13η δικάσιμος – Αίθουσα τελετών Εφετείου Αθηνών, 23/11/2022
Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.
II. Παρουσία των κατηγορουμένων
Παρών ήταν ο κρατούμενος Λαγός.
III. Αποχή συνηγόρων διορισμένων με Νομική Βοήθεια
Οι συνήγοροι υπεράσπισης διορισμένοι με Νομική Βοήθεια ενημέρωσαν την έδρα για την αποχή που έχει κηρύξει ο ΔΣΑ για υποθέσεις νομικής βοήθειας και ότι δεν είχαν λάβει ενημέρωση αν χρειάζονται άδεια από το Σύλλογο για να συνεχίσει η διαδικασία. Ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας Καμπαγιάννης με την ιδιότητά του ως σύμβουλος του ΔΣΑ υποστήριξε ότι δίκες που έχουν ξεκινήσει και έχει κοπεί γραμμάτιο δεν έχουν πρόβλημα να συνεχίσουν.
Ο συνήγορος υπεράσπισης Οπλαντζάκης (για Ρουπακιά) κατέθεσε και εγγράφως αίτημα που είχε αναπτύξει προφορικά στην προηγούμενη δικάσιμο για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση μαρτύρων κατηγορίας.
IV. Κατάθεση μάρτυρα Δούλβαρη
Κλήθηκε να καταθέσει ο μάρτυρας κατηγορητηρίου Δούλβαρης.
Ο μάρτυρας δέχθηκε να φωτογραφηθεί, και παράλληλα η πρόεδρος απευθύνθηκε στους φωτογράφους που βρίσκονταν παρόντες στην αίθουσα υπενθυμίζοντάς τους να μη φωτογραφίζουν την έδρα.
Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας εξιστόρησε τα γεγονότα, ότι πέρασαν ο Παύλος με τη σύντροφό του να τον πάρουν να δούνε τον αγώνα του Ολυμπιακού σε κάποια καφετέρια. Έκλεισαν τραπέζι στο Κοράλλι και επέστρεψαν την ώρα του αγώνα. Ότι βρίσκονταν εκεί δύο άτομα σε κοντινή απόσταση που τους κοιτούσαν περίεργα. Στο δεύτερο ημίχρονο ήρθαν και οι φίλοι του Παύλου, συνέχισαν να παρακολουθούν τον αγώνα, και οι δύο συνέχισαν να τους κοιτούν. Μετά το τέλος του αγώνα, βγαίνοντας έξω είδε ένα αυτοκίνητο με δύο επιβάτες να τους κοιτάζουν απειλητικά. Όταν βγήκε έξ για να βρεί την παρέα του, τους απειλούσαν 6-7 άτομα. Δέχονταν απειλές για περίπου δέκα λεπτά, και μετά είδαν μηχανές να ανεβαίνουν. Ακόμα ότι είπε στον Παύλο να φύγουν γιατί κινδύνευαν, αλλά όταν ξεκίνησε να τρέχει εκείνος δεν τον ακολουθούσε. Επέστρεψε και τον είδε μαχαιρωμένο στην αγκαλιά της Χρύσας. Έφυγε να φέρει το αυτοκίνητό του να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο, αλλά όταν γύρισε το ασθενοφόρο τον είχε ήδη παραλάβει. Στο νοσοκομείο τους ενημέρωσε ο πατέρας του Παύλου για την κατάληξη. Μετέβη στο ΑΤ όπου είχε μάθει ότι κρατούνταν η παρέα τους.
Στις ερωτήσεις της Προέδρου απάντησε ότι τα δύο άτομα στο Κοράλλι ήταν περίπου στα 2 μέτρα από αυτούς, σχολίασαν τα άρβυλα και ότι ήταν φασίστες. Ό,τι ειπώθηκε από τον Παύλο ήταν μεταξύ τους. Για την ομάδα έξω από το Κοράλλι ότι είχαν ξύλα και κράνη και λόγω ταραχής δεν είχε πει για ξύλα στην πρώτη κατάθεση. Ότι δέχονταν απειλές και τους τρομοκρατούσαν, και ότι κατάλαβαν ότι ήταν φασίστες από τα ρούχα τους. Ότι τα άτομα που προστέθηκαν στην παρέα τους μετά το 1ο ημίχρονο ήρθαν για παρέα και όχι επειδή υπήρξε κάποια ένταση στην καφετέρια.
Περιέγραψε την εικόνα της ομάδας έξω από το Κοράλλι ως «λόχου» που τους απειλούσαν, ενώ οι ίδιοι προσπαθούσαν να φύγουν, και ότι ο Παύλος ήταν γνωστός στην περιοχή και θα μπορούσε να έχει στοχοποιηθεί.
Στις ερωτήσεις της Εισαγγελέως απάντησε ότι είχε ξαναπάει στο Κοράλλι, δεν ήξερε αν ήταν στέκι της ΧΑ, ότι τους έκανε εντύπωση όχι μόνο η ανάποδη μπλούζα αλλά γενικά το ντύσιμό τους, άρβυλα, γκρι στρατιωτικό παντελόνι. Ότι δε γνωρίζει αν στο αυτοκίνητο που είδε βγαίνοντας ήταν ο Ρουπακιάς, και ότι αυτοί που ήταν έξω από το Κοράλλι τους εξύβριζαν και δεν τους άφηναν να φύγουν. Όσο απομακρύνονταν, εξακολουθούσαν να γίνονται πιο επιθετικοί. Τα άτομα που ήρθαν με τις μηχανές ενσωματώθηκαν με την ομάδα που βρισκόταν ήδη εκεί, φτάνοντας σε σύνολο τα 30-40. Φώναζαν «ουγκ», χτυπούσαν τα πόδια τους στο έδαφος και τους έλεγαν «που πάτε ρε κότες». Ότι πρότεινε ο ίδιος να τρέξουν γιατί ήταν ολοφάνερο ότι θα δέχονταν επίθεση, ότι από τότε σταμάτησε να ασχολείται με τη μουσική.
Υπέβαλε ερωτήσεις η πρόεδρος πάλι, όπου απάντησε ότι μέχρι τότε ήξερε για τη ΧΑ ότι ήταν «ένα κόμμα, χτυπούσε και τρομοκρατούσε, έκανε επιθέσεις στους ψαράδες, σε λαϊκές», το συζητούσαν με τους φίλους του, αλλά δε μπορούσε να φανταστεί [ότι θα γινόταν στόχος επίθεσης].
Η εξ αριστερών της προέδρου σύνεδρος ρώτησε το μάρτυρα για τη φιλική του σχέση με τον Π. Φύσσα, αν γνώριζε ότι είχε φασίστες η γειτονιά του, αν θεώρησε την επίθεση τυχαία, και αν επιβεβαιώνει ότι είχε στοχοποιηθεί ο Π. Φύσσας. Απάντησε ότι ήταν φίλοι από παιδιά, ήταν η πρώτη φορά που είδε τους φασίστες στη γειτονιά του, οργανώθηκαν με στόχο να τους επιτεθούν και ότι γνώριζαν τον Παύλο από τη μουσική του και βρήκαν ευκαιρία να του επιτεθούν.
Ακολούθησαν ερωτήσεις στο μάρτυρα από την πολιτική αγωγή. Η συνήγορος Παπαδοπούλου, ρώτησε πότε ήταν η πρώτη στιγμή που αισθάνθηκε ότι κάτι δεν πάει καλά, αν η αίσθηση αυτή ενισχύθηκε. Ο μάρτυρας απάντησε θετικά, όταν είδε τις μηχανές, τα άρβυλα, τα κράνη τα ξύλα, τίς φωνές, το κλίμα.
Ο συνήγορος Συρίγος έκανε ερωτήσεις για τη συμπεριφορά των 2 ατόμων μέσα στο Κοράλλι, αν περίμεναν ότι θα τους ξαναβρούν έξω, και γιατί δεν έφυγαν. Απάντησε ότι τους κοιτούσαν επίμονα, θεώρησε ότι δε θα γινόταν κάτι και θα έφευγε με την παρέα του, αλλά κάποιοι δεν μπορούσαν να πάρουν τα αυτοκίνητά τους λόγω των ύβρεων και των απειλών.
Η συνήγορος Δαλιάνη ρώτησε το μάρτυρα για τη λέξη οχλαγωγία, ο μάρτυρας περιέγραψε τις κινήσεις του Χατζησταμάτη που μετακινούνταν από τη μια παρέα στην άλλη, ότι δεν ήταν τυχαία φασαρία. Ρωτήθηκε τί εμφάνιση είχαν οι άνθρωποι αυτοί μετά από αναδιατύπωση της ερώτησής της, κατόπιν ένστασης του συνηγόρου υπεράσπισης Γκαβέλα (για Παναγιώταρο). Απάντησε ότι είχαν ομοιόμορφη εμφάνιση. Η συνήγορος Δαλιάνη ρώτησε αν η παρέα του Παύλου είχε κάποια ενδυμασία, αν έφεραν κάποιο είδος οπλισμού και αν απάντησαν στις απειλές και τις εξυβρίσεις. Απάντησε αρνητικά. Σε ερωτήσεις της συνηγόρου Δαλιάνη για την περιγραφή της κατάθεσης του αφού ο Παύλος έχει χτυπηθεί, ο μάρτυρας επανέλαβε τα όσα ανέφερε στην αρχή της κατάθεσής του.
Ο συνήγορος Θεοδωρόπουλος ζήτησε διευκρινίσεις για τις μηχανές που ενσωματώθηκαν στα άτομα που βρίσκονταν στην Π. Μελά. Απάντησε ότι είχαν οργανωθεί με στόχο να τους επιτεθούν.
Ο συνήγορος Καμπαγιάννης ζήτησε από το μάρτυρα να επιβεβαιώσει κατάθεση άλλου μάρτυρα κατηγορίας (Ρώτα) για τον οπλισμό της πρώτης ομάδας. Διαμαρτυρίες για την ερώτηση από την πλευρά της υπεράσπισης. Ρωτήθηκε και για το αν υπήρξε δράση δύο χωριστών ομάδων ή ενήργησαν ως μία. Απάντησε ότι του φάνηκε σα να είδε ένα λόχο. Σε ερώτηση αν προηγήθηκε κάποια παρεξήγηση απάντησε αρνητικά.
Ο συνήγορος Παπαδάκης ζήτησε από το μάρτυρα να εξηγήσει την εικόνα λόχου, και αν του δημιουργήθηκε φόβος. Περιέγραψε και πάλι την εικόνα που προανέφερε και είπε ότι ασφαλώς φοβήθηκε.
Από την υπεράσπιση, υπέβαλε ερωτήσεις ο συνήγορος Οπλαντζάκης (για Ρουπακιά). Ζήτησε από το μάρτυρα να του πει τί είναι ο φασισμός, και με την απάντηση του μάρτυρα «τρομοκρατείτε τον κόσμο» ο συνήγορος ζήτησε από την έδρα να προσέχει ο μάρτυρας πως μιλάει γιατί θα εξεταστεί η κοσμοθεωρία του. Αντίδραση από τους συνηγόρους υποστήριξης της κατηγορίας, [Καμπαγιάννης] που είπε ότι δεν εξετάζεται η κοσμοθεωρία του μάρτυρα, ούτε των κατηγορουμένων. Αντεγκλήσεις και από άλλους συνηγόρους υπεράσπισης (Μιχαλόλιας Τ.- ότι ο Καμπαγιάννης υπερασπίζεται τους αλιεργάτες).
Ο μάρτυρας απάντησε ότι ο Παύλος ήταν αντιφασίστας. Ο συνήγορος Οπλαντζάκης συνέχισε με ερωτήσεις για την ελευθερία έκφρασης, για το χρόνο άφιξης των υπόλοιπων φίλων, αν ο μάρτυρας γνώριζε από που και πως ήρθαν, τί ώρα ήταν, γιατί ήρθαν, αν άκουσε το τηλεφώνημα του Παύλου, αν ο μάρτυρας είναι σίγουρος ότι τους κάλεσε για το ποδόσφαιρο κι όχι για τους δύο που βρίσκονταν στο μπροστινό τραπέζι. Ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά. Ο συνήγορος Οπλαντζάκης ρώτησε που κατοικεί, ποιες είναι οι συνθήκες φωτισμού στην Π. Μελά, και να περιγράψει τί είδε εκεί. Ο συνήγορος ρώτησε αν ενημερώθηκε για τη ΧΑ μεταξύ των καταθέσεων που έχει δώσει και από που, και ζήτησε διευκρινίσεις για κατάθεση που έχει δώσει στις 20/03/2014. Διαμαρτυρίες από την πολιτική αγωγή για το χωρίο που αναγιγνώσκει ο συνήγορος Οπλαντζάκης [είναι αποσπασματικό]. Ένταση από την πρόεδρο προς την πολιτική αγωγή «αφήστε μας να καταλάβουμε [τι θέλει ο συνήγορος να ρωτήσει] αλλιώς ελάτε να βγάλετε εσείς την απόφαση».
Ο συνήγορος Οπλαντζάκης συνέχισε με ερωτήσεις για τα όσα διαδραματίστηκαν έξω από το Κοράλλι, και αν άκουσε ο μάρτυρας τί έλεγε ο Χατζησταμάτης στην κάθε πλευρά. Απάντησε ότι δε θυμάται σήμερα να άκουσε κάτι.
Ο μάρτυρας ζήτησε διάλειμμα, το δικαστήριο διέκοψε, αλλά υπήρξαν διαμαρτυρίες από την υπεράσπιση για να μην λαμβάνει οδηγίες.
Μετά τη διακοπή, ο συνήγορος Οπλαντζάκης ρώτησε γιατί δε σκέφτηκε ο μάρτυρας να πάει στο σπίτι του που ήταν δίπλα εφόσον αισθανόταν ότι κινδύνευε. Απάντησε ότι ήταν όλοι τρομοκρατημένοι, ήταν όλοι μαζί και απλά ήθελαν να αποχωρήσουν. Ο συνήγορος ρώτησε αν οι ύβρεις εξειδικεύτηκαν κατά του Π. Φύσσα, και ρώτησε σε σχέση με την από 20/03/2014 κατάθεσή του και τα όσα έχει αναφέρει στο πρωτόδικο για οργανωμένη επίθεση. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι μέσα στο Κοράλλι ήταν δύο άτομα και έξω 30. Για το οργανωμένο της επίθεσης και τη στοχοποίηση του Π. Φύσσα ο συνήγορος Οπλαντζάκης αναφέρθηκε στις καταθέσεις του στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο με ένταση προς το μάρτυρα που ανέφερε ότι δε θυμάται. Ο συνήγορος ρώτησε αν γνωρίζει πόσα τραγούδια έχει γράψει ο Π. Φύσσας και το περιεχόμενό τους, αν έκανε συναυλίες, αν συμμετείχε σε αντιφασιστικές, αν ο μάρτυρας θυμάται μια συναυλία να αναφέρει.
Ο συνήγορος υπεράσπισης Γκαβέλας (για Παναγιώταρο) ρώτησε για τα σχόλια για την εμφάνιση των δύο μέσα στο Κοράλλι, τον τρόπο που τους κοιτούσαν, για το τί φέρεται να είπε ο Π. Φύσσας, πότε πήρε τηλέφωνο. Ρώτησε για τη συγκέντρωση της ομάδας 30-40 ατόμων, με αναφορά σε απόσπασμα από την κατάθεση του μάρτυρα, τη θέση των ατόμων που είδε όταν βγήκε. Απάντησε ότι δεν μπορεί να θυμάται μετά από 9 χρόνια. Ο συνήγορος ρώτησε έπειτα για τις οχλαγωγίες που ανέφερε ο μάρτυρας, για την αύξηση των ατόμων και εντόπισε αντίφαση μεταξύ πρώτης και κατοπινών καταθέσεων του. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι ήταν σοκαρισμένος μετά τη δολοφονία, και περιέγραψε την παράταξη «σαν λόχος» που είχε η ομάδα ανθρώπων. Ο συνήγορος Γκαβέλας ρώτησε αν βγήκε από το σπίτι του τις επόμενες μέρες της δολοφονίας, αν πήγε στη δουλειά του, αν είδε τηλεόραση, αν μίλησε με φίλους του. Για τη φράση που αναφέρει η ΧΤ στην κατάθεσή της σε σχέση με «σκουλήκι» ρώτησε το μάρτυρα αν άκουσε και αν το γνωρίζει. Απάντησε ότι δε γνωρίζει κάτι τέτοιο, αλλά υπήρξε ένταση τόσο από την υπεράσπιση όσο και από την πολιτική αγωγή [Καμπαγιάννης] που προσπάθησε να υποδείξει σε ποιο σημείο της πρωτόδικης [4 γραμμές πριν το χωρίο που διάβασε ο συνήγορος Ζωγράφος] ο μάρτυρας έχει πει ότι δεν θυμάται να ειπώθηκε τέτοια φράση μέσα στο Κοράλλι.
Ερωτήσεις κάνει ο συνήγορος Ζωγράφος (για Ηλιόπουλο) για το σχόλιο «σκουλήκι». Ο μάρτυρας αρνήθηκε ότι έχει κάνει τέτοιο σχόλιο και δε θυμάται. Ο συνήγορος ρώτησε γιατί προστέθηκαν άτομα στην παρέα του Παύλου, αν οι θαμώνες είχαν αντιληφθεί την οχλαγωγία. Απάντησε ότι δέχονταν επίθεση από τα άτομα που βρίσκονταν έξω και είπε ο ίδιος ότι δε θέλανε φασαρίες στη γειτονιά τους. Ρωτήθηκε αν ξαναείδε τη ΧΤ από τότε και γιατί όχι.
Ένταση από τη συνήγορο υπεράσπισης Πανταζή (για Κασιδιάρη) ότι η πολιτική αγωγή «εξαφάνισε τη μάρτυρα».
Ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας Θεοδωρόπουλος ζήτησε να καταγραφεί η δήλωση της συνηγόρου υπεράσπισης Πανταζή. Ένταση από την υπεράσπιση [Μιχαλόλιας Τ.] ότι ο συνήγορος Θεοδωρόπουλος είναι «μεταγραφή» και είναι του ΠΑΜΕ. Η έδρα αποχωρεί εν μέσω έντασης.
V. Διακοπή
Στην συνέχιση της συνεδρίασης, ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας Καμπαγιάννης με την ιδιότητά του ως συμβούλου του ΔΣΑ ζήτησε να καταχωρηθεί στα πρακτικά δήλωση ότι μετά από επικοινωνία με τον πρόεδρο της επιτροπής αδειών του ΔΣΑ, πρέπει να κατατεθεί αίτημα από τους διορισμένους συνηγόρους υπεράσπισης για να τους χορηγηθεί άδεια να συνεχίσουν να παρίστανται στη συγκεκριμένη δίκη, παρά την απόφαση αποχής της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέχρι τη Δευτέρα 28/11 που είναι η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου.
Το δικαστήριο διέκοψε για την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου και θα συνεχίσει με την κατάθεση του κυρίου Δούλβαρη και των επόμενων μαρτύρων κατηγορίας: Ζώρζου, Καραγιαννίδου.