Συντάκτης: Κόλλια Ελευθερία
Η απαξίωση της ακροαματικής διαδικασίας της δίκης της Χρυσής Αυγής διαφαίνεται πλέον καθαρά ως κύρια στρατηγική από την πλευρά των κατηγορουμένων και του περιβάλλοντός τους, με τις συνεδριάσεις να έχουν πλέον υπερβεί τις 80. Δεν είναι μόνο ότι το εδώλιο παραμένει κενό σε κάθε συνεδρίαση, παρά το πυκνό κατηγορητήριο με τους 68 εμπλεκομένους, είναι και η στάση που τηρείται απέναντι σε μάρτυρες κατηγορίας τόσο από εκπροσώπους της υπεράσπισης όσο και από μέλη του ακροατηρίου που διάκεινται φιλικά προς τη Χρυσή Αυγή.
Η σημερινή επέτειος, με τη συμπλήρωση τριών ετών από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, υπόθεση-κορωνίδα στην οικεία δικογραφία, συναντά τη δίκη σε ένα σημείο κομβικό: μόλις έχει ολοκληρωθεί η εξέταση μαρτύρων που σχετίζονται με την ανθρωποκτονία του 34χρονου μουσικού και έχει αρχίσει η διερεύνηση άλλων επιθέσεων, όπως αυτή στο Πέραμα τον Ιούνιο του 2012 σε αιγύπτιους αλιεργάτες, ενώ εκκρεμούν αιτήματα εκατέρωθεν για κλήτευση μαρτύρων, μεταξύ άλλων του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια.
Η υπεράσπιση έχει ζητήσει να προσέλθει ο κ. Δένδιας, παρότι ο ίδιος δηλώνει ότι ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση, προκειμένου να καταδείξει ότι υπήρχε πολιτικός δάκτυλος για τη δίωξη της Χρυσής Αυγής από την κυβέρνηση Σαμαρά.
Από τον Ντογιάκο στη Λεπενιώτη
Τίποτε στη δικαστική αίθουσα του Εφετείου Αθηνών δεν θυμίζει τις ημέρες της σύλληψης των κατηγορουμένων, με κορυφαία αυτή του γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, και το κλίμα στο οποίο διατυπώθηκε η πρόταση για παραπομπή τους σε δίκη από τον εισαγγελέα Εφετών και τέως διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών κ.Ισίδωρο Ντογιάκο. Οι κατηγορούμενοι βουλευτές απαξιούν εξαρχής να εμφανιστούν σε ένα σκηνικό που θέλει σαφώς ενδυναμωμένη τη Χρυσή Αυγή πολιτικά, ενώ ακόμη και οΓιώργος Ρουπακιάς, δράστης της δολοφονίας Φύσσα, έχει επιλέξει να μην προσέρχεται στο Εφετείο αφότου έληξε το ανώτατο όριο προφυλάκισής του και του επεβλήθη κατ’ οίκον περιορισμός.
Την προσπάθεια να κατεβεί ο πήχης στο επίπεδο μιας συνηθισμένης ποινικής διαδικασίας αντικρούει σθεναρά η πρόεδρος του δικαστηρίου κυρία Μαρία Λεπενιώτη, η οποία δεν φείδεται παρεμβάσεων, υπενθυμίζοντας τόσο στην υπεράσπιση όσο και σε φίλους και συγγενείς των κατηγορουμένων ότι αυτή είναι «μια πολύ σημαντική δίκη, δεν είναι θέατρο και όποιος θέλει να γελάει θα περάσει έξω».
Τα γέλια, τα σχόλια, οι αντιπερισπασμοί δεν λείπουν την ώρα της κατάθεσης μαρτύρων κατηγορίας· πολλαπλασιάστηκαν μάλιστα κατά τις καταθέσεις δύο αιγύπτιων αλιεργατών, ο ένας εκ των οποίων υπήρξε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από χρυσαυγίτες στην ταράτσα σπιτιού και ενώ κοιμόταν.
Στο στόχαστρο η αξιοπιστία
Παράλληλα η αποδόμηση της αξιοπιστίας των μαρτύρων από την υπεράσπιση υπήρξε εντυπωσιακή, αφού αμφισβητήθηκε ακόμη και ο ξυλοδαρμός του Αμπουζίντ Εμπάρακ, ενώ υπεβλήθησαν ερωτήσεις που υπερέβησαν τα εσκαμμένα καθώς εξέφραζαν απορία ως προς το«γιατί έκανε παιδιά ενώ ήταν σε άθλια οικονομική κατάσταση» (κυρία Δήμητρα Βελέντζα,υπεράσπιση μεταξύ άλλων του Ι. Καζαντζόγλου). Στη σύγκρουση που ακολούθησε η πολιτική αγωγή (κ. Θανάσης Καμπαγιάννης) έκανε λόγο για «το θράσος των δολοφόνων»και όταν δέχθηκε επίκριση από έτερο συνήγορο της υπεράσπισης για «επίθεση κατά συναδέλφου» έκανε σαφές ότι απευθύνεται «στο μέλος της Χρυσής Αυγής» – η κυρία Βελέντζα είναι δημοτική σύμβουλος με το κόμμα της Χρυσής Αυγής στον Δήμο Αθηναίων.Λίαν ενδιαφέρουσα ήταν σε πρόσφατη συνεδρίαση και η προσέγγιση του κ.Περικλή Σταυριανάκη, συνηγόρου του βουλευτή Χρήστου Παππά, ο οποίος απέδωσε τον ξυλοδαρμό του Αιγυπτίου σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Ο συνήγορος πρόβαλε την εκδοχή της βίας μεταξύ ομοεθνών με το σκεπτικό ότι ο Εμπάρακ ήλθε παράνομα στην Ελλάδα, δεν πλήρωσε για τη μεταφορά του και γι’ αυτό «ξυλοφορτώθηκε». «Ο άνθρωπος αυτός είχε παράνομες δραστηριότητες και αυτό πληρώνει» σημείωσε χαρακτηριστικά, με την πρόεδρο να του επισημαίνει ότι τα συμπεράσματα αυτά είναι αυθαίρετα.
Εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης εκτιμούν ότι «η δίκη έχει πολύ ψωμί ακόμη» υπολογίζοντας ότι οι συνεδριάσεις θα διαρκέσουν περί τα δύο χρόνια ακόμη. Στο άμεσο μέλλον σειρά έχουν άλλοι τέσσερις μάρτυρες για το «χτύπημα» στους αιγύπτιους αλιεργάτες, για τον έναν μάλιστα το δικαστήριο διέταξε να προσαχθεί βίαια καθώς δεν μπορούσε να τον εντοπίσει, ενώ ακολουθούν τα πρόσωπα που θα καταθέσουν για την επίθεση κατά μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα.
Η «συμπλοκή», τα επεισόδια και η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση
Σε ενιαίο μέτωπο και κοινή γραμμή, η υπεράσπιση κατηγορουμένων που εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα έχει επιμείνει ιδιαίτερα στο σενάριο της συμπλοκής, τυχαίας και ουδόλως προσχεδιασμένης, με την παρέα του 34χρονου μουσικού το μοιραίο βράδυ, ξημερώματα 18ης Σεπτεμβρίου 2013, στο Κερατσίνι. Ενδεικτική ήταν η πρόσφατη αποστροφή του συνηγόρου κ. Βασίλη Οπλαντζάκη για τον δράστη της δολοφονίας Γιώργο Ρουπακιά που «πήγε για να ρίξει και καμιά μπουνιά».
Σε ενιαίο μέτωπο και κοινή γραμμή, η υπεράσπιση κατηγορουμένων που εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα έχει επιμείνει ιδιαίτερα στο σενάριο της συμπλοκής, τυχαίας και ουδόλως προσχεδιασμένης, με την παρέα του 34χρονου μουσικού το μοιραίο βράδυ, ξημερώματα 18ης Σεπτεμβρίου 2013, στο Κερατσίνι. Ενδεικτική ήταν η πρόσφατη αποστροφή του συνηγόρου κ. Βασίλη Οπλαντζάκη για τον δράστη της δολοφονίας Γιώργο Ρουπακιά που «πήγε για να ρίξει και καμιά μπουνιά».
Δεδομένου ότι οι μαρτυρίες των αστυνομικών που ήταν παρόντες παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις, έχει μεγάλη σημασία το τι θα αποφασίσει το δικαστήριο για την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση αστυνομικών-μελών της ομάδας ΔΙΑΣ που έχει ζητήσει η υπεράσπιση – με την πολιτική αγωγή να θέλει συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη διαδικασία και τους αστυνομικούς Νίκο Ντάφο και Δημήτρη Κουρετζή καθώς εκτιμά ότι «λένε την αλήθεια».
Η παρέλαση μαρτύρων θα συνεχιστεί τον χειμώνα καθώς ο κατάλογος είναι μακρύς, περιλαμβάνει συνολικά 132 πρόσωπα (και δεν έχουν καταθέσει ούτε τα 30), η ταυτότητα των οποίων θα προσδιορίσει εν πολλοίς και την κλίμακα της έντασης εντός της αίθουσας.
Στις τελευταίες συνεδριάσεις πάντως η Αστυνομία έχει το βλέμμα της στις συρράξεις έξω από το «Θέμιδος Μέλαθρον». Οι συναντήσεις αντιεξουσιαστών και χρυσαυγιτών, στη σκιά της δίκης, κάθε άλλο παρά ειρηνικές είναι, με αποτέλεσμα κάποιες φορές η ΕΛ.ΑΣ. να βγάζει συγγενείς και φίλους της Χρυσής Αυγής από άλλη πόρτα.
Πηγή: tovima.gr