Ημέρα 434: «Το κόμμα δεν γνώριζε την εγκληματική πράξη των κατηγορουμένων ούτε τους παρότρυνε προς τούτο»

434η συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 06/07/2020

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και παρουσία κοινού εντός της αίθουσας.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Κανένας κατηγορούμενος δεν ήταν αυτοπροσώπως παρών κατά τη διαδικασία.

III. Αγόρευση συνηγόρου υπεράσπισης Γεωργόπουλου για τους κατηγορούμενους Στράτο-Σιατούνη

Ο συνήγορος άρχισε την αγόρευσή του λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να συγχέεται η διάρκεια και η υλικοτεχνική υποδομή που έχει η οποιαδήποτε πολιτική οργάνωση με την αντικειμενική υπόσταση της εγκληματικής οργάνωσης καθώς η διάταξη του άρ. 187 ΠΚ ρητά κάνει λόγο για επιδίωξη δηλαδή δόλο α’ βαθμού προς τέλεση κακουργημάτων κάτι που δεν διαπιστώνεται στην περίπτωση της Χ.Α. τα μέλη της οποίας είχαν ως κίνητρο συσπείρωσης τα εθνικιστικά ιδεώδη.

Όσον αφορά τους κατηγορούμενους Στράτο και Σιατούνη οι οποίοι έχουν εκτίσει ήδη ποινές για την επίθεση στο στέκι Αντίπνοια και στην παρούσα δίκη βαρύνονται με την κατηγορία της ένταξης στην εγκληματική οργάνωση, ο συνήγορος τους Γεωργόπουλος είπε ότι οι εντολείς του δεν αρνούνται τη συμμετοχή στο περιστατικό της επίθεσης στο στέκι αλλά αρνούνται ότι ήταν αυτουργοί σωματικής βλάβης. Περαιτέρω ο συνήγορος είπε ότι το κόμμα δεν γνώριζε την εγκληματική πράξη των κατηγορουμένων ούτε τους παρότρυνε προς τούτο.

Για την εισαγγελική πρόταση που υποστήριξε ότι τα θύματα της Αντίπνοια δεν ήταν ποτέ στοχοποιημένα από το κόμμα της ΧΑ ούτε ενέκρινε κάποιος την εν λόγω επίθεση, ο συνήγορος συντάχθηκε. Αναφερόμενος στην προανακριτική κατάθεση του Σιατούνη ο οποίος είπε ότι ήταν μέλος της Χ.Α. 8 χρόνια και μετά από επίθεση που δέχθηκε στα Πετράλωνα, πήγε με φίλους του από το γήπεδο στην Αντίπνοια για να αντεπιτεθεί, ο δικηγόρος είπε ότι από πουθενά δεν φαίνεται ότι σχεδιάστηκε από την οργάνωση ή τελούσε εις γνώση της Χ.Α. η εν λόγω επίθεση.
Για το γεγονός ότι το όνομα του κατηγορούμενου Σιατούνη βρέθηκε σε κατάλογο υποψηφίων του 2009, ο συνήγορος υποστήριξε ότι συνιστά έκφραση συμπεριφοράς που δεν αρκεί για να στοιχειοθετηθεί η επιδίωξη τέλεσης κακουργημάτων.

IV. Αγόρευση συνηγόρου υπεράσπισης Τσάγκα για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης για τους κατηγορούμενους Γερμενή, Γρέγο, Μιχάλαρο και Παππά

Για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, ο συνήγορος Τσάγκας είπε ότι σε αντίθεση με τα όσα αναφέρει το κατηγορητήριο πρώτα έγινε η επίθεση στην ταράτσα και μετά οι φθορές και όχι αντίστροφα, επικαλέσθηκε δε την κατάθεση του αυτόπτη μάρτυρα Αχμέντ Αμπου Χάμεντ που είπε ότι οι δράστες πήγαν πρώτα στην ταράτσα. Η κλήση λοιπόν σε βοήθεια από το θύμα, είπε ο συνήγορος, ενόσω οι δράστες προέβαιναν σε φθορές, αποδεικνύει ότι οι δράστες δεν είχαν ανθρωποκτόνο δόλο.

Για την επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ ο συνήγορος είπε ότι από την κατάθεση του Πουλικόγιαννη προκύπτει ότι αυτός είχε τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια της επίθεσης καθώς αναγνώρισε άτομα, είδε τις φθορές στα αυτοκίνητα και τους είδε να αποχωρούν, συνεπώς δεν υπήρχε ανθρωποκτόνος δόλος. Για την θλάση του κεφαλιού που υπέστη ο πολιτικώς ενάγων, ο συνήγορος είπε ότι δεν ήταν ικανή να προκαλέσει το θάνατο και ως εκ τούτου πρόκειται για μια απλή σωματική βλάβη. Για τις σωματικές βλάβες του Διαμαντάκη, ο συνήγορος είπε ότι βάσει ιατροδικαστικής έκθεσης το τραύμα χαρακτηρίζεται ως ελαφρύ. Για την επίθεση στο Πέραμα, ο συνήγορος είπε ότι δεν ήταν οργανωμένη αφού δεν υπήρχε κίνητρο για κάτι τέτοιο καθώς η υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη είχε καταργηθεί ήδη από το 2012.

Για το ζήτημα των μελών, ο συνήγορος είπε ότι το 2012 ξεκίνησε μια διαδικασία καταγραφής μελών, και αυτή η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε. Για το καταστατικό ο συνήγορος είπε ότι τα συνέδρια της Χ.Α. γίνονται κάθε 2 χρόνια, γεγονός που δεν αναφέρεται στο προσκομισθέν από τον κο Ψαρρά καταστατικό. Ως εκ τούτου δεν επιβεβαιώνεται η γνησιότητά του.

Για τους προστατευόμενους μάρτυρες ο συνήγορος είπε ότι ήταν αναξιόπιστοι. Πιο αναλυτικά, ο συνήγορος σημείωσε ότι ο μάρτυρας Α κατέθεσε μεν ότι επισκέφτηκε τα γραφεία της Χ.Α. το έτος 2012 αλλά ανέφερε ότι πήγε στην έδρα που είχε η οργάνωση το 2013. Για τον Γ προστατευόμενο μάρτυρα ο συνήγορος είπε ότι βάσει της κατάθεσής του ηγέτης στα επεισόδια το 2011, μετά τη δολοφονία Καντάρη, ήταν ο Γερμενής όμως είπε ο συνήγορος ότι ο εντολέας του τότε έτυχε να κάνει συναυλία στο Βέλγιο και προσκομίστηκαν τα αεροπορικά εισιτήρια. Για τον Κίμωνα Παπαδόπουλο που ο μάρτυρας είπε ότι τον στρατολόγησε, ο δικηγόρος Τσάγκας είπε ότι ήταν στέλεχος της Ν.Δ. Τέλος ο συνήγορος αμφισβήτησε ότι ο Γ ήταν μέλος λέγοντας ότι φαίνεται σε φωτογραφίες να συμμετέχει στη ΝΔ. Για την οδό Σωκράτους ο συνήγορος είπε ότι τα γραφεία άνοιξαν τον Μάιο 2007 όχι το 2006, όπως καταθέτει ο μάρτυρας Γ.

Για το ζήτημα της υπάρξεως εγκληματικής οργάνωσης ο συνήγορος είπε ότι η Χ.Α. κινούμενη εντός των ορίων νομιμότητας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του ΑΠ για το γεγονός ότι αν και πολιτικό κόμμα δεν μπορούσε να κάνει συγκεντρώσεις καθώς γίνονταν πάντα αντισυγκεντρώσεις με αποτέλεσμα να απαγορεύονται και οι δύο. Συνεπώς, κατέληξε ο συνήγορος, δεν ακολουθούσε τακτική έντασης.
Για τη φράση «αιώνιος Εβραίος» που αποδόθηκε στον εντολέα του, Γερμενή, ο συνήγορος σημείωσε ότι πρόκειται για φράση που εμπίπτει στο πεδίο της πολιτικής και όχι της ποινικής αντιπαράθεσης. Για το υπ’ αρ. 25 βίντεο της πολιτικής αγωγής, όπου φαίνονται πλάνα του 2013 απ’ την εκδήλωση στον Μελιγαλά, ο συνήγορος σχολιάζει ότι ομοιόμροφη ενδυμασία έχουν και οι υποστηρικτές του ΛΑΟΣ όχι μόνο της Χ.Α.

Μετά από ολιγόωρη διακοπή του Δικαστηρίου, ο συνήγορος Τσάγκας συνέχισε την αγόρευσή του σχολιάζοντας την κατάθεση του μάρτυρα κατηγορίας Ηλ. Σταύρου. Ο συνήγορος είπε ότι ο αριθμός των ομιλιών του μάρτυρα για την οργάνωση –σχεδόν 20 ομιλίες στο πρώτο πεντάμηνο 2013- αποδεικνύει ότι δεν ήταν αποστασιοποιημένος από την Χ.Α.. Επιπλέον ο συνήγορος σχολίασε ένα SMS όπου εστάλη τέλη Μαΐου 2013από τον Ηλ. Σταύρου και λέει «Συναγωνιστές, αποθηκεύστε και αυτό το κινητό ως δικό μου». Τέλος ο συνήγορος είπε ότι απόδειξη πως ο μάρτυρας σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να απομακρυνθεί συνιστά και το ότι στις 19/08/13 23:24 το βράδυ έστειλε μήνυμα προς τον ίδιο τον συνήγορο-μέλος του νομικού τμήματος της οργάνωσης όπου τον συγχαίρει για τη δουλειά του.

Για την κατάθεση του δημοσιογράφου Ι. Παπαδόπουλου, από την εφημερίδα «Τα Νέα», ο συνήγορος σχολίασε ρεπορτάζ που είχε κάνει ο μάρτυρας με ανηλίκους-οπαδούς της Χ.Α. όπου είπαν ότι είχαν γραμμή να ΜΗΝ κάνουν επιθέσεις. Από το ίδιο ρεπορτάζ προέκυψε είπε ο συνήγορος ότι άτομα που ποτέ δεν είχαν πάει στα γραφεία, χωρίς οργανωτική σχέση, που φορούσαν μπλούζες της ΧΑ.
Για την μάρτυρα Τάκου, που ήταν στο Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, ο συνήγορος είπε ότι η μεθοδολογία με την οποία συντάσσονταν οι καταγραφές των περιστατικών ρατσιστικής βίας ήταν αναξιόπιστη δεδομένου ότι δεν ήταν σε κανένα σημείο της επαληθευμένη ώστε να οδηγήσουν σε ένα σχηματισμό δικανικής πεποίθησης.

Για το modus operandi ο συνήγορος είπε ότι η ανθρωποκτονία του Π. Φύσσα αρκεί αυτό για να διαψευστεί ο ισχυρισμός περί υπάρξεως modus operandi. Συγκεκριμένα ο δράστης Ρουπακιάς έδρασε με ακάλυπτα χαρακτηριστικά και με τις πινακίδες ΙΧ της αδερφής του εμφανείς.
Για τους αλιεργάτες ο συνήγορος Τσάγκας αμφισβήτησε την επίθεση υποστηρίζοντας ότι εάν είχαν τρομοκρατηθεί δεν θα εξακολουθούσαν να διατηρούν κατάστημα σε κεντρικό σημείο της περιοχής που δέχθηκαν την επίθεση.

Για το παλιό κείμενο του όρκου του 1983 που βρέθηκε στο σπίτι του Παππά ο δικηγόρος είπε ότι πουθενά δεν έγινε χρήση αυτού. Για την ιεραρχία εντός οργάνωσης ο συνήγορος είπε ότι δεν υπήρχε έλεγχος για το ποιος θα εκλεγεί. Απόδειξη αυτού ανέφερε μέλη όπως ο Γρέγος που εξελέγησαν στις εκλογές 2012 μολονότι δεν ήταν μέλη του Π.Σ. Για την εγκύκλιο υπ’ αρ. 20 που υπογράφει ο κατηγορούμενος Παππάς, ο συνήγορος είπε ότι δεν προκύπτει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο καθώς σε όλα τα κόμματα είναι ζητούμενο η πειθαρχία. Για την φράση «Να λειτουργήσουμε με τα όργανα του κινήματος σαν ένας πολιτικός απελευθερωτικός στρατός» ο συνήγορος είπε ότι αυτή παρερμηνεύθηκε καθώς είχε νόημα πολιτικής στράτευσης.
Έπειτα ο συνήγορος συντάχθηκε με την εισαγγελική πρόταση όπου ανέφερε ότι λόγω μη υπαρχουσών εντολών δε στοιχειοθετείται το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης που αποδίδει το κατηγορητήριο ενώ αναφερόμενος στην ψήφιση του ν. 2928/2001 είπε ότι στα πρακτικά της Βουλής αναφέρθηκε ότι ο αρχηγός θα έχει συμμετοχή τουλάχιστον ως ηθικός αυτουργός στα εγκλήματα του άρ. 187 ΠΚ.

Αναφερόμενος στους εντολείς του,, ο δικηγόρος Τσάγκας είπε ότι ο κατηγορούμενος Παππάς δεν εξέδωσε ποτέ του εγκύκλιο για την τέλεση εκνόμων πράξεων. Επίσης για τον κατηγορούμενο Παππά, ο συνήγορος είπε ότι τα όσα ανέφερε στην κατάθεσή του ο προστατευόμενος μάρτυρας Γ αντικρούσθηκαν πλήρως από το ηχητικό της συγκεκριμένης ομιλίας, όπου επιχαίρει για την επιτυχή πορεία του κόμματος και τίποτα άλλο. Επίσης για τα συμβάντα έξω από το θέατρο «Χυτήριο» ο δικηγόρος είπε ότι δεν εκκρεμεί καμία δίωξη σε βάρος του Παππά. Για το έγγραφο «Ιεραρχία-Δομή», αναγν. 331, ο συνήγορος είπε ότι δεν έχει σταλεί από τον κ. Παππά και δεν έχει βρεθεί σχέση του κ. Παππά με το συγκεκριμένο έγγραφο. Για την ιδεολογία του κ. Παππά ο δικηγόρος είπε ότι η ιδεολογία και το έργο του αποδίδονται πιστότατα μέσα στη Βουλή σχετικά με τη διεκδίκηση και του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων από την Γερμανία.

Για τον κατηγορούμενο Γρέγο, ο συνήγορος είπε ότι ελάχιστα πράγματα αναφέρονται γι αυτόν στο κατηγορητήριο. Επιπλέον από την παρουσία του στο στρατόπεδο Κορίνθου, όπως είπε δεν προκύπτει ότι ενέχεται σε κάτι το αξιόποινο. Τέλος σημείωσε ότι ο κατηγορούμενος έχει ενισχύσει οικονομικά συλλόγους ΑΜΕΑ. Για τον κατηγορούμενο Γερμενή συνήγορος είπε ότι ουδέποτε έφερε στρατιωτικό βαθμό, ούτε ποτέ υπήρξε επικεφαλής ομάδας με το όνομα «Κένταυρος». Για τον κατηγορούμενο Μιχάλαρο ο συνήγορος είπε ότι τα ένσημά του από 14,5 χρονών καταδεικνύουν την πορεία μιας ολόκληρης ζωής που καμμιά σχέση δεν έχει με την εικόνα που του προσάπτει το κατηγορητήριο.

Εν κατακλείδι ο συνήγορος είπε ότι οι εντολείς του δεν τέλεσαν τις πράξεις που τους αποδίδονται, δεν έδωσαν την παραμικρή εντολή έκνομης ενέργειας και δεν ενετάγησαν σε εγκληματική οργάνωση αλλά σε νόμιμα λειτουργούν πολιτικό κόμμα.

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την Τρίτη, 7 Ιουλίου στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ