31η δικάσιμος, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 10/03/2023
Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Υπήρχε η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου.
ΙΙ. Παρουσία κατηγορουμένων
Δεν υπήρχε παρουσία κατηγορουμένων.
ΙΙΙ. Εξέταση μάρτυρα κατηγορίας
Κατέθεσε ο μάρτυρας κατηγορίας Τσολακίδης, αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ Κερατσινίου. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι πήραν σήμα να μεταβούν στην οδό Ιφιγενείας και Π. Τσαλδάρη καθώς τριάντα με σαράντα άτομα κατευθύνονταν σε μία καφετέρια. Όταν έφτασαν εκεί, μετά από περίπου πέντε λεπτά, διαπίστωσαν ότι λανθασμένα αναφέρθηκε η οδός Π.Μελά ως Ιφιγενείας και όταν στάθμευσαν τις μηχανές τους, τούς προσέγγισε ένα άτομο και τους είπε ότι έγινε μια φασαρία ανάμεσα σε δύο ομάδες. Ξαφνικά άρχισαν να τρέχουν τα συγκεντρωμένα άτομα και κατευθυνόμενος από πίσω τους σε απόσταση περίπου εξήντα μέτρων και επί της οδού Π. Τσαλδάρη, είδε μια συμπλοκή τεσσάρων – πέντε ατόμων. Όταν έφτασε στο σημείο της συμπλοκής είδε ένα άτομο που φώναζε “εμένα, εμένα με μαχαίρωσε” και υπέδειξε το άτομο που βρισκόταν στο αυτοκίνητο. Επίσης ανέφερε ότι βρήκε ένα ματωμένο μαχαίρι, ενώ τα συγκεντρωμένα άτομα είχαν διαφύγει.
Σε ερωτήσεις της έδρας, ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν θυμόταν αν το σήμα ανέφερε ρόπαλα. Κατέθεσε ότι ο Χατζησταμάτης, που ήταν το άτομο που τους είχε αρχικά προσεγγίσει, ανέφερε την παρουσία των χρυσαυγιτών, ενώ ο ίδιος δεν το διαπίστωσε προσωπικά. Περιέγραψε την ομάδα των δεκαπέντε -είκοσι ατόμων που άρχισαν να τρέχουν ως μαυροντυμένων, ενώ δεν διαπίστωσε την παρουσία αναρχικών. Ανέφερε ότι διαγώνια και αριστερά στην Π. Τσαλδάρη είδε μια συμπλοκή πέντε ατόμων και ακούγονταν από το σημείο της συμπλοκής φωνασκίες και βρισιές. Σε επισήμανση της Προέδρου ότι στην πρώτη του κατάθεση αναφέρει δύο άτομα που συμπλέκονταν, ο μάρτυρας επέμεινε ότι ήταν τέσσερα με πέντε άτομα. Επίσης δεν θυμόταν την ύπαρξη σιδηρογροθιάς – όπως είχε καταθέσει και παρέπεμψε στις διαβιβάσεις που ο ίδιος έκανε και είναι καταγεγραμμένες. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα άτομα που έτρεχαν από την Π. Μελά, τούς προσπέρασαν σαν να μην υπάρχουν, ενώ τους χαρακτήρισε μπουλούκι. Είδε τον Ρουπακιά που ήταν μέσα στο αυτοκίνητό του να στρίβει το τιμόνι, ενώ δήλωσε ότι θα μπορούσε και να διαφύγει. Χαρακτήρισε τον Ρουπακιά αταίριαστο με το σύνολο λόγω ηλικίας, καθώς ήταν μεγαλύτερος από τους υπόλοιπους, αλλά και “ατσαλάκωτο” εννοώντας ότι ήταν πολύ ψύχραιμος. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι κάνοντας σωματικό έλεγχο διαπίστωσε ότι δεν είχε αυξημένους παλμούς, ενώ όταν τον ρώτησε για το μαχαίρι, είπε ότι δεν ήταν δικό του. Κατέθεσε ότι το ασθενοφόρο έκανε πολλή ώρα να φτάσει. Περιέγραψε ως μικρό το τραύμα που έφερε ο Π.Φύσσας, ενώ είπε ότι δεν φαινόταν να έχει αίματα. Επίσης ανέφερε ότι βρισκόταν στη μέση περίπου της Τσαλδάρη όταν είδε τα τέσσερα – πέντε άτομα που συμπλέκονταν, ενώ όταν έφτασε στο σημείο είχαν φύγει και είχαν μείνει μόνο ο δράστης και το θύμα. Επίσης δήλωσε ότι θα έπρεπε να είναι αναμμένη η μηχανή του αυτοκινήτου για να στρίψει το τιμόνι ο Ρουπακιάς. Ενώ δήλωσε ότι τον Χατζησταμάτη δεν τον θυμόταν μετά το μαχαίρωμα παρόλο που όπως του επισήμανε η Εισαγγελέας το έχει δηλώσει πέντε φορές σε καταθέσεις του. Η υπεράσπιση παρενέβη διαμαρτυρούμενη για τον τρόπο που υπέβαλε τις ερωτήσεις η Εισαγγελέας, λέγοντας ότι κινείται αντιδικονομικά και υποβάλλει τις απαντήσεις στον μάρτυρα.
Σε σχετικές ερωτήσεις των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας, ο μάρτυρας απάντησε ότι η διαβίβαση που έκανε ότι “κυνηγούσαν έτερα άτομα για να τα πιάσουν” ήταν ακριβής και ότι η συμπλοκή προκλήθηκε από τα άτομα που βρίσκονταν στην Κεφαλληνίας. Επίσης επισήμανε ότι αν δεν υποδείκνυε ο Φυσσας τον Ρουπακιά, θα μπορούσε ο τελευταίος να διαφύγει. Κατέθεσε ότι το κυνηγητό στην Τσαλδάρη και η δολοφονία Φύσσα ήταν ένα ενιαίο περιστατικό. Επίσης περιέγραψε τα άτομα που βρίσκονταν στην Κεφαλληνίας ως νευρικά και με ένταση και τα οποία μιλούσαν συνέχεια στα κινητά τους. Σε ερώτηση γιατί ζήτησε έπαινο για την ομάδα του, ανέφερε ότι απλώς έκανε μια αναφορά, ενώ δήλωσε ότι ο έπαινος καταχωρείται στον υπηρεσιακό φάκελο. Σε επισήμανση των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας ότι ο μάρτυρας δεν θυμάται τίποτα, απάντησε ότι έχουν περάσει δέκα χρόνια. Η συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας Μ. Δαλιάνη έκανε δήλωση για τα πρακτικά, υπογραμμίζοντας ότι είναι απολύτως δικονομική η χρήση της ανακριτικής και προανακριτικής κατάθεσης του μάρτυρα απαντώντας στον σχετικό ισχυρισμό της υπεράσπισης.
Σε ερωτήσεις της υπεράσπισης, ο μάρτυρας απάντησε ότι ο Χατζησταμάτης ανέφερε στους αστυνομικούς την ύπαρξη δύο ιδεολογικά αντιτιθέμενων ομάδων, αναρχικών και χρυσαυγιτών. Επεσήμανε ότι έτρεξαν πίσω από την ομάδα των δεκαπέντε – είκοσι ατόμων ενώ δεν μπορούσε να αναγνωρίσει αν οι τέσσερις-πέντε που συμπλέκονταν με τον Π.Φύσσα ήταν από το πλήθος που έτρεχε. Σε ερώτηση αν αυτοί οι πέντε θα μπορούσε να ήταν και φίλοι του Π.Φύσσα, ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν θα μπορούσε. Επίσης δήλωσε ότι ο Ρουπακιάς δεν ήταν χτυπημένος. Ανέφερε ότι απέναντι από το σημείο της δολοφονίας είδε διάσπαρτα άτομα να φωνάζουν. Επίσης σε ερώτηση αν είναι λογικό κάποιος να έχει πάνω του την ταυτότητά του και άλλα έγγραφα όταν πηγαίνει σε οργανωμένη ανθρωποκτονία, ο μάρτυρας απάντησε ότι είναι δυνατόν και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να το γνωρίζει ο ίδιος. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις της υπεράσπισης που επισήμανε ότι στην αρχική του κατάθεση και αυτός και οι υπόλοιποι αστυνομικοί κάνουν λόγο για δύο συμπλεκόμενα άτομα ενώ στις καταθέσεις τους στις ανακρίτριες αναφέρονται σε τέσσερα με πέντε , ο μάρτυρας επέμεινε ότι σε αντίθεση με τα δηλούμενα στην αρχική του κατάθεση, ο ίδιος θυμόταν ότι ήταν τέσσερα με πέντε τα άτομα που συμπλέκονταν. Επίσης τόνισε ότι η επίθεση και το μαχαίρωμα ήταν ένα ενιαίο περιστατικό. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι ήταν ο αρχηγός της ομάδας του Κερατσινίου λόγω βαθμού στην Αστυνομία, καθώς ήταν απόφοιτος της σχολής Αστυφυλάκων ενώ δήλωσε ότι τώρα υπηρετεί στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα.
ΙV. Αιτήματα συνηγόρων υπεράσπισης
Η υπεράσπιση του κατηγορούμενου Ρουπακιά υπέβαλε αίτημα κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης μεταξύ των μαρτύρων Τσολακίδη και Χατζησταμάτη καθώς όπως ανέφερε προέκυψαν αντιφατικά σημεία.
Η Εισαγγελέας επιφυλάχθηκε για την πρότασή της.
Το Δικαστήριο κάλεσε για την επόμενη δικάσιμο – στις 15/03/23 – τους μάρτυρες Χατζηευστρατίου, Χρηστίδη και Νικολάου.