ΗΜΕΡΑ 115: “Η ΜΠΛΟΥΖΑ ΜΟΥ ΓΕΜΙΣΕ ΑΙΜΑ”

115η Συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 16.1.2017

I. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης τη δίκης από το κοινό, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και (μικρή) παρουσία κοινού. 

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κανένας κατηγορούμενος δεν ήταν αυτοπροσώπως παρών.
III. Συνέχιση της διαδικασίας: 

Α. Εξέταση του μάρτυρα Γιώργου Σκλαβόλια από το Δικαστήριο

Το Δικαστήριο επισήμανε ότι ο μάρτυρας δεν παρίσταται ως πολιτικώς ενάγων. Στις ερωτήσεις που του τέθηκαν ο μάρτυρας κατέθεσε ότι κατοικεί στο Πέραμα, ότι ήταν ναυτικός και ότι από το 1998 εργάζεται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος (Ν/Ζώνη). 

Την 12/9/2013 τον πήραν σύντροφοί του από το ΚΚΕ, του οποίου είναι κομματικό μέλος, για να συμμετάσχει στην αφισοκόλληση για την προπαγάνδιση του φεστιβάλ της ΚΝΕ. Με τον σκοπό αυτό το βράδυ της ίδιας ημέρας μαζεύτηκαν 20 άτομα περίπου, με 2-3 αυτοκίνητα και κάποια μηχανάκια. Λίγη ώρα πριν τις 24:00 έφτασαν στο ύψος του ναυπηγείου Παπίλα. Η κυκλοφορία των οχημάτων ήταν αραιή και ο φωτισμός λιγοστός. Στο σημείο αυτό δεν υπήρχαν σταθμευμένα οχήματα, πλην των δικών τους που ήταν δίπλα. Ο μάρτυρας έγραφε το σύνθημα σε ζελατίνα σε σκαλωσιά που βρισκόταν στο σημείο. Από την ομάδα του είχαν αποκοπεί περίπου 5 άτομα, που είχαν πάει πιο μπροστά για την αφισοκόλληση και με τους οποίους δεν υπήρχε οπτική επαφή. Ο μάρτυρας είχε τελειώσει την εργασία του κατά τα 2/3 όταν κοίταξε στα δεξιά.

Τότε είδε να τους πλησιάζει μια ομάδα 20-25 ατόμων που έφερε οπλισμό. Ιδίως του κίνησε την περιέργεια ένα κοντάρι σαν δρεπάνι που είδε, λόγω του οποίου σκέφτηκε ότι αυτοί που πλησίαζαν δεν ήθελαν να τους χτυπήσουν αλλά να σκοτώσουν. Από τους 20-25 που πλησίαζαν αυτόν και τους συντρόφους του δεν πρέπει να έφεραν οπλισμό περί τα 4-5 άτομα. Τα μέλη της ομάδας ήταν ντυμένα ομοιόμορφα, με μαύρες μπλούζες και ξυρισμένα τα κεφάλια τους. Τότε ο μάρτυρας είδε να έρχεται από την άλλη μεριά και άλλη μια ομάδα με τα ίδια χαρακτηριστικά και οπλισμό. Όλοι μαζί, υπερδιπλάσιοι τον αριθμό από αυτόν και τους συντρόφους του, τους περικύκλωσαν. Ήταν αποκλεισμένοι, δεν μπορούσαν να διαφύγουν. Ο μάρτυρας κατάλαβε ότι ήταν χρυσαυγίτες. 

Ο επικεφαλής τους ήταν ο αποκαλούμενος «μπαλονάς», τον είχε δει αρκετές φορές στο Πέραμα –επειδή εκεί έμενε– και ήξερε ότι είναι μέλος της Χ.Α. Αργότερα έμαθε ότι ονομάζεται Πανταζής. Οι ομάδες ενώθηκαν και δυο άτομα, ο «μπαλονάς» και ένας άλλος, τους είπαν ότι είναι μέλη της Χ.Α. και να φύγουν. Ένας από την –ενιαία πλέον– ομάδα ατόμων τούς είπε «αν θέλετε να τα βρούμε, πάμε στο γήπεδο» – δηλαδή χρησιμοποίησε αλήτικη έκφραση σύμφωνα με τον μάρτυρα. Ζήτησαν να εμφανιστεί ο Πουλικόγιαννης –πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου–, ο οποίος πήγε μπροστά για να εμφανιστεί και τότε ο Πανταζής τού είπε «γαμώ το μουνί που σε πέταγε» [ο μάρτυρας ζήτησε την άδεια του Δικαστηρίου για να εκστομίσει τη φράση]. Από τη στιγμή που ο μάρτυρας είδε τις ομάδες να έρχονται μέχρι αυτό το σημείο αυτό πρέπει να πέρασε ένα λεπτό περίπου. Εκ μέρους αυτού και των συντρόφων του δεν λέχθηκε κάποια βρισιά ή πρόκληση. 

Τότε ξεκίνησε η επίθεση των χρυσαυγιτών εναντίον τους. Ο ίδιος κατάφερε να προφυλαχθεί πίσω ένα αυτοκίνητο και δεν χτυπήθηκε. Τα χτυπήματα προς τους συντρόφους του διήρκησαν ένα λεπτό περίπου. Τους χτυπούσαν, τους έριξαν πέτρες σε μέγεθος τούβλου, κάποιοι από τους επιτιθέμενους με ρόπαλα με καρφιά άρχισαν με την ίδια μανία να χτυπάνε τα αυτοκίνητα. Μετά κάποιος είπε «πάμε να φύγουμε, βρώμισε» και κάποιος άλλος είπε «το Πέραμα από εδώ». 

Τότε ο μάρτυρας είδε στο πεζοδρόμιο αιμόφυρτο τον Πουλικόγιαννη, υποβασταζόμενο και να βαριανασαίνει. Του ανασήκωσε λίγο το κεφάλι για να τον ανακουφίσει και γέμισε με αίματα η μπλούζα του [στο σημείο αυτό ο μάρτυρας έδειξε στο Δικαστήριο μια άσπρη μπλούζα με τα ξεραμένα αίματα]. Στη συνέχεια ξεθάρρεψαν οι περίοικοι και ήρθαν να δουν τί συνέβαινε. Τότε ήρθε και η αστυνομία. 

Μεταξύ των περιοίκων ο μάρτυρας είδε και κάποιον, μάλλον ονόματι Λαγό όπως πληροφορήθηκε [απλή συνωνυμία με τον κατηγορούμενο], ο οποίος πρέπει να πρόσκειτο στην Χ.Α. και είπε σε άλλους περίοικους «δεν είμαστε όλοι το ίδιο» [εννοώντας ότι δεν είναι όλα τα μέλη της Χ.Α. το ίδιο με αυτούς που επιτέθηκαν]. Ο μάρτυρας του είπε ότι στο κόμμα του «αν υπήρχαν άτομα σαν αυτά, θα είχαν διαγραφεί». 

Στη συνέχεια, με κάποια καθυστέρηση, έφτασαν τα ασθενοφόρα. Μεταξύ των επιτιθέμενων ο μάρτυρας αναγνώρισε από φωτογραφίες που του επιδείχθηκαν από την αστυνομία τον εργαζόμενο στην Ν/Ζώνη Κυριάκο Αντωνακόπουλο. Είδε και κοντό και εύσωμο άτομο, που δεν τον αναγνώρισε.

Ο μάρτυρας θεωρεί ότι η επίθεση έγινε επειδή η Χ.Α. ήθελε να διώξει το ΠΑΜΕ από τη Ν/Ζώνη. Και αυτό διότι τα μέλη του παλεύουν για τα δικαιώματα των εργατών. Αναφέρθηκε και σε άλλες αντίστοιχες επιθέσεις [που συνιστούν αντικείμενο της δίκης]. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Λαγού ότι θα εξαφανίσουν από τη Ν/Ζώνη τους «λακέδες» του ΚΚΕ.

Ερωτηθείς από την Εισαγγελέα, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι δεν γνωρίζει πώς οι επιτιθέμενοι ήξεραν ότι θα πάει με τους συντρόφους του για αφισοκόλληση και αν τους παρακολουθούσαν. Και ότι είχαν σκοπό να τους σκοτώσουν, αλλά δεν τον πέτυχαν γιατί δεν είχαν απεριόριστο χρόνο και διότι νόμιζαν ότι είχαν ήδη σκοτώσει τον Πουλικόγιαννη. Εννέα από τους συντρόφους του πήγαν στο νοσοκομείο, ενώ τρεις-τέσσερις –μεταξύ των οποίων και ο ίδιος– δεν τραυματίστηκαν. Οι επιτιθέμενοι δεν είχαν κάποια πρόθεση να διαπραγματευτούν. Η μέση ηλικία των επιτιθέμενων ήταν τα 30 έτη, μπορεί να υπήρχαν και νεότεροι, ο ίδιος πάντως δεν αντιλήφθηκε να υπάρχουν ανήλικοι. Ο μάρτυρας πληροφορήθηκε από συντρόφους του ότι κατά τον χρόνο της επίθεσης βρίσκονταν πιο πέρα μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ. Τους Χατζηδάκη και Καστρινό δεν τους γνωρίζει, αλλά άκουσε ότι συμμετείχαν στην επίθεση.

Σε σχετικό ερώτημα του αναπληρωτή Εισαγγελέα, ο μάρτυρας απάντησε ότι η απόφαση για την επίθεση πάρθηκε από την ηγεσία της Χ.Α. και ότι υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα της Εφημερίδας των Συντακτών με υλικό που το αποδεικνύει. 

Β. Εξέταση του μάρτυρα Γιώργου Σκλαβόλια από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής    

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής Στρατή, Σαπουντζάκη και Παπαδάκη. 

Όπως επισήμανε, τα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση μπορούσαν να σκοτώσουν και δεν θα μπορούσαν οι επιτιθέμενοι να τα είχαν βρει στον δρόμο. Οι χρυσαυγίτες δεν κρατούσαν φυλλάδια και μπογιές, αλλά τα αντικείμενα αυτά, με τη χρήση των οποίων φαινόντουσαν να είναι εξοικειωμένοι. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι η ένταση με την οποία χτυπήθηκαν τα αυτοκίνητα ήταν η ίδια με την οποία χτυπήθηκαν οι σύντροφοί του και ότι οι συνέπειες τέτοιων χτυπημάτων στο κεφάλι είναι δεκαπλάσιες. Και ότι με τα αντικείμενα αυτά δεν ήθελαν απλά να τους χτυπήσουν αλλά τους σκοτώσουν. 

Περαιτέρω ο μάρτυρας κατέθεσε ότι η απόφαση για την επίθεση λήφθηκε σε επίπεδο ηγεσίας και όχι σε τοπικό επίπεδο μελών της Χ.Α. Οι επιτιθέμενοι ήταν οργανωμένοι και το σημείο της επίθεσης επιλέχθηκε επειδή σε αυτό ήταν πιο εύκολο να περικυκλώσουν αυτόν και τους συντρόφους του, διότι δεν θα μπορούσαν να διαφύγουν. Η επίθεση διήρκησε συνολικά περί τα 2ˊ-3ˊ. Η διάρκεια ήταν προαποφασισμένη, οι δε επιτιθέμενοι ήταν απόλυτα συντονισμένοι, χτύπησαν και έφυγαν. 

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, το μεροκάματο του καθαριστή στη Ν/Ζώνη ανέρχεται σε €70 και το σωματείο της Χ.Α. προτείνει αντ’ αυτού €20-30, στάση που ευνοεί φυσικά μόνο τους εργολάβους.

Γ. Εξέταση του μάρτυρα Γιώργου Σκλαβόλια από τους συνηγόρους υπεράσπισης    

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους υπεράσπισης Δημητρακόπουλο, Τσάγκα, Κοντοβαζαινίτη, Ζωγράφο, Οπλαντζάκη, Βελέντζα, Παπαδέλλη, Μιχαλόλια (Ν.), Τσεμπετζή, Μιχαλόλια (Γ.), Ρουσσόπουλο, Αλεξιάδη και Καρυδομάτη. 

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι καλύφθηκε πίσω από αυτοκίνητο για να μην τον πετύχουν οι πέτρες και για να προστατευτεί γενικότερα. Διευκρίνισε ότι η «αλήτικη» φράση «αν θέλετε να τα βρούμε πάμε στο γήπεδο», που προανέφερε ότι είχε ακούσει κατά το συμβάν, δεν συνιστούσε διαπραγμάτευση. Δήλωσε ότι δεν έσβησε κανένα σύνθημα άλλου πολιτικού φορέα. Επισήμανε ότι αντιλήφθηκε να δίνει εντολές ο Πανταζής. Επίσης ο μάρτυρας ανέφερε ότι είδε τους επιτιθέμενους σε απόσταση 4-5 μέτρων το πολύ. Ότι οι επιτιθέμενοι δεν επιτέθηκαν κατ’ ευθείαν, γιατί ήθελαν πρώτα να βρίσουν και να ταπεινώσουν αυτόν και τους συντρόφους του. Δεν ήθελαν νεκρό μόνο τον Πουλικόγιαννη, αλλά δεν μπορούσαν και να σκοτώσουν τους 15, οπότε έδωσαν το κύριο βάρος σε αυτόν. Από το σημείο που βρισκόταν δεν μπορούσε να δει ποιος χτύπησε τον Πουλικόγιαννη. Ο Πουλικόγιαννης ανέβηκε στο ασθενοφόρο υποβασταζόμενος και δεν μιλούσε στο κινητό τηλέφωνο. Οι περίοικοι που βγήκαν μετά την επίθεση έξω ήταν αγανακτισμένοι με το γεγονός. Ο μάρτυρας κατέθεσε μόνος του προανακριτικά. 

Σε ερώτημα του συνηγόρου Μιχαλόλια (Ν.) αν και για τους προσκείμενους στη Χ.Α. εργάτες της Ν/Ζώνης το σωματείο του θα τους βοηθούσε σε εργασιακό επίπεδο, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι «θα πάσχιζε. Άλλο το ένα άλλο το άλλο. Τον Χατζηδάκη μάλιστα έχω πληροφορηθεί ότι στο παρελθόν τον έχουμε ξελασπώσει.». Εξήγησε δε ότι προηγουμένως επικαλέστηκε δημοσιεύματα από άλλα μέσα εκτός αυτών του ΚΚΕ, για να μη φανεί ότι επικαλείται αυτά του πολιτικού χώρου από τον οποίο προέρχεται. 

Ο μάρτυρας εξήγησε ότι, αν και δεν παρίσταται ως πολιτικώς ενάγων, κατέθεσε προανακριτικά ότι επιθυμεί την ποινική δίωξη των δραστών γιατί οι πράξεις αυτές πρέπει να τιμωρούνται, κατά όποιου και αν στρέφονται. 

Σε αυτό το σημείο η διαδικασία διακόπηκε για την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017 (οπότε αναμένεται να εξεταστεί ο μάρτυρας Ι. Πουντίδης από το Δικαστήριο).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ