145η Συνεδρίαση, Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, 11/4/2017
Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε ελάχιστη παρουσία δημοσιογράφων και κοινού, καθώς και η αναμενόμενη αστυνομική δύναμη.
ΙΙ. Παρουσία των κατηγορουμένων
Αυτοπροσώπως παρών κατά τη διαδικασία δεν ήταν κανένας κατηγορούμενος.
ΙΙΙ. Κατάθεση του μάρτυρα Φραγκομιχελάκη
Α. Εξέταση από το Δικαστήριο
Σε ερωτήσεις της έδρας, ο μάρτυρας απάντησε ότι είναι εν αποστρατεία αξιωματικός της Αστυνομίας, ενώ την περίοδο που έλαβε χώρα το συμβάν στο ξενοδοχείο Belvedere, το 2012, ήταν αστυνομικός διευθυντής Ηρακλείου Κρήτης. Ανέφερε ότι είχαν πληροφορηθεί την εκδήλωση της ΧΑ από την προηγούμενη μέρα, από το site Indymedia, όπου υπήρχε το κάλεσμα αντισυγκέντρωσης. Εξαιτίας αυτού, είχαν λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, ενώ υπήρχαν διμοιρίες και περίπου 150 αστυνομικοί, όχι μόνο στο χώρο του ξενοδοχείου αλλά και στα γραφεία της ΧΑ. Ανέφερε επίσης ότι ήδη από τις πρωινές ώρες υπήρχε μια δυσαρέσκεια από τη ΧΑ, συγκεκριμένα από τον Κασιδιάρη αλλά και από άλλους οπαδούς, σχετικά με την ύπαρξη αντιεξουσιαστών στο χώρο. Η δυσαρέσκεια κορυφώθηκε περίπου στις 12 το πρωί, οπότε και έφτασαν οι αντιεξουσιαστές, περίπου 250-300 άτομα από τη Χερσόνησο, κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα κατά της ΧΑ, κρατώντας όμως απόσταση 100 μέτρων περίπου από τις διμοιρίες χωρίς να πλησιάσουν περισσότερο, ενώ έμειναν 40 λεπτά περίπου και έφυγαν χωρίς να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα. Από την άλλη πλευρά των μέτρων ασφαλείας υπήρχε μια έντονη δυσφορία από τους Μπαρμπαρούση, Μίχο και Παππά, οι οποίοι ήταν επίσης εκεί, ενώ ο Κασιδιάρης μιλούσε σε έντονο τόνο με τον ίδιο τον επικεφαλής, τον κύριο Φραγκομιχελάκη, ο οποίος του εξηγούσε ότι η Αστυνομία ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια του χώρου και προέτρεπε τον βουλευτή να πάρει τους οπαδούς του και να ολοκληρωθεί η εκδήλωση. Συγκεκριμένα, και πριν φτάσουν ακόμα οι διαδηλωτές της αντισυγκέντρωσης, ο Κασιδιάρης είπε στον αστυνομικό διευθυντή ότι υπήρχαν φθορές σε αυτοκίνητα και η Αστυνομία δεν κάνει τίποτα λέγοντας “αυτοί τα σπάνε και εσείς τον παίζετε”. Ο μάρτυρας δήλωσε επίσης ότι το βράδυ πλέον είδε σε site να λέει ο Κασιδιάρης στον Πανταγάκη ότι “το βράδυ θα έχεις νεκρούς”, ωστόσο ο ίδιος ο μάρτυρας, παρότι ήταν κοντά, δεν άκουσε κάτι τέτοιο. Ερωτηθείς απάντησε ότι δεν άκουσε να λέγεται η φράση “αν δεν μπορείτε να τους διαλύσετε εσείς θα το κάνουμε εμείς” από κάποιο βουλευτή, ο λόγος ωστόσο του Κασιδιάρη και η γενικότερη συμπεριφορά του ήταν απαξιωτική ως προς το Αστυνομικό σώμα. Είπε επίσης ότι τον Κασιδιάρη ακολουθούσαν περίπου 70 άτομα, είτε από περιέργεια για τα γεγονότα είτε για να συμμετέχουν στην εκδήλωση. Στη συνέχεια, ρωτήθηκε τι εννοούσε όταν είχε αναφέρει στην κατάθεσή του ότι οι δηλώσεις του βουλευτή έγιναν για να δημιουργήσει εχθρικό κλίμα, και ανέφερε ότι αργότερα το βράδυ είδε στις ειδήσεις να αναφέρει ο βουλευτής αυτά τα πράγματα χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό και ότι δε γνώριζαν ούτε ποιοι έσπασαν τα τζάμια του λιμενικού. Κατα συνέπεια, και μόνο που τα ακούει κάποιος αυτά δημιουργείται κλίμα έντασης. Πρόσθεσε επίσης ότι η εκδήλωση έγινε κανονικά και ότι οι άλλοι βουλευτές εξέφρασαν επίσης δυσαρέσκεια χωρίς να τον προσβάλουν. Είπε επίσης ότι ο ίδιος δεν άκουσε τη φράση που είπε ο Κασιδιάρης “θα έχεις νεκρούς”, ούτε αντιλήφθηκε εκείνη τη στιγμή κάποια κάμερα στο χώρο.
Β. Εξέταση από τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής
Ο μάρτυρας απάντησε σε ερωτήσεις των συνηγόρων Σαπουντζάκη, Θεοδωρόπουλου, Βρεττού, Μαλαγάρη, Τζέλλη, Παπαδοπούλου, Τομπατζόγλου και Καμπαγιάννη. Κατέθεσε ότι η φράση του Κασιδιάρη ήταν προσβλητική και για τον ίδιο και για την Αστυνομία, ωστόσο, παρά το κλίμα έντασης που αυτή η φράση δημιούργησε, δε μπορεί να ξέρει ποιος ήταν ο στόχος της ούτε αν η απειλή που εξαπέλυσε ο βουλευτής “θα τους γαμήσω όλους θα έχεις νεκρούς μέχρι το βράδυ” ήταν σοβαρή και αν είχε πράγαμτι σκοπό να το κάνει. Σε ό,τι αφορά το γεγονός αν έχει δει άλλη παρόμοια συμπεριφορά του βουλευτή στην τηλεόραση, ανέφερε ότι βλέπει λίγη τηλεόραση αλλά δε μένει σε αυτά που δεν τον ενδιαφέρουν. Επίσης κατέθεσε ότι δε γνώριζε για την υπόθεση της Βαϊνιάς, όπως επίσης ερωτηθείς είπε ότι είχε κάτι καιρούς ακούσει διάφορα, αλλά δεν είχε ακούσει για την επίθεση της ΧΑ στο Ζαρό. Δε γνωρίζει επίσης αντίστοιχες συμπεριφορές της ΧΑ σε συναδέλφους του, ενώ γνωρίζει ότι η δίκη αυτή εκδικάζει κάποιες εγκληματικές πράξεις αλλά δεν ξέρει την ακριβή κατηγορία. Ερωτηθείς για το πώς σταμάτησε την ομάδα της ΧΑ είπε ότι έστησε κλοιό, δηλαδή μπήκαν μπροστά τους οι αστυνομικοί και ότι απαίτηση του Κασιδιάρη ήταν να συλληφθούν οι αντιεξουσιαστές και να μην υπάρχει αντισυγκέντρωση.
Γ. Εξέταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης
Ο μάρτυρας ερωτήθηκε από τους συνηγόρους Δημητρακόπουλο, Τσάγκα, Ζωγράφο, Αγγελέτο, Μιχαλόλια Νίκο, Παπαδέλη, Ρουσόπουλο, Αλεξιάδη. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι σκοπός μιας αντισυγκέντρωσης είναι να εκφράσει τη δικιά της ιδεολογία, ότι οι αντιεξουσιαστές παρέμειναν σε απόσταση 100 μέτρων χωρίς να πλησιάσουν, και ότι θα υπήρχε ίσως κίνδυνος βίας αν δεν είχε λάβει η Αστυνομία όλα τα απαραίτητα μέτρα. Κατέθεσε ότι οι αντιεξουσιαστές κρατούσαν σημαίες που είχαν ξύλινο κοντάρι και ο λόγος που δεν έκαναν έλεγχο για οπλισμό ήταν ότι δεν είχαν άπειρες δυνάμεις και τους είχαν απλά υπό παρακολούθηση δεδομένου ότι δεν τους δημιουργούσαν πρόβλημα. Ερωτηθείς επίσης κατά πόσο ήταν αποτρεπτικό για κάποιον να πάει στη συγκέντρωση της ΧΑ, δεδομένης της ύπαρξης αντισυγκέντρωσης, δήλωσε ότι δεν ξέρει πώς εκλαμβάνεται αυτό από τον καθένα. Επιπροσθέτως δήλωσε ότι πληροφορίες για τις εκάστοτε αντισυγκεντρώσεις λαμβάνουν από διάφορες πηγές, μεταξύ των οποίων και από το Ιντερνετ, και ότι δεν γνωρίζει αν η ΧΑ είχε σκοπό να προβεί σε αξιόποινες πράξεις παρότι είχε η ίδια ενημερώσει την Αστυνομία για την οργάνωση της εκδήλωσης. Ανέφερε επίσης ότι ο Κασιδιάρης φαινόταν να είναι επικεφαλής, υπό την έννοια ότι ήταν βουλευτής ενώ οι οπαδοί άκουγαν τις υποδείξεις του. Ερωτηθείς ο μάρτυρας σχετικά, είπε ότι δε γνωρίζει αν έχουν σπάσει γραφεία της ΧΑ στην Κρήτη, ότι εκείνος προσωπικά δεν ειδοποίησε τη ΧΑ για την ύπαρξη αντισυγκέντρωσης και ότι οι βουλευτές έφυγαν για το Ηράκλειο συνοδεία της Αστυνομίας. Σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι η Αστυνομία δρα με διαφορετική στρατηγική σε κάθε περίπτωση ενώ δεν ήταν σε θέση να απαντήσει σε ερώτηση για το περιεχόμενο των σακιδιών των αντιεξουσιαστών, ούτε για το τι έγινε όταν πήγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ηράκλειο. Κατέθεσε τέλος ότι οι αντιεξουσιαστές ήταν νεαρής ηλικίας κι ότι κατ’αυτόν η συγκέντρωσή τους δε δικαιολογούσε αγανάκτηση από τους βουλευτές, δεδομένου ότι δε δημιούργησαν κάποιο πρόβλημα.
IV. Κατάθεση του μάρτυρα Μουρκογιάννη
Α. Εξέταση από το Δικαστήριο
Σε ερωτήσεις της έδρας, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι είναι αστυνομικός και υπηρετεί στο ΑΤ Μεσολογγίου, από τον Οκτώβρη του 2011. Στις 8 Σεπτεμβρίου ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία να συνδράμει τη δημοτική αστυνομία στους ελέγχους των λαϊκών που πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη και Σάββατο. Τον έλεγχο τον έκανε η Δημοτική Αστυνομία,ενώ ο ρόλος του ίδιου ήταν να συνδράμει σε περίπτωση άρνησης, ταυτοποίησης στοιχείων κλπ. Εκείνη τη μέρα είχαν δώσει ραντεβού με τους δημοτικούς αστυνομικούς στις 9 το πρωί. Πηγαίνοντας προς το μέρος τους, ο μάρτυρας τους είδε να συνομιλούν με κάποια άτομα, ανάμεσα στα οποία ήταν και ο βουλευτής Μπαρμπαρούσης. Δε διέκρινε καν αν αυτά τα άτομα ήταν άντρες ή γυναίκες, τους είδε από 50-100 μέτρα μακριά και όταν στάθμευσε το περιπολικό, κατευθύνθηκαν προς το μέρος του οι δημοτικοί αστυνομικοί Μπαουστάνου και Χριστόπουλος, και του ανέφεραν ότι τους ζητήθηκε από τα άτομα που συνομιλούσαν να παρίστανται μαζί τους όταν έκαναν τους ελέγχους, πράγμα το οποίο αρνήθηκαν. Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος ειδοποίησε το κέντρο και στο διάστημα που περίμενε για να πάρει κατευθύνσεις ως προς το πώς να ενεργήσει, τα άτομα αυτά είχαν εισέλθει στη λαϊκή. Από το κέντρο τον ενημέρωσαν ότι δε γίνεται να κάνουν οι αστυνομικοί τον έλεγχο υπό τον έλεγχο αυτής της ομάδας. Σε ερώτημα της προέδρου, σχετικά με τις οι κατευθύνσεις που περίμενε, εφόσον υπήρχε ήδη η άρνηση της Δημοτικής Αστυνομίας, και σχετικά με το γιατί δεν ξεκίνησε κατευθείαν τους ελέγχους αφού γι αυτό το λόγο είχε πάει, ο ίδιος απάντησε ότι πρέπει πάντα να ενημερώνει το κέντρο, και περίμενε τον διοικητή να του πει αν το αίτημα ήταν σωστό ή όχι. Όταν πια είχαν εισέλθει στη λαϊκή και προς το τέλος των ελέγχων, δέχτηκε τηλεφώνημα από την αναπληρωτή διοικητή ότι έχει προσέλθει στο ΑΤ μία πολίτης η οποία κατήγγειλε επεισόδια στη λαϊκη αγορα. Δεν είχε υποπέσει κάτι στην αντίληψη του μάρτυρα, αφού μέχρι εκείνο το σημείο, δεν είχε ακούσει τον κόσμο να διαμαρτύρεται. Οταν έλαβε το τηλεφώνημα, αποχώρησε από το χώρο της λαϊκής για να επιστρέψει με το περιπολικό στο τμήμα και να γυρίσει πάλι μαζί με τη διοικητή. Ερωτηθείς γιατί έπρεπε να φύγει από τη λαϊκή για να ξαναγυρίσει μαζί με την αναπληρώτρια, αντί να μείνει και να διερευνήσει το περιστατικό, δεδομένου ότι υπήρχε καταγγελία, απάντησε ότι δεν ήξερε αν υπήρχε άλλο διαθέσιμο περιπολικό. Η καταγγελία αφορούσε σε φθορές σε πάγκους μικροπωλητών. Διέτρεξαν την λαϊκή αλλά δε βρήκαν μικροπωλητές, κανένας δεν ανέφερε κάτι από όσους ρωτησαν και αποχώρησαν. Απο ό,τι είπαν τα μέσα, οι φθορές έγιναν από άτομα της ΧΑ. Ο ίδιος επίσης είδε άδεια χαρτοκιβώτια, χωρίς όμως να γνωρίζει αν τα είχαν οι μικροπωλητές για να βάζουν πράγματα. Το υλικό έδειχνε άτομα να κλωτσούν πάγκους, κιβώτια, αυτά τα άτομα φορούσαν σκουρόχρωμες μπλούζες, δε διέκρινε ωστόσο αν έγραφαν πάνω “Χρυσή Αυγή”.
Β. Εξέταση από την Πολιτική Αγωγή
Ο μάρτυρας εξετάστηκε από τους συνηγόρους Παπαδοπούλου, Τομπατζόγλου, Τζέλλη, Θεοδωρόπουλο, Βρεττό, Μαλαγάρη, Στρατή, Καμπαγιάννη και Παπαδάκη. Κατέθεσε ότι δε γνωρίζει κάποιο άλλο περιστατικό επιθετικής συμπεριφοράς του βουλευτή Μπαρμπαρούση, ενώ είπε ότι αν δεν ήταν βουλευτής παρών θα απαγόρευε την είσοδο. Ο ίδιος επίσης δεν είδε τηλεοπτικές κάμερες στο χώρο και, από την παρουσία του βουλευτή Μπαρμπαρούση και μόνο στο χώρο, τον θεώρησε επικεφαλής. Δεν είδε ωστόσο ποιος ήταν επικεφαλής όταν εισήλθε στη λαϊκή. Επίσης δε γνωρίζει τον αστυνομικό Μακρή, ο οποίος ήταν στη φρουρά του Μπαρμπαρούση, ενώ δεν είδε προσεκτικά το βίντεο που αφορούσε τα επεισόδια εκείνης της μέρας. Σε ερώτηση για το αν είναι συνηθισμένο, όταν κανει έλεγχο η Δημοτική Αστυνομία,να έρχονται άνθρωποι ή βουλευτές να συμπράττουν στον έλεγχο, απάντησε ότι δε γνωρίζει.
Γ. Εξέταση από συνηγόρους Υπεράσπισης
O μάρτυρας απάντησε σε ερωτήσεις των συνηγόρων Κολαντζόπουλου, Τσάγκα, Παπαδέλη και Ρουσσόπουλου. Ερωτηθείς, κατέθεσε ότι δεν υπέπεσε κάποια παραβατική συμπεριφορά από τους ευρισκομένους στο χώρο στην αντίληψή του, ούτε μικροπωλητές τους πλησίασαν, ούτε τους είπαν ότι συνέβη κάτι. Επίσης δε μίλησε με τον Μπαρμπαρούση, ούτε τον είδε να δίνει ή να παίρνει συγκεκριμένες εντολές. Σε ερώτηση της προέδρου που παρενέβη, απάντησε ότι από το σημείο που βρισκόταν, δε μπορούσε να βλέπει ή να ακούει. Κατέθεσε ότι δε γνωρίζει άλλα κόμματα να κάνουν παρεμβάσεις για την επιβολή της νομιμότητας και ότι για την καταγγελία ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τη διοικητή του. Σε ερώτηση σχετικά με το γιατί το περιέλαβε στην αναφορά του, αφού δεν είχε ιδία γνώση απάντησε “από λάθος”. Ερωτηθείς ανέφερε ότι ο ίδιος δεν είδε κάποια παράνομη συμπεριφορά του βουλευτή στο Μεσολόγγι και ότι δε θυμάται αν το βίντεο που είδε έφερε το σήμα κάποιου σταθμού.
Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την Τετάρτη, 12/4/2017 στην αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού και ώρα 9:00.