«Είστε δημοσιογράφοι;» ρώτησε ο Αιγύπτιος αλιεργάτης Μοχάμεντ Αμπού Χαμέντ τους δικαστικούς συντάκτες που καλύπτουν τη δίκη της Χρυσής Αυγής, βγαίνοντας από τη δικαστική αίθουσα του Εφετείου.
«Γράψτε ότι φοβάμαι», τους είπε όταν έλαβε καταφατική απάντηση στο ερώτημά του.
Λίγο νωρίτερα, μέσα στη δικαστική αίθουσα, νίκησε προς στιγμήν τον φόβο του, αναγνωρίζοντας τους τέσσερις παρόντες κατηγορούμενους στο δικαστήριο ως τους δράστες της επίθεσης τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου 2012 στο φτωχικό όπου ζούσε μαζί με τα αδέρφια του στο Πέραμα.
Εκείνο το ξημέρωμα, ομάδα νεαρών κρατώντας ρόπαλα και λοστούς έκανε λαμπόγυαλο σπίτι και παρκαρισμένα αυτοκίνητα, ενώ έστειλε στο νοσοκομείο για αρκετό καιρό τον συμπατριώτη τους που φιλοξενούσαν στην ταράτσα.
«Ηταν και ένας λίγο πιο παχύς με μούσι, αλλά δεν είναι εδώ τώρα» είπε ο μάρτυρας δείχνοντας σε απόσταση αναπνοής τούς τέσσερις παρόντες (Αναστάσιο Πανταζή, Μάρκο Ευγενικό, Θωμά Μαριά και Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο) από τους πέντε κατηγορουμένους ως δράστες της επίθεσης εναντίον των Αιγύπτιων ψαράδων στο Πέραμα, ενώ το δικαστήριο διέταξε τη βίαιη προσαγωγή του Δημήτρη Αγριογιάννη που απουσίαζε.
«Κύριε μάρτυρα, μην πλησιάζετε τόσο κοντά, ελάτε εδώ κάτω από την έδρα για την αναγνώριση» είπε η πρόεδρος αναγκάζοντας τον Αιγύπτιο οικονομικό μετανάστη να απομακρυνθεί από το εδώλιο.
Τα σπαστά ελληνικά στη μετάφραση της διερμηνέως προκάλεσαν γέλια στη δικαστική αίθουσα από χρυσαυγίτες που ήταν στο κοινό ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν και γνωστά στελέχη της οργάνωσης.
Η πρόεδρος τους επανέφερε στην τάξη προειδοποιώντας ότι θα προχωρήσει σε δραστικά μέτρα, ενώ λίγο αργότερα απέβαλε από τη δικαστική αίθουσα έναν άντρα από το ακροατήριο που γελούσε.
Ενσταση ακυρότητας
Η αναγνώριση από τον Μοχάμεντ Αμπού Χαμέντ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα έδρανα της υπεράσπισης των κατηγορουμένων, ενώ ο δικηγόρος του κατηγορούμενου Αναστάσιου Πανταζή, Δημήτρης Γκαβέλας, υπέβαλε μέχρι και ένσταση ακυρότητας της διαδικασίας αναγνώρισης των κατηγορουμένων από τον μάρτυρα.
Ο συνήγορος στήριξε την ένστασή του στο γεγονός ότι δεν προηγήθηκε από τον μάρτυρα… λεπτομερής περιγραφή των δραστών, προτού προβεί στην αναγνώριση, ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι ο Αιγύπτιος αλιεργάτης είχε «έτοιμες» τις απαντήσεις.
Τις ενστάσεις στήριξε με παρέμβασή του και ο συνήγορος του Ηλία Κασιδιάρη, Δημήτρης Παπαδέλλης, σημειώνοντας ότι ούτε στην προδικασία -κατά την αναγνώριση στο Αστυνομικό Τμήμα- δεν τηρήθηκαν τα απαιτούμενα.
Το δικαστήριο προχώρησε στην απόρριψη της ένστασης υιοθετώντας και την εισαγγελική πρόταση της Αδαμαντίας Οικονόμου που εισηγήθηκε την απόρριψή της λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι κατηγορούμενοι είναι ήδη γνωστοί».
Σημεία κατάθεσης
■ «Τα μάτια του έγιναν άσπρα, μόνο το λευκό φαινόταν, είχε αίματα παντού, στο κεφάλι, τα ρούχα… Τον είχαμε βάλει στο χολ, κατάχαμα και περιμέναμε το ασθενοφόρο».
Ο Μοχάμεντ Αμπού Χαμέντ περιέγραψε την κατάσταση του θύματος του ξυλοδαρμού, και συγκατοίκου του, Αμπουζίντ Εμπάρακ τα «πέντε – δέκα λεπτά» που τον τρομοκράτησαν, το βράδυ της επίθεσης. «Ηταν άσχημη μέρα», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του.
■ «Ηταν τρεις το ξημέρωμα, κοιμόμασταν στο σπίτι ο Αχμέντ, ο Σαάντ, σε ένα δωμάτιο, εγώ και δύο ανίψια μου σε άλλο δωμάτιο. Ακουσα χτυπήματα, κουνιόταν το σπίτι σαν να γινόταν σεισμός… Ηταν χτυπήματα με ξύλα, στην πόρτα και τα παράθυρα. Κατάλαβα ότι η Χρυσή Αυγή ήλθε να μας σκοτώσει».
■ «Είχα ακούσει ότι υπάρχει η Χρυσή Αυγή που χτυπάει ξένους στην Ομόνοια, στην Καλλιθέα. Ανοιξα το παράθυρό μου και άρχισα να φωνάζω, είδα δέκα άτομα περίπου με μαύρες μπλούζες, με γράμματα μπροστά, μεγάλα γράμματα, “χρυσά”. Δεν διαβάζω ελληνικά».
Πρόεδρος: «Πώς ήταν αυτοί;»
Μάρτυς: «Ολοι νεαροί, περίπου 20-25 χρόνων, ένας μόνο ήταν πιο μεγάλος, κι ένας λίγο παχουλός, τα μαλλιά του ανοιχτόχρωμα. Κοντά μαλλιά είχαν. Την πρώτη φορά φοβήθηκα, και έκλεισα γρήγορα το παράθυρο. Οταν βγήκε η γειτονιά, άρχισα να πετάω πράγματα από το παράθυρο, τότε σαν να είδα μια κοπέλα».
Η δίκη συνεχίζεται αύριο.
Πηγή: efsyn.gr