Ημέρα 393: Τα τάγματα εφόδου ήταν «περιφρούρηση εκδηλώσεων»

393η συνεδρίαση, Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, 17/10/2019

I. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Παρόντες ήταν οι κατηγορούμενοι: Δ. Κουκούτσης, Α. Ματθαιόπουλος.

III.Απολογίες των κατηγορουμένων

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης η συνήγορος Πανταζή του κατηγορουμένου Ευστάθιου Μπούκουρα, δικηγόρος Πανταζή, υπέβαλλε αίτημα για τον εντολέα της Ευστάθιο Μπούκουρα να απολογηθεί αντί της 21ης.10.2019, την 22α.10.2019 λόγω παράστασής της σε άλλο ακροατήριο κατά την προκαθορισμένη ημερομηνία συνεδρίασης. Το εν λόγω αίτημα έγινε δεκτό και ως εκ τούτου ο κατηγορούμενος Ευστάθιος Μπούκουρας προγραμματίστηκε να απολογηθεί μαζί με τον κατηγορούμενο Χρήστο Παππά στις 22/10/2019.

Α. Απολογία Δημήτριου Κουκούτση

Ακολούθως η έδρα κάλεσε στο εδώλιο τον Δημήτριο Κουκούτση, πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής στη Μεσσηνία μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012, κατηγορούμενο για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Ο κατηγορούμενος, οδοντίατρος στο επάγγελμα δήλωσε ότι διαμένει στην Καλαμάτα και ακολουθεί την ΧΑ την τελευταία δεκαετία.

Η πολιτική του πορεία όπως είπε ξεκίνησε ως μέλος της ΟΝΝΕΔ υπό την ιδιότητά του δε αυτή αντιμετώπισε κατά τη δεκαετία του ’80 ανάλογες κατηγορίες (σωματικές βλάβες, σύσταση συμμορίας) ενώπιον του Εφετείου Ναυπλίου. Εν συνεχεία εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και υπέβαλλε υποψηφιότητα για πρώτη φορά με την ΧΑ στις περιφερειακές εκλογές του 2010 οπότε και δεν εκλέχθηκε. Για πρώτη φορά κατέθεσε πως εκλέχθηκε βουλευτής Μεσσηνίας με την Χρυσή Αυγή τον Ιούνιο 2012 μετά από πρόταση του υπεύθυνου της ΤΟ Καλαμάτας Δημητρούλια. Σε ερώτηση της έδρας σχετικά με το χρόνο ένταξής του στην ΧΑ ανέφερε ότι ξεκίνησε να είναι μέλος 1-2 χρόνια πριν την εκλογή του και δε συμμετείχε στο πολιτικό συμβούλιο ή σε κάποιο άλλο όργανο της οργάνωσης. Όσον αφορά την πολιτική του πορεία κατέθεσε ότι «στη Νέα Δημοκρατία θεωρούμουν ο ακροδεξιός και στη Χρυσή Αυγή ο νεοδημοκράτης». Το 2017 δήλωσε ότι αποχώρησε από τη ΧΑ επικαλούμενος προσωπικούς λόγους θεωρώντας ότι η ΧΑ είχε κατ’ επίφαση μνημονιακό λόγο. Συνέχισε λέγοντας ότι δεν επηρέασε την απόφασή του να αποχωρήσει ούτε η δολοφονία Φύσσα ούτε προηγούμενες έκνομες ενέργειες που αποδίδονταν στην ΧΑ. Κατά τη γνώμη του η ΧΑ δεν είχε καμία ευθύνη για τη δολοφονία Φύσσα ενώ κατέθεσε ότι δεν είχε ακούσει για τις επιθέσεις στο ΠΑΜΕ και τους αιγύπτιους αλιεργάτες. Η σχέση του με τον αρχηγό της ΧΑ δήλωσε ότι ήταν τυπική, ενώ ισχυρίστηκε ότι μετά την αποχώρησή του απ’ το κόμμα δεν είχαν καμία σχέση. Μετά τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές το 2019, όπου συμμετείχε ως ανεξάρτητος, σήμερα είναι υπεύθυνος συνδέσμου ύδρευσης των Δήμων Μεσσήνης, Δυτικής Μάνης και Καλαμάτας.

Ερωτηθείς για τις βασικές αρχές που πρεσβεύει η ΧΑ, ο κατηγορούμενος απάντησε ότι γνώριζε περίπου τι συνέβαινε όπως και όταν ήταν στη ΝΔ αλλά το καταστατικό τόσο του ενός όσο και του άλλου κόμματος δεν τα είχε διαβάσει. Η εκτίμησή του για τη ΧΑ είναι όπως δήλωσε ότι δεν είχε την στοιχειώδη οργάνωση γεγονός που αποδεικνύεται απ’ το ότι κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος μετά τις διώξεις. Αναφέρθηκε επίσης στην ΟΝΝΕΔ σε αντιπαραβολή με τη ΧΑ αναφέροντας την ποινική του δίωξη για ενέργειες όσο ήταν μέλος της ΟΝΝΕΔ, γεγονός που δεν οδήγησε σε αντίστοιχη διάλυση της οργάνωσης.

Όσον αφορά την στρατιωτική δομή της ΧΑ και δήλωση που είχε κάνει ο ίδιος στο παρελθόν ότι «έχουμε στρατιωτική δομή και σε όποιον αρέσει», απάντησε ότι αναφερόταν στην περιφρούρηση που υπάρχει σε συγκεντρώσεις της ΧΑ. Αρνήθηκε ότι υπάρχουν τάγματα εφόδου, λέγοντας ότι όταν αναφερόταν ο ίδιος σε τάγματα εφόδου εννοούσε την περιφρούρηση που προστάτευε τις συγκεντρώσεις της ΧΑ. Για το ζήτημα της δομής της οργάνωσης, ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι το κόμμα είχε επιβάλλει ποινές στους βουλευτές Ηλιόπουλο και Μπαρμπαρούση για ελέγχους που είχαν κάνει σε λαϊκές αγορές ισχυριζόμενος ότι δεν ξέρει ακριβώς τι είδους ποινές ήταν αυτές. O ίδιος κατέθεσε ότι κανείς δεν του είπε πώς να ενεργήσει.

Σε ερώτηση της έδρας για την εκδήλωση στο Μελιγαλά τον Σεπτέμβριο 2013, όπου ήταν παρών ο κατηγορούμενος με την ΤΟ Καλαμάτας, ο κατηγορούμενος αποκρίθηκε ότι δεν παρατήρησε κάποια ομάδα να συμπεριφέρεται ως στρατιωτικό άγημα. Πέραν της δικής του ΤΟ λέει ότι υπήρχαν μέλη και από τις ΤΟ Νίκαιας και Αθήνας και ανέφερε ότι κάποιοι φορούσαν μαύρα μπλουζάκια της ΧΑ. Για το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι η επίσκεψη που έκανε ο ίδιος συνοδευόμενος από μέλη της ΧΑ τον Ιούλιο 2013 αφορούσε στις αποκλειστικές
νοσοκόμες. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι κατόπιν αυτού του ελέγχου πέρασε σχετική τροπολογία στη Βουλή. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι ο έλεγχος είχε να κάνει με τους Ρομά. Σε ερώτηση της Προέδρου και του Αναπληρωτή Εισαγγελέα για το λόγο που οικογένειες Ρομά είχαν συγκεντρωθεί έξω απ’ το νοσοκομείο, ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι τον έβριζαν αλλά δεν ήξερε τον λόγο. Για την εκδήλωση στα Δερβενάκια Κορινθίας την 22.6.2012 με αφορμή την επέτειο της μάχης Ελλήνων-Τούρκων όπου ο κατηγορούμενος-βουλευτής της ΧΑ ηγούνταν μαζί με άλλους βουλευτές ομάδας μελών της ΧΑ δήλωσε ότι ειπώθηκαν ναζιστικά συνθήματα και λεκτικές μόνο διενέξεις μεταξύ Ε. Μπούκουρα και δημάρχου Κορινθίας χωρίς να χειροδικήσει κανείς.

Σε ερώτηση της Προέδρου όσον αφορά στη σχέση του με τον Ι. Λαγό και δηλώσεις που είχε κάνει ο ίδιος παλαιότερα στην ΤΟ Νίκαιας ότι ο Λαγός «είναι ό,τι καλύτερο έχει περάσει απ την ΧΑ», δήλωσε ότι αναφερόταν στη δράση του στην περιοχή της Νίκαιας και της Κοκκινιάς η οποία μέχρι τότε παραδοσιακά «αριστεροκρατείτο». Επιπλέον για τη δήλωσή του ότι η ΤΟ Καλαμάτας είναι «κότες» σ’ αντίθεση με την ΤΟ Νίκαιας, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι αναφερόταν στη μαχητικότητα και μαζικότητα της τοπικής της Νίκαιας. Σ’ ερώτηση του Εφέτη Ντόκου για την προστασία που παρείχε σε πολίτες απάντησε ότι η προστασία έγκειτο στην άσκηση των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων. Τέλος η θέση του για τους αλλοδαπούς ισχυρίστηκε ότι είναι αυτή της νομιμότητας.

Αναφερόμενος στο συμβάν με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κατριβάνου, ισχυρίστηκε ότι την εξύβρισε μετά από δική της προκλητική στάση. Ειδικότερα, περιέγραψε ότι ευρισκόμενος έξω απ’ τη Βουλή είδε πορεία Πακιστανών να φωνάζουν και να απειλούν, και όταν ρώτησε την κα. Κατριβάνου αν είναι ευχαριστημένη με αυτό που γίνεται εκείνη του είπε ότι είναι φασίστας και εν συνεχεία αυτός την έβρισε.

Β. Απολογία Αρτέμη Ματθαιόπουλου

Στη συνέχεια προσήλθε να απολογηθεί ο κατηγορούμενος Αρτέμης Ματθαιόπουλος για τις κατηγορίες ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Ο κατηγορούμενος ξεκίνησε λέγοντας ότι εντάχθηκε στην οργάνωση το 2001-2002 σε ηλικία περίπου δεκαεπτά ετών ερχόμενος σ επαφή με την ΤΟ Θεσσαλονίκης και τον τότε πρόεδρό της, Γκέκα Στέφανο. Κατέθεσε ότι από το 2006 είχε επαφή με στελέχη της ΧΑ και πολιτικά υπέβαλε πρώτη φορά υποψηφιότητα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 στην Θεσσαλονίκη χωρίς να εκλεγεί. Ο κατηγορούμενος, όπως είπε, το 2012 κατέλαβε το βουλευτικό αξίωμα μετά από παραίτηση του εκλεγμένου Σιώη χωρίς να τον απασχολήσουν οι λόγοι παραίτησης του τελευταίου.

Σ’ ερώτηση της έδρας σχετικά με την κατηγορία που του αποδίδεται, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι η δίωξή του είναι πολιτική και βασίζεται μόνο στην βουλευτική του ιδιότητα. Κατέθεσε ακόμα ότι είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου από το έτος 2007 και εκπροσωπεί τις νεότερες γενιές. Συνέχισε λέγοντας ότι τα όργανα αριθμούν από 7-10 μέλη. Κατά τον κατηγορούμενο η συμμετοχή του στα όργανα έγινε λόγω συνέπειας και μακράς παρουσίας στην οργάνωση. Για τη δήλωσή του σε συγκέντρωση στην Κομοτηνή ότι είναι υπερήφανοι που κυνηγάνε τα σκουπίδια εννοώντας τους αναρχικούς, ο κατηγορούμενος κατέθεσε ότι το είπε αμυνόμενος επειδή είχαν δεχθεί επίθεση από αναρχικούς.

Για τις απόψεις του περί ευγονικής, ο κατηγορούμενος απάντησε ότι παρερμηνεύθηκε η δήλωσή του ότι οι ναρκομανείς πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν κάνουν παιδιά. Για ένα έγγραφο του Ιουλίου 2012 όπου αναφέρονται ορισμένα άτομα ότι θα συγκροτήσουν μια πιο συνεκτική εθνικοσοσιαλιστική ομάδα, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι υπογράφεται από τον ίδιο αλλά από άλλο πρόσωπο. Σ’ ερώτηση της έδρας αναφορικά με το μουσικό συγκρότημα «ΠΟΓΚΡΟΜ» του οποίου είναι μέλος , ο κατηγορούμενος αρνήθηκε να σχολιάσει. Για την παρουσία του σε συναυλίες με ναζιστικά σύμβολα ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι έχει πάει σε πολλές τέτοιου είδους και δεν θυμάται αν υπήρχαν τέτοια σύμβολα.

Στη συνέχεια ερωτηθείς από την Εισαγγελέα για την δολοφονία Φύσσα, ο κατηγορούμενος είπε ότι έμαθε στο διαδίκτυο ότι επρόκειτο για επεισόδιο μεταξύ οπαδών και ότι δεν γνώριζε τον Φύσσα μέχρι τότε. Για τον Ρουπακιά κατέθεσε ότι τον γνώρισε στην αίθουσα του δικαστηρίου. Για την επίθεση στους αλιεργάτες και στα μέλη του ΠΑΜΕ είπε ότι έμαθε από τα κανάλια. Σχετικά με τον Ηλ. Σταύρου πρώην μέλος της οργάνωσης ο κατηγορούμενος είπε ότι τον θεωρεί αχάριστο ενώ ισχυρίστηκε ότι ήταν αλλοπρόσαλλος και ότι ο ίδιος είχε προσπαθήσει να τον νουθετήσει. Κατέθεσε τέλος ότι δεν τον είχε απειλήσει ποτέ. Σε ερώτηση της εισαγγελέως για τους αλλοδαπούς ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι όσοι είναι παράνομοι πρέπει να απελαθούν ενώ είπε ότι ο ίδιος δεν έχει χρησιμοποιήσει εκφράσεις όπως σκουπίδια και υπάνθρωποι.

Στο σημείο αυτό η έδρα διέκοψε για τις 18/10/2019 στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών όπου η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις απολογίες Κούζηλου και Μίχου .

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ