211η Συνεδρίαση, Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, 08.01.2018
Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Εξακολουθεί να είναι εφικτή η πρόσβαση και η παρακολούθηση της δίκης από το κοινό, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας. Υπήρχε παρουσία κοινού στην αίθουσα και λίγοι δημοσιογράφοι.
II. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν υπήρξε αυτοπρόσωπη παρουσία κανενός εκ των κατηγορουμένων.
ΙΙΙ. Εξέλιξη της διαδικασίας
Η διαδικασία συνεχίστηκε με την εξέταση των τριών επόμενων μαρτύρων της πολιτικής αγωγής: του Γιώργου Πίττα, δημοσιογράφου της εφημερίδας «Εργατική Αλληλεγγύη», του Δημήτρη Χριστόπουλου, αν. καθηγητή Παντείου και προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πάνου Γκαργκάνα, διευθυντή της εφημερίδας «Εργατική Αλληλεγγύη».
ΙV. Κατάθεση μάρτυρα Γ. Πίττα.
Α. Ερωτήσεις της έδρας
Ο μάρτυρας δήλωσε πως είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη. Κατέθεσε πως είχε καλύψει δημοσιογραφικά τη συνέντευξη τύπου για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες και πληροφορήθηκε εκτενώς τα γεγονότα από τον δημοσιογράφο Guy Smallman, ο οποίος έκανε την ανταπόκριση από τον τόπο της επίθεσης, έβγαλε φωτογραφίες και επισκέφθηκε τον Αμπουζίντ στο νοσοκομείο. Η υπόθεση των αλιεργατών αποτέλεσε σημαντικό τμήμα του ντοκυμαντέρ που γύρισε αργότερα ο G.S. σχετικά με τις επιθέσεις στον Αγ. Παντελεήμονα και δήλωσε πως παραπέμπει σε Νύχτα των Κρυστάλλων της δεκαετίας του ’30.
Ο ίδιος ο μάρτυρας δέχθηκε επίθεση στις 16 Ιουνίου του 2000, όταν, σε εξόρμηση του ΣΕΚ στη Φωκίωνος Νέγρη στην οποία συμμετείχε, τους προσέγγισε τάγμα εφόδου 6-7 ατόμων, οι οποίοι δηλώνοντας ότι είναι μέλη της ΧΑ τους προπηλάκισαν, πήραν το υλικό της εξόρμησης και τους απειλούσαν διακηρύσσοντας ότι η περιοχή τους ανήκει. Στις 17 Ιουνίου έγιναν δύο επιθέσεις: σε μοίρασμα υλικού στην Ομόνοια και στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, όπου βρισκόταν ο αδελφός του μάρτυρα ως υπεύθυνος εκδόσεων, ο οποίος κατέθεσε μήνυση. Ως επικεφαλής της εξαμελούς ομάδας που επιτέθηκε στο Βιβλιοπωλείο αναγνωρίστηκε ο Αδράσκελας, ο οποίος καταδικάστηκε τελεσίδικα με την κατηγορία της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας.
Ο μάρτυρας συνεχίζοντας, κατέθεσε πως στις 30 Ιουνίου, κατά το μοίρασμα υλικού στην Κυψέλη με κάλεσμα για το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο του Ιούλη, δέχθηκε ο ίδιος και τα άλλα 4 άτομα με τα οποία βρισκόταν, μεταξύ των οποίων 2 γυναίκες, οργανωμένη επίθεση από 10 άτομα, τα οποία δήλωσαν την ιδιότητά τους ως μέλη της ΧΑ και τους χτυπούσαν με γροθιές και κλωτσιές φορώντας άρβυλα με μεταλλική ενίσχυση, προκαλώντας στον ίδιο κακώσεις στο κεφάλι. Ο μάρτυρας άσκησε μήνυση και αργότερα έμαθε από εφημερίδα τα ονόματα των δραστών: Αδράσκελας ο επικεφαλής που καταδικάστηκε για επικίνδυνη σωματική βλάβη και Ρουμελιώτης που τότε ήταν ακόμα ανήλικος. Ο μάρτυρας περιέγραψε πως ο οργανωμένος τρόπος της επίθεσης φανέρωνε συγκεκριμένο σχέδιο, με σκοπό να τρομοκρατήσει ομάδες που κάνουν πολιτικές δράσεις και τόνισε πως φέρει κοινά χαρακτηριστικά με τις επιθέσεις στο ντοκυμαντέρ, όπως το κίνητρο, η βιαιότητα, η ακαριαία εκτέλεση και η αριθμητική υπεροχή των επιτιθέμενων.
Β. Ερωτήσεις συνηγόρων πολιτικής αγωγής
Στο μάρτυρα υπέβαλαν ερωτήσεις οι συνήγοροι Παπαδάκης, Καμπαγιάννης, Σκαρμέας.
Ερωτηθείς ο μάρτυρας κατέθεσε ότι οι επιθέσεις δεν πραγματοποιούνται κατά παρεκτροπή, αλλά στο πλαίσιο της ιεραρχίας και των εντολών, εντόπισε ως κοινά χαρακτηριστικά των επιθέσεων στις 6 καταδικαστικές αποφάσεις, τις επιθέσεις του ντοκυμαντέρ και στους Αιγύπτιους αλιεργάτες τη δολοφονική τους φύση, τη στρατιωτική οργάνωση, την ανοχή της αστυνομίας, τη συμμετοχή στελεχών, το πλήθος των δραστών, το ρόλο του αρχηγού και την προπαγάνδιση της βίας ως μέσο άσκησης πολιτικής. Κατέθεσε επίσης ότι οι επιθέσεις διαγραμματικά αυξήθηκαν μετά τη θεσμική νομιμοποίηση της ΧΑ και στοχοποιούν την ιδεολογία και τους μετανάστες.
Γ. Ερωτήσεις συνηγόρων υπεράσπισης
Στο μάρτυρα υπέβαλε ερωτήσεις ο συνήγορος Οπλαντζάκης. Ο μάρτυρας, ερωτηθείς σχετικά με το συσχετισμό του εκλογικού αποτελέσματος της ΧΑ και της επίθεσης στον Αμπουζίντ, απάντησε πως για το διάστημα 2010- 2013 μόνο η πακιστανική κοινότητα έχει καταγράψει 1000 επιθέσεις με παρόμοια ποιοτικά χαρακτηριστικά.
V. Κατάθεση του μάρτυρα Δ. Χριστόπουλου
Α. Ερωτήσεις της έδρας
Ο μάρτυρας κατέθεσε πως είναι αναπληρωτής καθηγητής συγκριτικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πως ως αντιπρόεδρος της ΕλΕΔΑ είχε παρακολουθήσει επισταμένα τις καταγραφές των υποθέσεων από το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας. Διευκρίνισε ότι μέσα από τις καταγραφές προέκυψε ένα συγκεκριμένο μοντέλο εγκληματικής συμπεριφοράς το οποίο σχετίζεται με τη δήλωση της ταυτότητας των δραστών και ταυτίζεται με τον τρόπο τέλεσης της επίθεσης στους Αιγύπτιους αλιεργάτες.
Δήλωσε χαρακτηριστικά πως το ρατσιστικό έγκλημα αρέσκεται σ’ αυτό που υλοποιεί, δεν ντρέπεται, δε θέλει να κρυφτεί, θεωρεί πως επιτελεί μια ιστορική αποστολή. Από τις 350 καταγραφείσες επιθέσεις το 2011, περίπου οι μισές αποδίδονται στη ΧΑ και φέρουν κοινά χαρακτηριστικά, όπως ο χρόνος τέλεσης τη νύχτα, αιφνιδιαστικά, η στοχοποίηση συγκεκριμένων ομάδων εξαιτίας της ταυτότητάς τους «γι΄ αυτό που είναι», όπως μετανάστες και άτομα του αντιφασιστικού χώρου, από δράστες με συγκεκριμένο τρόπο ένδυσης και διακριτικά, στο πλαίσιο ιεραρχικής και στρατιωτικής δομής.
Ερωτηθείς ο μάρτυρας κατέθεσε πως ως ΕλΕΔΑ είχαν συντάξει δελτία τύπου με απεύθυνση στα Υπουργεία και αιτήματα να ενεργήσει τα νόμιμα η ελληνική πολιτεία, αλλά δεν είχαν εισακουστεί. Μετά τη δολοφονία Φύσσα έβγαλαν κείμενο λέγοντας ότι η ΧΑ είναι ο δράστης, θέλοντας να τονίσουν ότι οι επιθέσεις τελούνται στο πλαίσιο αυστηρής ιεραρχίας, με συγκεκριμένες ομάδες ως στόχους, κατόπιν αποφάσεων της ηγεσίας, του αρχηγού, ο οποίος «δε λερώνει τα χέρια του, άλλος είναι ο ρόλος του». Ο καθορισμός των ομάδων στόχευσης είναι μια πολιτική επιλογή, δε γίνεται από τους φυσικούς αυτουργούς αλλά οριοθετείται από τη γενικότερη γραμμή, όπως συνέβη στην περίπτωση του Σαχζάτ Λουκμάν. Πρόσθεσε ότι η ΧΑ έχει μια στρατηγική πολιτική έντασης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διεκδίκηση του ιστορικού πένθους στο Μελιγαλά. Σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά κόμματα, η ΧΑ δε διατηρεί τη σχέση πυρήνα κόμματος- εγκληματικού βραχίονα, αλλά η εγκληματική οργάνωση βρίσκεται στον πυρήνα του κόμματος.
Β. Ερωτήσεις συνηγόρων πολιτικής αγωγής
Στο μάρτυρα υπέβαλαν ερωτήσεις οι συνήγοροι Καμπαγιάννης, Σκαρμέας, Παπαδάκης, Βρεττός, Σαπουντζάκης, Παπαδοπούλου και Θεοδωρόπουλος.
Ερωτηθείς ο μάρτυρας κατέθεσε πως αν και δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχει ευθεία εντολή από την ηγεσία για συγκεκριμένο χτύπημα, οι καταγραφείσες από το Δίκτυο επιθέσεις έγιναν υπό συγκεκριμένο πλαίσιο εντολών και στοχοποίησης, στο οποίο εντάσσεται και η αρχή του αντικομμουνισμού. Επίσης, κατέθεσε ότι η αστυνομία δεν είχε ανταποκριθεί στα αιτήματά τους ως ΕλΕΔΑ, ούτε είχε παρέμβει το 2010 προς αποσόβηση της απειλητικής προσέγγισης των μελών της ΧΑ. Σχετικά με τη δήλωση του Μιχαλολιάκου ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Φύσσα, ο μάρτυρας απάντησε πως η ρήση αυτή σημαίνει πως «δηλώνω πολιτικά υπεύθυνος για την πράξη, την καλύπτω, η πράξη εντάσσεται σε ένα πλαίσιο εντολών που εγώ δίνω».
Γ. Ερωτήσεις συνηγόρων υπεράσπισης
Στο μάρτυρα υπέβαλαν ερωτήσεις οι συνήγοροι Τσάγκας, Οπλαντζάκης, Μιχαλόλιας Τ., Παπαδέλλης, Αλεξιάδης, Μιχαλόλιας Γ.
Ερωτηθείς σχετικά ο μάρτυρας κατέθεσε πως η ομάδα στην οποία ανήκε ο Φύσσας πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις της ομάδας στόχου της ΧΑ. Στην ερώτηση πώς ταυτίζει την ανάληψη πολιτικής ευθύνης με την ηθική αυτουργία ο μάρτυρας κατέθεσε πως δεν υπήρξε στη συνέχεια αναίρεση της ανάληψης, δεν επικαλέστηκε κανείς lapsus.
VΙ. Κατάθεση του μάρτυρα Π. Γκαργκάνα
Α. Ερωτήσεις της έδρας
Ο μάρτυρας κατέθεσε πως έχει διατελέσει διδάσκων μηχανικός στο Πολυτεχνείο και διευθυντής της εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη, θέση μέσω της οποίας έγινε αποδέκτης πολλών καταγγελιών για επιθέσεις της ΧΑ. Το 1992 έγινε επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας και το 1996 στη Φωκ. Νέγρη τάγμα εφόδου επιτέθηκε και τραυμάτισε την Γ. Βασιλάκου και τον Ν. Κουράκη, πράξη για την οποία αναγνωρίστηκαν και καταδικάστηκαν οι Ζαφειρόπουλος και Κουσουμβρής. Για την επίθεση στην Κ. Πατρικίου το 2011 καταδικάστηκε επίσης ο Γιαννόγκωνας της ΧΑ. Ομάδες- στόχοι των επιθέσεων που μάθαινε ο μάρτυρας ως εκδότης της εφημερίδας ήταν οι μετανάστες και ο κόσμος της αριστεράς, με πρόσφατο παράδειγμα την καταδίκη Ζέρβα, του επικεφαλής της επίθεσης κατά του φοιτητή Α. Λάζαρη έξω από τα γραφεία της ΧΑ στη Μεσογείων. Ερωτηθείς, ο μάρτυρας εντοπίζει κοινά χαρακτηριστικά στις επιθέσεις τη στρατιωτική οργάνωση των ταγμάτων εφόδου, την ύπαρξη επικεφαλής που δίνει σύνθημα, την κάλυψη της αστυνομίας και τη λήψη απόφασης από υψηλόβαθμα στελέχη.
Β. Ερωτήσεις συνηγόρων πολιτικής αγωγής
Στο μάρτυρα υπέβαλαν ερωτήσεις οι συνήγοροι Παπαδάκης, Καμπαγιάννης, Μαλαγάρης, Θεοδωρόπουλος.
Ερωτηθείς σχετικά με την επίθεση στην υπόθεση Γιαννόγκωνα, ο μάρτυρας κατέθεσε πως βασικός στόχος ήταν ο αποκλεισμός του αριστερού κινήματος και του συνδικαλισμού στην περιοχή της Κυψέλης και της Πετρούπολης. Η διακίνηση του υλικού γινόταν δημόσια, από μεικτή ομάδα ανδρών- γυναικών, χωρίς να φέρουν μέσα άμυνας, η οποία ομάδα ήταν ευάλωτη στην επίθεση που έγινε από υπεράριθμους δράστες με χρήση ροπάλων.
Η ύπαρξη σειράς παρόμοιων επιθέσεων, οι οποίες κλιμακώθηκαν μετά τις βουλευτικές εκλογές και οι αντίστοιχες καταδικαστικές αποφάσεις, κατά το μάρτυρα, δεικνύουν ότι ο φορέας των επιθέσεων είναι ο ίδιος, η ΧΑ, αλλά τονίζει πως οι καταγγέλλοντες των επιθέσεων αποτρέπονταν από την αστυνομία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δυσκολία που συνάντησε η δικηγόρος Ε. Κουνιάκη στο ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα να καταγγείλει αντίστοιχες επιθέσεις. Ερωτηθείς σχετικά, ο μάρτυρας κατέθεσε πως η ιεραρχία στη ΧΑ διαπνέεται από ναζιστικά πρότυπα, συνεπώς σχετίζεται με την υπακοή στην αρχή του αρχηγού, ενώ ορατή και σαφώς διακηρυγμένη είναι επίσης η στρατιωτική πειθαρχία. Οι επιθέσεις εντάσσονται σε συγκεκριμένο πλαίσιο στρατολόγησης και στο παράδειγμα της επίθεσης στο ΠΑΜΕ, ο μάρτυρας κατέθεσε πως συνιστά ιδεολογική επίθεση στο συνδικαλισμό, δεν πραγματοποιήθηκε με απόφαση του τοπικού πυρήνα.
Γ. Ερωτήσεις συνηγόρων υπεράσπισης
Στο μάρτυρα υπέβαλαν ερωτήσεις οι συνήγοροι Οπλαντζάκης, Μιχαλόλιας Τ.
Στην ερώτηση εάν γνωρίζει τις θέσεις και την κοινοβουλευτική πολιτική δράση της ΧΑ, ο μάρτυρας κατέθεσε πως ο χαρακτηρισμός πολιτική δραστηριότητα είναι καταχρηστικός, όταν κατά κανόνα αρθρώνει κηρύγματα μίσους και ρατσιστικό λόγο. Ερωτηθείς σχετικά με το εάν η ΧΑ διάκειται υπέρ ή κατά του μνημονίου ο μάρτυρας δήλωσε πως στην πράξη τηρεί στάση υπέρ του μνημονίου, καθώς επιτίθεται στο συνδικαλισμό και την αριστερά που αντιπαλεύουν τα μνημόνια.
Ερωτηθείς σχετικά, ο μάρτυρας ανέφερε πως γνώριζε τον Παύλο Φύσσα μέσα από τα αντιφασιστικά τραγούδια του και συγκεκριμένα από το στίχο «είναι ωραίο να πεθάνεις μια μέρα όρθιος», τον οποίο ο μάρτυρας χαρακτήρισε προφητικό. Ερωτηθείς σχετικά με το εάν η εφημερίδα αναφέρθηκε σε επιθέσεις σε γραφεία της ΧΑ, ο μάρτυρας απάντησε πως είχαν διατυπωθεί ερωτήματα αναφορικά με το γιατί και το από ποιους έγινε η επίθεση στα γραφεία της ΧΑ στο Ν. Ηράκλειο.
Στο σημείο αυτό το δικαστήριο διέκοψε για την 09.01.2018, στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών.