Εφετείο | Ημέρα 23: «Είμαστε δικοί σας, είμαστε της Χρυσής Αυγής»

23η δικάσιμος, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 01/02/ 2023

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Η συνεδρίαση άρχισε με δίωρη καθυστέρηση λόγω συμμετοχής του Γραμματέα της έδρας σε στάση εργασίας του σωματείου του.

ΙΙ. Παρουσία κατηγορουμένων

Παρόντες ήταν οι κατηγορούμενοι Ι. Λαγός και Δ. Αγριογιάννης.

ΙΙΙ. Εξέταση μάρτυρα Ντάφου (Άμεση Δράση)

Εξετάστηκε ο μάρτυρας κατηγορίας, αστυνομικός της Άμεσης Δράσης , Ντάφος.

Ο μάρτυρας περιγράφοντας τα τεκταινόμενα το βράδυ της δολοφονίας του Π. Φύσσα, ανέφερε ότι ήταν οδηγός περιπολικού όταν έλαβαν σήμα να μεταβούν για ενίσχυση στην οδό Τσαλδάρη περίπου στις 11.55. Φτάνοντας εκεί έκλεισε με το περιπολικό το ρεύμα της Τσαλδάρη στο οποίο βρισκόταν σταθμευμένο ανάποδα στο δρόμο και με τα φώτα του ανοιχτά ένα αυτοκίνητο. Εκεί βρίσκονταν ήδη 8 συνάδελφοί του της ΔΙΑΣ οι οποίοι προσπαθούσαν να ελέγξουν τον χώρο. Ο συνοδηγός του περιπολικού, αστυνομικός Κουρεντζής, πήγε προς τον τραυματισμένο Φύσσα ενώ ο ίδιος προς τους συναδέλφους του , οι οποίοι του υπέδειξαν ένα άτομο μέσα στο αυτοκίνητο, που ήταν ο Ρουπακιάς, ενώ αριστερά και μπροστά στον τροχό του αυτοκινήτου βρισκόταν το μαχαίρι το οποίο και περισυνέλεξαν. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του Ρουπακιά στο αστυνομικό τμήμα του Κερατσινίου, ο μάρτυρας ανέφερε ότι εξήγησαν στον Ρουπακιά ότι συνέλεξαν το μαχαίρι, το οποίο φέρει τα αποτυπώματά του και θα έπρεπε να ομολογήσει. Ο Ρουπακιάς τους είπε “εγώ τον μαχαίρωσα γιατί την έπεσε σε κάποιους δικούς μου στο Κοράλλι”. Επίσης ανέφερε χαρακτηριστικά “ είμαστε της Χρυσής Αυγής και μην το πείτε πουθενά”. Όταν επέστρεψαν στο σημείο, μετά από 20′ έκαναν αναζητήσεις. Σε ερώτηση της έδρας ο μάρτυρας διευκρίνισε ότι όταν ανέφερε ο Ρουπακιάς “εγώ τον μαχαίρωσα γιατί την έπεσε σε κάποιον δικό μας και τον ρώτησαν αν εννοεί Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός ή τί ακριβώς , ο Ρουπακιάς ανέφερε “είμαι της Χρυσής Αυγής. Είμαστε δικοί σας και μην το πείτε πουθενά”. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι ο συνοδηγός του περιπολικού χειροπέδησε τον Ρουπακιά. Περιέγραψε ότι η μηχανή του αυτοκινήτου ήταν αναμμένη και ενδεχομένως θα μπορούσε να διαφύγει. Σε ερώτηση της Προέδρου αν γνωρίζει άλλες βίαιες ενέργειες της Χρυσής Αυγής, ανέφερε ότι είχε πάει σε περιστατικό σε ένα αυτοσχέδιο τζαμί στον Πειραιά, στο οποίο είχαν επιτεθεί μέλη της με αυτοσχέδια ρόπαλα και καπνογόνα. Επίσης ανέφερε ότι ο συνάδελφός του Κουρεντζής έχει δεχτεί απειλές και φθορές στο αυτοκίνητο του. Σε ερώτηση των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας τί εννοούσε ο Ρουπακιάς όταν ανέφερε τη φράση “είμαι δικός σας” , ο μάρτυρας ανέφερε ότι ενδεχομένως να το είπε επειδή η Χρυσή Αυγή είχε υψηλά εκλογικά ποσοστά στο Σώμα προκειμένου να έχει ευνοϊκή μεταχείριση. Ερωτώμενος από συνήγορο υπεράσπισης αν έχει ακούσει για απειλές και επιθέσεις εναντίον συνηγόρων υπεράσπισης της ΧΑ και των γραφείων της , ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν ήταν οργανωμένες ή από μεμονωμένα άτομα.

Ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας Κ. Παπαδάκης αναφερόμενος στις επιθέσεις σε γραφεία συνηγόρων υπεράσπισης δήλωσε ότι ευτυχώς περιορίστηκαν σε υλικές ζημιές ενώ αντίθετα υπήρξαν επιθέσεις σε βάρος συνηγόρων της πολιτικής αγωγής.

Το Δικαστήριο διέκοψε για την επόμενη δικάσιμο, στις 03/02/23, καλώντας τους μάρτυρες Τοσλούκου, Ξυπόλητο και Χατζησταμάτη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ