Εφετείο | Ημέρα 11: «Τους είπα να διαλυθούν. Δεν μου έδωσαν ιδιαίτερη σημασία»

11η δικάσιμος – Παρασκευή 11/11/2022 – Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Παρών ο κατηγορούμενος Κομιανός.

ΙΙΙ. Κατάθεση μάρτυρα Κοτσοβού(αστυνομικού της Άμεσης Δράσης)

Στη σημερινή δικάσιμο προσήλθε να καταθέσει ο μάρτυρας Κοτσοβός, αστυνομικός της Άμεσης Δράσης ο οποίος όπως κατέθεσε υπηρετούσε με έναν συνάδελφό του το βράδυ της 17/9/2013, ήταν συνοδηγός στο περιπολικό, οδηγός ήταν ο κ.Βίντσης, και πήρανε σήμα για συμπλοκή περίπου 50 ατόμων με μαύρα ρούχα, στην αρχή καταλάβανε ότι πρόκειται για οπαδικό επεισόδιο, χωρίς να έχουν σαφή εικόνα, όταν φτάσανε ήταν κόσμος μαζεμένος, ομάδες ΔΙΑΣ και τοπικά περιπολικά, αναζητήσαν στις πιλοτές χωρίς να βρουν κάποιον, είχανε συλλάβει ήδη τον Γ.Ρουπακιά, ο Παύλος Φύσσας ήταν πεσμένος και τον συνοδεύσανε μέχρι το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο. Αναφορικά με την ώρα που έχει γραφτεί στο βιβλίο συμβάντων, όταν ρωτήθηκε από την εισαγγελέα, απάντησε ότι έχει γραφτεί πέντε λεπτά νωρίτερα γιατί όταν λαμβάνουν σήμα πολλές φορές γίνεται λάθος.

IV. Kατάθεση μάρτυρα Δεληγιάννη (αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ)

Στη συνέχεια προσήλθε να καταθέσει ο μάρτυρας Δεληγιάννης. Ακολουθεί απόσπασμα της κατάθεσης του : “τη νύχτα της 17/1/2013 εργαζόμασταν 19.00-01.00 με κωδικό 410 ομάδα Περάματος, περίπου 12 παρά 5 λάβαμε σήμα για 50 άτομα με ρόπαλα που κατευθύνονταν στην καφετέρια «Κοράλλι» και ανταποκρίθηκαν. Μπροστά μας είδαμε την ομάδα Κερατσινίου και από κοινού σχεδόν πήγαμε στο «Κοράλλι» και εκεί είδαμε 20-30 άτομα, μαυροντυμένους, δεν διέκρινα κάποιο χαρακτηριστικό τους. Ο επικεφαλής, ο Τσολακίδης, μίλαγε με κάποιον που δεν γνώριζα και του είπε ότι κάποιοι αναρχικοί με χρυσαυγίτες διαπληκτιστήκανε και έχει λήξει το περιστατικό. Εγώ πήγα εκεί και τους είπα να διαλυθούν. Δεν μου έδωσαν ιδιαίτερη σημασία. Μετά τα άτομα άρχισαν να τρέχουν και να βρίζουν, δεν καταλάβαμε ποιον. Πήγα προς την Τσαλδάρη με την συνάδελφό μου, την Αγγελική και αριστερά και προς τον αριθμό 62 είδαμε έντονη κινητικότητα. Και βλέπω συγκεκριμένα τον Π. Φύσσα και τον Ρουπακιά να διαπληκτίζονται και από πίσω από τον Ρουπακιά κάποια άτομα να προσπαθούν να κατευθύνουν κάποιο χτύπημα. Φτάνω στο σημείο με τη συνάδελφο και πάω να χειροπεδήσω έναν εξ αυτών, ένας άλλος με έσπρωξε και εκείνη την ώρα με την συνάδελφο βγάλαμε τα γκλομπ αλλά ακόμα δεν ξέραμε τι έγινε. Τα άτομα τότε αυτομάτως διαλύθηκαν και έμεινε μόνο ο Φύσσας με τον Ρουπακιά. Αυτομάτως ο Φύσσας μου σηκώνει τη μπλούζα και μου λέει «με μαχαίρωσε» και είδα ένα τραύμα στο αριστερό θωράκιο και κάτω αριστερά στην κοιλία. Ερχόμενοι ο Τσολακίδης και Ρώτας, ο Ρώτας έψαξε τον Ρουπακιά, βρήκε το μαχαίρι στην αριστερή ρόδα μπροστά. Ο Τσολακίδης διαβίβασε ότι έχουμε το μαχαίρωμα, τον δράστη, και ενημερώσανε.Μετά ήρθε η κοπέλα του, ο Φύσσας είχε ακόμη αισθήσεις… Μετά ήρθε ο αστυνομικός διευθυντής.”

Ο ίδιος δήλωσε ότι ήταν οδηγός και ότι είδε 20-30 άτομα με μαύρα ρούχα και κράνη που προσομοίαζαν στο σήμα που δέχθηκαν, του προκάλεσαν ανησυχία ενώ σε σχετική ερώτηση απέκλεισε την περίπτωση να ήταν μεμονωμένα. Στη συνέχεια μετά από λίγα δευτερόλεπτα όπως κατέθεσε, τα άτομα ξεκίνησαν να βρίζουν και να πηγαίνουν προς την Τσαλδάρη ενώ το αυτοκίνητο του Ρουπακιά το είδε άναρχα παρκαρισμένο και ο τελευταίος ήταν εκεί με κάποια άτομα δικά του από πίσω του, όπως είπε, ένα από τα οποία προσπάθησε να συλλάβει, ενώ υπήρχαν και άτομα στο πεζοδρόμιο που φώναζαν και επικρατούσε μια οχλαγωγία που δημιουργούσε φόβο. Όταν εκείνος έφτασε είχε ήδη γίνει το μαχαίρωμα, δήλωσε.

Σε σχετική ερώτηση από την έδρα για την επίθεση στο ΠΑΜΕ απάντησε ότι ο ίδιος είχε βρεθεί εκεί: “Δυστυχώς, είχα πάει κι εγώ. Είδαμε μόνο τα μέλη του ΠΑΜΕ. Θυμάμαι έναν κύριο που του είχαν ανοίξει το κεφάλι, με ενα καδρόνι απ’ ό,τι μας είπε. Μεγάλη σύγχυση στον δρόμο” συμπληρώνοντας σε ερώτηση αν έχει δει αλλες δράσεις, ότι η ΧΑ στον Πειραιά είχε μια κινητικότητα.

Απαντώντας στην εισαγγελέα αν «όταν κάποιος κατεβαίνει εν ψυχρώ να σκοτώσει και ξαναμπαίνει στο αμάξι του υπάρχουν πολλοί αυτόπτες που θα προσέλθουν να καταθέσουν;» απάντησε αρνητικά αποδίδοντας το γεγονός αυτό στο φόβο. Περίοικοι δήλωσε ότι υπήρχαν και ότι η ανθρωποκτονία έγινε σε δημόσια θέα. Απαντώντας σε ερώτηση της υπεράσπισης, κατέθεσε ότι ο Ρουπακιάς έφυγε περπατώντας ήρεμος χωρίς να τρέχει.

Η έδρα διέκοψε καλώντας τον μάρτυρα να συνεχίσει την κατάθεση του στην επόμενη δικάσιμο την Δευτέρα 14/11/2022 προκειμένου να του υποβάλλει ερωτήσεις η συνήγορος υπεράσπισης Πανταζή η οποία απουσίαζε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ