Ημέρα 387: «Καμία σχέση με ναζί»

387η Συνεδρίαση, Αίθουσα τελετών Εφετείου Αθηνών, 02/10/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και κοινού εντός της αίθουσας.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρών κατά τη διαδικασία ήταν ο κατηγορούμενος Αρβανίτης.

III. Δηλώσεις συνηγόρων πολιτικής αγωγής

Ο συνήγορος Παπαδάκης αναφέρθηκε σε έγγραφα προς ανάγνωση που έχει καταθέσει εδώ και 3 μήνες η πολιτική αγωγή, μεταξύ άλλων σε καταδικαστική απόφαση για τον Κουκούτση. Τόνισε ότι «δεν υπάρχει έδαφος, έγγραφο που προσκομίζεται από διάδικο να μην αναγνωστεί, η αποδεικτική τους βαρύτητα είναι ένα άλλο θέμα». Το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να κρίνει αν τα εν λόγω έγγραφα θα αναγνωστούν και αν θα ληφθούν υπόψη. Η συνήγορος Παπαδοπούλου προσέθεσε ότι εκκρεμεί και η ανάγνωση εγγράφου σχετικά με τις κεραίες τηλεφωνίας, που αποδεικνύει που ήταν ο Ρουπακιάς. Οι συνήγοροι υπεράσπισης Μιχαλόλιας (Τ.) και Παπαδέλλης υποστήριξαν ότι η ανάγνωση των εν λόγω εγγράφων συνιστά αντιδικονομική ενέργεια.

IV. Κατάθεση του κατηγορούμενου Αρβανίτη-Αβράμη

Ο κατηγορούμενος Αρβανίτης-Αβράμης δήλωσε ότι δεν θα απολογηθεί και ότι επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί εκτενώς επί της κατηγορίας κατά την αγόρευσή του, αυτοπροσώπως [ως δικηγόρος ο ίδιος] και μετά του συνηγόρου του Δημητρακόπουλου. Παρά ταύτα, εξέφρασε τις απόψεις του και απάντησε σε διάφορες ερωτήσεις του Δικαστηρίου. Συγκεκριμένα, θεωρεί μεταξύ άλλων ότι έχει χαρακτηριστεί απαράδεκτα και ότι έχει διασυρθεί πανελλαδικά, πράγμα που συνιστά προσβολή. Διαχώρισε τη θέση του από τον ποινικό χαρακτήρα ορισμένων κατηγορουμένων. Θεωρεί ότι διώκεται ένα πολιτικό κόμμα.

Κατέθεσε ότι είναι Έλληνας εθνικιστής, πράγμα που δεν τον εκτρέπει προς τη βία. Ότι γνωρίζει τον Μιχαλολιάκο από πολύ πριν το 1987, οπότε κατά το κατηγορητήριο εντάχθηκε στη ΧΑ. Δεν συμμετείχε ποτέ σε όργανο της ΧΑ, λ.χ. στην Κεντρική Επιτροπή της. Δεν ήταν μέλος της ΧΑ και, απ’ ό,τι ξέρει από τον Μιχαλολιάκο, δεν εγγράφονταν μέλη. Δεν εντάχθηκε ποτέ στη ΧΑ, αλλά συμμετείχε στα ψηφοδέλτιά της το 2012. Δεν γνωρίζει ζητήματα διοικητικής φύσης σχετικά με τη ΧΑ. Δεν ήταν τομεάρχης Ηπείρου, όπως του έχει αποδοθεί δημοσιογραφικά. Είχε την αποστολή του βουλευτή και συγκεκριμένα να εκφέρει «εθνικιστικόν λόγο». Δεν εντάχθηκε ποτέ σε κόμμα, πλην της 4ης Αυγούστου του Κων/νου Πλεύρη ως 1ετής φοιτητής. Πιστεύει στην ιδεολογία του Μεταξά και δεν έχει «καμία σχέση με ναζί».

Το κοινοβουλευτικό έργο του αποσκοπούσε το εθνικό συμφέρον, μέσω κοινοβουλευτικών ερωτήσεων που υπέβαλε. Το μόνο καταστατικό που έχει υπόψη του είναι αυτό του 2012, που εγκρίθηκε από τον Άρειο Πάγο. Ήξερε το περιεχόμενό του προφορικά από τον Μιχαλολιάκο. Θεωρεί το καταστατικό που εισέφερε στη διαδικασία ο μάρτυρας Ψαρράς πλαστό. Δεν γνωρίζει τίποτε για τις επιθέσεις στους αλιεργάτες, στους ναυτεργάτες του ΠΑΜΕ κ.λπ., απέκλεισε δε το ενδεχόμενο να έδωσε ο Μιχαλολιάκος εντολή για βιαιοπραγίες.

Θεωρεί ότι η έκφραση του Μιχαλολιάκου «θα ακονίσουμε τις λόγχες μας στα πεζοδρόμια» ήταν καθαρά συμβολική. Κατέθεσε δε ότι δεν έχει ακούσει ποτέ για τάγματα εφόδου, ότι πρόκειται για εφεύρημα. Ούτε γνωρίζει περί κατασκηνώσεων στη Νέδα. Δεν γνωρίζει αν στη ΧΑ είχαν όπλα και «αδιαφορεί». Αναφέρθηκε σε «Δένδια, που του λείπει το εθνικόν συνειδός. Και στον εσμό, τον γνωστό, Βορίδης, Αθανασίου, Δένδιας και ο αρχισκευωρός Σαμαράς, αυτή η ντροπή της Ελλάδος και της Μεσσηνίας». Αρνήθηκε την κατάθεση της μάρτυρα Κανελλοπούλου ότι της έκανε κίνηση στο Κοινοβούλιο ότι θα της κόψει τον λαιμό, σημειώνοντας ότι «αυτή η τέτοιας κατηγορίας ηθοποιός τόλμησε και εκτόξευσε τέτοια κατηγορία».

Στο σημείο αυτό, το Δικαστήριο διέκοψε για την 07/10/2019 στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, οπότε και αναμένεται να συνεχιστεί η ακροατηριακή διαδικασία με τις απολογίες των κατηγορουμένων Αλεξόπουλου και Γερμενή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ