Ημέρα 249: «Μόνο ο αρχηγός μπορεί να ανακαθορίσει τις θεμελιώδεις πολιτικές παραδοχές όπως εάν θα κινηθούμε σε νόμιμο ή παράνομο αγώνα»

249η Συνεδρίαση, Αίθουσα Γυναικείων Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού, 15.05.2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Η πρόσβαση και η παρακολούθηση της δίκης εξακολουθεί να είναι εφικτή με επίδειξη και παρακράτηση αστυνομικής ταυτότητας μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε ελάχιστη παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: ουδείς.

III. Αναγνωστέα έγγραφα

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την προβολή βίντεο από τον κατάλογο παραρτημάτων με τις επιμέρους επιλογές της υπεράσπισης.

Το υλικό που προβλήθηκε στην αρχή της συνεδρίασης, είχε εξαχθεί από τον κατασχεθέντα σκληρό δίσκο του Ν. Μιχαλολιάκου και αφορούσε ως επί το πλείστον ομιλίες και δηλώσεις του. Από τις βιντεοσκοπημένες ομιλίες που προβλήθηκαν ξεχώρισαν εκείνες που είχαν ως θεματική τη γενοκτονία των Ποντίων (σχετικά αποσπάσματα 0081 και 0082 της υπεράσπισης), και εκείνες που πραγματοποιήθηκαν στο μνημείο των Θερμοπυλών. Προβλήθηκαν, επίσης, πλάνα από τις σχετικές συγκεντρώσεις- εκδηλώσεις, με εμβατηριακή υπόκρουση, στα οποία διακρίνονται άτομα στο συγκεντρωμένο πλήθος με στρατιωτική στοίχιση και ομοιόμορφη περιβολή της ΧΑ. Οι επόμενες ομιλίες του που προβλήθηκαν ήταν από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων (παράρτημα 20.2), κατά το οποίο, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε παράνομες τις απολύσεις των συμβασιούχων και ανέφερε ότι: «[…] χωρίς να παρανομήσουμε, εντός και εκτός εισαγωγικών, αυτό το πρόβλημα [έχει προηγηθεί αναφορά στις «λοιμώδεις ασθένειες» που σημειώνονται στην Αθήνα] δεν λύνεται […]».

Στη συνέχεια έγινε προβολή και επισκόπηση φωτογραφιών που περιλαμβάνονται στα αναγνωστέα έγγραφα 378, 380 -384 (πειστήρια από οικίες Πατέλη, Γερμενή, Λαγού, Μίχου, Παναγιώταρου κ.ά.) και 392 (από οικία Παππά). Μεταξύ των ανευρεθέντων αντικειμένων, επισκοπήθηκαν φωτογραφίες όπλων, χειροβομβίδων κλπ. Κατά την προβολή φωτογραφιών των πειστηρίων από την οικία του κατηγορούμενου Παππά, μετά την επισκόπηση των χειρόγραφων σημειωμάτων που έφεραν την υπογραφή «Υποστράτηγος Παττακός», η πολιτική αγωγή ζήτησε από την έδρα να αναγνωσθούν οι προβαλλόμενες έγγραφες σημειώσεις που έφεραν τη μνεία «οργανόγραμμα- αρχηγός», οι οποίες παρουσιάζουν μια ιεραρχική διάρθρωση ρόλων στη ΧΑ και αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι «Μόνο ο αρχηγός μπορεί να ανακαθορίσει τις θεμελιώδεις πολιτικές παραδοχές όπως εάν θα κινηθούμε σε νόμιμο ή παράνομο αγώνα […]». Οι εν λόγω σημειώσεις, σύμφωνα με την πολιτική αγωγή, θεμελιώνουν την πολιτική δράση και αντιστοιχούν στο καταστατικό που προσκόμισε ο μάρτυρας Δ. Ψαρράς.

Ακολούθως, η πολιτική αγωγή προσκόμισε στην έδρα επιλογές προς ανάγνωση από τον ψηφιακό δίσκο που συνοδεύει την έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης από τα κατασχεθέντα στην οικία του κατηγορούμενου Κασιδιάρη (αναγνωστέο έγγραφο υπ’αρ. 329) και αφορά σε μηνύματα sms και κάποιες φωτογραφίες.

Στο σημείο αυτό οι συνήγοροι υπεράσπισης Μιχαλόλιας Γ. και Βελέντζα τοποθετήθηκαν ως προς τη διατύπωση του βουλεύματος που διατάσσει να γνωστοποιηθούν όλα τα στοιχεία ηλεκτρονικής μορφής που αφορούν στην επικοινωνία των κατηγορουμένων μεταξύ τους ή και με τρίτα πρόσωπα και ανέπτυξαν προφορικά τα αιτήματά τους να μην ληφθούν υπ’ όψιν τα αναγνωστέα που αφορούν επικοινωνίες με τρίτα πρόσωπα που δε συνιστούν υποκείμενα της παρούσας ποινικής δίκης, δηλαδή πρόσωπα για τα οποία δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη ούτε συνδέονται με τη διαδικασία σύμφωνα με τις διατάξεις περί συνάφειας.

Στην δική της τοποθέτηση, η πολιτική αγωγή ανέφερε πως το οποιοδήποτε αίτημα διαχωρισμού υποθέσεων (η συνήγορος Βελέντζα είχε προηγουμένως αιτηθεί να παραπεμφθεί ο κατηγορούμενος Στέφας στο αρμόδιο δικαστήριο, καθώς διώκεται για πλημμεληματικής και όχι κακουργηματικής μορφής αδικήματα) θα έπρεπε να είχε υποβληθεί πριν την ανάγνωση των επιμέρους εγγράφων, ενώ, σε κάθε περίπτωση, όλα ανεξαιρέτως τα αναγνωστέα που έχουν συμπεριληφθεί, εξυπηρετούν στη διερεύνηση και διάγνωση της συνδρομής ή μη των όρων της εγκληματικής οργάνωσης.

Στη συνέχεια, η έδρα εξακολούθησε με την ανάγνωση του υπ’αρ. 395 αναγνωστέου εγγράφου (Έγγραφο των Εφετών Ανακριτριών προς τον Πρόεδρο της Βουλής με αίτημα τη χορήγηση άδειας ποινικής διώξεως των βουλευτών της ΧΑ Ζαρούλια, Κούζηλου, Μπαρμπαρούση, Μιχαλολιάκου κ.λπ.), από τη σελίδα 50 και εξής. Στο έγγραφο περιλαμβάνονται αποσπάσματα των απαντήσεων των κατηγορουμένων σε ερωτήσεις των Ανακριτριών σχετικά με κεντρικό σχεδιασμό και ομοιόμορφη περιβολή και δράση, όπως επίσης και αποσπάσματα μαρτυρικών καταθέσεων. Από τις καταθέσεις των μαρτύρων Ιωακειμίδη, Πνευματικού και Ντόνα αναφέρονται τα αποσπάσματα σχετικά με την επιλογή περιοχών για άνοιγμα των γραφείων της ΧΑ, τις παρελάσεις μέσα στην πόλη της Κορίνθου, τις καταγγελθείσες βιαιοπραγίες κατά μεταναστών, τη λεκτική επίθεση Παναγιώταρου και Κασιδιάρη κατά του δημάρχου στον Μελιγαλά. Σε άλλη μαρτυρική κατάθεση, επίσης, γίνεται αναφορά στις φθορές που προκάλεσαν μέλη της ΧΑ με προεξάρχοντες βουλευτές σε πάγκους μικροπωλητών στη Ραφήνα, αφού τους έκαναν έλεγχο νομιμοποιητικών εγγράφων και αδειών, ενώ παρατίθενται και οι σχετικές δηλώσεις των βουλευτών της ΧΑ σχετικά με το περιστατικό, το οποίο χαρακτηρίζουν «μεμονωμένες ενέργειες μελών».

Στη συνέχεια της ανάγνωσης του εν λόγω εγγράφου, περιλαμβάνονται και οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας Αλιβιζάτου, Πανταγάκη, Κατριβάνου, Γκάγκα, σχετικά είτε με επιμέρους επιθέσεις που δέχθηκαν οι ίδιοι ή γνωστά τους πρόσωπα από μέλη και στελέχη της ΧΑ, είτε σχετικά με περιστατικά άλλων επιθέσεων (επεισόδια στο Χυτήριο, επιθέσεις κατά μεταναστών) οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από μέλη ή στελέχη της ΧΑ. Στο ίδιο έγγραφο αναφέρονται ακολούθως αποσπάσματα τόσο από το απολογητικό υπόμνημα του κατηγορούμενου Μπούκουρα, όσο και από τις μαρτυρικές καταθέσεις των μαρτύρων Παπαχελλά, Κούρκουλα, Ελγαντούρ (σχετικά με τον εμπρησμό του μουσουλμανικού λατρευτικού χώρου), Ασλάμ (σχετικά με επιθέσεις κατά μεταναστών), Ράπτη (σχετικά με τους βανδαλισμούς του εβραϊκού νεκροταφείου στα Ιωάννινα), Amougou (σχετικά με τον εμπρησμό και καταστροφή του καταστήματός του), Τσιμπουκάκη (σχετικά με την επίθεση κατά της σωματικής του ακεραιότητας) και άλλων.

Η ανάγνωση του υπ’αρ. 395 αναγνωστέου εγγράφου συνεχίστηκε με τις περιγραφές των εγκληματικών ενεργειών/αδικημάτων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Συγκεκριμένα, αναγνώσθηκε η παράθεση επιμέρους λεπτομερειών από τις υποθέσεις της δολοφονίας του Π. Φύσσα, της επίθεσης κατά μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα, της επίθεσης στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, της επίθεσης στον χώρο «Συνεργείο» και στον κοινωνικό χώρο «Αντίπνοια».

Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε η σημερινή διαδικασία και το δικαστήριο διέκοψε για την Τετάρτη, 16-05-18, στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών.

Οι δε ημερομηνίες των επερχόμενων δικασίμων του μηνός Ιουνίου, όπως ανακοινώθηκαν από την έδρα, έχουν ως εξής:

Στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών: 1, 25, 26, 28
Στις γυναικείες δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού: 21, 22, 27, 29

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ