Εφετείο | Ημέρα 12: «Δεν θέλω να τα αναμοχλεύω»

12η δικάσιμος, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 14/11/ 2022

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου.

ΙΙ. Παρουσία κατηγορουμένων

Παρόντες ήταν οι κατηγορούμενοι Ι. Λαγός, Ι. Κομιάνος και Γ. Σκάλκος

ΙΙΙ. Εξέταση μαρτύρων κατηγορίας

Κατά την εκφώνηση του ονόματός του, ο κατηγορούμενος Ι. Λαγός, διαμαρτυρήθηκε σε έντονο ύφος για τον περιορισμένο αριθμό συνεδριάσεων. Αποκάλεσε τους δικαστές “ανίκανους και ανάξιους να δικάσουν, δειλούς και ανθρωπάκια του συστήματος”. Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου ανέφερε ότι οι συνάδελφοι της δεν έχουν απαλλαγεί από άλλες υποθέσεις, ενώ την τακτικότητα των συνεδριάσεων την ορίζει η διοίκηση του Εφετείου και απέβαλε τον κατηγορούμενο από την αίθουσα.

Το Δικαστήριο κάλεσε τον μάρτυρα κατηγορίας, Δημοσθένη Δημητράκο, ο οποίος δήλωσε ότι είναι αδελφός του ιδιοκτήτη της καφετέριας “Κοράλλι” στην Αμφιάλη. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι εκείνο το βράδυ βοηθούσε τον αδελφό του στο μαγαζί το οποίο είχε πολύ κόσμο λόγω του ποδοσφαιρικού αγώνα. Όταν τελείωσε o αγώνας, βγήκε έξω να πετάξει τα σκουπίδια και αντιλήφθηκε την παρέα του Φύσσα να στέκεται έξω ακριβώς από την καφετέρια και να κοιτάνε ανήσυχοι προς την οδό Π. Μελά όπου βρίσκονταν τέσσερα άτομα. Ζήτησε από τον φίλο του και ειδικό φρουρό Χατζησταμάτη να μεσολαβήσει προκειμένου να μην γίνει κάποια φασαρία. Στη συνέχεια έφτασε και η Αστυνομία.

Σε ερωτήσεις της έδρας ανέφερε ότι μέσα στο κατάστημα είδε την παρέα του Π. Φύσσα, που ήταν τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και μία κοπέλα. Απέναντί τους, σε απόσταση περίπου τριών μέτρων καθόταν ο κατηγορούμενος Ι. Άγγος, τον οποίο γνώριζε γιατί ήταν γείτονας του και θαμώνας του καταστήματος. Ανέφερε ότι σε κανένα χρονικό σημείο δεν είδε άλλα άτομα να προσέρχονται και να κάθονται με την παρέα του Π. Φύσσα και ότι δεν υπήρξε κάποιο επεισόδιο ή αντιδικία μεταξύ των δύο πλευρών. Θεωρούσε εσφαλμένα ότι ο Δ. Χατζησταμάτης ήταν αστυνομικός γι αυτό και ζήτησε τη μεσολάβηση του. Ανέφερε ότι κάποιο άτομο από την παρέα του Π. Φύσσα “κάτι είπε για φασίστες”. Μπαίνοντας στο μαγαζί, άκουσε ποδοβολητό και στη συνέχεια είδε τις σειρήνες των περιπολικών. Αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι το κατάστημα ήταν στέκι Χρυσαυγιτών, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορούσε να τους διώξει εάν έμπαιναν στο μαγαζί του.

Σε ερωτήσεις της υποστήριξης της κατηγορίας, ο μάρτυρας απάντησε ότι η παρέα του Π. Φύσσα δεν έφερε κάποιο διακριτικό, ούτε είχε κάποια προκλητική στάση. Το ποδοβολητό ακούστηκε αφού η παρέα του Π. Φύσσα είχε φύγει με κατεύθυνση προς την οδό Π. Τσαλδάρη. Επίσης ανέφερε ότι δεν είχαν γίνει άλλα επεισόδια και ότι λόγω της οικονομικής κρίσης αναγκάστηκαν να κλείσουν το κατάστημα.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης ο μάρτυρας ανέφερε ότι το κατάστημα ήταν γεμάτο λόγω της σπουδαιότητας του ποδοσφαιρικού αγώνα και ότι αν έρχονταν δέκα άτομα θα ήταν αδύνατον να καθήσουν, ενώ η αίσθηση της απειλής από τα άτομα που στέκονταν στην Π. Μελά προερχόταν από την αναφορά των ατόμων της παρέας του Π. Φύσσα. Ο ίδιος δεν πρόσεξε κάτι απειλητικό. Σε ερωτήσεις του κατηγορούμενου Λαγού ανέφερε ότι δεν είχαν κάμερες ασφαλείας και ότι δεν γνώριζε τον Ι. Λαγό, ούτε και τη δράση της Χρυσής Αυγής.

Στη συνέχεια κατέθεσε ο μάρτυρας κατηγορίας, Παναγιώτης Δημητράκος, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν ο ιδιοκτήτης του καταστήματος “Κοράλλι”.

Σε ερωτήσεις της έδρας, ο μάρτυρας ανέφερε ότι εκείνο το βράδυ είχε μαζευτεί πολύς κόσμος καθώς έπαιζε ο Ολυμπιακός με μια ξένη ομάδα και υπήρχε πολύ μεγάλη οχλαγωγία. Μετά το τέλος του αγώνα, η παρέα του Π. Φύσσα στεκόταν έξω από την πόρτα του μαγαζιού σαν να περίμενε κάτι. Στη συνέχεια ήρθαν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ και έφυγαν όλοι. Υπήρχαν κάποια άτομα στην Π. Μελά τα οποία ίσως ήρθαν σε αντιδικία με την παρέα του Π. Φύσσα. Και ο συγκεκριμένος μάρτυρας ανέφερε ότι θυμόταν μόνο τρία άτομα στην παρέα του Π. Φύσσα. Δεν απέκλεισε το γεγονός να ήρθαν και άλλα άτομα αργότερα, δεδομένου ότι κάποια στιγμή μετά το δεύτερο ημίχρονο κάποιοι έφευγαν. Δήλωσε ότι ο κατηγορούμενος Ι. Άγγος ήταν περιστασιακός πελάτης, ενώ τον Π.Φύσσα τον ήξερε φυσιογνωμικά καθώς ερχόταν και παλιότερα στο μαγαζί του. Επίσης δήλωσε ότι δεν αντιλήφθηκε κάποια αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών μέσα στο κατάστημα και ενημερώθηκε από τον αδελφό του ότι είχαν παρεξηγηθεί με τα άτομα που βρίσκονταν στο στενό της Π. Μελά. Ανέφερε ότι κρίνοντας από το ποδοβολητό που άκουσε τα τέσσερα άτομα που στέκονταν στην Π. Μελά έγιναν 15-20 και κινήθηκαν με κατεύθυνση την Π. Τσαλδάρη. Ως προς τον ρόλο του Χατζησταμάτη, δήλωσε ότι προσπάθησε να λειτουργήσει κατευναστικά και να αποτρέψει κάποια φασαρία.

Σε ερωτήσεις της υποστήριξης της κατηγορίας, ο μάρτυρας απάντησε ότι του μετέφερε ο αδελφός του ότι πήγε να γίνει κάποια παρεξήγηση μεταξύ των δυο πλευρών και ο ίδιος υπέθεσε ότι ήταν για το ποδόσφαιρο, όπως είχε καταθέσει πρωτόδικα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης, περιέγραψε ότι τα κατάστημα ήταν 60 τετραγωνικά και ήδη από τις 9 το βράδυ υπήρχαν περί τα 80 άτομα. Τα ποδοβολητά τα άκουσε αφού είχε φύγει η παρέα του Π. Φύσσα. Δήλωσε ότι δεν γνώριζε για τη φήμη ότι το κατάστημά του ήταν στέκι Χρυσαυγιτών. Επίσης αναφέρθηκε σε κάποιο απειλητικό τηλεφώνημα που δέχτηκε, πολιτικού περιεχομένου, το οποίο και κατήγγειλε στην Αστυνομία , αλλά αρνήθηκε να μεταφέρει το περιεχόμενό του γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά “δεν θέλω να τα αναμοχλεύω”. Ανέφερε ότι δεν γνώριζε και πολλά για τις δράσεις της Χρυσής Αυγής (διανομές τροφίμων κλπ) και ότι ήταν ένα ακροδεξιό κόμμα. Επίσης δήλωσε ότι δεν γνώριζε κάτι για την αντιφασιστική ρητορική του Π. Φύσσα.

Ο μάρτυρας επιτιμήθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης, οι οποίοι διέγνωσαν αντιφάσεις στις καταθέσεις του και τον εγκάλεσαν πολλάκις και σε έντονο ύφος για ψευδορκία.

ΙV. Αιτήματα Υπεράσπισης

Οι συνήγοροι υπεράσπισης υπέβαλαν αίτημα να εντοπιστεί η διεύθυνση της μάρτυρα Τοσλούκου, φίλης του Π. Φύσσα, η οποία δεν ανευρίσκεται, μέσω της ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι μπορεί να γίνει εντοπισμός της τελευταίας δηλωθείσας διεύθυνσης από τη φορολογική της δήλωση και ότι αυτό δεν συνιστά παραβίαση φορολογικού απορρήτου.

Υπέβαλαν αίτημα να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τους φίλους του Π. Φύσσα καθώς και με τους ανωτέρω μάρτυρες κατηγορίας, τους αδελφούς Παναγιώτη και Δημοσθένη Δημητράκο.

Επίσης υπέβαλαν αίτημα να αρθεί το απόρρητο των επικοινωνιών των φίλων του Π. Φύσσα προκειμένου να διακριβωθεί η ακριβής διαδοχή των μεταξύ τους τηλεφωνημάτων.

Η υπεράσπιση του κατηγορούμενου Κομιάνου ζήτησε περαιτέρω να ακουστούν τα τραγούδια του Π. Φύσσα.

Ο Ι. Λαγός υπέβαλε αίτημα να κληθεί να καταθέσει ο αστυνομικός διευθυντής που ήταν παρών στο περιστατικό, ονόματι Συμεώνογλου. Μάλιστα διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν έχει κληθεί ως τώρα και απευθυνόμενος στο Δικαστήριο με έντονο ύφος φώναξε “ Ζήτω η Δημοκρατία σας. Θα το ξεφτιλίσουμε το Δικαστήριό σας!” και απεβλήθη για δεύτερη φορά από την αίθουσα.

Ο συνήγορος του Ι. Λαγού, Κ. Πλεύρης, έκανε δήλωση προκειμένου να καταχωρηθεί στα πρακτικά, κατά την οποία ανέφερε ότι η Πρόεδρος, του στέρησε τα υπερασπιστικά του δικαιώματα καθώς δεν του επέτρεψε να ρωτήσει για τα τραγούδια του Π. Φύσσα ούτε και για τον Μελιγαλά. Επισήμανε ότι η αναφορά σε φασισμό και ναζισμό συνιστά πολιτικοποίηση της δίκης η οποία όμως είναι ποινική. Ενώ διαμαρτυρήθηκε γιατί η κα Φύσσα αποκάλεσε τον εντολέα του δολοφόνο και δεν του επιτράπηκε να τη ρωτήσει για τους δύο δολοφονημένους Χρυσαυγίτες.

Η Εισαγγελέας της έδρας στην πρόταση της ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα να κληθεί μέσω ΑΑΔΕ η μάρτυρας Τοσλούκου, καθώς όπως ανέφερε δεν μπορεί να γίνει αναλογική εφαρμογή της σχετικής διάταξης σε μάρτυρα παρά μόνο σε κατηγορούμενο. Για τα υπόλοιπα αιτήματα επιφυλάχθηκε.

Ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας, Κ. Παπαδάκης χαρακτήρισε όψιμη προσπάθεια αντιπερισπασμού τη δήλωση του Κ. Πλεύρη, καθώς εκκρεμεί ποινική και πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του. Επίσης έθιξε το ζήτημα του αριθμού των δικασίμων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “με 5 συνεδριάσεις τον μήνα θα χρειαστούμε 4 χρόνια για να τελειώσουμε αυτή τη δίκη”, ενώ προανήγγειλε και ενέργειες στις οποίες θα προβεί η υποστήριξη της κατηγορίας προκειμένου να επιταχυνθεί η δίκη, όπως είχε κάνει και στον πρώτο βαθμό.

Το δικαστήριο κάλεσε τους επόμενους μάρτυρες, Δούλβαρη και Ζώρζου και διέκοψε για την επόμενη δικάσιμο στις 23/11/22.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ