396η συνεδρίαση, Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, 22/10/2019
Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.
ΙΙ. Παρουσία κατηγορουμένων
Παρόντες οι κατηγορούμενοι: Ε. Μπούκουρας, Χ. Παππάς
III.Απολογίες κατηγορουμένων
Α. Απολογία Ε. Μπούκουρα
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την απολογία του Ευστάθιου Μπούκουρα, πρώην βουλευτή με τη Χ.Α. στην Κόρινθο στις εκλογές του 2012.Απολογούμενος ο κατηγορούμενος χαρακτήρισε τη συμμετοχή του στη ΧΑ αποτέλεσμα της στενής παρέας που έκανε με τον Ηλ. Παναγιώταρο με τον οποίο «κάναμε βόλτες πίναμε κάνα κρασάκι» όπως είπε. Ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι γνώρισε τον Η. Παναγιώταρο το 2010 και έλαβε την κάρτα μέλους της ΤΟ Νεμέας το 2011 και στις εκλογές του 2012 συμμετείχε και εξελέγη βουλευτής Κορινθίας, εκλογή που δεν την περίμενε όπως είπε. Δήλωσε ότι η συμμετοχή του στην οργάνωση ήταν μια «δεύτερη εφηβεία» δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «την ιστορία την γράφει η παρέα». Τόνισε ότι ο ίδιος ήταν μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας και όχι του κόμματος καθώς επίσης είπε ότι δεν συμμετείχε σε κανένα όργανο του κόμματος όπως στο πολιτικό συμβούλιο ή στην κεντρική επιτροπή. Σύμφωνα με εκτίμηση του μέλη του κόμματος «λογικά υπήρχαν». Σ’ ερώτηση του αναπληρωτή Εισαγγελέα για τον μάρτυρα που ανέφερε τον ίδιο ως αρχηγική παρουσία της οργάνωσης στην Κόρινθο δεν απάντησε.
Για τον Μάιο 2011 και τα επεισόδια εις βάρος αλλοδαπών μετά τη δολοφονία Εμμ. Καντάρη, απάντησε ότι ο ίδιος ήταν στην πορεία αλλά έφυγε πριν αυτή φτάσει στην Ομόνοια. Κατέθεσε ότι το 2013 άκουσε για πρώτη φορά πως έκνομες ενέργειες αποδίδονταν στην οργάνωση. Για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ, δήλωσε άγνοια χωρίς να ενδιαφερθεί να μάθει καθώς είχε εκλεγεί βουλευτής Κορίνθου και δεν τον ενδιέφερε τι γινόταν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Στη συνέχεια απάντησε ότι ρώτησε μεν για τον Φύσσα αλλά ο Η.Παναγιώταρος του απάντησε ότι είναι είτε προβοκάτσια είτε επεισόδιο μεταξύ οπαδών. Στο σημείο αυτό η Πρόεδρος του επεσήμανε ότι ο Παναγιώταρος απολογούμενος είπε ότι έκλεισαν τοπικές οργανώσεις μετά τη δολοφονία. Ο κατηγορούμενος είπε ότι δεν ήξερε τι είχε πει την προηγούμενη συνεδρίαση ο Η. Παναγιώταρος.
Με την ΧΑ συμφωνεί όπως είπε στον αντιμνημονιακό και λαθρομεταναστευτικό της λόγο αλλά ορισμένες εκφράσεις τις θεωρεί υπερβολές αναφερόμενος σε δύο περιπτώσεις στο στρατόπεδο της Κορίνθου όπου ο Η. Παναγιώταρος παρουσία και του ίδιου χαρακτήρισε «βρωμιάρηδες, σκουπίδια και αποβράσματα» τους μετανάστες που επρόκειτο να στεγαστούν εκεί.Υποστήριξε ωστόσο ότι δεν μπορούσε να πάει σε μέλος του ΠΣ και να του ζητήσει εξηγήσεις για εκφράσεις.
Όσον αφορά την ιεραρχία στο κόμμα, ο ίδιος περιέγραψε ότι υπήρχε «καλώς εννοούμενη πειθαρχία». Για την δήλωσή του ότι «ό,τι διατάσσει ο αρχηγός το εκτελούμε» ισχυρίστηκε ότι ήταν υπερβολή. Για την ομιλία του στη Νεμέα πριν τις εκλογές όπου είπε ότι «μας είπαν μαχαιροβγάλτες και όταν βγούμε θα γίνουμε τα πάντα», ισχυρίστηκε ότι ως μαχαιροβγάλτες τους περιέγραφαν πολιτικοί τους αντίπαλοι. Για τον Άγιο Παντελεήμονα και την αποδιδόμενη στον ίδιο δήλωση για τις πρώτες μάχες που έδωσε η ΧΑ στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι θυμάται μόνο ότι είχε πάει στον Αγ. Παντελεήμονα το 2011 με προτροπή Παναγιώταρου να δώσει μια κούτα σουβλάκια. Για την δήλωσή που έκανε το 2013, ότι θα απελευθερωθεί και η υπόλοιπη Ελλάδα όπως η πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα, ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι ήταν στο μέτρο της υπερβολής. Για τον ναζιστικό χαιρετισμό κατέθεσε ότι δεν έχει δει κάποιον απ’ την οργάνωση να τον κάνει αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για αρχαιοελληνικό. Για την εκδήλωση στα Δερβενάκια όπου ακούστηκε το σύνθημα «αλήτες, προδότες πολιτικοί», υποστήριξε ότι δεν προερχόταν μόνο από μέλη της ΧΑ και δήλωσε ότι ο ίδιος διατήρησε την ψυχραιμία του παρά τις δηλώσεις του δημάρχου Κορίνθου.
Για τους λόγους ανεξαρτητοποίησής του τον Μάρτιο 2014, ο κατηγορούμενος κατέθεσε ότι μετά τη δολοφονία Φύσσα ντρεπόταν και φοβόταν αλλά περίμενε τη δικογραφία –το «ρεαλιστικό στοιχείο»- όπως το χαρακτήρισε για να αποχωρήσει. Η Πρόεδρος επανήλθε για να ρωτήσει τι καθοριστικό στοιχείο έμαθε ο κατηγορούμενος από την δικογραφία δεδομένου ότι εξ αρχής ούτε καν ο ίδιος ο Ρουπακιάς δεν αμφισβήτησε την ενοχή του. Ο κατηγορούμενος συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη και ότι ο ίδιος είχε ζητήσει απ’ τον Μιχαλολιάκο όπως είπε από τον Ιούλιο 2013 να παραιτηθεί καθώς όπως είπε δεχόταν απειλές.
Στη συνέχεια ερωτώμενος από την Εισαγγελέας εάν για το όπλο έλαβε σχετική άδεια απάντησε καταφατικά. Σχετικά με την επίθεση σε αλλοδαπούς στην Κόρινθο όπου τους πέταξαν στην θάλασσα, ο κατηγορούμενος το μόνο που είπε είναι ότι δεν υπάρχουν δημοσιογραφικές ή αστυνομικές πηγές που να επιβεβαιώνουν ότι συνέβη αυτό. Σ’ ερώτηση της Εισαγγελέως για τον Μανάβη, πρώην επικεφαλή της ΤΟ Νεμέας, ο κατηγορούμενος κατέθεσε ότι πρόκειται για έναν από τους προστατευόμενους μάρτυρες ο οποίος κατέθεσε εις βάρος του λόγω εμπάθειας καθότι όπως είπε τον είχε απομακρύνει απ την τοπική οργάνωση μετά την βουλευτική εκλογή του.
Σε ερώτηση του εφέτη Ντόκου για το εάν υπήρχε γραμμή απόλυτης πειθαρχίας, όπως διακήρυττε ο Παναγιώταρος, ο Μπούκουρας απάντησε ότι δεν γνωρίζει. Σε ερώτηση της εφέτη Τσουλφόγλου για το εάν ο κατηγορούμενος γνώριζε τα μέλη της ΤΟ Νίκαιας απάντησε ότι τους γνώριζε μόνο εξ όψεως και κατέθεσε ότι τα μέλη της τοπικής της Νεμέας ουδέποτε φορούσαν στολές παραλλαγής.
Β. Απολογία Χ. Παππά
Ο κατηγορούμενος Χ. Παππάς ξεκίνησε την απολογία του δηλώνοντας πως προσέρχεται ως Χριστιανός Ορθόδοξος, πατέρας τριών τέκνων και ως πολιτικό πρόσωπο «με την πεποίθηση ότι η αλήθεια θα λάμψει σε σε μια υπόθεση που έφτασε στις δικαστικές αίθουσες με καθαρά πολιτικά κίνητρα». Πρωτογνώρισε όπως κατέθεσε τη Χρυσή Αυγή στα εφηβικά του χρόνια, το 1983, όταν μια μικρή ομάδα νεαρών, με πολιτικές ιστορικές και ιδεολογικές αναζητήσεις, έφτιαξαν γραφεία που λειτούργησαν για ένα διάστημα στην οδό Ζωοδόχου Πηγής, με την έκδοση της ομώνυμης εβδομαδιαίας εφημερίδας «Χρυσή Αυγή» να λαμβάνει χώρα τον Ιανουάριο 1993. Η πρώτη συμμετοχή του ίδιου σε εκλογικές διαδικασίες δήλωσε πως ήταν στις ευρωεκλογές Ιουνίου 1994 όταν ξεκίνησε να δραστηριοποιείται και επαγγελματικά ανοίγοντας βιβλιοπωλείο στο ισόγειο των γραφείων της ΧΑ. Ευρισκόμενος στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας, τόνισε ότι κατηγορείται γιατί έτυχε να εκλεγεί «γιατί επελέγη κακώς, κάκιστα φρονώ, με πολιτικά κίνητρα και πολιτική επέμβαση, να κατηγορηθεί σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα που προέκυψε από τις εκλογές του Ιουνίου», διερωτώμενος γιατί δεν είναι συγκατηγορούμενοι οι βουλευτές των εκλογών του Μαΐου του 2012 ή και οι υποψήφιοι βουλευτές. Υπογράμμισε ότι από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 έως το 1997 και από τον Μάιο του 2012 και μετά μέχρι και σήμερα, ως βουλευτής και ως στέλεχος του κόμματος -διότι δεν υφίσταται όπως είπε ο θεσμοθετημένος όρος μέλος- ουδέποτε δέχτηκε ουδεμία παρότρυνση, εντολή από τον γ.γ. Ν.Μιχαλολιάκο για οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια, ήταν και είναι κάθετα αντίθετος των παράνομων πράξεων και συμπεριφορών, είτε είναι στην πολιτική, είτε είναι στον ιδιωτικό βίο. Δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες που του προσάπτονται με τη συνείδηση του ήσυχη.
Ακολούθησαν ερωτήσεις από την έδρα. Η γνωριμία του με τον ΓΓ της ΧΑ Ν.Μιχαλολιάκο κατέθεσε πως ξεκίνησε σε ηλικία 21 ετών τον Φεβρουάριο του 1983 όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά τα γραφεία της ΧΑ, στη Ζωοδόχου Πηγής διατηρώντας στην πορεία κοινωνικές σχέσεις αναφέροντας πως «είναι γνωστό ότι τον πάντρεψα και του βάφτισα την κόρη».
Για την ανθρωποκτονία Φύσσα, δήλωσε ότι «ως άνθρωπος και ως πιστός, πιστεύω ότι η αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής δεν είναι μόνο κορυφαίο ποινικό αδίκημα αλλά και κορυφαίο αμάρτημα» ,ότι το πληροφορήθηκε το πρωί της επομένης από το διαδίκτυο, δεν είχε καμία επικοινωνία με στελέχη του κόμματος, δεν συνεκλήθησαν όργανα και πως την επόμενη μέρα αποφασίστηκε απ’ τον Ν. Μιχολιαλιάκο η παύση οργάνωσης της ΤΟ Νίκαιας χωρίς να γνωρίζει αν επαύθησαν και οι υπεύθυνοι. Σχετικά με το καταστατικό δήλωσε ότι μια μικρή ομάδα ανθρώπων προσπάθησαν να φτιάξουν ένα έγγραφο λίγο πριν το δεύτερο συνέδριο του 1992 και υπάρχει και ένα καταστατικό που κατετέθη στον ΑΠ με το ίδιο σκεπτικό. Ερωτώμενος για τα έγγραφα «Πρωτεσίλαος» και «Αρχή του Αρχηγού» και το καταστατικό που φέρουν όλα την ίδια σφραγίδα «ΑΓΧΙΒΑΣΙΗΝ» απάντησε πως πρόκειται για έγγραφα που βρέθηκαν ξεχασμένα στην οικία του στα Γιάννενα τα οποία «αγγίζουν τη φαιδρότητα» και πως οποιοσδήποτε να φτιάξει μια σφραγίδα.
Για τη σιδερογροθιά που βρέθηκε επίσης στο σπίτι του στα Γιάννενα απάντησε πως δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, δεν ήταν κάτι σημαντικό και πως μπορεί να το έχει αγοράσει πολλές δεκαετίες πριν, από πανηγύρι. Για τα επεισόδια στο θέατρο Χυτήριο απάντησε πως δεν κατηγορείται για αυτό, υπήρχε διαμαρτυρία για «εκείνο το ανουσιούργημα» τονίζοντας πως ο ίδιος πιστεύει το λεχθέν από το γέροντα Παίσιο «ότι σε θέματα πατρίδας και πίστεως δεν υπάρχουν εκπτώσεις.»
Αρνήθηκε τη στρατιωτική δομή λέγοντας πως εικόνες με στρατιωτική παρουσία δεν είναι τίποτα άλλο από μόδα ενώ αρνήθηκε και την ιεραρχία χαρακτηρίζοντας την «κατασκεύασμα των ΜΜΕ». Ερωτώμενος για το χειρόγραφο έγγραφο με τον όρκο χρονολογίας 1983 που αναφέρεται σε αρχές εθνικοσοσιαλισμού απάντησε πως αποτελεί προσωπικό του κείμενο που αφορά ιδεολογικές αναζητήσεις εικοσάχρονου που δεν τον εκφράζει πια, καθώς όλοι εξελίσσονται προκαλώντας το σχόλιο της προέδρου «Όχι όλοι, άλλοι εξελίσσονται, άλλοι όχι, ανάλογα προς τα πού».
Σε ερώτηση αν η Χρυσή Αυγή έχει σχέση με τον εθνικοσοσιαλισμό απάντησε πως η ιδεολογία είναι ο λαϊκός εθνικισμός με απόφαση του συνεδρίου του 1992. Για τα εικονιζόμενα άτομα με σημαίες των SS και της Βέρμαχτ δήλωσε πως δεν αφορούν το κόμμα με την πρόεδρο να σχολιάζει ότι «Aφορά τον οπαδό, τον ψηφοφόρο. Δε θα έπρεπε να έχουν περάσει το μήνυμα στον οπαδό;» και τον κατηγορούμενο να απαντά πως ο ίδιος απ’ το ’12 και μετά, προσπάθησε, αν υπάρχουν συμπεριφορές σαν αυτές όπως ο χαιρετισμός από νεαρά άτομα,να τις αποδοκιμάσει. Για δικές του φωτογραφίες υπογράμμισε ότι αφορούν δεκαετίες πίσω στα μέσα ’80, δεν τον αφορούν, είναι κείμενα είναι προσωπικές φωτογραφίες που δεν επιχείρησε να δημοσιοποιήσει, ενώ σε ερώτηση της έδρας για μια πρόσφατη φωτογραφία του 2009, που εμφανίζεται ο ίδιος στον τάφο του Μουσολίνι να χαιρετά ναζιστικά απάντησε πως με τον μετά τον θάνατο του Ι. Μεταξά το 1941, οι στρατιώτες Έλληνες και πολίτες, χαιρετούσαν με αυτόν τον χαιρετισμό και πως επρόκειτο για τουριστική διέλευση.
Τέλος ερωτώμενος από την εισαγγελέα για το βίντεο και φωτογραφίες όπου φαίνεται να εκπαιδεύει ανήλικο παιδί να χαιρετάει ναζιστικά και να λέει «Χάιλ Χίτλερ», απάντησε πως είναι προσωπικό του δεδομένο με το γιό του και κάνανε πλάκα γιατί ήταν το «τριώδιο», προκαλώντας ένταση στην αίθουσα του ακροατηρίου.
Η απολογία του ολοκληρώθηκε με ερώτηση από τον συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορουμένου Μίχου, Σ. Γρηγορίου « η εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία και δη γερμανικού τύπου αποτελεί την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ αυτής και την παραγωγή βίας που περιγράφει επίσης το κατηγορητήριο; Δε μιλάει το κατηγορητήριο για τάγματα εφόδου; για χαιρετισμούς;» με τον κατηγορούμενο να αρνείται να απαντήσει έπειτα από παρέμβαση του συνηγόρου του Σταυριανάκη.
Mε την ολοκλήρωση της απολογίας του κατηγορουμένου Χ.Παππά η έδρα ανακοίνωσε ότι η προγραμματισμένη απολογία του κατηγορουμένου Ν. Μιχαλολιάκου για τις 31/10 αναβάλλεται για τις 6/11 και 7/11 στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών.
Το δικαστήριο διέκοψε σε αυτό το σημείο για την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών όπου η διαδικασία θα συνεχιστεί με την απολογία του κατηγορουμένου Ι. Λαγού.