386η συνεδρίαση, Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, 30/09/2019
Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.
II. Παρουσία των κατηγορουμένων
Παρόντες ήταν οι κατηγορούμενοι: Β. Σιατούνης, Αθ. Στράτος, Ν. Παπαβασιλείου, Β. Πόπορη
ΙΙΙ. Απολογίες κατηγορουμένων
Στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης και συγκεκριμένα κατά την εκφώνηση των ονομάτων των κατηγορουμένων, η συνήγορος Τσαμπάζη παραιτήθηκε από την υπεράσπιση της κατηγορουμένης Θέμιδας Σκορδέλη.
Α. Απολογία Β. Σιατούνη
Η διαδικασία ξεκίνησε με την απολογία του κατηγορουμένου Β.Σιατούνη, αμετάκλητα καταδικασθέντα για την επίθεση της Χρυσής Αυγής στο στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα το 2008, για την οποία εξέτισε ποινή φυλάκισης τεσσεράμισι ετών, και είναι ελεύθερος από τον Απρίλιο του 2018. Ο κατηγορούμενος, κάτοικος Ελληνικού, δήλωσε ότι εργάζεται σε πρατήριο υγρών καυσίμων. Με τη Χρυσή Αυγή οι σχέσεις του ξεκίνησαν το 2001 στα γραφεία της Σολωμού, με τον ίδιο να δηλώνει υποστηρικτής χωρίς να ξέρει για μέλη, και διήρκησαν μέχρι το 2008. Ερωτώμενος για την υποψηφιότητα του ως δημοτικού συμβούλου το 2010 απάντησε ότι δέχθηκε τηλεφώνημα και του ζητήθηκε βοήθεια για τη συμπλήρωση του ψηφοδελτίου, χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει σε ποιον γεωγραφικό τομέα ήταν υποψήφιος όπως δήλωσε. Με τον συγκατηγορούμενο του Αθ. Στράτο κατέθεσε ότι γνωριστήκανε το 2001 στο γήπεδο ενώ με τους κατηγορούμενους βουλευτές Κασιδιάρη και Λαγό όπως και το Ν. Μιχαλολιάκο πρώτη φορά στη φυλακή.
Ερωτώμενος για το μαχαίρι που είχε μαζί του απάντησε ότι το χρησιμοποιούσε στο ξενοδοχείο που δούλευε «για να κόβει τα τσέρκια», «είχε κάτι σα σβάστικα πάνω» και το είχε αγοράσει από πανηγύρι στα Σούρμενα καθώς του αρέσει να συλλέγει πράγματα του B’ Παγκοσμίου πολέμου. Δήλωσε ακόμα ότι η κατάθεση του στην αστυνομία γράφτηκε από τον αξιωματικό υπηρεσίας ο οποίος ήταν αυτός που συμπλήρωσε ότι ο κατηγορούμενος ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής, λέγοντας ότι πιέστηκε να υπογράψει για να μη μπει φυλακή. Αρνήθηκε την παρουσία του στο στέκι Αντίπνοια και χαρακτήρισε ψεύτικη την κατάθεση της μάρτυρα Μάργαρη που τον είχε αναγνωρίσει, ενώ σχετικά με το όνομα του που αναφέρεται στη λίστα μελών της Κεντρικής Επιτροπής δήλωσε άγνοια.
Β. Απολογία Αθ. Στράτου
Ο κατηγορούμενος Αθ. Στράτος, κάτοικος Νέας Ιωνίας, κατέθεσε ότι εργάζεται ως αποθηκάριος και έχει παρευρεθεί σε εκδηλώσεις της ΧΑ στα Ίμια στις Θερμοπύλες και το Μελιγαλά. Με τον συγκατηγορούμενο του Σιατούνη δήλωσε επίσης ότι γνωρίζονταν από το γήπεδο και εκεί περιορίζονταν οι συναντήσεις τους ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν πιστεύω ότι ήξερε ο συγκατηγορούμενός μου πως ήταν υποψήφιος, το ‘χω πιθανό να τον έβαλαν μόνοι τους». Ερωτώμενος γιατί να βρεθούν βουλευτές της Χρυσής Αυγής έξω από το δικαστήριο δήλωσε άγνοια λέγοντας πως τότε δεν τους γνώριζε. Για το μαχαίρι που βρέθηκε πάνω του απάντησε ότι «πολλές φορές φεύγω με το στυλό στο αυτί, ξεχασμένο εργαλείο της δουλειάς ήτανε… συνηθίζει το σώμα, το ξεχνάς».Το γεγονός ότι και ο ίδιος και ο συγκατηγορούμενός του είχανε μαχαίρια πάνω τους το απέδωσε σε σύμπτωση.
Γ. Απολογία Ν. Παπαβασιλείου
Ο κατηγορούμενος Ν. Παπαβασιλείου διαμένων στα Κάτω Πατήσια, κατέθεσε ότι οι σχέσεις του με τη ΧΑ ξεκίνησαν το 2012 όταν ακούγοντας από γνωστό του ότι μπορούν να βρουν δουλειά στους Έλληνες, πήγε στην ΤΟ Αθηνών ζητώντας θέσεις εργασίας. Εκεί τον παρέπεμψαν όπως δήλωσε στην ΤΟ Νίκαιας όπου ήρθε σε επαφή με τον Γ.Πατέλη που ήταν πυρηνάρχης όπως είπε. Κατέθεσε συγκεκριμένα ότι στην περιοχή που έμενε «άρχισαν να συμβαίνουν βίαια περιστατικά από μετανάστες, με αποκορύφωμα τη μητέρα μου, που ένας άνθρωπος έγχρωμος την έγδυσε στην κυριολεξία και την ψάχνανε αν έχει τίποτα πάνω της. Ε, από κει άρχισε να αλλάζει το μυαλό μου. Άρχισα να αποκτάω ένα μένος προς το σύνολο των μεταναστών, άρχισα να νευριάζω και άρχισα να παρακολουθώ ομιλίες της ΧΑ, να γίνομαι υποστηρικτής…» Δήλωσε επίσης ότι ήταν παρών κατά την επίθεση στα γραφεία της τανζανικής κοινότητας όπου φώναζε μαζί με άλλους τον εθνικό ύμνο, αρνήθηκε ότι κρατούσαν πέτρες και είπε ότι μετά πήγε στο αστυνομικό τμήμα για να συμπαρασταθεί στον Περρή, μέχρι που «ήρθε ο Παναγιώταρος και τον έβγαλε από το τμήμα».
Ερωτώμενος αν έβγαινε με άλλους για «περιπολίες» στην περιοχή, αρνήθηκε, απαντώντας πως «βόλτες κάναμε,3-4 άτομα και προσπαθούσαμε να δείξουμε ότι στη γειτονιά υπάρχουν και Έλληνες» μαζί με ένα «κουταβάκι πιτμπουλ» όπως δήλωσε που το φωνάζανε «Χρυσαυγή, χαριτολογώντας» Για την εμπρηστική επίθεση στο μπαρ Cointreau για την οποία έχει καταδικαστεί τελεσίδικα μαζί με τον συγκατηγορούμενο του Περρή δήλωσε «Μια φορά σπάσαμε τη τζαμαρία και πετάξαμε ένα στουπί με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά, δεν κάναμε κάτι άλλο»
Δ. Απολογία Β. Πόπορη
Ο συνήγορος Γκαβέλας πριν την απολογία της Β. Πόπορη προσκόμισε στο δικαστήριο σειρά εγγράφων μεταξύ των οποίων την έκθεση σύλληψης ότι προσήλθε αυθορμήτως, βεβαίωση αδείας για δύο υπηρεσιακά όπλα, δελτίο εθελοντή αιμοδότη, σειρά αιμοδοσιών, ένα πιστοποιητικό για την κατάσταση υγείας της μητέρας της από το Δρομοκαΐτειο.
H κατηγορουμένη ανθυπαστυνόμος στην Ασφάλεια Πειραιά, απάντησε ότι έχει επανέλθει στην υπηρεσία της με τα ίδια καθήκοντα μετά από δύο χρόνια διαθεσιμότητας. Η σχέση της με τη Χρυσή Αυγή ξεκίνησε όπως είπε μετά τις εκλογές του 2012-μέχρι τότε ήταν μέλος της ΝΔ-όταν επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής «για ίδιον όφελος», για να ζητήσει να μεταταχθεί στη φύλαξη βουλευτών, αλλά «μετά έμαθα ότι πήραν άλλα άτομα, έδωσα τα στοιχεία μου και δε με πήραν ποτέ, έπαψα και να ασχολούμαι, όταν έμαθα ότι πήραν και γυναίκα συνάδελφο ». Με τον Λέοντα Τσαλίκη κατέθεσε ότι τους συνδέει φιλία τριάντα ετών και τα τηλεφωνήματα μαζί του πριν και αμέσως μετά την ανθρωποκτονία απάντησε ότι αφορούσαν την εύρεση αποκλειστικής νοσοκόμας για τη μητέρα της με την πρόεδρο να σχολιάζει «Μιλάτε πριν και μετά τα μεσάνυχτα επειδή θέλετε να βρείτε αποκλειστική για τη μητέρα σας που έκανε εισαγωγή στο νοσοκομείο ύστερα από τέσσερις μέρες;».
Για την ανθρωποκτονία πληροφορήθηκε την επόμενη μέρα στην υπηρεσία της, όπως δήλωσε. Με τον συγκατηγορούμενό της, Ν. Αποστόλου, κατέθεσε είχανε μια «αδιάφορη φιλική σχέση» λέγοντας πως η συχνή τηλεφωνική επικοινωνία δεν είχε σχέση με το κόμμα. Σε ερώτηση της προέδρου «Στο σπίτι σας βρεθήκανε 40 αντικείμενα που αποκαλούνται πειστήρια και έχουμε τις εκθέσεις κτλ, εξηγήστε μας, μπορεί ένας αστυνομικός να παίρνει συνέχεια άδεια και να κάνει στοκ φυσίγγια σπίτι του; Επιτρέπει αυτό η υπηρεσία;» η κατηγορουμένη απάντησε « επιτρέπεται ένα ιδιωτικό όπλο αλλά άμα θες παίρνεις και δικό σου και κρατάς και τα δύο» συμπληρώνοντας πως από τις 100 σφαίρες που βρέθηκαν σπίτι της οι 50 είναι δικαιολογημένες και οι άλλες από τις αιτήσεις.
Στη συνέχεια αναγνώσθηκαν ένα προς ένα όλα όσα κατασχέθηκαν στο σπίτι της κατηγορούμενης όπλα, εκατοντάδες φυσίγγια, μαχαίρια, σιδηρογροθιές κ.ά με την πρόεδρο να ζητάει διευκρινήσεις Παραθέτουμε ενδεικτικό απόσπασμα:
«Πρ: Ένα πιστόλι χρώματος ασημί, με μαύρη επικάλυψη, είναι το πειστήριο 8, αυτό τι είναι;
Ποπ: Αυτό είναι ρέπλικα, μη χρησιμοποιήσιμο, με βουλωμένη κάννη, ήταν στα πράγματα του πατέρα μου[..]
Πρ: Προχωράμε στο πειστήριο 9, χρώματος μαύρου, με χωρητικότητα πέντε φυσιγγίων, αυτό;
Ποπ: Είχε σφαιρίδια αερίου[..]
Πρ: Επόμενο, πειστήριο 14, μια μεταλλική σιδερογροθιά. Η υπηρεσία τα δίνει;
Ποπ: Όχι, αλλά τα είχα αγοράσει. Είχα συλλεκτικά, είχα κάποια μαχαιράκια, κάποιες πεταλούδες[..]
Πρ: Πειστήριο 17, μαχαίρι με ενσωματωμένη σιδερογροθιά. Σας δίνει εντολή η υπηρεσία να κάνετε έρευνα σε ένα σπίτι και βρίσκετε μαχαίρια και σιδερογροθιές, τα γράφετε ως αστυνομικός ή όχι;
Ποπ: Τα γράφω […]
Πρ: Τις σφαίρες γιατί τις πήρατε;
Ποπ: Συλλεκτικά.
Πρ: Πολλά πράγματα είχατε συλλεκτικά.»
Για τα μαχαίρια συγκεκριμένα η κατηγορουμένη δήλωσε πως αγνοούσε ότι απαιτείται άδεια ενώ για τις σφαίρες που βρέθηκαν δήλωσε «Το να έχεις 100 σφαίρες δεν υπάρχει πρόβλημα, το να έχεις 500, ναι» με την πρόεδρο να σχολιάζει «Αυτά τα νούμερα ποιος τα προσδιορίζει; Εσείς το βάζετε; Το είπα και πριν, όχι, να στοιβάζουμε στο σπίτι φυσίγγια, δεν είναι 50 παραπάνω, 124 είναι μόνο στα πειστήρια 34-35-36.» Για τις κροτίδες που σύμφωνα με την έκθεση « μπορεί να προκαλέσουν σωματικές βλάβες αν εκραγούν πάνω σε άνθρωπο» απάντησε πως «είναι φωτοβολίδες, βεγγαλικά που τα έριχνα το Πάσχα»
Σε ερώτηση του αναπληρωτή συνέδρου Ανέστη «στην έκθεση βρέθηκαν φυσίγγια 7,62mm. Τα 7,62mm χρησιμοποιούνται σαν στρατιωτικά όπλα, ποιο όπλο της αστυνομία έχει 7.62 κάλυκα; Με ποιο όπλο ρίξατε για να βάλετε τέτοιο φυσίγγι τέτοιου διαμετρήματος;» η κατηγορουμένη απάντησε πως δεν θυμάται ενώ ερωτώμενη από τον αναπληρωτή εισαγγελέα γιατί πιστεύει ότι προφυλακίστηκε απάντησε για το τηλεφώνημα με τον Τσαλίκη.
Στο σημείο αυτό το δικαστήριο διέκοψε για την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών όπου η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις απολογίες των κατηγορουμένων για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.