Ημέρα 385: «ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΚΑΨΑΝΕ ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΚΑΙ ΛΕΩ, Α, ΩΡΑΙΑ»

385η συνεδρίαση, Αίθουσα Tελετών του Εφετείου Αθηνών, 27/09/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Παρόντες ήταν οι κατηγορούμενοι: Ν. Μπενέκη, Ν. Παπαβασιλείου, Θ. Σκαρπέλη, Θ. Σκορδέλη

ΙΙΙ. Απολογίες κατηγορουμένων

Α. Απολογία Νικολέτας Μπενέκη

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με την απολογία της κατηγορουμένης Νικολέττας Μπενέκη κάτοικο Αμπελοκήπων η οποία δήλωσε πως εργάζεται σε ένα τουριστικό γραφείο με παράλληλες σπουδές στο ανοιχτό πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ενώ στο παρελθόν εργαζόταν στο Λονδίνο. Από τις αρχές του 2012 και συγκεκριμένα λίγους μήνες πριν τις εκλογές μέχρι το 2016 κατέθεσε πως ήταν γραμματέας στον κατηγορούμενο βουλευτή Ι. Λαγό στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Λ. Μεσογείων. Εκεί είχε αναλάβει ως τελειόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας όπως δήλωσε, επιμέλεια κειμένων μεταφράσεις, ερωτήσεις, επερωτήσεις, ραντεβού όπως και τη διακόσμηση του γραφείου.

Διευκρίνισε πως λόγω φόρτου εργασίας ο Ι. Λαγός την έστελνε ως αντιπρόσωπο και αρραβωνιαστικιά του να παραστεί και να διαβάσει ομιλίες του γραμμένες αποκλειστικά από εκείνον με το περιεχόμενο των οποίων συμφωνούσε καθότι «ανθρωπιστικό», με την πρόεδρο να σχολιάζει πως λόγω των σπουδών της λογικότερο θα ήταν να έγραφε η ίδια τις ομιλίες όπως και ότι «όταν γράφει κάποιος μια ομιλία την γράφει για να εμφανιστεί ότι είναι δικιά του, είναι λίγο περίεργο εδώ πάτε ανάποδα, σας την έγραφε ο Λαγός και εσείς πηγαίνατε και την εκφωνούσατε» και την κατηγορουμένη να απαντάει πως «στο πρόσωπο το δικό μου βλέπανε τον ίδιο και ξέρανε ότι είμαστε σε σχέση». Απάντησε πως ουδέποτε υπήρξε μέλος της ΧΑ διατηρώντας σχέση αμιγώς επαγγελματική λέγοντας πως και από το ΚΚΕ να την είχαν προσλάβει θα εκτελούσε επίσης τα καθήκοντά της επαγγελματικά. Αρνήθηκε την ύπαρξη του «Μετώπου Γυναικών» σα θεσμικό όργανο, λέγοντας πως ήταν ένας όρος που είχε χρησιμοποιηθεί από τον Ν. Μιχαλολιάκο για να δοθεί έμφαση ότι δεν ήταν ένα φαλλοκρατικό ανδροκρατούμενο κόμμα.

Ερωτώμενη για το σκοπό της επίσκεψης στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας απάντησε πως πήγε με άλλες γυναίκες για να μοιράσουν τρόφιμα και ρούχα σε άστεγους εκεί έπειτα από σχετική συνεννόηση μεταξύ του διοικητή με τον Ι.Λαγό. Αρνήθηκε πως γνωρίζει τον Ι. Καζαντζόγλου ενώ για τη φωτογραφία από το νοσοκομείο στην οποία εικονίζεται και εκείνος απάντησε πως πιθανόν να ήταν εκεί χωρίς να θυμάται. Για τις φωτογραφίες που απεικονίζεται η ίδια με όπλo δήλωσε πως πρόκειται για υπηρεσιακό όπλο του αδελφού της αστυνομικού που τραβήχτηκαν στο εξοχικό τους στην Αρτέμιδα για πλάκα από τον τελευταίο. Για το μήνυμα της προς τον Ι.Λαγό «μπράβο λατρεία πάντα χάνω τα καλά» την ημερομηνία επίθεσης στο Συνεργείο, απάντησε πως εννοούσε πως έχασε την εκδήλωση πυγμής του κατηγορουμένου που κατάφερε να ελευθερώσει αυτούς που κρατούνταν άδικα καθώς θα ήθελε να τον δει να εκτελεί χρέη βουλευτή.

Η πρόεδρος αρνήθηκε να ρωτήσει για το μήνυμα της «ο άντρακλας μου δέρνει λα λα λα λα Γουστάαααρω» αναφέροντας χαρακτηριστικά «Να ρωτήσει άλλος αν θέλει, εγώ δεν το ρωτώ». Ερωτώμενη τελικά στη συνέχεια επ’αυτού από τον αναπληρωτή εισαγγελέα απάντησε ότι χρησιμοποιούσε μεταφορικό λόγο. Δήλωσε τέλος πως προέρχεται από δεξιά οικογένεια και μετά τον χωρισμό της με τον κατηγορούμενο Ι. Λαγό δεν ξαναψήφισε ΧΑ. Στη συνέχεια ακολούθησε από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής αίτημα ανάκλησης της απόφασης του δικαστηρίου που τους απαγόρευε να υποβάλλουν ερωτήσεις στους κατηγορουμένους για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος και το δικαστήριο συντάχθηκε αποφασίζοντας τη μη ανάκληση της απόφασης μη αναγνωρίζοντας εφεξής στους συνηγόρους πολιτικής αγωγής το σχετικό δικαίωμα.

Β. Απολογία Θεώνης Σκαρπέλη

Η κατηγορουμένη, σύζυγος του κατηγορουμένου Γ. Πατέλη, κατέθεσε ότι υπήρξε υπεύθυνη πολιτικής οργάνωσης στην ΤΟ Νίκαιας αναφέροντας πως δεν υπήρξε μέλος του 5μελούς αλλά «στελέχωνε το 5μελές» ενώ αρνήθηκε την ύπαρξη του «Μετώπου Γυναικών». Για τον Γ. Ρουπακιά κατέθεσε πως ήταν απλός υποστηρικτής ενώ με τη σύζυγό του απάντησε ότι ελάχιστα έχουν μιλήσει στο τηλέφωνο. Για την ανθρωποκτονία Φύσσα δήλωσε πως έμαθε από τις ειδήσεις και πως την επόμενη την πήρε τηλέφωνο η σύζυγος του Γ.Ρουπακιά στις 10 το πρωί λέγοντας της ότι θα πήγαινε σπίτι της με αστυνομικούς για μια βαλίτσα χωρίς η κατηγορουμένη να ξέρει περί τίνος πρόκειται και χωρίς να βρεθεί καμία βαλίτσα όπως δήλωσε.

Ερωτώμενη γιατί επικοινωνεί μαζί της η σύζυγος του Ρουπακιά όταν μαθαίνει ότι ο άντρας της είναι κρατούμενος δήλωσε άγνοια λέγοντας πως έπαιρναν πολλά τηλέφωνα τον συζυγό της εκείνο το βράδυ. Το βράδυ της ανθρωποκτονίας δήλωσε πως βρισκόταν στα γραφεία μέχρι τις 21.30,από όπου έφυγε τελευταίος ο Γ.Τσακανίκας, και πως ο σύζυγός της δεν έφυγε καθόλου από το σπίτι. Επιβεβαίωσε το μήνυμα του Γ.Πατέλη λέγοντας πως αφορούσε τρικάκια. Αρνήθηκε επικοινωνία με τον Γ.Δήμου ενώ ερωτώμενη για τα έξι τηλεφωνήματα με τη σύζυγο του Ρουπακιά τα ξημερώματα της ίδιας μέρας απάντησε «Μπορεί να σήκωσα το τηλέφωνο ενώ κοιμόμουν, μου συμβαίνει να μιλάω στο τηλέφωνο στον ύπνο μου», είπε προκαλώντας γέλια στο ακροατήριο.

Τέλος δήλωσε πως δεν ασχολείται πλέον με τη ΧΑ αλλά εξακολουθεί να είναι ψηφοφόρος.

Γ. Απολογία Θέμιδας Σκορδέλη

Η κατηγορουμένη Θέμις Σκορδέλη, συνταξιούχος τραπεζικός από το 2011 και κάτοικος Αγίου Παντελεήμονα από το 2000 δήλωσε οπαδός ψηφοφόρος της Χρυσής Αυγής και υποψήφια βουλευτής της ΧΑ το 2012 έπειτα από πρόταση του ίδιου του Ν.Μιχαλολιάκου τον οποίο χαρακτήρισε «άνθρωπο μειλίχιο και διαβασμένο» ενώ ταυτόχρονα της είχε γίνει πρόταση από τη ΝΔ στην οποία και ανήκε καθώς τα πιστεύω της ήτανε πάντα «Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια». Ανέφερε ότι στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα υπήρχε πρόβλημα με αλλοδαπούς «υπερσυσσώρευση, εστίες βρώμας και δυσωδίας, μια υγειονομική βόμβα, γινόταν ένα τρελάδικο, είχε πλημμυρήσει η περιοχή, αποπατούσαν και ουρούσαν παντού» και λόγω αυτού η ίδια δραστηριοποιήθηκε ως μέλος και εκπρόσωπος επιτροπής αγανακτισμένων κατοίκων με συλλογή υπογραφών για το «θέμα της λαθρομετανάστευσης» όπως χαρακτήρισε.

Ερωτώμενη για τον εμπρησμό σε τζαμί στην πλατεία Αττικής το 2010 απάντησε :«Την άλλη μέρα που έβγαλα τα σκυλιά μου βόλτα μού λένε “κάψανε το τζαμί” και λέω “α ωραία”. Και ρωτάγαμε μεταξύ μας “το ’κανες εσύ; Μήπως εσύ;”». Για τα αυτοκόλλητα της ΧΑ που βρέθηκαν κολλημένα στην πρόσοψη απάντησε πως τα είχανε τα παιδιά της περιοχής και τα κολλάγανε παντού. Για τους προπηλακισμούς σε λαϊκές αγορές που της αποδίδονται αρνήθηκε ότι έχει ποτέ προβεί σε κάτι τέτοιο συμπληρώνοντας «Εδώ είπα στους δημοσιογράφους αντί να ρωτάτε το μαρτύριο των κατοίκων που γίνεται βίαιος εποικισμός και αντικατάσταση πληθυσμού, ρωτάτε μία αλλοδαπή αν κακοπερνάει, γιατί να κακοπερνάει;» συμπληρώνοντας πως η θέση της για τους αλλοδαπούς είναι «Ποσόστωση, νομιμότητα και επιστροφή των παρανόμων».

Αρνήθηκε ότι απειλούσε αλλοδαπούς όταν πήγαν να καταθέσουν ρατσιστικές επιθέσεις όπως της καταλογίζεται, και όταν ρωτήθηκε τι μπορεί να εννοούνε όταν λένε ότι η ΧΑ καθάρισε τον Άγ. Παντελεήμονα απάντησε ότι «Πετύχαμε στο διαμερισματικό συμβούλιο να μπλοκάρει η άδεια παραμονής για έξι μήνες, αυτό εννοούσαν».

Για το χαρακτηρισμό κατσαρίδες που είχε χρησιμοποιήσει για μετανάστες σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας απάντησε πως επρόκειτο για ατυχής αναφορά συμμπληρώνοντας «Αν μπει μια κατσαρίδα στο σπίτι μου, την πάτησα. Αν μπει δεύτερη, άντε φώναξα τον γείτονα και την πάτησε αυτός. Αν μπει τρίτη, να φωνάξω κι άλλον να την πατήσει; Δεν γίνεται να αυξάνουμε την αστυνόμευση για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα».

Στο σημείο αυτό το δικαστήριο διέκοψε για τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού όπου η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις απολογίες των κατηγορουμένων Βασίλη Σιατούνη, Αθανάσιου Στράτου, Νίκου Παπαβασιλείου και Βενετίας Πόπορη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ