Εφετείο | Ημέρα 26: «Οι αστυνομικοί υποτίμησαν την κατάσταση»

26η δικάσιμος, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 13/02/2023

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου.

ΙΙ. Παρουσία κατηγορουμένων

Παρών ήταν ο κατηγορούμενος Ι. Λαγός

ΙΙΙ. Εξέταση μάρτυρα κατηγορίας

Συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε η -διακοπείσα από την προηγούμενη δικάσιμο- εξέταση του μάρτυρα κατηγορίας Χατζησταμάτη. Σε σχετικές ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, ο μάρτυρας ανέφερε ότι μετακινήθηκε από την Υπηρεσία του στις φυλακές Κορυδαλλού -όπου υπηρετούσε ως εξωτερικός φρουρός- στο τμήμα πρωτοκόλλου του Υπ. Δικαιοσύνης αμέσως μετά την αναφορά του στους προϊσταμένους του για λόγους ασφαλείας, γιατί όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μπορεί κάποιοι στον Κορυδαλλό να ήταν από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Επισήμανε ότι μετακίνηση συναδέλφου του που ήταν μάρτυρας έχει συμβεί άλλη μια φορά με την απόδραση του Βλαστού. Διευκρίνισε ότι δεν διερευνήθηκε ούτε αποσπάστηκε από την Υπηρεσία του γιατί υπέπεσε σε κάποιο πειθαρχικό αδίκημα. Η υπεράσπιση επέμεινε ότι αυτό συνιστούσε μια ιδιότυπη κατάσταση ομηρίας για τον μάρτυρα προκειμένου να καταθέσει στο πρωτόδικο δικαστήριο.

Σε ερώτηση γιατί οι αστυνομικοί δεν απέτρεψαν τη σύγκρουση απάντησε ότι δεν μπορούσαν να προβλέψουν τη δολοφονία και υποτίμησαν την κατάσταση. Επεσήμανε ότι η εμπλοκή του ήταν ανθρώπινη και δεν εμπίπτει στην εκπαίδευση του. Περιέγραψε ότι έξω από την καφετέρια “Κοράλλι” ήταν 3 άτομα απέναντι από την παρέα του Φύσσα, τα οποία είχαν νευρικότητα και ένταση και έπαιρναν τηλέφωνα, ενώ όταν τους μετέφερε ότι “θα φύγουν αυτοί να φύγετε κι εσείς” , ένας από την παρέα του Φύσσα είπε “εδώ είναι Κερατσίνι δεν περνάει ο φασισμός και οι γερμανοτσολιάδες”. Επίσης ανέφερε ότι όταν άρχισε να κινείται το πλήθος των 15 ατόμων κατάλαβε ποιόν κυνηγούσαν από τις φωνές τους και την έκφραση “νάτοι, εκεί είναι!”. Διευκρίνισε ότι από τον τρόπο που απευθύνονταν οι χρυσαυγίτες στην παρέα του Φύσσα και συγκεκριμένα από τις βωμολοχίες και τα επίμονα βλέμματά τους στον Φύσσα κατάλαβε ότι δεν τον έβλεπαν για πρώτη φορά αλλά ήταν “σαν να είχαν προηγούμενα μαζί του”.

Υπεραμύνθηκε της άποψής του ότι το τραύμα του Φύσσα έμοιαζε με “τριαντάφυλλο”, συνεπεία του στριψίματος του μαχαιριού από τον Ρουπακιά. Αυτή η περιγραφή του τραύματος, καθώς και ο χαρακτηρισμός του μαχαιρώματος ως επαγγελματικού αμφισβητήθηκε έντονα από την υπεράσπιση και ρωτήθηκε επανειλημμένως σχετικά. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι δεν έχει γνώση ιατροδικαστή αλλά περιέγραψε ως πολίτης αυτό που είδε, ενώ ανέφερε ότι και η αιμορραγία ήταν μικρή. Σε παρέμβαση της η Εισαγγελέας της έδρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “η φύση αναπληρώνει τα κενά”, προκειμένου να εξηγηθεί γιατί αυτό δεν απεικονίζεται στις φωτογραφίες της ιατροδικαστικής έκθεσης. Ο μάρτυρας επέμεινε ότι η επίθεση και το μαχαίρωμα του Φύσσα ήταν ένα ενιαίο γεγονός. Επίσης σε ερώτηση γιατί η παρέα του Φύσσα τού καταλόγισε αρχικά ευθύνη, απάντησε ότι προφανώς τον θεωρούσαν ένστολο.

ΙV. Υποβολή αιτημάτων από την Υπεράσπιση

Η υπεράσπιση υπέβαλε αίτημα να παραπεμφθεί ο μάρτυρας για ψευδορκία. Οι συνήγοροι υπεράσπισης ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι θα έπρεπε να είναι ο ίδιος κατηγορούμενος γιατί δεν θα είχαμε καν την ανθρωποκτονία αν δεν είχε παρέμβει. Χαρακτήρισαν αφελή και στοχευμένο τον μάρτυρα και καινοφανές ότι ένας εξωτερικός φρουρός έγινε γραμματέας πρωτοκόλλου. Επίσης ανέφεραν ότι κατέστη μάρτυρας προκειμένου “να περάσουν φράσεις” στη δικογραφία όπως “κλοιός” και “τριαντάφυλλο”. Αμφισβήτησαν την παρουσία του μάρτυρα στο χώρο μετά την ανθρωποκτονία και προς τούτο ζήτησαν κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με αστυνομικούς. Επικαλέστηκαν τις μαρτυρίες αστυνομικών της ΔΙΑΣ ότι οι 15 χρυσαυγίτες που βρίσκονταν έξω από την καφετέρια “Κοράλλι” δεν είχαν καμία σχέση με τους συμπλεκόμενους με τον Φύσσα. Ενώ όπως τόνισαν δεν είναι δυνατόν οι αστυνομικοί να λένε ψέμματα. Επίσης αιτήθηκαν κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με την μάρτυρα Τοσλούκου, αλλά και με άλλους μάρτυρες από την παρέα του Φύσσα. Τέλος αιτήθηκαν να προσκομιστεί ο υπηρεσιακός φάκελος του μάρτυρα.

Η Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα της υπεράσπισης για ψευδορκία ως νόμω αβάσιμω καθώς είναι ανεφάρμοστο σε δίκες μακράς διάρκειας ενώ επιφυλάχθηκε για τα υπόλοιπα.

Οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας αντέτειναν ότι ο υπηρεσιακός φάκελλος του μάρτυρα εμπίπτει στα προσωπικά δεδομένα και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να προσκομιστεί, ενώ χαρακτήρισαν επιστημονική φαντασία ότι η μετακίνηση του έγινε από κάποιον σκοτεινό δάκτυλο. Ως προς το αίτημα να κρατηθεί ο μάρτυρας ως ψεύδορκος τόνισαν ότι η υπεράσπιση το αιτείται για το σύνολο σχεδόν των μαρτύρων κατηγορίας. Επίσης ανέφεραν ότι είναι ανεφάρμοστο λόγω της μακράς διάρκειας της δίκης αλλά και ανεπίδεκτο δικαστικής κρίσης καθώς η υπεράσπιση δεν ανέφερε ούτε ένα πραγματικό περιστατικό που να στηρίζει τα ψεύδη της κατάθεσης. Τέλος, επισήμαναν ότι υπάρχουν αντιφάσεις και στις καταθέσεις μεταξύ των αστυνομικών γιατί προσπάθησαν να καλύψουν την απραξία τους.

Η υπεράσπιση αντέκρουσε τα επιχειρήματα των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας λέγοντας ότι ο υπηρεσιακός φάκελος δεν εμπίπτει στα προσωπικά δεδομένα καθώς αποτελεί δημόσιο έγγραφο. Επέμεινε στην κατηγορία της ψευδορκίας λέγοντας ότι η ιατροδικαστική έκθεση κάνει λόγο για βαθύ τραύμα, το οποίο ο μάρτυρας το χαρακτήρισε “τριαντάφυλλο” προκειμένου να στηριχθεί ο ισχυρισμός ότι ο δολοφόνος ήταν εκπαιδευμένος. Επίσης ανέφεραν ότι ο μάρτυρας κατέθεσε στις ανακρίτριες ότι οι εμπλεκόμενοι κατηγορούμενοι παρείχαν ψυχική συνδρομή στον Ρουπακιά, όντας σε καθεστώς ομηρίας. Αμφισβήτησαν την παρουσία του στον χώρο μετά τη δολοφονία καθώς όπως υποστήριξαν δεν επιβεβαιώνεται από κανέναν μάρτυρα. Χαρακτήρισαν απολύτως αναξιόπιστη την κατάθεση του μάρτυρα, λέγοντας εμφατικά ότι κοροϊδεύει το δικαστήριο. Ανέφεραν ότι η πολιτική αγωγή εφαρμόζει την θεωρία των θολών νερών όπως έκανε και πρωτόδικα καθώς όπως επισήμαναν, οι αστυνομικοί κατέρριψαν το σενάριο της συνέργειας εφόσον οι 15 αρχικά ευρισκόμενοι έξω από την καφετέρια “Κοράλλι” δεν είχαν καμία σχέση με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στη δολοφονία.

Το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα κράτησης του μάρτυρα για ψευδορκία ως ανέφικτο και επιφυλάχθηκε για τα υπόλοιπα. Επίσης επέβαλε πρόστιμο λιπομαρτυρίας 300 ευρώ στη μάρτυρα Τοσλούκου. Τέλος, κάλεσε για την επόμενη δικάσιμο –στις 15/2/23- τους μάρτυρες Βίντση και Κοντονικόλα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ