Εφετείο | Ημέρα 32: «Έφευγαν δύο άτομα από αυτά που χτυπούσαν και πήγαιναν άλλα δύο»

32η δικάσιμος, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, Τετάρτη 15/03/2023

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε σημαντική παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

ΙΙ. Συνέχεια εξέτασης του μάρτυρα Χατζηευστρατίου – Ερωτήσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης Νασίου και Παπαδέλη

Στην προηγούμενη συνεδρίαση είχαν ολοκληρώσει τις ερωτήσεις τους οι κ. κ. Εφέτες Δικαστές, η Εισαγγελική Έδρα και οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας.

Σε ερωτήσεις του συνηγόρου Νασίου σχετικά με «αντίφαση» του μάρτυρα για το πού κάθονταν οι χρυσαυγίτες, η Πρόεδρος παρενέβη λέγοντας ότι δεν υπάρχει αντίφαση καθώς στο πρωτόδικο Δικαστήριο κατέθεσε ότι κάθονταν «μπροστά όπου κοιτούσα» και σήμερα είπε «αριστερά της τηλεόρασης» τονίζοντας ότι η ερώτηση είναι παραπλανητική και να διαβάζονται ολόκληρες οι καταθέσεις ενώπιον του πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου. Σε έτερη ερώτηση του κ. Νασίου απάντησε ότι ένας φανατισμένος του επιτέθηκε με βρισιές πριν ο Παύλος Φύσσας τους φωνάξει «τρέχουμε», ότι πριν την αρχική του κατάθεση είχε πάρει ηρεμιστικά στο νοσοκομείο, εν γνώση της αστυνομίας που τον οδήγησε εκεί, γιατί ήταν σε κρίση πανικού, μπορούσε να αντιλαμβάνεται τι καταθέτει, αλλά τον πίεσαν να δώσει κατάθεση αμέσως. Στη συνέχεια ο κ. Παπαδέλης ρωτούσε επίμονα πότε τελείωσε η κρίση πανικού, με το μάρτυρα να τον ρωτά αν έχει πάθει ποτέ κρίση πανικού γιατί ο ίδιος παθαίνει τα τελευταία 10 χρόνια και την κα Παπαδοπούλου να ρωτά εάν ο συνήγορος υπεράσπισης αμφισβητεί την κατάθεση, με τον κ. Παπαδέλη να απαντά αρνητικά. Σε ερωτήσεις του κ. Παπαδέλλη, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι στη συνέντευξή του το 2014 που ανέφερε ότι ο Παύλος Φύσσας του είπε στο τηλέφωνο «παίζουν κάτι χρυσαυγίτες, ελάτε», ότι επρόκειτο για «ένα σημείο υπερβολής» κι ότι αυτό του το είπε ο Π. Φύσσας στο Κοράλλι. Σε ερώτηση για το «πώς λέμε ότι ο αντιφασίστας μουσικός έπεσε νεκρός
ο μάρτυρας απάντησε ότι σε όλη τη δίκη οι δικηγόροι υπεράσπισης αναφέρονται σε 3 τραγούδια, ενώ τα τραγούδια του Φύσσα ήταν «κατά του κατεστημένου, της πίεσης». Σχετικά με τη Χρύσα Τοσλούκου ανέφερε ότι την είδε δει λίγες φορές.

III. Εξέταση του μάρτυρα Χρηστίδη – Αίτημα κλήσης Δένδια

Στη συνέχεια αποχώρησε ο μάρτυρας Χατζηευστρατίου και προσήλθε ο κ Χρηστίδης, που σε ερωτήσεις της Προέδρου κατέθεσε ότι έχει ένα ζαχαροπλαστείο στην Παύλου Φύσσα και κλείνει 22:00 – 22:30 το βράδυ και το συμβάν το έμαθε την επόμενη ημέρα. Είχε ψεύτικες κάμερες και την επόμενη ημέρα της δολοφονίας επισκέφθηκαν το κατάστημά του ο τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας με αστυνομικούς, με τον κ. Παναγιώτη Μιχαλόλια να σχολιάζει «ο ανακριτής κ. Δένδιας». Σε ερωτήσεις της κυρίας Εισαγγελέως ο μάρτυρας απάντησε ότι γνώριζε τον Παύλο Φύσσα γιατί ήταν συμμαθητές, ήταν ένα φυσιολογικό παιδί και όχι καυγατζής.

Ακολούθησε ερώτηση μόνο από την κυρία Δαλιάνη από τους συνηγόρους υποστήριξης της κατηγορίας, στην οποία ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν έδωσε κανένα υλικό στην αστυνομία και συνέχισαν οι συνήγοροι υπεράσπισης με το μάρτυρα να απαντά σε ερώτηση του κ. Οπλαντζάκη ότι για έναν γνώστη ήταν φανερό ότι επρόκειτο για ψεύτικες κάμερες κι ότι τον Φύσσα τον γνώριζε μέχρι τα 13-14 του χρόνια, ενώ δε γνωρίζει κανέναν αυτόπτη μάρτυρα. Σε ερωτήσεις του κ. Ζωγράφου απάντησε ότι δε γνωρίζει αν ο Υπουργός πήγε και σε άλλα μαγαζιά. Σε ερωτήσεις του κ. Παναγιώτη Μιχαλόλια ότι δε γνώριζε αν ο Φύσσας ήταν πολιτικοποιημένος. Σε ερωτήσεις του κ. Παπαδέλη απάντησε ότι δεν καταγράφηκε κάπου αν υπήρχαν ή όχι κάμερες στο κατάστημά του, ότι δε συζήτησε με άλλους καταστηματάρχες εάν πέρασε ο Υπουργός ή αν είχαν κάμερες. Σε ερωτήσεις του κατηγορούμενου Λαγού απάντησε ότι δε γνωρίζει αν στο κατάστημα στον αριθμό 62, εκεί ακριβώς που έγινε η δολοφονία, υπήρχαν κάμερες, με τον κατηγορούμενο να αντιδρά φωνάζοντας ότι «είμαι στη φυλακή ενώ υπάρχει βίντεο που ο πρωθυπουργός δίνει εντολές στον Παναθηναϊκάκια» με την Πρόεδρο να ζητά να περάσει έξω. Η κα Παπαδοπούλου σημείωσε ότι στην πρωτόδικη ο μάρτυρας λέει ότι «δεν είπα ποτέ ότι έχει κάμερες» το συγκεκριμένο κατάστημα. Ο δε κ. Ζωγράφος υπέβαλε αίτημα να κληθεί να καταθέσει ο κ. Δένδιας για το σε ποια καταστήματα πήγε κι αν πήρε υλικό από το συγκεκριμένο κατάστημα, με τους κυρίους Παπαδέλη και Οπλαντζάκη να συνυπογράφει το αίτημα και να συμπληρώνει ότι η συγκεκριμένη καταστηματάρχης παρέδωσε το υλικό από τις κάμερες στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» με την Πρόεδρο να ρωτά αν το αίτημα είναι να κληθεί και ο σταθμός.

IV. Εξέταση μάρτυρα Νικολάου

Αφού επέστρεψε στην αίθουσα ο κατηγορούμενος Λαγός, προσήλθε για κατάθεση ο μάρτυρας Νικολάου που σε ερωτήσεις της Προέδρου απάντησε ότι κατά τις 12 παρά άκουσε φασαρία από το σπίτι του στην Παναγή Τσαλδάρη και από το μπαλκόνι του είδε συγκεντρωμένα άτομα, «τρία άτομα έβριζαν έναν, τραβιόντουσαν προς τα πίσω και ξαναπήγαιναν κατά πάνω του». Απέναντι ήταν μια ομάδα, «30-40 άτομα που παρακολουθούσαν τι γίνεται. Στη συνέχεια ήρθε ανάποδα ένα NissanAlmera ασημί από τη Γρηγόρη Λαμπράκη, βγήκε ένα άτομο, τα άτομα που χτυπούσαν τον έναν τραβήχτηκαν δεξιά, ο οδηγός πήγε σε αυτόν τον έναν, γύριζε προς τα πίσω, πέταξε κάτι από τα χέρια του και μετά ακούστηκε «το φάγανε το παλικάρι» και ήρθε το περιπολικό». Στη συνέχεια κατέθεσε ότι κατοικεί στο 2ο όροφο που απέχει 40-50 μέτρα από το σημείο, ο ένας από τους τρεις που χτυπούσαν τον Φύσσα κρατούσε ένα κράνος, αλλά δε χτυπούσαν οι ίδιοι άνθρωποι, πήγαιναν πίσω στο πλήθος και άλλαζαν. Όπως είπε, ο Φύσσας ήταν σε κατάσταση άμυνας και δεν έπεσε κάτω, ήταν όρθιος. Συνέχισε καταθέτοντας ότι οι απέναντι συγκεντρωμένοι, φορούσαν άσπρη παραλλαγή και μαύρες μπλούζες ενώ είχαν ξυρισμένα κεφάλια. Όπως είπε, νόμιζε ότι ήταν οπαδικό. Κατέθεσε ότι έβριζαν και «έφευγαν δύο άτομα από αυτά που χτυπούσαν και πήγαιναν άλλα δύο» και ότι «οι απέναντι» «διαλύθηκαν σε 40 δευτερόλεπτα» μετά τη δολοφονία. Το αυτοκίνητο το παρατήρησε γιατί μπήκε ανάποδα στο ρεύμα και εκείνη τη στιγμή «υπήρξε ένα τρέξιμο, μια ανταλλαγή ανθρώπων» από την ομάδα απέναντι, όπως ανέφερε. Είδε ότι ο Ρουπακιάς κατέβηκε από το αυτοκίνητο με ήρεμο περπάτημα και πήγε προς το Φύσσα. Σε σχετική ερώτηση της Προέδρου απάντησε ότι είδε ένα άτομο κοντά στο αμάξι με άσπρη φόρμα αλλά δε θυμάται αν κατέβηκε από το αμάξι αλλά είναι πιθανό. Το άτομο αυτό, όπως είπε, δεν ακολούθησε το Ρουπακιά, κινήθηκε γύρω από το αυτοκίνητο. Τη δολοφονία δεν την είδε γιατί είχαν «πάει προς τις βιτρίνες» όπου δεν είχε ορατότητα, αλλά όπως είπε είδε το Ρουπακιά να επιστρέφει πολύ γρήγορα στο αμάξι «λίγο πιο αγχωμένος από πριν», να πετάει κάτι και να μπαίνει στο αυτοκίνητο. Δεν είδε αν μπήκε στο αυτοκίνητο γιατί άκουσε τη φράση «το φάγανε το παλικάρι» και κατέβηκε κάτω όπου είδε την ομάδα ΔΙΑΣ να έχει κάνει ένα τείχος και το Φύσσα να είναι στην αγκαλιά της κοπέλας του. Όπως κατέθεσε, από το περπάτημα του Ρουπακιά υπέθεσε ότι είναι φίλος του Φύσσα γιατί «ηρέμησαν όταν έφτασε». Υπήρχαν κι άλλα άτομα στο πεζοδρόμιο που δέχονταν επίθεση όπως είπε, αλλά εκείνος εστίασε στο Φύσσα. Όπως κατέθεσε υπήρχαν 3 στο διάζωμα μεταξύ της ομάδας των 50 ατόμων και των τριών ατόμων που χτυπούσαν το Φύσσα που έβριζαν το Φύσσα. Σε ερωτήσεις της κας Εισαγγελέως απάντησε ότι υπάρχουν δύο παγκάκια κοντά στο σημείο της δολοφονίας και έχουν καλή ορατότητα, ότι ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης και η εκπομπή «Πρωταγωνιστές» πήρε τηλέφωνο το λογιστή του τον κ. Μιχαηλίδη κι έτσι τον εντόπισε και έδωσε μία συνέντευξη, ενώ στην συνέχεια ο δημοσιογράφος έδωσε το κινητό του στην ανακρίτρια.

Ακολούθησαν ερωτήσεις των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας, και ο μάρτυρας σε ερωτήσεις της κυρίας Δαλιάνη απάντησε ότι εναλλάσονταν τα άτομα που στέκονταν στο διάζωμα και ενθάρρυναν εκείνους που χτυπούσαν με άτομα από το πλήθος. Κατέθεσε επίσης ότι η κοπέλα αστυνομικός έφτασε δεύτερη, 5 μέτρα πίσω από τον πρώτο αστυνομικό, ο οποίος απευθύνθηκε σε όλο το πλήθος ζητώντας τους να ηρεμήσουν, εκείνοι ηρέμησαν για δευτερόλεπτα και στη συνέχεια επιτέθηκαν και πάλι στο Φύσσα και ήρθε το αυτοκίνητο. Κατέθεσε ότι από την ώρα που βγήκε ο Ρουπακιάς από το αυτοκίνητο έως και τη φράση «το φάγανε το παιδί» μεσολάβησε ελάχιστος χρόνος, ο οδηγός κατευθύνθηκε κατευθείαν στο Φύσσα, ενώ κανείς δε λειτούργησε αποτρεπτικά. Σε ερωτήσεις του κ. Συρίγου απάντησε ότι το πλήθος και αυτοί από το διάζωμα ήταν «με αυτούς που χτυπούσαν το Φύσσα». Σε ερωτήσεις του κ. Θεοδωρόπουλου απάντησε ότι ο αστυνομικός πλησίαζε επιφυλακτικά γιατί λογικά φοβόταν τους τριάντα απέναντι, οι οποίοι έδιναν την αίσθηση ότι έβριζαν αυτόν που χτυπούσαν οι άλλοι τρεις. Σε ερωτήσεις του κ. Παπαδάκη ο μάρτυρας απάντησε ότι «οι τρεις είχαν πλάτη στους τριάντα και στο διάζωμα και έδερναν και ένιωθαν ότι τους συμπαραστέκονταν» και ότι «αυτοί που ήταν στο διάζωμα εναλλάσσονταν». Απάντησε επίσης ότι κατά την επιστροφή του Ρουπακιά στο αμάξι είδε να πετάει κάτι, που νόμιζε ότι ήταν τσιγάρο, αλλά έμαθε ότι ήταν ο σουγιάς. Σε ερωτήσεις του κ. Καμπαγιάννη απάντησε ότι «το σκηνικό της δολοφονίας δεν το είδε, αλλά υπήρχε ήδη ένας τουλάχιστον αστυνομικός».

Στη συνέχεια τέθηκαν ερωτήσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης, και ο μάρτυρας σε ερωτήσεις του κ. Οπλαντζάκη απάντησε ότι τις επόμενες ημέρες κατάλαβε ότι ήταν της ΧΑ, αλλά δεν το κατέθεσε γιατί «το ήξεραν», ότι ενημερώθηκε από την τηλεόραση και από συζητήσεις. Σε σχετική ερώτηση του συνηγόρου εξήγησε ότι θυμάται την ώρα γιατί παρακολουθούσε με τη σύζυγό του μία τηλεοπτική σειρά, ότι δεν είδε αστυνομικούς να αναζητούν μάρτυρες. Κατέθεσε ότι όταν κατέβηκε κάτω είδε το Φύσσα στην αγκαλιά της κοπέλας του και τον πλησίασε ένας κύριος με άσπρο πουκάμισο που αργότερα έμαθε ότι ήταν ο πατέρας του, αλλά δεν έβλεπε «και τα πάντα» καθώς τους απέτρεπαν οι αστυνομικοί. Σε άλλη ερώτηση του συνηγόρου απάντησε ότι δε συζήτησε το περιστατικό με γείτονες γιατί «ήταν όλοι παγωμένοι. Όλοι ήξεραν τι έγινε … Εμείς στη γειτονιά ξέραμε τι είχε γίνει». Σε ερωτήσεις του κ. Ρουσσόπουλου απάντησε ότι «δεν τεντώθηκε» για να δει, έβλεπε από απόσταση 50 μέτρων. Σε ερωτήσεις του κ. Νασίου απάντησε ότι βγήκε στο μπαλκόνι όταν άκουσε τη φασαρία, που δεν ήταν φασαρία λίγων δευτερολέπτων και είδε τριάντα συγκεντρωμένα άτομα οπότε κατάλαβε ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει, αλλά δε σκέφτηκε να το καταγράψει με το κινητό του. Είπε ακόμη ότι είπε στο λογιστή του την επόμενη ημέρα ότι τα είδα όλα από το μπαλκόνι ενώ κατέθεσε ότι ήταν και ένας ακόμα γείτονας στο μπαλκόνι και τα είδε όλα, δίνοντας τα στοιχεία του. Σε ερωτήσεις του κ. Παπαδέλλη απάντησε ότι κατοικεί στο σπίτι αυτό 40 χρόνια, ότι ο λογιστής που έδωσε τα στοιχεία του στο δημοσιογράφο έχει γραφείο ακριβώς απέναντι από το σημείο της δολοφονίας κι έτσι τον εντόπισε ο Θεοδωράκης. Σε ερωτήσεις του κατηγορούμενου Λαγού απάντησε ότι «υπήρχε κυνηγητό» στο πεζοδρόμιο αλλά μόνο το Φύσσα χτυπούσαν. Σε συμπληρωματικές ερωτήσεις του κ. Οπλαντζάκη απάντησε ότι από το παγκάκι στην Ξάνθου η ορατότητα είναι πολύ καλή και την ανθρωποκτονία θα την έβλεπαν ξεκάθαρα, ότι ο φωτισμός είναι πολύ καλός.

Πριν τη διακοπή της συνεδρίασης η κα Εισαγγελάς πρότεινε να επιβληθεί πρόστιμο 300 ευρώ στην κυρία Ρουπακιά και να διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή της. Η συνήγορος του κατηγορούμενου Αγριογιάννη υπέβαλε αίτημα αναστολής για τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων, με τον Αγριογιάννη να καταθέτει ότι σε είκοσι μέρες αποφυλακίζεται και είναι ο μόνος με τον πυρηνάρχη που είναι «ακόμα μέσα».

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την 17/03/2023.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ