Εφετείο | Ημέρα 27: «Η αστυνομία παρέμεινε αμέτοχη»

27η δικάσιμος, Αίθουσα τελετών Εφετείου Αθηνών, 15/02/2023

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Παρών ήταν ο κατηγορούμενος Λαγός (κρατούμενος).

III. Κατάθεση μάρτυρα Βίντση (Άμεση Δράση)

Προσήλθε να καταθέσει ο αστυνομικός Βίντσης, οδηγός του δεύτερου περιπολικού που έφτασε στο σημείο της δολοφονίας Φύσσα. Κατέθεσε σχετικά με το σήμα που έλαβε το περιπολικό να μεταβεί προς τα εκεί και να αναζητήσει άτομα με μαύρα ρούχα. Αργότερα, μετά τις 12 έλαβαν δεύτερο σήμα να βρεθούν στο σημείο της δολοφονίας και να περιμένουν το ασθενοφόρο να φθάσει και να το συνοδεύσουν στο νοσοκομείο. Κατά τα λοιπά, στις ερωτήσεις της έδρας απάντησε ότι είδε το περιπολικό με τον κατηγορούμενο Ρουπακιά να φεύγει προς το ΑΤ Κερατσινίου, το αυτοκίνητό του ήταν ανάποδα στην Τσαλδάρη. Στις περισσότερες ερωτήσεις ο μάρτυρας δήλωσε ότι δεν θυμόταν να απαντήσει λόγω των πολλών ετών που έχουν περάσει.

Στις ερωτήσεις της συνηγόρου Δαλιάνη από την πλευρά υποστήριξης της κατηγορίας, ο μάρτυρας απάντησε ότι δε θυμάται και ότι δεν ήταν παρών κατά τη διάρκεια του περιστατικού. Παρ’ όλα αυτά, επιβεβαίωσε ότι είχαν εντολή από το κέντρο να αναζητήσουν άτομα της ΧΑ και ο κόσμος που βρισκόταν μπροστά στη σκηνή της δολοφονίας τους έλεγε ότι επρόκειτο για άτομα της ΧΑ, αλλά στις αναζητήσεις τους δεν βρήκαν κανέναν.

Στις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν από την υπεράσπιση, ο μάρτυρας απάντησε ότι το σήμα που λαμβάνουν ποτέ δεν δίνει ιδιαίτερες λεπτομέρειες (όταν ρωτήθηκε για όπλα, ρόπαλα, ΧΑ), και σε πολλές ερωτήσεις απάντησε ότι δε θυμάται. Σχετικά με το ποια είναι τα καθήκοντα του αστυνομικού διευθυντή όταν φτάνει στο σημείο μιας δολοφονίας, ο μάρτυρας απάντησε ότι δε γνωρίζει τα καθήκοντά του.

Στο σημείο αυτό ο κατηγορούμενος Λαγός επανέλαβε το αίτημα που είχε καταθέσει να κληθεί ο αστυνομικός διευθυντής Συμεώνογλου που ήταν στο σημείο εκείνο το βράδυ, με τη σύμφωνη γνώμη του συνηγόρου Παπαδέλλη (για Μιχαλολιάκο Ν.) για να απαντήσει σε σχέση με το βιντεοληπτικό υλικό που συλλέχθηκε. Σε ερώτηση προς το μάρτυρα αν γνώριζε εγκληματικές ενέργειες της ΧΑ εκείνος απάντησε αρνητικά και είπε ότι τον κατηγορούμενο Λαγό μέχρι τότε τον είχε δει μόνο στην τηλεόραση.

IV. Αιτήμα της Υπεράσπισης για την κλήση του Αστυνομικού Διευθυντή Συμεώνογλου

Η πλευρά υποστήριξης της κατηγορίας συντάχθηκε με το αίτημα να εξεταστεί ο κ. Συμεώνογλου υπογραμμίζοντας όμως ότι δεν θα αλλάξει η αποδεικτική εικόνα της διαδικασίας αφού άλλωστε υπάρχουν στη δικογραφία όλα τα βίντεο και προκύπτει η άφιξη του τάγματος εφόδου.

Η πλευρά της υπεράσπισης (συνήγοροι Παπαδέλλης και Οπλαντζάκης) ανέπτυξαν περαιτέρω τη σημασία που θα είχε η μαρτυρία Συμεώνογλου για το θέμα του βιντεοληπτικού υλικού.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφανθεί επί του αιτήματος και προχώρησε στην εξέταση του επόμενου μάρτυρα, κ. Κοντονικόλα.

V. Εξέταση μάρτυρα Κοντονικόλα

Ο μάρτυρας ήταν φίλος του Π. Φύσσα και παρών το βράδυ της δολοφονίας. Κατέθεσε ότι γνωρίζονταν πολλά χρόνια, και έφυγαν από το «Σουβενίρ» για να συναντήσουν τον Π. Φύσσα στο «Κοράλλι». Περιέγραψε τόσο τους χρυσαυγίτες μέσα στο κατάστημα, ότι κοιτούσαν επιθετικά και έντονα προς το μέρος τους, ότι δε συνέβη τίποτα ανάμεσα στις δύο παρέες, και ότι οι τρεις έφυγαν χωριστά ένας ένας και πριν το τέλος του αγώνα όσο και έξω όταν τελείωσε ο αγώνας, ότι τους εμπόδιζαν να πάρουν τα αυτοκίνητά τους και να φύγουν. Συνόδευσε τον Πακιώτη να μπει στο ταξί, και στρέφοντας προς την οδό Κεφαλληνίας είδε ομάδα ατόμων με κράνη. Ανέφερε την άφιξη των αστυνομικών της ΔΙΑΣ και αμέσως μετά την διέλευση αυτοκινήτου του κατηγορούμενου Ρουπακιά με συνοδεία μηχανών, όπου και ρώτησε τον Π. Φύσσα για την Κεφαλληνίας. Στη συνέχεια αφηγήθηκε το κυνήγι και την επίθεση που δέχθηκαν ο ίδιος και ο Π. Φύσσας από το τάγμα εφόδου. Περιέγραψε καθαρά την άφιξη του κατηγορούμενου Ρουπακιά, το πως άνοιξε ο κλοιός γύρω από τον Π. Φύσσα για να τον μαχαιρώσει, και τη στάση παρατήρησης των αστυνομικών που βρίσκονταν στο σημείο.

Στις ερωτήσεις της έδρας επανέλαβε ότι η αστυνομία παρέμεινε αμέτοχη στο διάζωμα της οδού Τσαλδάρη σε όλη τη διάρκεια του επεισοδίου, περιέγραψε τα χτυπήματα που δέχθηκε και όλη τη στάση του τάγματος εφόδου που εμψύχωνε το Ρουπακιά. Επισήμανε το πόσο γρήγορα έγιναν όλα, πόσο γρήγορα ήρθαν όλοι στο σημείο, πόσο οργανωμένα, ότι γνώριζαν ποιος ήταν ο Π. Φύσσας και πόσο γρήγορα έφυγαν μετά.

Στις ερωτήσεις της υποστήριξης της κατηγορίας ο μάρτυρας περιέγραψε την εμφάνιση του τάγματος εφόδου και των χρυσαυγιτών στο Κοράλλι (παραλλαγή πόλης, μαύρες μπλούζες, γεροδεμένοι, ψηλοί), επισήμανε ότι κανείς από τους επιτιθέμενους δεν αιφνιδιάστηκε από την άφιξη του κατηγορούμενου Ρουπακιά.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας απάντησε σε ερωτήσεις της υπεράσπισης. Επανέλαβε τα γεγονότα εκείνης της βραδιάς, ενώ του έγιναν ερωτήσεις που αφορούσαν στίχους, τραγούδια και την αντιφασιστική δράση του Π. Φύσσα και την πολιτική ταυτότητα του ίδιου του μάρτυρα. Επανέλαβε ότι η επίθεση ήταν οργανωμένη από τους επιτιθέμενους με τρόπο ώστε να περιμένουν την άφιξη του κατηγορούμενου Ρουπακιά και ότι κατάλαβαν ότι θα γίνει επίθεση όταν έφτασαν τα μηχανάκια (που συνόδευαν το αυτοκίνητο Ρουπακιά στο πρώτο πέρασμά του), όταν ήδη είχε φτάσει δύναμη της ΔΙΑΣ.

Το δικαστήριο διέκοψε για την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου και θα συνεχίσει με την εξέταση του μάρτυρα Κοντονικόλα και θα ακολουθήσουν οι μάρτυρες κα Ρουπακιά και κ. Χατζηευστρατίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ