Εφετείο | Ημέρα 24: «Με μαδέρια και κοκάλινα γάντια»

24η δικάσιμος, Αίθουσα τελετών Εφετείου Αθηνών, 03/02/2023

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Παρόντες ήταν οι κατηγορούμενοι Λαγός, Αγριογιάννης (κρατούμενοι), και Σκάλκος.

III. Κατάθεση μάρτυρα Ξυπόλητου

Προσήλθε να καταθέσει ο φίλος του Π. Φύσσα Ξυπόλητος, ο οποίος ήταν παρών το βράδυ του περιστατικού. Ανέφερε για το βράδυ της δολοφονίας ότι ενώ βρίσκονταν σε άλλη καφετέρια, ο Σεϊρλής δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Φύσσα για να βρεθούν όλοι μαζί στο Κοράλλι. Βγαίνοντας μετά τη λήξη του αγώνα, ομάδα ατόμων με μαδέρια και κοκάλινα γάντια, τους εμπόδιζε την πρόσβαση στα αυτοκίνητά τους. Μετά τη μεσολάβηση του Χατζησταμάτη αποφάσισαν να πάνε προς την πλατεία (στην Τσαλδάρη) και να επιστρέψουν αργότερα για τα αυτοκίνητά τους. Αναφέρθηκε στη στιγμή που ο Ρουπακιάς με το αυτοκίνητό του σταμάτησε να ζητήσει οδηγίες και του απάντησε ο Π. Φύσσας. Διηγήθηκε πως ενώ έφτασαν στην Τσαλδάρη και θεωρούσαν ότι το περιστατικό έχει λήξει, άκουσε «ελάτε εδώ κότες θα σας σφάξουμε» και με την προτροπή του Φύσσα άρχισαν να τρέχουν. Κρύφτηκαν σε μια πιλοτή ενώ απ’ έξω περνούσαν μηχανάκια που τους έψαχναν βρίζοντας. Περιπολικό που εμφανίστηκε στο σημείο τους συνέλαβε και τους οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα, όπου συνάντησαν τον Ρουπακιά να κάθεται στο γραφείο του διοικητή. Στο περιπολικό άκουσαν από τον ασύρματο ότι συνέβη το μαχαίρωμα, χωρίς να γνωρίζουν ακόμα ότι ο Φύσσας ήταν το θύμα.

Στις ερωτήσεις της έδρας, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι η ομάδα των ατόμων έξω από το Κοράλλι ήταν ομοιόμορφα ντυμένα, με παραλλαγές και καπέλα, έκανε λόγο για δύο ομάδες που ενώθηκαν να τους καταδιώξουν, σαν η μία να περίμενε την άφιξη της δεύτερης. Ανέφερε ότι κάποιες μέρες πριν είχε γίνει επίθεση της ΧΑ προς τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, και ότι την ίδια ημέρα είχε γίνει αντιφασιστική πορεία στην περιοχή. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάλογη επίθεση που δέχθηκε στον Κορυδαλλό όταν πήγαινε να καταθέσει στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Κατά το μάρτυρα η επίθεση το βράδυ της δολοφονίας του Π. Φύσσα δεν ήταν τυχαία λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων που συγκεντρώθηκαν σε μικρό διάστημα. Αναφερόμενος στους Άγγο και Τσαλίκη που ήταν στο κοράλλι εκείνο το βράδυ είπε ότι τους έκανε εντύπωση που συνέχεια μιλούσαν στο τηλέφωνο ή έστελναν μηνύματα, κι ότι δεν έφυγαν μαζί, αλλά ο καθένας μόνος σε διαφορετικούς χρόνους.

Στις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από την πλευρά υποστήριξης κατηγορίας ο μάρτυρας περιέγραψε και πάλι τη δομή και την ενδυμασία του τάγματος εφόδου, επανέλαβε ότι δεν προηγήθηκε κάποιο συμβάν/ παρεξήγηση μεταξύ της παρέας του Π. Φύσσα και των συγκεντρωμένων έξω από το Κοράλλι. Για τη συνομιλία τους με τον Ρουπακιά στο ΑΤ ανέφερε ότι μόλις οι ίδιοι έλαβαν το τηλεφώνημα ότι ο Φύσσας είναι νεκρός, ο Ρουπακιάς αγχώθηκε και ζήτησε να απομακρυνθεί από το χώρο, ενώ μέχρι τότε ήταν πολύ ήρεμος. Κατέθεσε ακόμη ότι γνωρίζει και άλλες επιθέσεις της ΧΑ εκείνο το διάστημα, πχ κατά των αιγυπτίων αλιεργατών, κατά του ΠΑΜΕ. Τα κοινά στοιχεία που εντόπισε σε όλες τις επιθέσεις αυτές ήταν η ομοιομορφία στην ενδυμασία, η οχλαγωγία, η συμμετοχή πολλών επιτιθέμενων έναντι λίγων θυμάτων και η ταχύτητα.

Στη συνέχεια υποβλήθηκαν ερωτήσεις στο μάρτυρα από την υπεράσπιση. Ο μάρτυρας απάντησε ότι γνώριζε την περιοχή (στο σημείο αυτό ο κατηγορούμενος Λαγός ακούστηκε να τον λέει GPS), ότι πήγε στο Κοράλλι παρόλο που δεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ποδοσφαιρικό παιχνίδι για να συναντήσει τον Φύσσα, το μαγαζί αυτό δεν ήταν ασφυκτικά γεμάτο, περιέγραψε και πάλι την ομοιόμορφη αμφίεση των Άγγου και Τσαλίκη. Κλήθηκε να απαντήσει αν γνωρίζει αντιφασιστικά τραγούδια, στίχους, δράσεις του Φύσσα. Περιέγραψε ξανά το χρονικό σημείο από το οποίο αρχίζει η επίθεση, ότι άτομα έβγαιναν από το στενό (Κεφαλληνίας) και έτρεχαν προς το μέρος τους, ενώ επανέλαβε ότι δεν προηγήθηκε συμβάν μέσα στο Κοράλλι και ότι ο Χατζησταμάτης που έκανε το διαμεσολαβητή έμοιαζε σα να γνωρίζει την ομάδα των χρυσαυγιτών που απέκλειε την πρόσβασή τους στα αυτοκίνητα.

Ερωτήσεις υπέβαλε και ο κατηγορούμενος Λαγός, ο μάρτυρας απαντώντας επανέλαβε τα όσα κατέθεσε νωρίτερα, σε σχέση με την απόσταση ανάμεσα στα δύο μαγαζιά, τους επιβαίνοντες σε κάθε όχημα, το χρονικό σημείο της άφιξής τους σε σχέση με τον ποδοσφαιρικό αγώνα. Σε ερώτηση αν γνώριζε το όνομα του κατηγορουμένου Λαγού πριν το 2012 ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά.

Το δικαστήριο διέκοψε για την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου και θα συνεχίσει με τις καταθέσεις των μαρτύρων Μαντά και Χατζησταμάτη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ