κάπου, πώς χτύπησε, κανείς δε μου απαντούσε, μου έλεγε ότι τίποτα δεν έχει. Φτάσαμε στο νοσοκομείο, πάρα πολύς κόσμος, συγγενείς, φίλοι, αλλά όλοι, κανείς δεν έλεγε τίποτα. Μπήκα τρέχοντας στο νοσοκομείο, ρωτάω να μου πουν τι συμβαίνει. Βλέπω έναν γιατρό, άλλη μία γιατρό, τους ρωτούσα επίμονα και καταλαβαίνω ότι έχει γίνει κάτι πολύ κακό, αλλά πόσο κακό δεν ήξερα. Τους πίεσα πάρα πολύ για να μου πουν. Κάποια στιγμή ο γιατρός μου έδωσε ένα χάπι και με πήρε στο γραφείο και μου είπε ότι ο Παύλος δε ζει, ότι τον δολοφόνησαν και ότι τον δολοφόνησε η Χρυσή Αυγή και ότι τον δολοφόνο τον πιάσανε. Του είπα «προσπαθήσατε να τον σώσετε;» Μου λέει ότι «δεν γινόταν τίποτα, ήταν επαγγελματικό το χτύπημα», οι μαχαιριές ήταν επαγγελματικές. Εκεί χάθηκαν όλα. Ξαφνικά ανοίγει η γη. Με όσο κουράγιο είχα ζήτησα να πάω να τον δω και τον είδαμε στο νεκροτομείο. Τον είχαν πάει εκεί, πήγα και προσπάθησα να τον ζεστάνω, του ζήταγα να πέσουμε πάνω του και να σηκωθεί. Δεν ήταν φοβισμένος, δεν ήταν ταλαιπωρημένος, κοιμόταν, αφού κοιμάται να τον ξυπνήσουμε. Δυστυχώς ήταν νεκρός. Και εκεί αρχίζει ο εφιάλτης. Πώς να συνειδητοποιήσεις ότι δεν έχεις το παιδί σου, από τη μια στιγμή στην άλλη;»

Συνεχίζοντας την κατάθεση της περιέγραψε λεπτομερώς το χρονικό όπως το έμαθε από τους αυτόπτες μάρτυρες Χρύσα Τοσλούκου και Μελαχρινόπουλο, αναφέροντας τα παρακάτω: «Τα παιδιά είδαν την μπάλα και πάνε να βγουν για να φύγουν κι εκεί βλέπουν, που έχουν αφήσει τα αυτοκίνητά τους, ότι ήδη έχει βγει έξω ο Μιχάλαρος και ο Άγγος και ο Τσαλίκης και, στην πλευρά που είναι τα αυτοκίνητα και απέναντι, έχουν μαζευτεί γύρω στα 5-6 άτομα που δείχνουν κακές προθέσεις. Φτάνοντας στην γωνία Τσαλδάρη και Κεφαλληνίας βλέπουν ένα ολόκληρο κομβόι που προηγείτο ένα αυτοκίνητο, μηχανές και άλλο αυτοκίνητο, το πρώτο ήταν του Ρουπακιά. Ήδη έχει φύγει ένα παιδί, ο Χρήστος. Σταματάει ο Ρουπακιάς και ρωτάει τον Παύλο ποια είναι η Κεφαλληνίας. Από εκεί, ήδη έχουν συγκεντρωθεί, από τα 5 άτομα που ήταν, έχουν ήδη συγκεντρωθεί πάνω από 30 άτομα, 40, δεν ξέρουμε τον αριθμό. Ωστόσο έχει έρθει η αστυνομία, έχει έρθει η ΔΙΑΣ, έχουν έρθει δύο μηχανές, όταν τα παιδιά ήταν στο μαγαζί, που ήταν Παύλου Μελά και Κεφαλληνίας σταματημένες. Φτάνοντας στην γωνία Τσαλδάρη και Κεφαλληνίας έρχονται άλλες δύο μηχανές και γίνονται 4. Φτάνοντας στο σημείο αυτό, στη γωνία, τα παιδιά, ήδη έχει έρθει όλο το τάγμα, και αρχίζουν τις βρισιές και φυσικά κρατάνε ρόπαλα, λοστούς, φαίνονται εχθρικοί, έχουν έρθει με σκοπό να τρομοκρατήσουν. Αποφασίζουν τα παιδιά να περάσουν απέναντι και να πάνε στο σπίτι. Βλέποντας όμως όλο αυτό είπαν στα κορίτσια «πηγαίνετε σπίτι, πάμε να πάρουμε τσιγάρα και ερχόμαστε στο σπίτι», μέχρι να σταματήσουν και να μπορέσουν να πάρουν τα αυτοκίνητά τους. Αφού περνάνε την Κεφαλληνίας και είναι στο πεζοδρόμιο της Τσαλδάρη, εκεί αρχίζουν να βρίζουν οι από εκεί που είχαν μαζευτεί, να τους φωνάζουν «κότες πού πάτε», με αυτό το βηματισμό τον τρομοκρατικό που έχουν, ένα τάγμα ολόκληρο να χτυπάει τα πόδια του, να βρίζει, να φωνάζει. Με αποτέλεσμα να βάλει όλους τους φίλους του μπροστά ο Παύλος και να πει «τώρα τρέχουμε». Ο Παύλος όμως δεν έτρεξε, έμεινε πίσω και φτάνοντας στην Ξάνθου και Τσαλδάρη τον προλαβαίνουν και αρχίζουν να περνάνε το διάζωμα να χτυπάνε, να φεύγουν και να εναλλάσσεται αυτό, εγκλωβίζοντας τον Παύλο εκεί, πηγαίνοντας ανάποδα, με πολύ ήρεμες κινήσεις και γρήγορες και σε κατάσταση ήρεμη, ωστόσο τα κύματα πηγαινοερχόντουσαν. Την ώρα που βλέπει ο δολοφόνος στο σημείο, μπαίνει ανάμεσα και αγκαλιάζει τον Παύλο και τον μαχαιρώνει.»

Τόνισε στη συνέχεια την προσπάθεια της Χρύσας Τοσλούκου να ζητήσει βοήθεια από την παρευρισκόμενη αστυνομία: «ήταν τέσσερις μηχανές, οχτώ αστυνομικοί με βαρύ οπλισμό. Τους παρακάλαγε να πάνε στο σημείο που χτυπάγανε τον Παύλο και της έλεγαν ότι «δεν έχουμε δικαίωμα να πάμε» και «δε θα γίνει κάτι». Τους τράβαγε στην κυριολεξία. Όταν κάποιος συγκινήθηκε, και την ακολούθησε, φτάνοντας εκεί, έχει ήδη γίνει η δολοφονία και αντί να πάνε να βρούνε τον δολοφόνο και να τον πιάσουν, βάζουν χειροπέδες στον Παύλο και εκεί σηκώνει την μπλούζα και τους λέει «με μαχαίρωσε, θα μου βάλεις και χειροπέδες;» όπως και τη συμβολή των δύο φοιτητριών αυτοπτών μαρτύρων «τα παιδιά αυτά είχαν το θάρρος και για την ηλικία τους να πάνε να καταθέσουν ό,τι είδαν. Φτάνουν στο αστυνομικό τμήμα και, ανεβαίνοντας για να καταθέσουν, βλέπουν το δολοφόνο έξω να κάθεται και ήταν αυτά που ειδοποίησαν τον διοικητή και είπαν ότι αυτός είναι ο δολοφόνος, και έτσι τον μάζεψαν από εκεί.»

Ακολούθως απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου τόνισε πως σημασία έχει η ταχύτητα που κινήθηκε ένα ολόκληρο τάγμα μέσα σε 10 λεπτά «πώς συγκεντρώθηκε εκεί, έχει σημασία στην οργάνωση, γι’ αυτό τη λέμε εγκληματική οργάνωση. Υπάρχει ιεραρχία, στρατιωτική δομή, εκπαίδευση, είναι όλα αυτά φανερά, με στοιχεία, όχι λόγια. Αυτά, βέβαια, πριν τη δολοφονία δεν τα γνωρίζαμε». Αναφέρθηκε στη συνέχεια στα λόγια του γιατρού απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση για το επαγγελματικό χτύπημα: «τρία θανατηφόρα χτυπήματα και το τρίτο στο πόδι, να κόψει την αορτή. Τα δύο χτυπήματα στην καρδιά ήταν ήδη θανατηφόρα. Μου είπε ότι ακόμα και έξω από το νοσοκομείο να γινόταν, δε θα προλαβαίναμε».

Σε ερωτήσεις της εισαγγελέα σχετικά με τη στοχοποίηση απάντησε ότι έχει ακούσει τηλεφωνικές συνομιλίες που βγήκαν μετά τις συλλήψεις με τον Δεβελέκο να λέει «το ψάχναμε το μπαστάρδι, τώρα θα τραγουδάει στον παράδεισο» και τον Αποστόλου ότι τον ψάχνανε, ότι ήταν στόχος» ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τους χάλασε τα σχέδια γιατί άντεξε 4 λεπτά με 3 μαχαιριές ο Παύλος και, ταυτόχρονα, είχε έρθει και το όχημα της αστυνομίας».

Έκανε επίσης αναφορά στην υπόθεση Λουκμάν απαντώντας σε σχετική ερώτηση λέγοντας πως μαχαιρώθηκε με τον ίδιο τρόπο που μαχαιρώθηκε και ο Παύλος γιατί ήταν Πακιστανός απλά και δεν τον θέλανε, όπως και στις επιθέσεις στο ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους αλιεργάτες: «Επιτέθηκαν με ρόπαλα με καρφιά καρφωμένα, με λοστούς και εκεί από τύχη δεν υπήρχε νεκρός, ένα είναι αυτό. Ένα άλλο είναι η επίθεση των αλιεργατών πριν, εκεί στην κυριολεξία σακατέψανε και αν ζει, από θαύμα ζει, και εκεί ήταν η ομάδα του Περάματος με πυρηνάρχη τον Πανταζή. Στον Μελιγαλά, τα είδαμε και στην τηλεόραση αυτά, που κι εκεί καμία σύλληψη δεν είχε γίνει. Και αυτό που αποδεικνύεται τελικά είναι ότι υπήρχε μία κρατική ασυλία, σε μια τρομοκρατική, εγκληματική οργάνωση που κυκλοφορούσε ανενόχλητα και σκότωνε αθώους πολίτες»

Δήλωσε επίσης στην έδρα ότι οι απειλές συνεχίστηκαν σε βάρος της οικογένειας της, το μνημείο έχει βεβηλωθεί τέσσερις φορές και «συνεχώς υπάρχει μια κινητικότητα. Ακόμα και σήμερα μπορεί να περάσουν να πετάξουν έντυπα. Στις αρχές περνάγανε και κάτω από το σπίτι μας με τις μπλούζες» τονίζοντας επίσης την επίθεση στους μάρτυρες Ξυπόλυτο και Μαντά που όπως ανέφερε επί λέξει «χτυπήθηκαν άγρια όταν πήγαν να καταθέσουν στον Κορυδαλλό και βρέθηκαν στο νοσοκομείο ενώ μετά από αυτό χτυπήθηκε η δικηγόρος μας, Ελευθερία Τομπατζόγλου, και εκείνη από θαύμα γλίτωσε, δεν τη σκοτώσανε. Ο Λαζάρου, ένα παιδί, φοιτητής εδώ, δε σταματήσανε, συνεχίσανε»

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Απαντώντας σε ερωτήσεις από τους δικηγόρους υποστήριξης κατηγορίας η μάρτυρας κατέθεσε ότι η διάπλαση του σώματος του Παύλου ήταν τέτοια που δεν υπήρχε περίπτωση να τον λυγίσει κανείς, τον ήξεραν και γι’ αυτό πήγε ολόκληρο τάγμα, «ήταν τουλάχιστον 30-40, μπορεί και 50, δεν το γνωρίζουμε, γιατί δεν έγινε καμία σύλληψη εκείνο το βράδυ όσοι ήρθαν κατηγορούμενοι ήταν από την άρση απορρήτου » λέγοντας πως «ήταν και στόχος, και με σχέδιο, και αυτό μόνο μία εγκληματική οργάνωση θα μπορούσε να το καταφέρει. Πηγαίνοντας εκεί, με τους μισούς να είναι μια μεγάλη ομάδα στο απέναντι πεζοδρόμιο, να βρίζουν, να φωνάζουν, να ποδοπατούν, να προκαλούν τρόμο, ομάδες οι οποίες φεύγανε δύο-τρεις μαζί και πηγαίνανε, χτυπάγανε, φεύγανε, πήγαιναν άλλοι. Κάτω δεν τον ρίξανε, και το σχέδιο ήταν βέβαια ο Ρουπακιάς να πάει να δολοφονήσει, να δολοφονήσει ήρεμα, αφού έκανε τον γύρο, και γνώρισε το θύμα, πάει ανάποδα, και εκεί που γινόντουσαν τα χτυπήματα, ερχόντουσαν άλλοι και φεύγανε, του ανοίγουν το δρόμο, κατεβαίνει από το αυτοκίνητο, μαχαιρώνει και φεύγει. Είναι καθαρά οργανωμένο σχέδιο. Και αυτό είναι ένα σχέδιο που είναι από την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Η οποία την περίοδο εκείνη ήταν και κοινοβουλευτικό κόμμα.»

Αναφέρθηκε στη συνέχεια απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε περιστατικά εντός και εκτός του χώρου Εφετείου στο διάστημα του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, που αφορούν τη δράση της οργάνωσης, λέγοντας πως «σε αυτή την αίθουσα εδώ, ζήσαμε όλοι όσοι ήμασταν εδώ, ένα τάγμα εφόδου να έχει μπει μέσα ως κοινό και ακούσαμε και το «αίμα-τιμή-ΧΑ», απειλές, έχουμε ζήσει τα απίστευτα εδώ μέσα. Και τρομοκρατία, προσπαθήσαν να περάσουν χωρίς κανέναν έλεγχο και την αστυνομία να επιβάλει την τάξη, η αστυνομία, αντιθέτως, εμάς κυνηγούσε. Εγώ προσωπικά έχω δεχτεί άπειρες απειλές. Σε ένα σημείο μας είχαν εξοντώσει εντελώς. Και να έχω απέναντι μου ένα απόβρασμα της κοινωνίας που να μου λέει «πού είναι ο Παύλος τώρα;» και να δείχνει με το χέρι κάτω από το χώμα και να χαίρεται»

Στο σημείο αυτό και σε κάποια αποστροφή του λόγου της, εν μέσω χειροκροτημάτων από το κοινό και αντεγκλήσεων, ο συνήγορος του Ι.Λαγού Κωνσταντίνος Πλεύρης σηκώνεται όρθιος και απευθύνει ναζιστικό χαιρετισμό τη στιγμή που η έδρα αποχωρεί για διακοπή με το κοινό να διαμαρτύρεται.

Η διαδικασία συνεχίστηκε μετά από μικρή διακοπή με την ολοκλήρωση ερωτήσεων από την πλευρά της υποστήριξης κατηγορίας και ο λόγος δόθηκε στην υπεράσπιση.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ

Τον λόγο πήρε μεταξύ άλλων συνηγόρων υπεράσπισης, ο συνήγορος υπεράσπισης του Ι.Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης που ρώτησε μεταξύ άλλων τη μάρτυρα αν αγωνίζεται εναντίον του φασισμού και αν θέλει να σκοτώσει του φασίστες με τη Μάγδα Φύσσα να απαντά: «Σας απαντώ γιατί θέλω να τη δώσω την απάντηση, αλλιώς δεν θα είχα λόγο να σας απαντήσω. Δεν σκοτώνουν οι αντιφασίστες, οι φασίστες σκοτώνουν. Και πάνω σε αυτό, τελειώνοντας ο φασισμός, να τελειώσει με τον τρόπο που εμείς ξέρουμε, και ο τρόπος είναι ο λόγος, κανένας άλλος»

Ακολούθησε η σειρά του κατηγορουμένου Ι.Λαγού ο οποίος ξεκίνησε ρωτώντας τη σχέση του Καλαμπόκα με τη ΝΔ όπως και αν διώχθηκε κάποιος άλλος με τη Μάγδα Φύσσα να ζητά να μη γίνονται τέτοιες ερωτήσεις πολιτικού περιεχομένου. Ακολούθησε σειρά ερωτήσεων από την πλευρά του σε ανεβασμένο τόνο σχετικά με τα τηλεφωνήματα ρωτώντας αν γνωρίζει η μάρτυρας αν μιλούσε ο ίδιος με τον Γ.Πατέλη.

Στη συνέχεια το λόγο για να θέσει ερωτήσεις πήρε ο συνήγορος συνήγορος υπεράσπισης του Γ.Ρουπακιά, Β.Οπλαντζάκης, ο οποίος υπέβαλε επίσης αίτημα κλήσης της μάρτυρα Χρύσας Τοσλούκου επειδή όπως ισχυρίστηκε όσα κατέθεσε η κα Φύσσα είναι από πληροφορίες άλλων.

Η διαδικασία διακόπηκε για την Δευτέρα 10/10/2022 όπου θα συνεχιστεί η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα και θα ακολουθήσει ο Παναγιώτης Φύσσας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ