248η Συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 09.05.2018
Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.
II. Παρουσία των κατηγορουμένων
Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: ουδείς.
III. Αναγνωστέα έγγραφα
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση συνεχίστηκε η ανάγνωση των προτεινόμενων εγγράφων του παραρτήματος 9.5 από την υπεράσπιση, ενώ η διαδικασία προχώρησε με την ανάγνωση των υπ’αριθμ. 378-395 αναγνωστέων εγγράφων. Από το παράρτημα 9.5 και 13.3 παρατίθενται ενδεικτικά αποσπάσματα από τα αναγνωστέα έγγραφα που αφορούν στις θέσεις και στο καταστατικό της ΧΑ. Συγκεκριμένα στα ανωτέρω αναφέρεται ότι «η Κύπρος είναι ελληνική και το μόνο που καταλαβαίνουν οι Τούρκοι είναι η δύναμη της πυγμής. Άμεση στράτευση στα 18 ανδρών και γυναικών, αύξηση συντάξεων και επιδομάτων για τους φρουρούς της εθνικής μας ασφάλειας, εκμετάλλευση των ελληνικών πλουτοπαραγωγικών πηγών, καθώς και ιδιοκτησία μόνο για Έλληνες με παράλληλη άμεση απέλαση όλων των λαθρομεταναστών οι οποίοι ευθύνονται για την ανεργία.» Επίσης στις θέσεις της οργάνωσης καταγράφεται η αποχή από τα «μαρξιστικά και φιλελεύθερα δόγματα που επιβλήθηκαν από τη μεταπολίτευση και μετά» ενώ αποθαρρύνονται οι μικτοί γάμοι και προκρίνεται η υποστήριξη των ανύπαντρων μητέρων για την αποτροπή των αμβλώσεων.
Αναφέρονται ακόμη ως θέσεις του προγράμματός τους η ισχυρή και ανεξάρτητη δικαιοσύνη με μείωση του ορίου προφυλάκισης και ένταξη κανόνων δεοντολογίας στον Ποινικό Κώδικα. Σχετικά με τις σχέσεις με την Εκκλησία, προβλέπεται η ανάδειξή της και η «αποκατάσταση του κλήρου από τους κίναιδους».
Σχετικά με τον αρχηγό της οργάνωσης, αναφέρεται ότι ο Ν.Μιχαλολιάκος γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στο Μαθηματικό της Αθήνας και συμμετέχει ήδη από τα 16 του χρόνια ενεργά στο εθνικιστικό κίνημα. Συνελήφθη το 1974 και είναι συγγραφέας περισσότερων από 10 έργων ιδεολογικού και ιστορικού περιεχομένου.
Αναφορικά με τις προτάσεις της οργάνωσης για μια νέα εθνική πολιτική, αναγνώστηκαν και παρατίθενται ενδεικτικά τα εξής: «αποδέσμευση από διεθνείς οργανισμούς που δεν εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα, ασυμβίβαστο υπουργικής και βουλευτικής ιδιότητας, στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας, πάταξη της διαφθοράς, πλήρης κατάργηση της σπατάλης με δραστική μείωση των κυβερνητικών εξόδων, πλήρης κατάργηση χρηματοδότησης των ΜΚΟ και των μυστικών κονδυλίων, ανάδειξη του εθνικού χαρακτήρα της Εκκλησίας, ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, κατάργηση της εναλλακτικής θητείας ενώ σε όσους αρνούνται να κάνουν το καθήκον τους να αφαιρείται η ιθαγένεια και να αποβάλονται από την κοινωνία. Αναβάθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, δέσμευση περιουσίας σε όσους απασχολούν λαθρομετανάστες» κ.α.
Σχετικά με το ιδεολογικό υπόβαθρο της Χ.Α καταγράφεται ότι η Χ.Α είνα ένα κόμμα εθνικιστικό και λαϊκό και «η ιδεολογία του κόμματος είναι πίστη και αγώνας. Έθνος και φυλή είναι κυρίαρχη ιδέα για τους χρυσαυγίτες καθώς το Έθνος είναι η εν συνειδήσει φυλή, ενώ η ιδέα του Κράτους είναι δημιούργημα των ανθρώπων». Αναφέρεται τέλος ότι το κίνημα δεν έχει σχέση με τον φασισμό ο οποίος έχει να κάνει με τον ιταλικό κρατισμό, ούτε με το ναζισμό που έχει να κάνει με τη Γερμανία.
Το υπ’αριθμ. 393 αναγνωστέο που αφορά σε έγγραφο ανακριτών σχετικά με την άρση της ασυλίας βουλευτών της ΧΑ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η οργάνωση ΧΑ που έχει τη μορφή κλειστής ομάδας ιδεολογικού περιεχομένου εθνικιστών (ναζιστών) υπεραμύνεται της καθαρότητας της Αρείας φυλής έναντι μη αρείων πληθυσμών (αρ.12 του καταστατικού) θεωρώντας ότι οι μη ανήκοντες στη φυλή είναι υπάνθρωποι όπως Ρομά, μετανάστες, ομοφυλόφιλοι κ.α. Συστατικά στοιχεία της είναι η στρατιωτική δομή, η πειθαρχία και η τυφλή υπακοή στους ανωτέρους.
Περαιτέρω αναφέρεται ότι ειδικότερα στις επιχειρησιακές ομάδες συμμετέχουν επίλεκτα μέλη επί τη βάση καλώς εκπονημένου σχεδίου και πάντα μετά από εντολή ανωτέρουέχουν δε εκπαιδευτεί από ιδιαζόντως δυσχερείς συνθήκες ανάλογες με αυτές των επιλέκτων των ειδικών δυνάμεων. Με τη διάρθρωση αυτή ήδη απότο 1987 άρχισαν να εκδηλώνονται επιθέσεις αρχικά αλλοδαπών και μέχρι σήμερα και ημεδαπών που χαρακτηρίζονται από διαφορετικές αντιλήψεις. Αναφέρεται μεταξύ άλλων οτι ο βουλευτής Κορινθίας Μπούκουρας διακινεί και διατηρεί μηχανισμό οπλισμού, δίνει εντολή οργανώνει ή εγκρίνει επιθέσεις κατά αλλοδαπών, περαιτέρω δε εγκρίνει πρακτικές παρανόμου προστασίας και αναφέρεται ότι οι βουλευτές Μαγνησίας Ηλιόπουλος και Γερμενής είναι από πολλών ετών σημαίνοντα στελέχη της οργανώσεως συμβάλλοντα και στην ιδεολογική κατήχηση των νεοσυυλλέκτων που προκύπτει κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αναφέρεται επίσης ότι προκύπτει νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις.
Περαιτέρω αναγιγνώσθηκε ότι από τις κατασχέσεις πειστηρίων αλλά και απολογίες προέκυψε ότι η ΧΑ ιδρύθηκε από τον Ν.Μιχαλολιάκο με σαφείς αναφορές στο Γ’ Ράιχ και τον εθνικοσοσιαλισμό. «Ο Αρχηγός έχει την απόλυτη ευθύνη και το πρόσωπο του είναι απαραβίαστο» αναφέρεται στο καταστατικό της. Ως προς την ύπαρξη του ανωτέρω καταστατικού οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους υποστήριξαν ότι προκειται για ψευδεπίγραφο έγγραφο που ουδεμία σχέση έχει με τις αρχές της ΧΑ. Ο Χρήστος Παππάς ερωτηθείς (από τους ανακριτές) για το έγγραφο «ο όρκος της ΧΑ», που φέρει τη γερμανική σβάστικα και το όνομα του Αδόλφου Χίτλερ, δήλωσε ότι αναγνωρίζει τον γραφικό του χαρακτήρα πλην όμως δε θυμάται, αγνοεί την ύπαρξή του σήμερα μετά από τόσα χρόνια, πώς εγράφη, αν αποτελεί μετάφραση ή οτιδήποτε άλλο και ότι δεν απηχεί τις απόψεις του. Στο έγγραφο των ανακριτριών αναφέρεται επιπροσθέτως ότι στο αποδεικτικό υλικό περιλαμβάνεται πληθώρα φωτογραφιών και βίντεο που τόσο ο αρχηγός όσο και τα μέλη κάνουν ναζιστικό χαιρετισμό που τον αρνούνται λένε ότι είναι αρχαιοελληνικός που τον χρησιμοποιούσε ο Μεταξάς και η ΕΟΝ. Ως ενδεικτική επίσης αναφέρεται η φωτογραφία στον υπολογιστή του Κασιδιάρη που κρατάει σημαία με σβάστικα.
Ο καθηγητής Σπουρδαλάκης στην ένορκη κατάθεσή του κατέθεσε ότι πρόκειται για έναν πολιτικό σχηματισμό που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά ενός στρατιωτικού κόμματος. Ο μάρτυρας Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και εμπνευστής του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέθεσε ότι ένα στοιχείο που θεωρεί σημαντικό είναι η λειτουργία της βίας μέσα στη λειτουργία της οργάνωσης. Η βία είναι σκοπούμενη και τη διακρίνει σε δύο επίπεδα: η δημόσια όπως στο Χυτήριο και υπάρχει και η παρακολουθηματική που είναι της νύχτας, ενώ εξίσου σημαντικό θεωρεί τον εθνικοσοσιαλιστικό χαρακτήρα και το ρόλο του ηγέτη. Αντίστοιχα αναφέρθηκαν καταθέσεις βουλευτών που κατατείνουν στα ανωτέρω, όπως του Μαριά, της Βούλτεψη, της Πιπιλή, του Δραγασάκη, του Ρήγα, του Τατσόπουλου και της Κανέλλη. Η ανάγνωση του εγγράφου ολοκληρώθηκε από τη συμπερίληψη των αρνήσεων των κατηγοριών από τους κατηγορούμενους βουλευτές.
Σο σημείο αυτό το δικαστήριο διέκοψε για τις 15/5 στην αίθουσα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.