198η Συνεδρίαση, Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, 10.11.2017
Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.
II. Παρουσία των κατηγορουμένων
Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: κανένας.
III. Συνέχιση της κατάθεσης του Βˊ προστατευόμενου μάρτυρα:
Συνέχιση εξέτασης από τους συνηγόρους υπεράσπισης.
Καταρχάς, η πταισματοδίκης και η εισαγγελέας διαβεβαίωσαν ότι στον χώρο εξέτασης βρίσκονται μόνο αυτές και ο Βˊ προστατευόμενος μάρτυρας, ότι η πόρτα είναι κλειστή, ότι ο μάρτυρας δεν φέρει έχει έγγραφα μπροστά του, παρά μόνο το ευαγγέλιο. Στη συνέχεια, ο μάρτυρας ρωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους Γκαβέλα, Οπλαντζάκη, Σταυριανάκη, Παπαδέλλη, Μιχαλόλια (Ν.), Ρουσσόπουλο, Αλεξιάδη, Μιχαλόλια (Τ.), Πανταζή, Μπαϊρακτάρη και Μιχαλόλια (Γ.).
Κατ’ αρχάς, πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι πρόκειται για συγκεκριμένο άτομο και δη γυναίκα, έθεταν στον μάρτυρα συνέχεια σχετικές ερωτήσεις και του απεύθυναν τον λόγο σε θηλυκό γένος. Ο μάρτυρας απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις ως προς το φύλο του, την εργασία του, την οικογενειακή κατάστασή του και τον τόπο κατοικίας του. Ήταν δε απόλυτος ως προς το ότι δεν έχει δώσει συνέντευξη στην εφημερίδα «ΤΟ ΕΘΝΟΣ».
Ερωτηθείς σχετικά, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι θεωρούσε και θεωρεί ότι οι μετανάστες κάνουν κακό στην Ελλάδα, επειδή τελούν εγκλήματα και επειδή πολλοί Έλληνες έχουν χάσει τις εργασίες τους. Έτσι, θεώρησε σωστό να εγγραφεί στη Χ.Α. Μέχρι τότε δεν είχε ακούσει για παράνομες πράξεις που αποδίδονταν σε μέλη της. Ήταν δε μέλος της οργάνωσης για χρονικό διάστημα εντός του 2012. Αφού εγγράφηκε στη Χ.Α., αγόρασε αλεξίσφαιρο γιλέκο και στρατιωτικό ρουχισμό. Ο μάρτυρας επισκεπτόταν τακτικά τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας, ενόσω ήταν μέλος της, και δη πέντε φορές την εβδομάδα. Ως προς τον Μιχαλολιάκο ο μάρτυρας δεν είχε ακούσει κάτι, «πέρα από το ότι δίνει το οκ. … Το είχε πει ο Πατέλης, αναφερόμενος στα ιεραρχικά. Ότι ήταν αρχηγός.».
Κατά τον μάρτυρα, από τη στιγμή που γράφτηκε στην τοπική οργάνωση της Νίκαιας, επιδεικνύοντας την αστυνομική ταυτότητά του και πληρώνοντας €20, έγινε μέλος του ανοιχτού πυρήνα της. Παράλληλα έλαβε κάρτα μέλους, στην οποία δεν αναγραφόταν το ονοματεπώνυμό του αλλά μόνο ένας αριθμός. Την κάρτα αυτή επέδειξε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Επίσης υπήρχαν παράλληλα ο κλειστός πυρήνας, το πενταμελές [συμβούλιο], η INOVA, οι χάκερς και οι Κένταυροι. Ο κλειστός πυρήνας αποτελείτο από «φουσκωτούς», που πραγματοποιούσαν τις επιθέσεις. Το πενταμελές [συμβούλιο] διοικούσε την τοπική οργάνωση σχετικά με θέματα των υποστηρικτών και οικονομικής φύσης. Η INOVA ήταν μηχανοκίνητη ομάδα που προέβαινε σε επιθέσεις. Οι χάκερς ανελάμβαναν τα διαδικτυακά ζητήματα [αναρτήσεις στο ίντερνετ, «επιθέσεις» για το κατέβασμα λογαριασμών, π.χ. στο facebook, κ.λπ]. Οι Κένταυροι ήταν ομάδα μαθητών γυμνασίου-λυκείου προσκείμενη στη Χ.Α.
Ο μάρτυρας κατέθεσε και ότι, απ’ ό,τι είχε ακούσει στην τοπική οργάνωση, ο Τσακανίκας έχει αιγυπτιακή καταγωγή και, για τον λόγο αυτό, στο πενταμελές [συμβούλιο] συμμετείχε τυπικά η σύζυγός του αλλά ουσιαστικά ο ίδιος. Είχε δε ακούσει και ότι η σύντροφος του Λαγού ήταν Αλβανή. Στην τοπική οργάνωση επρόκειτο να συσταθεί και ομάδα πρώτων βοηθειών, στην οποία θα συμμετείχε ο μάρτυρας. Εν τέλει έφυγε προτού συσταθεί τέτοια ομάδα. Μέχρι τότε, ο Ρουπακιάς ήταν ο υπεύθυνος, κουβαλώντας το κουτί πρώτων βοηθειών.
Ο μάρτυρας είχε συμμετάσχει σε αρκετές μηχανοκίνητες πορείες. Σε εκδήλωση της Χ.Α. στη Σαλαμίνα είδε περιστατικά βίας. Εξηγώντας ο μάρτυρας τί εννοούσε στην προανακριτική κατάθεσή του ότι στις επιθέσεις δεν έπρεπε να στιγματίζεται η οργάνωση, ανέφερε ότι δεν έπρεπε να γίνεται αντιληπτή η ταυτότητα των επιτιθέμενων. Ο μάρτυρας αντιλήφθηκε ότι γινόταν χρήση πραγματικών όπλων από μέλη της Χ.Α. όταν πληροφορήθηκε ότι κόπηκε σύντροφός του με μαχαίρι σε εκπαίδευση στη Σαλαμίνα, όταν πήγαν να του πάρουν [συμμετέχοντες στην εκπαίδευση] τη σημαία. Είχε δε ακούσει ότι ο Πατέλης κυκλοφορούσε με δυο όπλα, αλλά ο ίδιος δεν τα είχε δει. Επίσης είχε ακούσει στην τοπική οργάνωση, από τον Τσακανίκα, περιστατικό στο οποίο ο ίδιος είχε κλωτσήσει Πακιστανό στο κεφάλι σαν να επρόκειτο για μπάλα σε πέναλτι. Χαρακτήρισε δε τους χρυσαυγίτες, για τον λόγο αυτό, «δολοφόνους».
Ο μάρτυρας είχε καλή σχέση με τον Πατέλη, τον Ρουπακιά και διάφορα άλλα μέλη της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας. Είχε συμμετάσχει, στο πλαίσιο της τοπικής οργάνωσης, σε 5-6 διανομές τροφίμων και ρούχων. Ενοχλήθηκε όταν αντιλήφθηκε, αφού το άκουσε και προέβη προσωπικά σε σχετική έρευνα, ότι τα ρούχα που μάζευαν πωλούντο στη συνέχεια σε πάγκους Πακιστανών. Οι Πακιστανοί τού απαντούσαν ότι τους τα είχε δώσει ο «Γιώργος» [Πατέλης]. Περαιτέρω, ο Πατέλης είχε κλωτσήσει έγκυο, παρουσία του μάρτυρα,. Είχε δε «άκρες» στην τοπική αστυνομία και συγκεκριμένα τον αστυνομικό Γιοβανίδη. Ο Πατέλης ανέφερε στην τοπική οργάνωση ότι ο Λαγός κ.λπ. εκβίαζαν Αλβανούς μαγαζάτορες. Ο Πατέλης, επειδή ο μάρτυρας διαφώνησε σε κάτι μαζί του, τον είχε υποχρεώσει να κάνει 30 κάμψεις μπροστά σε λοιπά μέλη της τοπικής οργάνωσης και παράλληλα τον κλωτσούσε. Κατά τον μάρτυρα, πολλά μέλη της Χ.Α. έχουν αποχωρήσει και είναι πολλοί αυτοί που θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν τα όσα ο ίδιος κατέθεσε αναφορικά με τη δράση του Πατέλη.
Ο μάρτυρας δεν ήξερε ότι ο Π. Φύσσας είχε στοχοποιηθεί. Το έμαθε την επόμενη ημέρα της δολοφονίας, από μέλη της Χ.Α. Κάποιο από αυτά τού είχε πει ότι ο Π. Φύσσας είχε στοχοποιηθεί επειδή έγραφε αντιφασιστικά τραγούδια. Πέρα από τους Πακιστανούς, η Χ.Α. θεωρούσε αντιπάλους της τούς κομμουνιστές και τους αντιφασίστες. Ο Π. Φύσσας ήταν Έλληνας και ο μάρτυρας δεν μπορούσε να δεχτεί ότι η Χ.Α. σκότωσε Έλληνα «αν δεν ήταν “δουλειά”» [δηλαδή προσχεδιασμένη ενέργεια]. Δεν μπορούσε δε να φανταστεί ότι ο Ρουπακιάς θα έφτανε σε σημείο να κάνει κάτι τέτοιο. Ο μάρτυρας εξήγησε ότι, μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα, προσήλθε από μόνος του σε αστυνομικό τμήμα, από το οποίο τον παρέπεμψαν στη ΓΑΔΑ, απ’ όπου τον παρέπεμψαν προς εξέταση στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου –ο οποίος διεξήγαγε τότε τη σχετική έρευνα.
IV. Αίτημα συνηγόρου υπεράσπισης
Ο συνήγορος Παπαδέλλης επανυπέβαλε προφορικά αίτημα γνωστοποίησης των ημερομηνιών θέσης των μαρτύρων υπό καθεστώς προστασίας. Το Δικαστήριο το έλαβε υπόψη.
Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την 13.10.2017 στην αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, οπότε θα συνεχιστεί η διαδικασία με την εξέταση του Γˊ προστατευόμενου μάρτυρα από το Δικαστήριο.