ΗΜΕΡΑ 133: «ΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΑΥΤΑ, ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ»

133η Συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 3.3.2017
Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης τη δίκης από το κοινό, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων, μικρή παρουσία κοινού και μεγάλη παρουσία της αστυνομίας.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρών κατά τη διαδικασία δεν ήταν κανένας κατηγορούμενος.

III. Κατάθεση του μάρτυρα Ελγαντούρ Ναΐμ

Α. Εξέταση από το Δικαστήριο

Ερωτηθείς από την Πρόεδρο, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι είναι επιχειρηματίας και, από το 2004, πρόεδρος της μουσουλμανικής κοινότητας Ελλάδος. Βρίσκεται πολλά χρόνια στην Ελλάδα, έχει αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα και κατοικεί στην Ηλιούπολη.

Ο μάρτυρας εξήγησε ότι λόγω της ιδιότητάς του γνωρίζει πολλές περιπτώσεις αξιόποινων πράξεων που έχουν τελεστεί από μέλη της Χ.Α. σε βάρος μουσουλμάνων και οι οποίες δεν έχουν καταγγελθεί στην αστυνομία. Σχετικά ανέφερε την περίπτωση του αιγυπτίου Αχμέντ Ιμπραήμ, τον οποίο το 2011 μέλη της Χ.Α. τραυμάτισαν σοβαρά «με σκοπό να σκοτώσουν», επειδή μάζευε από τα σκουπίδια σίδερα. Δεν μπορούσε να υποβάλει μήνυση, γιατί βρισκόταν στην Ελλάδα χωρίς άδεια διαμονής και σε τέτοια περίπτωση θα απελαυνόταν. Εν τέλει έφυγε από την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης. Στη συνέχεια, ο μάρτυρας ανέφερε περιστατικό μαχαιρώματος από μέλη της Χ.Α. σε βάρος αιγυπτίου, ονόματι Μοχάμεντ Σαλ, το 2011 στην οδ. Πανόρμου. Και στην περίπτωση αυτή δεν υποβλήθηκε μήνυση.

Περαιτέρω, ο μάρτυρας αναφέρθηκε στα (αυτοσχέδια) τζαμιά, που λειτουργούν οι μουσουλμάνοι για να προσεύχονται. Όπως διευκρίνισε, πρόκειται για περίπου 100 χώρους στην Αττική, σχετικά με τους οποίους οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνουν τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές.

Ο μάρτυρας κατέθεσε σχετικά με επίθεση της 30.10.2010 σε χώρο προσευχής στην πλατεία Αττικής, όπου βρίσκονταν 40 μπαγκλαντεσιανοί. Συγκεκριμένα, τα μέλη της Χ.Α. έκλεισαν την είσοδο του τζαμιού, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη οδός διαφυγής, έσπασαν το τζάμι που είχε πρόσωπο στον δρόμο, έριξαν πετρέλαιο και σκουπίδια και έβαλαν φωτιά με σκοπό να τους σκοτώσουν. Οι εγκλωβισμένοι, καθώς και υπερήλικη που διέμενε πάνω από τον συγκεκριμένο χώρο, αντιμετώπισαν κίνδυνο ζωής και σώθηκαν επειδή κατάφεραν να ρίξουν νερό στη φωτιά. Πήραν τηλέφωνο την πρεσβεία τους και κατέφτασαν η πυροσβεστική και η αστυνομία. Η αστυνομία δεν άνοιξε την πόρτα του τζαμιού, διότι βρίσκονταν πάρα πολλά μέλη της Χ.Α. απέξω, τα οποία θα μπορούσαν στη συνέχεια να επιτεθούν στους μπαγκλαντεσιανούς. Στη συνέχεια, όταν αποχώρησαν, επέτρεψε την έξοδο των εγκλωβισμένων. Ο μάρτυρας πληροφορήθηκε άμεσα για το συμβάν και επικοινώνησε με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής (Αττικάρχη) Μπαλάκο, τονίζοντάς του ότι ο εν λόγω χώρος δεν έπρεπε να κλείσει, για να μη θεωρηθεί η παραπάνω ενέργεια σαν νίκη της Χ.Α. Στο σημείο αυτό ο μάρτυρας επισήμανε ότι η μουσουλμανική κοινότητα είχε συνεργαστεί αρκετές φορές με την αστυνομία σε σεμινάρια κ.λπ., για την ασφάλεια της χώρας. Εν τέλει ο χώρος τέθηκε υπό 24ωρη αστυνομική φύλαξη.

Ο μάρτυρας επισκεπτόταν τον παραπάνω χώρο καθημερινά, για να προσευχηθεί και να εμψυχώσει τους παθόντες μπαγκλαντεσιανούς. Κάθε μέρα, από την 1.11.2010 μέχρι την 16.11.2010 ομάδα γυναικών και ανηλίκων με επικεφαλής την –κατηγορούμενη– Σκορδέλη τον έβλεπαν στην περιοχή και τον έβριζαν. Την 17.11.2010 ομάδα περίπου 50 ατόμων που περιλάμβανε γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και από πίσω τους χρυσαυγίτες με μαύρες μπλούζες, πετούσαν μπουκάλια με νερό και έβριζαν. Αυτοί κάλεσαν την αστυνομία και ο μάρτυρας πήρε κατ’ ευθείαν τηλέφωνο τον Αττικάρχη. Στη συνέχεια έφτασαν τέσσερα περιπολικά και προσήγαγαν στον μάρτυρα στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα, ενώ από τους συγκεντρωμένους χρυσαυγίτες δεν προσήγαγαν κανένα. Στο σημείο αυτό ο μάρτυρας επισήμανε ότι το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα δεν έχει καλό όνομα και ότι σε πόρισμα οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε προκύψει ότι συνεργαζόταν με την Χ.Α. Έξω από το Α.Τ. είχαν μαζευτεί 200 άτομα, κανάλια και χρυσαυγίτες με την Σκορδέλη. Επρόκειτο για τους 50 που βρίσκονταν πιο πριν στο περιστατικό, καθώς και άλλοι με μαύρες μπλούζες με διακριτικά της Χ.Α. Οι συγκεντρωμένοι χρυσαυγίτες φώναζαν «έξω, θα σας διαλύσουμε, θα σας πηδήξουμε». Εν τέλει ο μάρτυρας αφέθηκε σε ασφαλές σημείο από δύναμη των ΜΑΤ.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας αναφέρθηκε στις κοινότητες των μουσουλμάνων. Εξήγησε ότι είναι πολλές και το όλο θέμα είναι μπερδεμένο: άλλες υπάρχουν ουσιαστικά αλλ’ όχι τυπικά, και ότι άλλες υπάρχουν τυπικά («σύλλογοι-σφραγίδες») αλλ’ όχι ουσιαστικά. Λόγω της ιδιότητάς του ο μάρτυρας είχε συναντήσει την Σκορδέλη –η οποία μέχρι το 2009 εμφανιζόταν στην τηλεόραση απλά ως αγανακτισμένη κάτοικος της περιοχής (και όχι μέλος της Χ.Α.)– για την εξεύρεση λύσης. Η κατηγορούμενη θεωρούσε ότι ο μάρτυρας είχε «μεγάλη φαντασία, πώς θα τα λύσει τα θέματα της περιοχής». Ο μάρτυρας είχε παραπονεθεί στην Σκορδέλη για τον λόγο ότι «μαθαίνετε τα παιδιά 14-15 ετών να μαχαιρώνουν». Επισήμανε ότι ανήλικοι τέτοιας ηλικίας είχαν μαχαιρώσει κόσμο, π.χ. ένας ανήλικος είχε μαχαιρώσει Αφγανό το 2009-2010 κοντά στον σταθμό Αττικής. Ο μάρτυρας δεν συνδέει τα περιστατικά της εποχής εκείνης με την Χ.Α.. Πάντως η Σκορδέλη του είχε απαντήσει στο παραπάνω παράπονό του ότι «εμείς μαθαίνουμε τα παιδιά για να αντιμετωπίζουν το αύριο». Σύμφωνα με το μάρτυρα, η παραπάνω κατηγορούμενη είχε ατζέντα, δεν παρακολουθούσε τη λογική και έλεγε και καμάρωνε ότι ήταν χρυσαυγίτισσα.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας αναφέρθηκε και σε άλλες επιθέσεις και προκλήσεις φθορών σε χώρους προσευχής και συγκεκριμένα το 2011 στην Καλλιθέα (με το σπάσιμο πόρτας και άναμμα φωτιάς), στο Μοσχάτο (με συνθήματα και τη ρίψη γουρουνοκεφαλής), στον Ν. Κόσμο (με απειλητικές επιστολές όπου αναγραφόταν ότι «αν δεν φύγετε μέχρι 3-0/6 θα σας σφάξουμε σαν τα κοτόπουλα» και περιείχαν στον φάκελο το σύμβολο της Χ.Α.) κ.λπ. Επιθέσεις-μαχαιρώματα είχαν γίνει και σε αιγυπτίους χριστιανούς (κόπτες), οι οποίοι απευθύνθηκαν στο Α.Τ. Καλλιθέας, όπου ο διοικητής έβγαλε το βίντεο με το κινητό τηλέφωνό του, τους έβρισε και τους είπε θα το δώσει στην Χ.Α. αν δε φύγουν. Επ’ αυτού του περιστατικού ο μάρτυρας προέβη σε δημόσιες δηλώσεις και την υπόθεση ανέλαβε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., η οποία σε αρκετές περιπτώσεις έχει καταφέρει πολλά.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι οι χρυσαυγίτες «είχαν τέτοιο θράσος, ότι είναι υπεράνω του νόμου […]. Σαν κράτος μέσα σε κράτος», όπως στην υπόθεση των αιγυπτίων ψαράδων, στην οποία ο Λαγός δήλωσε δημόσια ότι θα λογοδοτούν σε αυτούς και την ίδια βραδιά προέβησαν σε επίθεση εναντίον τους. Αναφέρθηκε και σε επίθεση κατά αιγυπτίου εντός τρόλλεϋ από δυο χρυσαυγίτες. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, επί λέξει, «αν έχουν σταματήσει οι εγκληματικές επιθέσεις πια, γιατί αυτό, ναι, έχει αλλάξει, σταματούσαν συνέχεια τους μπαγκλαντεσιανούς και τους ζητούσαν τα χαρτιά και τους τα έσκιζαν και τους έπαιρναν και ό,τι χρήματα είχαν πάνω τους. Αν σταμάτησαν αυτά, το χρωστάμε στον θάνατο του Παύλου Φύσσα. Γιατί από τότε σταμάτησαν αυτά.».

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και σε συγκέντρωση χρυσαυγιτών με επικεφαλής τη Σκορδέλη έξω από την κατοικία του στην Ηλιούπολη, με αφορμή κάποια πορεία. Επίσης αναφέρθηκε αναλυτικά σε περιστατικό βασανιστηρίων στη Σαλαμίνα κατά του αιγυπτίου Ουαλίντ Ταλέμπ το 2012, από τον φούρναρη Σγούρδα και το γιό του, που δήλωνε χρυσαυγίτης.

Σε ερώτηση της Εισαγγελέως, ο μάρτυρας απάντησε ότι οι επιθέσεις και τα μαχαιρώματα των χρυσαυγιτών γίνονταν για την επίδειξη δύναμης, ως μέρος προεκλογικής καμπάνιας του Μιχαλολιάκου για το Δήμο Αθηναίων. Διευκρίνισε δε ότι οι μπαγκλαντεσιανοί που εξέδωσαν ανακοίνωση ότι ο ίδιος είναι υπαίτιος του συμβάντος στο χώρο προσευχής την 30.10.2010 στην πλ. Αττικής χρηματίστηκαν από την Χ.Α. προς τούτο και για να κλείσει ο χώρος – ο οποίος πάντως λειτουργεί και σήμερα κανονικά. Ο μάρτυρας διευκρίνισε ότι η Κοινότητά του δε συνεργάζεται με την τοπική αστυνομία αλλά κατ’ ευθείαν με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Μεταξύ άλλων, ο μάρτυρας ανέφερε ως προσδιοριστικό χαρακτηριστικό των χρυσαυγιτών στο διαδίκτυο τον (μη ορθογραφημένο) τρόπο γραφής τους.

Β. Εξέταση από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής

Ο μάρτυρας ερωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής Καμπαγιάννη, Ζαφειρίου, Στρατή, Βρεττό και Τζέλλη. Μεταξύ άλλων, του επιδείχθηκαν φωτογραφίες από προαναφερθέντες (υπό ΙΙΙ.Β) χώρους προσευχής που υπέστησαν επιθέσεις. Ο μάρτυρας απέκλεισε το ενδεχόμενο οποιαδήποτε επίθεση σε χώρο προσευχής να πραγματοποιήθηκε από μουσουλμάνους σουνίτες. Δήλωσε δε ότι «δεν θέλουμε να προξενήσουμε προβλήματα. Αγαπάμε τους Έλληνες και μας αγαπάνε.». Αναφέρθηκε και στο ΛΑ.Ο.Σ., του οποίου οι ρατσιστικές θέσεις είχαν –σύμφωνα με τον μάρτυρα– προηγηθεί, επισημαίνοντας ωστόσο ότι –σε αντίθεση με την Χ.Α.– οι θέσεις αυτές παρέμεναν σε λεκτικό επίπεδο, καθώς οι οπαδοί του δεν προέβαιναν σε επιθέσεις. Απαντώντας σε ερώτημα της συνηγόρου Ζαφειρίου, ο μάρτυρας δήλωσε ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερο κλίμα τρομοκρατίας στην Ελλάδα από αυτό που δημιούργησε η Χ.Α.».

IV. Συνέχιση κατάθεσης του μάρτυρα Salum Francis (εξέταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης)

Ο μάρτυρας ερωτήθηκε –με τη συνδρομή διερμηνέα αγγλικής γλώσσας– κατά σειρά από τους συνηγόρους υπεράσπισης Τσάγκα, Ζωγράφο, Μιχαλόλια (Γ.) και Τσαμπάτζη.

Ο μάρτυρας μέχρι το 2015 ήταν πρόεδρος της τανζανικής Κοινότητας, η οποία εδρεύει στην οδ. Λεμεσού αρ. 1 έναντι του καταστήματος του Ciprien Amougou «Cointreau», και κατοικεί στην Ελλάδα περί τα 12 χρόνια. Ο μάρτυρας δεν κατοικούσε στην περιοχή που έγινε η επίθεση.

Περαιτέρω, ερωτηθείς από τους παραπάνω συνηγόρους αναφορικά με διάφορα ζητήματα σχετικά με την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο παραπάνω κατάστημα, ο μάρτυρας στις περισσότερες απαντήσεις του διευκρίνιζε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αυτά που ερωτάται. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ο μάρτυρας δεν είχε σχέση με το μπαρ “Αφρικάνα”, δε γνώριζε αν είχε σφραγιστεί από τον Δήμο, δεν γνώριζε τον Ciprien Amougou, δεν γνώριζε το μπαρ Cointreau, δεν θυμόταν ποιος του έδωσε dvd το οποίο στη συνέχεια παρέδωσε στο Α.Τ.. Δήλωσε ότι η τανζανική Κοινότητα δε λειτουργεί κάποιο μπαρ και ότι δεν ξέρει σε ποιον ανήκαν τα μπαρ “Άφρικα” και “Αφρικάνα”. Ερωτηθείς απάντησε δεν παρατήρησε φυγή των Ελλήνων που κατοικούσαν στην περιοχή και την υποβάθμισή της λόγω εγκληματικότητας. Δε συμμετείχε σε συνάντηση των διαφόρων Κοινοτήτων σχετικά με τις επιθέσεις κατά των αλλοδαπών –στην οποία είχε αναφερθεί ο Seck Khadim–, αλλά πληροφορήθηκε το αποτέλεσμά της. Αναφέρθηκε σε δυο επιθέσεις με δυναμίτη, χωρίς συγκεκριμένες αναφορές.

Το Δικαστήριο διέκοψε λόγω ωραρίου για τη δικάσιμο της 7.3.2017 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, οπότε και αναμένεται να συνεχιστεί η εξέταση του μάρτυρα Salum Francis από τους συνηγόρους υπεράσπισης και να εξεταστεί ο μάρτυρας Ελγαντούρ Ναϊμ από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ