Εφετείο | Ημέρα 10: «Ο Παύλος δεχόταν επίθεση κατά κύματα»

10η Συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 24/10/2022

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Παρόντες ήταν οι κατηγορούμενοι Ι. Λαγός και Δ. Αγριογιάννης.

ΙΙI. Εξέταση του μάρτυρα Μελαχροινόπουλου

Ο μάρτυρας ανέφερε όσα έπεσαν στην αντίληψή του ως αυτόπτη μάρτυρα και θύμα της επίθεσης ορισμένων από τους κατηγορουμένους στο Κερατσίνι το 2013. Περιέγραψε ότι βρισκόταν μαζί με την παρέα του στην καφετέρια “Σουβενίρ” και στη συνέχεια μετέβη με το όχημα του φίλου του Σειρλή στην καφετέρια “Κοράλλι” για να συναντήσουν το Π. Φύσσα, ο οποίος τους είχε καλέσει νωρίτερα και τους προέτρεψε να τον συναντήσουν εκεί. Στο “Κοράλλι” η παρέα του μάρτυρα σχολίασε ότι δύο άτομα που βρίσκονταν επίσης στην ίδια καφετέρια, φορούσαν παντελόνια παραλλαγής και μαύρες μπλούζες, ανάποδα. Φεύγοντας από το “Κοράλλι” είδαν άγνωστα άτομα στα οχήματά τους, ένα επίσης άγνωστο άτομο διαμεσολαβούσε την επικοινωνία ανάμεσα στην παρέα του μάρτυρα και την άλλη ομάδα ατόμων και προέτρεψε την παρέα του μάρτυρα να φύγουν πρώτοι ώστε να αποχωρήσουν και τα άτομα που βρίσκονταν μπροστά στα οχήματα. Αποχώρησαν και επί της οδού Κεφαλληνίας συνάντησαν μηχανάκια και ένα αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου ρώτησε ποια είναι η οδός Κεφαλληνίας και ο Π. Φύσσας απάντησε. Στη συνέχεια, ένα άτομο από την παρέα τους αποχώρησε με ταξί καθώς δεν αισθανόταν καλά. Εκείνη την ώρα, εμφανίστηκαν στο σημείο και μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ. Κατόπιν επί της οδού Τσαλδάρη εμφανίστηκαν 30-40 άτομα, η παρέα του μάρτυρα άρχισε να τρέχει με προτροπή του Π. Φύσσα, ο οποίος μαζί με τον μάρτυρα και έναν ακόμη φίλο τους έμειναν πιο πίσω από τους υπόλοιπους της παρέας και δέχθηκαν χτυπήματα από τα άτομα που τους κυνηγούσαν. Ο μάρτυρας περιέγραψε ότι η επίθεση στον Π. Φύσσα έγινε δύο ή τρεις φορές, από ομάδες των 5 ατόμων, οι οποίες επιτίθεντο διαδοχικά ενώ οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι εμψύχωναν τους επιτιθέμενους. Ο μάρτυρας είδε επίσης τον Ρουπακιά να πλησιάζει τον Π. Φύσσα, να τον “αγκαλιάζει” και στη συνέχεια πλησίασαν στο σημείο αστυνομικοί. Στη συνέχεια, ο Π. Φύσσας κατέρρευσε και κόσμος άρχισε να μαζεύεται στο σημείο. Κάλεσαν ασθενοφόρο και ο μάρτυρας ακολούθησε τον Π. Φύσσα στο νοσοκομείο όπου έμαθε ότι είχε αποβιώσει. Στη συνέχεια, πήγε στο ΑΤ Κερατσινίου για να δώσει κατάθεση και μετά στη ΓΑΔΑ για αναγνώριση.

Στη συνέχεια δέχθηκε ερωτήσεις από την έδρα, σχετικά με όσα συνέβησαν μέσα στην καφετέρια “Κοράλλι”, την αμφίεση των ατόμων που σχολίασαν καθώς και εάν τους γνώριζε (ο μάρτυρας στο σημείο αυτό ανέφερε ότι έμαθε εκ των υστέρων ότι τα άτομα στην καφετέρια ήταν ο Άγγος και ο Τσαλίκης και ότι προσερχόμενος προς την καφετέρια είχε δει τον Μιχάλαρο να αποχωρεί), για όσα συνέβησαν κατόπιν, έξω από την καφετέρια, και για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η επίθεση της ομάδας των χρυσαυγιτών προς την παρέα του μάρτυρα, για το τι ακριβώς είδε τον Ρουπακιά να κάνει κατά τη διάρκεια της επίθεσης, για την παρουσία των αστυνομικών στο σημείο και τη σύλληψη του Ρουπακιά. Ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, για την εργασία του στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, τη γνωριμία του με τον Π. Φύσσα, για την παρουσία του ίδιου και του Π. Φύσσα στη χιπ χοπ μουσική και την κοινωνική δράση του Π. Φύσσα.

Κατόπιν, έγιναν ερωτήσεις από τους συνηγόρους για την υπεράσπιση της κατηγορίας, κυρίως σχετικά με την εικόνα και την αμφίεση των ατόμων που επιτέθηκαν στο μάρτυρα και την παρέα του καθώς και εάν έφεραν όπλα, για όσα συνέβησαν μέσα και έξω από την καφετέρια “Κοράλλι” και την επίθεση που δέχθηκε ο ίδιος και ο Π. Φύσσας, και εάν αυτή ήταν συντονισμένη, καθώς ανέφερε ότι ο Π. Φύσσας δεχόταν επίθεση “κατά κύματα”, για την παρουσία και τη δράση του Ρουπακιά στο σημείο καθώς και για τη σύλληψή του. Ρωτήθηκε επίσης σχετικά με τις απειλές που δέχθηκε μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα.

Ο μάρτυρας δέχθηκε εν συνεχεία ερωτήσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης Οπλαντζάκη, Ζωγράφο (συνήγορο υπεράσπισης των κατηγορουμένων Ηλιόπουλου και Λαγού), Γκαβέλλα (συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορούμενου Πατέλη), Μαργαρίτη (συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορούμενου Κασιδιάρη), Ρουσσόπουλο (συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορούμενου Ματθαιόπουλου), Πανταζή, Στεφανάκη (συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορούμενου Γερμενή), το συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορουμένου Σκάλκου, τον συνήγηρο υπεράσπισης του κατηγορουμένου Κορκοβίλη, Μαρκέτο, Νασσίου (συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορούμενου Αναδιώτη), Μιχαλόλια Νικόλαο (συνήγορο υπεράσπισης της κατηγορούμενης Ζαρούλια) και Παπαδέλλη (συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορούμενου Μιχαλολιάκου). Οι ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης αφορούσαν κυρίως το εάν ο ίδιος ο μάρτυρας και η παρέα του είναι φίλαθλοι του “Ολυμπιακού”, εάν παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον τον αγώνα εκείνο το βράδυ και γιατί πήγαν στην καφετέρια “Κοράλλι”, για την συνάντησή του με τον Μιχάλαρο έξω από το “Κοράλλι” και για τα όσα συνέβησαν εντός της καφετέριας, εάν υπήρξε κάποια αντιπαράθεση ή φραστικό επεισόδιο εντός της καφετέριας, εάν τα άτομα που βρίσκονταν μπροστά στα οχήματά τους έφεραν όπλα, για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η επίθεση εναντίον της παρέας του και εάν ήταν συντονισμένη, εάν ο Π. Φύσσας αμύνθηκε, για την αστυνομική παρουσία στο σημείο και για την παρουσία του Χατζησταμάτη ως “διαπραγματευτή”, εάν η επίθεση στόχευε συγκεκριμένα τον Π. Φύσσα ή θα μπορούσε οποιοσδήποτε από την παρέα του κατηγορούμενου να είχε την κατάληξη του δολοφονηθέντος καθώς και για την ψυχολογική του κατάσταση όταν έδωσε τις προηγούμενες καταθέσεις του και εάν βρισκόταν σε σύγχυση ή ταραχή καθώς και για τη διαδικασία της αναγνώρισης των κατηγορουμένων ενώπιον της ανακρίτριας. Ρωτήθηκε ακόμη σχετικά με την παρουσία της Χρύσας Τοσλούκου, συντρόφου του Π. Φύσσα, στο σημείο της επίθεσης, στο ασθενοφόρο καθώς και για το εάν διατηρεί επαφή μαζί της, για το εάν ο Π. Φύσσας είχε στο παρελθόν συμμετοχή σε συμπλοκές και εάν κατανάλωνε πολύ αλκοόλ, στα οποίο ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά. Ρωτήθηκε επίσης για την μουσική του Π. Φύσσα, εάν αναγνωρίζει στίχους των τραγουδιών του και εάν θεωρεί ότι τον εκφράζουν οι στίχοι αυτοί, για την αντιφασιστική παρουσία του Π. Φύσσα και τη συμμετοχή του σε αντιφασιστικές συναυλίες, για τη χιπ-χοπ μουσική γενικά και εάν έχει κατηγορηθεί ότι προάγει τη βία και τον σεξισμό.

Τέλος, ο μάρτυρας δέχθηκε ερωτήσεις από τον κατηγορούμενο Ι. Λαγό, μεταξύ άλλων σχετικά με τους παρευρισκόμενους και τα γεγονότα εντός και έξω από την καφετέρια “Κοράλλι” καθώς και αν ο μάρτυρας γνώριζε την παρουσία του Λαγού πριν το συγκεκριμένο περιστατικό.

Η Πρόεδρος ανήγγειλε ότι στην επόμενη δικάσιμο θα καταθέσουν οι μάρτυρες Κοτσοβός και Δεληγιάννη, ενώ κατατέθηκε αίτημα από τον συνήγορο υπεράσπισης Γκαβέλλα να κληθεί η μάρτυρας Δαμίγου στην διεύθυνση που έχει δηλώσει στην τελευταία φορολογική της δήλωση, καθώς φαίνεται από την έκθεση επίδοσης ότι η διαμονή της είναι άγνωστη.

VI. Αίτημα αναστολής Δ. Αγριογιάννη

Ο Δ. Αγριογιάννης, δια της συνηγόρου του, προσκόμισε έγγραφα προς υποστήριξη του αιτήματός του για αναστολή έκτισης της ποινής του. Το Δικαστήριο επισκόπησε τα έγγραφα που προσκομίστηκαν. Η Εισαγγελέας εισηγήθηκε να μην γίνει δεκτό το αίτημα του κατηγορουμένου καθώς δεν προκύπτει ανεπανόρθωτη βλάβη για τον ίδιο από τα έγγραφα που προσκομίστηκαν. Το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα.

Διακοπή της δίκης.

Επόμενη δικάσιμος 11/11/2022.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ