Συντάκτης: Γιάννης Μπασκάκης
Σημαντικές εξελίξεις σε δύο από τις 10 ενδεικτικότερες υποθέσεις που περιλαμβάνονται στη μεγάλη δικογραφία της δίκης της Χρυσής Αυγής είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες.
Η πρώτη εξέλιξη αφορά την επίθεση στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο της Ηλιούπολης «Συνεργείο», που πραγματοποιήθηκε στις 10/7/2013 από μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης.
Γι’ αυτή την υπόθεση λοιπόν ο Αρειος Πάγος ζητά τώρα από τη Βουλή να άρει την ασυλία του Ι. Λαγού και του Ν. Μίχου, υπό την καθοδήγηση των οποίων πραγματοποιήθηκε η επίθεση.
Η δεύτερη εξέλιξη αφορά την επίθεση 10μελούς τάγματος εφόδου εναντίον δύο γυναικών από τη Βόρεια Ηπειρο στις 28/10/2011 στο Μεταξουργείο. Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια και το Γ΄ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων επέδειξε μηδενική ανοχή στη ρατσιστική βία, καταδικάζοντας τους τρεις κατηγορουμένους σε βαριές ποινές.
Τώρα δημοσιεύεται και η απόφαση, η οποία επισήμως χαρακτηρίζει την υπόθεση ρατσιστικό έγκλημα και είναι η δεύτερη φορά μετά την υπόθεση της δολοφονίας του Σεχζάντ Λουκμάν που ανώτερο σε πρώτο βαθμό δικαστήριο αναγνωρίζει το ρατσιστικό κίνητρο.
Ας δούμε όμως τις δύο υποθέσεις ξεχωριστά. Η επίθεση στο «Συνεργείο» πραγματοποιήθηκε από μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου, αποτελούμενο από 50 μηχανές, στις οποίες επέβαιναν μέλη των πυρήνων Νίκαιας και Πειραιά της Χρυσής Αυγής. Οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν με λοστούς και κοντάρια, την ώρα που πραγματοποιούνταν μάθημα αγγλικών σε μικρά παιδιά, και αφού έσπασαν τα πάντα, χτύπησαν και τραυμάτισαν τον εκμισθωτή του χώρου Π.Δ.
Ως επικεφαλής της επίθεσης περιγράφεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ο περιφερειάρχης Πειραιά της Χρυσής Αυγής Ι. Λαγός, ο οποίος προδίδεται από τα σχετικά μηνύματα στο κινητό του αλλά και από την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» ότι στη συγκεκριμένη επίθεση μετείχε το βουλευτικό του αυτοκίνητο.
Οσον αφορά τον Μίχο, είναι πια πασίγνωστη η φωτογραφία που αποτυπώνει τη συμμετοχή του στο μηχανοκίνητο τάγμα.
Το θέμα όμως είναι ότι παρόλο που οι δράστες στη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν ταυτοποιηθεί και μάλιστα έχουν παραπεμφθεί και στη μεγάλη δίκη, η δικογραφία της επίθεσης στο «Συνεργείο» κατέληξε στο αρχείο αγνώστων δραστών! Και όταν αυτή η κατάληξη πήρε δημοσιότητα, η δικογραφία ανασύρθηκε από το αρχείο και μετά απλώς… χάθηκε!
Χρειάστηκε σχετικό αίτημα της Πολιτικής Αγωγής στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και κατόπιν η δημιουργία αντιγράφων της δικογραφίας από τα (επίσης) αντίγραφα που είχαν συσχετιστεί με τη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής, για να φτάσουμε τελικά σήμερα ο Αρειος Πάγος να ζητά την άρση ασυλίας του Λαγού και του Μίχου.
Ο επικεφαλής πυρηνάρχης
Κατά την επίθεση στο Μεταξουργείο οι 10 χρυσαυγίτες έριξαν κάτω τις δύο μεσήλικες γυναίκες από τη Βόρεια Ηπειρο, τις χτύπησαν με γροθιές, με κλoτσιές και με λοστούς, ενώ απέσπασαν την τσάντα της πρώτης γυναίκας αφαιρώντας χρηματικό ποσό και αποπειράθηκαν να πάρουν και το κινητό της δεύτερης.
Επικεφαλής της επίθεσης ήταν ο Παναγιώτης Μπαντέμης, πρώην πυρηνάρχης Δράμας της Χρυσής Αυγής, και μαζί του καταδικάστηκαν και οι Alexander Steven James (ερήμην) και Γιώργος Φουρνάρος για ληστεία και για επικίνδυνη σωματική βλάβη.
Ο πρώην πυρηνάρχης Δράμας της Χ.Α., Π. Μπαντέμης, ο οποίος ήταν επικεφαλής του τάγματους εφόδου που επιτέθηκε στις γυναίκες από τη Β. Ηπειρο Ο πρώην πυρηνάρχης Δράμας της Χ.Α., Π. Μπαντέμης, ο οποίος ήταν επικεφαλής του τάγματους εφόδου που επιτέθηκε στις γυναίκες από τη Β. Ηπειρο |
Η απόφαση, η οποία δημοσιοποιήθηκε από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, αναφέρει ρητά ότι οι κατηγορούμενοι «ήταν υποκινούμενοι αποκλειστικά και μόνο από ρατσιστικό κίνητρο, στοχοποιώντας τες [σ.σ. τις δύο γυναίκες] λόγω της καταγωγής τους ως ανεπιθύμητες αλλοδαπές, συνεπεία δε τούτου τα έννομα αγαθά τους όπως η αξιοπρέπεια, η περιορισμένη περιουσία τους, ακόμα δε και η σωματική τους ακεραιότητα δεν είχαν γι’ αυτούς οποιαδήποτε αξία» και τους κηρύσσει ενόχους με την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 81 Α ΠΚ για το ρατσιστικό έγκλημα.
Σημειώνεται ότι αυτή είναι η τρίτη υπόθεση που περιλαμβάνεται στη μεγάλη δικογραφία της δίκης της Χρυσής Αυγής για την οποία έχει πλέον αναγνωριστεί το ρατσιστικό κίνητρο των δραστών. Πέρα από την απόφαση για τη δολοφονία του Σεχζάντ Λουκμάν, που ώς τώρα ήταν η μοναδική από ανώτερο δικαστήριο, υπάρχει και η καταδίκη, από το Β’ Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, των χρυσαυγιτών Ν. Παπαβασιλείου και Γ. Περρή για τον εμπρησμό του μπαρ Cointreau, ιδιοκτησίας υπηκόου Καμερούν, στην πλ. Αμερικής (13/5/2013).