Εφετείο | Ημέρα 72: «Έτσι κάνουν σε όλους όσοι είναι αντίθετοι με τις δικές τους απόψεις»

72η δικάσιμος, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 14/02/2024

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Υπήρχε η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου.

ΙΙ. Παρουσία κατηγορουμένων

Παρών στο δικαστήριο ήταν ο κατηγορούμενος Ι. Λαγός.

ΙΙΙ. Εξέταση μαρτύρων κατηγορίας

Κατέθεσε ο μάρτυρας κατηγορίας Ζαμπέλης. Ανέφερε ότι στις 19/02/13, καθώς σχολούσε από την εργασία του στην Ανάβυσσο και πλησίον των γραφείων της Χρυσής Αυγής στην περιοχή, δέχτηκε απρόκλητη επίθεση από 10 άτομα, τα οποία φορούσαν μαύρες μπλούζες με τα διακριτικά της οργάνωσης. Αιτία ήταν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι άκουγε ένα γνωστό, κομμουνιστικό, αγωνιστικό τραγούδι, το “Αρνιέμαι” σε στίχους Ι. Καμπανέλλη και μουσική Μ. Θεοδωράκη. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι είχε ανοιχτό το παράθυρο του αυτοκινήτου του και ακουγόταν το συγεκριμένο τραγούδι, ότι γνώριζαν τη συνδικαλιστική του δράση και ότι ήταν μέλος του ΠΑΜΕ και γνωστός στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων. Περιέγραψε πώς, είδε 10 άτομα να έρχονται κατά πάνω του και δέχτηκε χαστούκια, ενώ του φώναξαν ότι “απαγορεύεται να ακούς τέτοια τραγούδια ρε κωλόπαιδο!”. Κατέθεσε επίσης ότι παρών στα γραφεία τους ήταν και ο κατηγορούμενος Γερμενής, ο οποίος ομοίως του είπε ότι “κακώς ακούς αυτό το τραγούδι”. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι κατά την παραμονή του στο Αστυνομικό Τμήμα Αναβύσσου, το οποίο βρισκόταν πολύ κοντά στα γραφεία της οργάνωσης, εμφανίστηκε και ο Η. Κασιδιάρης, ο οποίος ήταν μαινόμενος και εκτόξευε ύβρεις προς όλους. Επίσης ανέφερε ότι δεν αναγνώρισε αυτόν που τον χτύπησε, καθώς όλοι μαζί έτρεξαν στα γραφεία της Χρυσής Αυγής όταν εμφανίστηκε η Αστυνομία. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι και αυτός που χειροδίκησε και οι υπόλοιποι ήταν γεροδεμένοι και ότι του κατάφεραν 4-5 χαστούκια με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος μπροστά στα μάτια της συντρόφου του, ενώ επίσης ανέφερε ότι δεν ήταν σε γνώση του ότι εκείνη την ώρα είχαν κάποια εκδήλωση. Επίσης περιέγραψε ότι τα γραφεία της οργάνωσης ήταν μεν στον πρώτο όροφο αλλά σε μικρή απόσταση από τον δρόμο και για αυτό μπορούσαν να τον ακούσουν. Ενώ σε ερώτηση της έδρας για ποιόν λόγο δεν υπέβαλε μήνυση απάντησε ότι τον ενδιέφερε να βρει τον κύριο ένοχο, ο οποίος όμως φυγαδεύτηκε.

Σε σχετική ερώτηση της Εισαγγελέα, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος Κασιδιάρης εμφανίστηκε με οπαδούς του και ήταν σε έξαλλη κατάσταση. Περιέγραψε και ένα ακόμη περιστατικό στην περιοχή του Λαυρίου, όπου από ένα βαν κατέβηκαν μαυροντυμένοι, με διακριτικά της Χρυσής Αυγής και επιτέθηκαν σε εργαζόμενους αλλοδαπούς. Ενώ επίσης ανέφερε ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κυνηγούσαν πλανόδιους αλλοδαπούς στην παραλία της περιοχής, που τους έπαιρναν την πραμάτεια τους. Ανέφερε ότι έξω από τα γραφεία της οργάνωσης υπήρχε περιφρούρηση με στρατιωτική εμφάνιση, ενώ σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι του επιτέθηκαν γιατί “έτσι κάνουν σε όλους όσοι είναι αντίθετοι με τις δικές τους απόψεις”. Κατέθεσε επίσης ότι την επόμενη ημέρα η Χρυσή Αυγή εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο χαρακτήριζε ψευδή την καταγγελία του και ότι αυτό μπορεί να εκληφθεί ως κάλυψη του γεγονότος από τα μέλη της οργάνωσης.

Σε σχετική ερώτηση της υπεράσπισης γιατί δεν υπέβαλε μήνυση σε άτομο που αναγνώρισε, απάντησε ότι δεν ήταν αυτός που τον χτύπησε. Ενώ ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν υπήρχε εντολή για την επίθεση από τον Γερμενή. Σε ερωτήσεις της συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορούμενου Κασιδιάρη πώς είναι δυνατόν να χαρακτηρίζει τον εντολέα της “άγριο θηρίο” εφόσον δεν τον είδε, ο μάρτυρας απάντησε ότι άκουσε τις φωνές του.Η συνήγορος ισχυρίστηκε ότι η ερώτηση “ποιό είναι αυτό το κωλόπαιδο?” του εντολέα της δεν απευθυνόταν στον μάρτυρα αλλά στον δράστη της επίθεσης, τον οποίο, οι αστυνομικοί, άφησαν να φύγει, ενώ επίσης διατύπωσε την άποψη ότι ο μάρτυρας λέει ψέματα καθώς ο εντολέας της δεν έκανε μήνυση για τη διατάραξη αλλά γιατί άφησαν τον δράστη. Οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας ανέγνωσαν σχετικό κείμενο από την επίσημη ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής στο οποίο αναφερόταν ότι ο Η. Κασιδιάρης έκανε μήνυση κατά των αστυνομικών για παράβαση καθήκοντος και διατάραξη συνεδρίασης πολιτικού κόμματος. Ενώ κάποιοι εκ των συνηγόρων υπεράσπισης ισχυρίστηκαν ότι ο μάρτυρας δεν λέει την αλήθεια. Ο κατηγορούμενος Λαγός αφού σχολίασε ότι βρίσκεται στη φυλακή 3,5 χρόνια γιατί “ο κύριος έφαγε χαστούκια!”, ρώτησε τον μάρτυρα γιατί δεν πήγε σε ιατροδικαστή ή σε γιατρό και ο τελευταίος απάντησε ότι αισθανόταν καλά.

Μετά από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης, το Δικαστήριο ζήτησε από τον μάρτυρα να συνεχίσει την κατάθεση του και στην προσεχή δικάσιμο λόγω απουσίας κάποιων εκ των συνηγόρων.

Στη συνέχεια εξετάστηκε ο μάρτυρας κατηγορίας Κέμμος, ο οποίος εργάζεται ως φωτορεπόρτερ και κατέθεσε ότι κατά τη διάρκεια μεταγωγής των κατηγορουμένων στο Εφετείο -το έτος 2014- δέχτηκε επίθεση από υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής. Συγκεκριμένα, κατέθεσε ότι ακούγοντας κάποια ένταση από την οδό Λουκάρεως, μετακινήθηκε και αυτός όπως και άλλοι συνάδελφοι του προς τα εκεί προκειμένου να καταγράψουν τα γεγονότα. Στην Λ. Αλεξάνδρας, 3 άτομα βγήκαν από το πλήθος, φορώντας μαύρα γυαλιά, μαύρα ρούχα, κοντοκουρεμένοι ή και με ξυρισμένα κεφάλια, έβαλαν τα χέρια πάνω στην μηχανή του και τους φώναξαν να μην τους βγάζουν φωτογραφίες. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι έχασε τις αισθήσεις του και όταν συνήλθε και ρώτησε τους παριστάμενους στο σημείο συναδέλφους του, τί ακριβώς είχε συμβεί, του απάντησαν ότι του είχαν επιτεθεί με γροθιές στο κεφάλι και κλωτσιές στο πρόσωπο όταν έπεσε στο έδαφος.

Σε σχετικές ερωτήσεις απάντησε ότι κατάλαβε ότι οι παριστάμενοι ήταν χρυσαυγίτες γιατί φώναζαν συνθήματα υποστηρικτικά και επευφημίες για τους κατηγορούμενους. Επίσης περιέγραψε χαρακτηριστικά ότι τους φώναξαν “αλήτες, ρουφιάνοι δημοσιογράφοι, μην τραβάτε!”, ενώ ανέφερε και την παρουσία των κατηγορούμενων Κασιδιάρη και Παναγιώταρου, οι οποίοι βρίσκονταν στη γωνία των παρακείμενων, στην είσοδο του Εφετείου, οδών Λ. Αλεξάνδρας και Λουκάρεως και έλεγαν στον κόσμο πού να σταθεί. Ο μάρτυρας σε ερώτηση της έδρας για τη συμπεριφορά των χρυσαυγιτών στους δημοσιογράφους απάντησε ότι αυτή είχε να κάνει με το κλίμα που επικρατούσε στην κοινωνία και με την εικόνα που οι ίδιοι ήθελαν να φιλοτεχνίσουν και ανέφερε ως παράδειγμα τις εκδηλώσεις για τα Ίμια, τις οποίες ο ίδιος είχε καλύψει και στις οποίες δεν είχε ανακύψει κάποιο πρόβλημα. Επίσης κατέθεσε ότι παρά την παρουσία αστυνομικών στο σημείο, κανείς δεν έσπευσε να τους βοηθήσει.

Σε σχετική ερώτηση της υπεράσπισης αν υπάρχει συνολική αντικειμενική ευθύνη της ηγεσίας μιας ποδοσφαιρικής ΠΑΕ για επεισόδια των οπαδών της, ο μάρτυρας απάντησε ότι, αφενός, οι ομάδες τιμωρούνται γι αυτά και αφετέρου ότι μία αρχή θέτει ένα πλαίσιο συμπεριφοράς και σε κάθε περίπτωση αν δεν μπορείς να ελέγξεις τους οπαδούς σου δεν τους καλείς.

IV. Άδεια εξαίρεσης από την αποχή για τους συνηγόρους της Νομικής Βοήθειας.

Κατά την έναρξη της δικασίμου, υπήρξε σύντομη διακοπή λόγω της συνεχιζόμενης αποχής των δικηγόρων που παρίστανται στο Δικαστήριο ως συνήγοροι υπεράσπισης, διορισμένοι από τον σχετικό κατάλογο της Νομικής Βοήθειας. Συγκεκριμένα, κάποιοι εκ των ανωτέρω συνηγόρων, ισχυρίστηκαν ότι είτε είναι αναιτιολόγητη η σχετική άδεια, είτε δεν έχουν υποβάλλει τη σχετική αίτηση στον οικείο δικηγορικό σύλλογο προκειμένου να παρασταθούν. Οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας αντέτειναν ότι ο Σύλλογος δεν εκδίδει αιτιολογημένες άδειες και ότι σε κάθε περίπτωση, κάθε φορά που εκδίδεται η σχετική άδεια, κοινοποιείται σε όλους. Μετά από σύντομο χρόνο, και με την παρουσία όλων των συνηγόρων υπεράσπισης που είχαν λάβει και τη σχετική άδεια, το Δικαστήριο συνέχισε τη διαδικασία.

Το Δικαστήριο διέκοψε για τις 19/02/24 και κάλεσε τους μάρτυρες Ζαμπέλη -προκειμένου να συνεχίσει την κατάθεση του – και Καρδαρά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ