197η Συνεδρίαση, Aίθουσα Γυναικείων Φυλακών, Κορυδαλλός, 9.11.2017
Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης για την παρακολούθηση της δίκης από το κοινό, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας. H παρουσία του κοινού και των δημοσιογράφων ήταν λιγοστή στην αίθουσα.
II. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση ουδείς εκ των κατηγορουμένων δεν ήταν παρών.
ΙΙΙ. Εξέλιξη της διαδικασίας
Η διαδικασία ξεκίνησε με την ολοκλήρωση της εξέτασης του προστατευόμενου μάρτυρα Α από τους συνηγόρους υπεράσπισης, ενώ ακολούθησε η εξέταση του επόμενου προστατευόμενου μάρτυρα με τον κωδικό Β. Οι επιτετραμμένες, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Α. Κοσμά και Πταισματοδίκης Ξανθ. Νουλέλλη επιβεβαίωσαν την παρουσία του κάθε μάρτυρα στο ειδικό χώρο εξέτασης προστατευόμενων μαρτύρων, τη μη ύπαρξη έτερου προσώπου στο ανωτέρω χώρο, καθώς και πως ο μάρτυρας έχει μπροστά του μόνο το Ευαγγέλιο.
ΙV. Συνέχιση κατάθεσης προστατευόμενου μάρτυρα Α
Ο μάρτυρας απάντησε στις ερωτήσεις που έθεσε ο συνήγορος υπεράσπισης Μιχαλόλιας Παναγιώτης. Είπε μεταξύ άλλων πως έκανε αίτηση στα γραφεία της Χ.Α. του Πειραιά, υπογράφοντας ένα έγγραφο. Σε αυτό το σημείο ο συνήγορος κατέθεσε στην έδρα ένα έγγραφο με μονογραφή και συγκεκριμένη ημερομηνία σε αντιπαραβολή με την κατάθεση του μάρτυρα στον Α.Π., ζητώντας να τεθεί υπ’όψιν και της Εισαγγελέως και να ασκηθεί δίωξη για ψευδορκία, καθώς έχει καταθέσει διαφορετικές ημερομηνίες και αυταπόδεικτα σύμφωνα με το συνήγορο ψεύδεται. Η Εισαγγελέας πρότεινε να κριθεί το αίτημα μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας με την διαβίβαση στον αρμόδιο εισαγγελέα των εγγράφων, προκειμένου να αποφανθεί.
Η πολιτική αγωγή των αλιεργατών τοποθετήθηκε με τον συνήγορο Καμπαγιάννη, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό έγγραφο για την αποδεικτική διαδικασία γιατί στοιχειοθετεί την ύπαρξη μητρώου μελών της Χ.Α. , το οποίο δε βρέθηκε στα σπίτια των κατηγορούμενων, και στο οποίο έχει πρόσβαση ο Μιχαλολιάκος. Ενώ συμπλήρωσε πως αποτελεί βόμβα για τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να απαντήσει στο αίτημα κατά το χρόνο ανάγνωσης των εγγράφων, οπότε θα λάβει γνώση και των εγγράφων.
V.Κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα με κωδικό Β
Α. Ερωτήσεις από την έδρα
Σε ερωτήσεις της έδρας η μάρτυρας απάντησε πως πήγε αρχικά στα γραφεία της Χ.Α. στη Νίκαια την άνοιξη του 2012, μετά από κάλεσμα μέσω facebook, το οποίο ανέφερε πως επίκειτο προγραμματισμένη πορεία Πακιστανών οι οποίοι θα έσπαγαν τα γραφεία της Χ.Α.. Εκεί είχαν μαζευτεί περίπου 200-300 άτομα ωστόσο η πορεία των Πακιστανών δεν ήρθε ποτέ. Εκείνη τη μέρα η μάρτυρας ζήτησε να γραφτεί στη Χ.Α. από τον Πατέλη και όντως ενεγράφη την επόμενη Κυριακή, αφού επέδειξε όπως απαιτούνταν την ελληνική ταυτότητα και κατέβαλε 20€, για την έκδοση της κάρτας της τοπικής Νίκαιας, στην οποία αναγραφόταν ένας αριθμός που αντιστοιχούσε στο όνομά της.
Οι συγκεντρώσεις λάμβαναν χώρα κάθε Δευτέρα, Πέμπτη και Κυριακή και μαζεύονταν περί 50-100 άτομα. Στο ιδεολογικό τους μιλούσε αρχικά ο Πατέλης σχετικά με την ιδεολογία της Χ.Α., αναφερόμενος στους Πακιστανούς, οι οποίοι πρέπει να φύγουν από τη χώρα και πως στόχος της Χ.Α. είναι καθαρίσει την Ελλάδα από τους ξένους. Σε άλλη ομιλία ο Λαγός είχε αρνηθεί το ολοκαύτωμα και τους έλεγε πως η Χ.Α. είναι ναζί.
Η μάρτυρας παρέμεινε ένα χρόνο και στη Χ.Α. και άνηκε στον ανοικτό πυρήνα, ο οποίος αποτελούνταν από 30-40 άτομα, ενώ υπήρχε και ο σκληρός πυρήνας. Τους διένειμαν από την τοπική βιβλιαράκια αποδόσεων, στα οποία καταγραφόταν η δραστηριότητά τους και βάση αυτών κρινόταν και η υποψηφιότητα κάποιου για το σκληρό πυρήνα.
Στο πενταμελές συμβούλιο της Νίκαιας ήταν ο Πατέλης και η γυναίκα του Νίτσα, ο Ρουπακιάς και ένας Βασίλης, ενώ ήταν και ο Τσακανίκας, αλλά επειδή ήταν Αιγύπτιος και δεν ήθελε να φαίνεται, είχε βάλει την κοπέλα του.
Αποφάσισε να φύγει γιατί έβλεπε πράγματα που δε της άρεσαν. Ο Τσακανίκας τους περιέγραψε ένα περιστατικό ξυλοδαρμού Πακιστανού, τον οποίο χτυπούσε με κλωτσιές στο κεφάλι «λες και βαρούσε πέναλτι» και δεν ήξερε αν τον άφησε ζωντανό. Επιπλέον έβλεπαν τα ρούχα που μάζευαν για οικογένειες Ελλήνων, σε πάγκους Πακιστανών.
Όταν έφυγε τσακώθηκε μαζί τους και ο Πατέλης της είπε «θα δεις τι θα πάθεις, θα τα πούμε μετά». Κάποια στιγμή στη συνέχεια πέρασε η μηχανοκίνητη πορεία από το σπίτι της, ωστόσο η ίδια είχε ενημερωθεί και είχε καλέσει δικούς της ανθρώπους.
Είχε παρευρεθεί στις Θερμοπύλες, το Μελιγαλά, σε ένα ξενοδοχείο στην Αθήνα και στα εγκαίνια των γραφείων στη Σαλαμίνα, όπου υπήρξε κάποια απειλή και ο Πατέλης φώναζε να προστατεύσουν τον αρχηγό. Στην εκδήλωση στο ξενοδοχείο στην Αθήνα μάλιστα ο Κασιδιάρης έδωσε συγχαρητήρια στη τοπική της Νίκαιας. Επίσης συμμετείχε σε διανομές τροφίμων και σε πορείες στα στενά της Νίκαιας, για εκφοβισμό των Πακιστανών, είτε πεζή είτε με μηχανάκια. Οι πορείες πάντα είχαν την «προστασία» της αστυνομίας, όπως είπε η μάρτυρας. Ο Πατέλης είχε πολύ καλές σχέσεις με αστυνομικό της Νίκαιας, που ήταν χρυσαυγίτης, ο οποίος τον ενημέρωνε και τον βοηθούσε να καθαρίσει, όταν έμπλεκε όπως όταν είχε κατηγορηθεί για τον ξυλοδαρμό εγκύου. Η ίδια είχε λάβει μέρος στον ξυλοδαρμό ενός Πακιστανού στη λαϊκή της Νίκαιας, ο οποίος όμως δεν έγινε κατόπιν εντολής, αλλά ήταν προσωπικό όπως κατέθεσε.
Η ίδια δεν είχε λάβει μέρος στη σκληρή εκπαίδευση, η οποία έγινε στη Σαλαμίνα για τη τοπική Νίκαιας και είχε πτυσσόμενα μαχαίρια και όπλα. Είχε ακούσει πως γινόταν και στη Μαλακάσα, την Εύβοια και την Πάρνηθα.
Η ίδια είχε πάνω της πτυσσόμενο, όποτε πήγαινε στη τοπική, ενώ φορούσε και αλεξίσφαιρο, το οποίο αγόρασε με δική της δαπάνη. Είχε αγοράσει επίσης και ένα μικρό πυροσβεστήρα, σε περίπτωση επίθεσης με μολότωφ, αλλά όπως τους είχε πει και ο Πατέλης «ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει όπως θέλει».
Αναφέρθηκε ακόμα σε ένα περιστατικό που ο Πατέλης την έβαλε να κάνει κάμψεις και την κλωτσούσε στα πλευρά, επειδή αντιμίλησε σε ένα σχόλιό του για τους Πόντιους. Ωστόσο δεν έφυγε τότε από την οργάνωση γιατί όπως είπε «όταν πας στη τοπική της Νίκαιας είσαι ένα μηδενικό». Επανερχόμενη στην εκπαίδευση είπε πως είχε ακούσει ότι γινόταν από απόστρατους και πως όλοι έλεγαν μεταξύ τους πως είχαν καραμπίνες και 45άρια. Όταν ερχόταν ο έλεγχος ο Πατέλης έλεγε «τα όπλα και τα κοντάρια έξω στα αυτοκίνητα» και μετά τα μετέφεραν στο σπίτι της μάνας του. Η ίδια είχε μεταφέρει 20-30 κοντάρια κατά τη διάρκεια ελέγχου. Τα κοντάρια, που έπαιρναν στην πορείες είχαν πάνω την ελληνική σημαία για κάλυψη.
Μίλησε για πειθαρχία και ιεραρχία στην οργάνωση, αναφέροντας πως ο Λαγός και ο Πατέλης του έλεγαν πως είναι στρατός. Ο Λαγός τους μιλούσε για πειθαρχία, πως παίρνουν εντολή και κάνουν ό,τι τους λένε. Υπήρχε ιεραρχία, με την έννοια πως αν υπάρξει πρόβλημα ενημερώνουν τον πυρηνάρχη, αυτός το Λαγό και τέλος ο Λαγός τον αρχηγό. Συγκεκριμένα τους έλεγαν για κάθε περιστατικό υπάρχει εντολή από «πάνω».
Αναφέρθηκε και σε ένα αποχωρήσαντα, τον οποίο ο Πατέλης έστειλε πέντε άτομα να χτυπήσουν παρά το γεγονός πως ήταν χειρουργημένος με καρκίνο στο κεφάλι, και σε άλλο που χτυπήθηκε μέσα στα γραφεία της οργάνωσης.
Το κάλεσμα για τη συμμετοχή γινόταν με μήνυμα που αποστελλόταν στο κινητό και όταν έφταναν ο Πατέλης τους ανακοίνωνε την αποστολή. Επρόκειτο για προπληρωμένα μηνύματα από το κινητό της τοπικής. Όπως ανέφερε η μαρτυρας στα μηνύματα τους έλεγαν αν θα είναι «τα πόλεως ή μαύρα» ρούχα. Όταν φορούσαν μαύρα ήταν για ξυλοδαρμό, και η ενδυμασία περιελάμβανε στρατιωτικό παντελόνι και μαύρη μπλούζα. Όλοι καταλάβαιναν ότι είναι βράδυ και πάει για ξυλοδαρμό ή για συνθήματα, ενώ αν τους έπιανε η αστυνομία ο Πατέλης τους είχε πει να μην λένε πως ανήκουν στη Χ.Α.
Σχετικά με το Λαγό υποστήριξε πως προστάτευε τη τοπική της Νίκαιας, γιατί ήταν το καμάρι της Χ.Α. και πάντα πήγαινε να καθαρίσει, όπως στην Κόρινθο και το ΠΑΜΕ. Αναφερόμενος στον Τάσο είπε πως είναι αρχηγός της INNOVA και των Κενταύρων στη Νίκαια. Η INNOVA ήταν η μηχανοκίνητη ομάδα εκφοβισμού, για όποιον αποχωρούσε, όπως πήγαν και στη μάρτυρα. Οι Κένταυροι από την άλλη ήταν παιδιά γυμνασίου και λυκείου, στα οποία έκανε ιδεολογικό ο Τάσος. Για το Ρουπακιά είπε πως άνηκε αρχικά στον ανοιχτό και έπειτα στο κλειστό πυρήνα της Νίκαιας, ενώ η σύζυγός του είχε το κυλικείο.
Η μάρτυρας σε σχετική ερώτηση της έδρας είπε ακόμη πως ο Πατέλης με το Λαγό πήγαιναν για «ξυλοφόρτωμα» στους Αλβανούς, προκειμένου να αναλάβουν αυτοί την προστασία συγκεκριμένων μαγαζιών στον Κορυδαλλό και πως ο ίδιος ο Πατέλης ενημέρωσε για αυτό τον πυρήνα.
Ακολούθως απαντώντας σε ερωτήσεις της Εισαγγελέως είπε πως στόχος της Χ.Α. ήταν όλοι οι μαύροι και ο ξένοι. Σχετικά με το χρονικό σημείο αποχώρησης της μάρτυρος από τη Χ.Α., η μάρτυρας υποστήριξε πως ήταν πριν από τη δολοφονία του Φύσσα, αλλά δε θυμάται μετά από τόσα χρόνια. Είπε ακόμα πως στα τάγματα εφόδου συμμετείχε και ο κλειστός πυρήνας, στο οποίο ήταν οι «φουσκωτοί» και ήταν μπροστά και ακολουθούσε ο ανοιχτός, ενώ ανάλογα με το περιστατικό μπορεί να συμμετείχαν και γυναίκες. Ερωτηθείσα για τη στάση της αστυνομίας υπογράμμισε πως υπήρχαν άτομα που ειδοποιούσαν τη Χ.Α. μέσα από την αστυνομία, επικαλούμενη τον αστυνομικό Γιοβανίδη. Τέλος υποστήριξε πως οι ξυλοδαρμοί γίνονταν από τον κλειστό πυρήνα, τους «φουσκωτούς του Γιώργου» και πως τους έλεγαν πως «το ok το δίνει ο αρχηγός».
Β. Ερωτήσεις συνηγόρων υπεράσπισης
Στη μάρτυρα Β έθεσαν ερωτήσεις οι συνήγοροι Κοντοβαζενίτης, Τσάγκας, Σβερώνη, Ρουμπέκας και Βελέντζα. Τόνισε πώς τόσο ο Πατέλης, όσο και ο Λαγός τους είχαν πει πως ό,τι γίνεται, γίνεται με άνωθεν εντολή. Ακόμη ερωτηθείσα είπε πως στη τοπική τους έλεγαν πως η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι. Για το Ρουπακιά κατέθεσε πως ήταν στο πενταμελές και είχε ακουστεί για το οικονομικό. Ακόμη ο Ρουπακιάς κρατούσε το κουτί πρώτων βοηθειών, αλλά δεν είχε συσταθεί ακόμα ομάδα πρώτων βοηθείων έως ότου έφυγε από τη Χ.Α.
Αναφορικά με το Φύσσα υποστήριξε πως είχε ακούσει από πρώην ενεργά μέλη πως ήταν στόχος αντεπίθεσης για τα αντιφασιστικά τραγούδια που έγραφε, ενώ είχε προηγηθεί και ένας καυγάς με χρυσαυγίτες πριν από την ημέρα της δολοφονίας του. Τόνισε πως για να αμυνθεί κάποιος δε χρειάζεται εντολή από την ηγεσία, αν όμως έρθουν 20-30 άτομα μαζί και γίνει ομαδικό, όπως στη περίπτωση του Ρουπακιά θέλει εντολή. Μάλιστα η μάρτυρας τόνισε πως «δε περίμενα ποτέ η Χ.Α. να φτάσει σε φόνο, και δη Έλληνα».
Τέλος το δικαστήριο διέκοψε για την 10/11/2017 στην Αίθουσα των Γυναικειών Φυλακών Κορυδαλλού.