Εφετείο | Ημέρα 25: «Η αίσθησή μου ήταν ότι είχαν στοχοποιήσει τον ψηλό»

25η δικάσιμος, Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 – Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

ΙΙ. Κατάθεση μάρτυρα Χατζησταμάτη-Ερωτήσεις από την έδρα

Στη σημερινή συνεδρίαση προσήλθε ο μάρτυρας αστυνομικός Χατζησταμάτης. Ο μάρτυρας δήλωσε πως είναι εξωτερικός φρουρός αλλά τελούσε αστυνομικά καθήκοντα γιατί όπως είπε μπερδεύουν τις υπηρεσίες.Εκείνο το βράδυ κατέθεσε πως βρισκόταν με την παρέα του στην καφετέρια «Κοράλλι» για τον ποδοσφαιρικό αγώνα όταν είδε επί της Μελά 3-4 άτομα σε ένταση και άκουσε ξαφνικά ποδοβολητό, άνευ λόγου, όπως είπε και καμιά δεκαπενταριά άτομα , ομοιόμορφα ντυμένα να λένε «νάτος, νάτος». Οπως περιέγραψε: “Με το που βγήκα ακούω φωνές «παιδιά τον μαχαίρωσαν», βλέπω τον Φύσσα τον είχε αγκαλιάσει η κοπέλα δίπλα του, σε μια ένταση φωνάζει σε μηχανές της ΔΙΑΣ «εσείς φταίτε», φωνάζω αν υπάρχει κάποιος γιατρός, έρχεται μια κοπέλα που ήταν νοσηλεύτρια με ένα μπουκάλι νερό. Εκείνη την ώρα βλέπω ότι το κεφάλι είχε πάει πολύ κάτω, λέω στην κοπέλα να τον ξαπλώσει κάτω, μου λέει «δεν βρίσκω τον σφυγμό του», λέω στο παλικάρι της ΔΙΑΣ ότι εκεί υπάρχει σταθμός του ΕΚΑΒ, με ρωτάει ο αξιωματικός υπηρεσίας και του λέω «τον χάσαμε», το θύμα είχε έναν όγκο και ένα εκτόπισμα που δε θα μπορούσε να τον σηκώσει ένα άτομο για το αμάξι, και εκείνη την ώρα ακούσαμε τη σειρήνα

Ερωτώμενος αν η ομάδα των δεκαπέντε ατόμων κρατούσε κάτι, απάντησε πως κρατούσαν στειλιάρια και κράνη, ήταν ομοιόμορφοι, και ο ίδιος θεωρεί ότι “το ποδοβολητό ήταν συντεταγμένο για ψυχολογικούς λόγους για να φοβηθεί η άλλη ομάδα, η ένταση και ο βηματισμός ήταν μαζί, υπήρχε ένας ρυθμός σαν ομάδα που είναι δουλεμένη”. Ο μάρτυτρας απάντησε επίσης πως ο ίδιος είδε τη μαχαιριά στην αριστερή πλευρά και ήταν ανοιχτή σα τριαντάφυλλο, και του έκανε του ιδιου εντύπωση αφού όπως είπε δεν είναι έτσι οι μαχαιριές, σαν να ‘χει γυρίσει το μαχαίρι και έτσι είναι πιο αποτελεσματικό και σίγουρα πιο θανατηφόρο το χτύπημα.

Όταν ρωτήθηκε τι γνώριζε τότε για τη Χρυσή Αυγή ο μάρτυρας απάντησε πως ήταν παράταξη που εκπροσωπούσε την ακροδεξιά και ένιωθε ότι χρησιμοποιούσε επιθετικό λόγο κάνοντας αναφορά στο χαστούκι του Η.Κασιδιάρη και σε βίαιες ενέργειες εναντίον αλλοδαπών στο Πέραμα. Σε σχετική ερώτηση απάντησε πως “η αίσθησή μου ήταν ότι είχαν στοχοποιήσει τον ψηλό από την κάτω παρέα, όπως με την τακτική να αποδυναμώσεις τον δυνατότερο”.Από τους κατηγορουμένους θυμόταν ότι ο Ι. Άγγος φορούσε μπλούζα της ΧΑ και πως οι μηχανές ΔΙΑΣ που βρισκόντουσαν ανάμεσα στο πρώτο διάζωμα και Κεφαλληνίας, επί της Τσαλδάρη,τους φώναξαν “ΔΙΑΛΥΣΤΕ ΤΟ”. Κατέθεσε επίσης πως φορούσαν κράνη, στειλιάρια χωρίς να θυμάται τον αριθμό, ότι είδε ο ίδιος το αμάξι και τον δράστη του τον έδειξαν στο ΑΤ Κερατσινίου και πως, μέχρι τέλους εκείνη την ημέρα, ο ίδιος νόμιζε ότι η σύγκρουση ήταν αθλητικής αφορμής.

ΙΙΙ. Ερωτήσεις από τους συνηγόρους υποστήριξης κατηγορίας

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους συνηγόρους υποστήριξης κατηγορίας. Ο μάρτυρας ερωτώμενος απάντησε ότι οι δυο παρέες στο Κοράλλι απείχαν μεταξύ τους σχεδόν μισό στενό, η παρέα των Χρυσαυγιτών ήταν σε ένταση,και κρατούσαν στειλιάρια, κανείς από από την παρέα του Φύσσα δεν κρατούσε κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί όπλο, το ποδοβολητό το δεκαπέντε ατόμων δημιουργούσε ένταση και φόβο, και πως αν δεν υπήρχαν αυτοί οι δεκαπέντε δε θα γινόταν η επίθεση και το φονικό. Κατέθεσε ακόμα πως η πεποίθηση του ότι η παρέα ήταν ΧΑυγίτες προέκυψε από το ντύσιμό τους, και πως η ομάδα ΔΙΑΣ κατέφτασε πριν από τους δεκαπέντε και πως όλο το περιστατικό διήρκεσε περίπου ένα εικοσάλεπτο.

ΙV. Ερωτήσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης

Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν οι συνήγοροι υπεράσπισης. Ο μάρτυρας ερωτώμενος απάντησε πως όταν άρχισε ο αγώνας το μαγαζί ήταν γεμάτο από κόσμο, “δεν έπεφτε καρφίτσα”, ο φωτισμός στην Παύλου Μελά δεν ήταν πολύ καλός, και πως εκείνο το βράδυ έγινε μια δολοφονία και ήταν μπροστά τα αστυνομικά όργανα. Δηλωσε πως όταν εκείνος έφτασε ο Παύλος Φύσσας ήταν ξαπλωμένος, εν ζωή, τον είχε αγκαλιά η κοπέλα του, ενω΄τον Ρουπακιά δεν τον είδε. Στη συνέχεια του επιδείχθηκε χάρτης για να διευκρινήσει την ακριβή του θέση ,δήλωσε ακόμα πως το θύμα χάθηκε από το οπτικό του πεδίο και πως είδε τους δεκαπέντε να “ανοίγουν σα βεντάλια” ενώ άκουσε βουητό βωμολοχίες και να φωνάζουν ”να τοι”, “να τος”. Επιβεβαίωσε κατόπιν τα λεγόμενα προηγούμενης κατάθεσής του ότι τα χτυπήματα ήταν από άτομο εκπαιδευμένο και σε επόμενη ερώτηση “Γιατί τότε ένας εκπαιδευμένος μαχαιροβγάλτης να χρειάζεται τη συνδρομή άλλων;” αποκρίθηκε “Μα και πάλι, αλλιώς να είσαι μόνος, αλλιώς ομάδα. Όταν κάποιος πάει να επιτεθεί και έχει από πίσω άλλους δέκα να του φωνάζουνε, νιώθει πιο δυνατός”. Ο συνήγορος Γκαβέλας κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων προς το μάρτυρα υπέβαλε αίτημα να διαβιβαστούν τα πρακτικά με το περιεχόμενο των αντιφάσεων -κατά το συνήγορο- στις καταθέσεις του μάρτυρα καθώς και αίτημα κατ’ αντιπαράστασης εξέτασης αστυνομικών

Το λόγο πήρε στο σημείο αυτό ο συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας Κ.Παπαδάκης επισημαίνοντας ότι τα αιτήματα υποβάλλονται στο τέλος, άλλως αντίκειται στη δικονομία βάσει του άρ. 337 παρ. 1 ΚΠΔ και κάτι τέτοιο δεν είναι τίποτα άλλο παρά ψυχολογική πίεση στο μάρτυρα.

Κατόπιν αυτού συνεχίστηκαν οι ερωτήσεις στον μάρτυρα από τον κατηγορούμενο Ι.Λαγό ο οποίος ανέγνωσε προηγούμενες καταθέσεις ρωτώντας για τη στοχοποίηση και άλλα περιστατικά επιθέσεων. Η διαδικασία της εξέτασης ολοκληρώθηκε με τους υπόλοιπους συνηγόρους υπεράσπισης

Στο σημείο αυτό η .έδρα διέκοψε για την επόμενη δικάσιμο τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023 όπου η διαδικασία θα συνεχιστεί με τον μάρτυρα Βίντση αστυνομικό της Άμεσης Δράσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ