24/05/2024 – 90η δικάσιμος – Αίθουσα τελετών Εφετείου Αθηνών
Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.
II. Παρουσία των κατηγορουμένων
Παρών ήταν ο κατηγορούμενος Λαγός (κρατούμενος).
III. Συνεδρίαση
Στη συνεδρίαση αρχικά εξετάστηκε από τη συνήγορο υπεράσπισης Πανταζή ο μάρτυρας Ανδριανάκος (πρ. Δήμαρχος Νεμέας). Ο μάρτυρας απαντώντας στις ερωτήσεις της συνηγόρου Πανταζή ανέφερε ότι διετέλεσε Δήμαρχος Νεμέας την περίοδο 2011-2014, γνώριζε τον κατηγορούμενο Μπούκουρα, και ότι δεν υπήρξε άλλο περιστατικό μεταξύ τους, πέρα από το τηλεφώνημα του Μπούκουρα στον Ανδριανάκο, όπου ο κατηγορούμενος απευθύνθηκε στο δήμαρχο λέγοντας «είμαι βουλευτής και θα δίνεις αναφορά σε μένα τώρα». Ο ίδιος ανέφερε ότι είδε ένα σχηματισμό ατόμων σαν σε παράταξη να παρελαύνει στη Νεμέα για δευτερόλεπτα, κρατώντας σημαίες με ομοιόμορφη ενδυμασία και φωνάζοντας το σύνθημα «αίμα, τιμή, χρυσή αυγή». Στις απαντήσεις του χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο Μπούκουρα «κουμανταδόρο». Τέλος αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό βίας κατά Ρουμάνων εργατών που του μεταφέρθηκε από αντιδήμαρχο της περιοχής, αλλά δεν έγινε επίσημη καταγγελία από τα θύματα λόγω φόβου.
Στη συνέχεια προσήλθε να καταθέσει ο μάρτυρας Αλέξανδρος Ράπτης, ιστορικός ερευνητής και εξωτερικός συνεργάτης της τοπικής εφημερίδας των Ιωαννίνων, «Ηπειρωτικός Αγών». Ο μάρτυρας ανέφερε ότι με δική του πρωτοβουλία, μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα κατέθεσε φάκελο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με το αρχείο των ερευνών του που περιείχε 8-9 περιπτώσεις βανδαλισμών του εβραϊκού νεκροταφείου και του μνημείου του ολοκαυτώματος στα Ιωάννινα τη χρονική περίοδο 2002-2009. Περιέγραψε αναλυτικά τα σύμβολα με τα οποία βεβηλώθηκαν τα μνημεία σε κάθε περιστατικό (ανάποδος αγκυλωτός σταυρός, κέλτικος σταυρός, σβάστικες, συνθήματα ‘ζήτω η χούντα’, ‘ζήτω η ΧΑ’). Ο φάκελος περιείχε επίσης δημοσιεύματα από το επεισόδιο στο συνοριακό σταθμό Κακκαβιάς (02/08/2013) όπου ο κατηγορούμενος Παππάς (τότε βουλευτής ΧΑ) μαζί με μέλη της ΧΑ απέκλεισαν τη διέλευση προς την Αλβανία. Αναφέρθηκε ακόμα σε περιστατικό του Μαρτίου 2009 όπου έφτασαν στα Ιωάννινα ομάδες ΧΑυγιτών και είχε προκληθεί αντίδραση από τοπικούς φορείς που δεν επιθυμούσαν να γίνει η προγραμματισμένη εκδήλωση της ΧΑ.
Την ώρα που ο μάρτυρας απαντούσε σε ερωτήσεις της Εισαγγελέως περιγράφοντας τα εμβλήματα που γράφηκαν στους τοίχους και τις πόρτες της συναγωγής των Ιωαννίνων, ο κατηγορούμενος Λαγός αντέδρασε έντονα και φωνάζοντας «δηλώνω ναζιστής θα με δικάσετε γιαυτό; για να φύγουμε κάποτε! δε το έχω πει ποτέ, θα το πω τώρα, με φέρνετε στα όριά μου με τις ερωτήσεις, είμαι εθνικοσοσιαλιστής! μη γελοιοποιείτε άλλο τον εαυτό σας, καταδικάστε με να τελειώνετε. έχετε εδώ το γραφικό μάρτυρα, δε ντρέπεστε, ρεζίληδες!» αποχώρησε από την αίθουσα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής ο μάρτυρας επεσήμανε την αντίφαση τα μέλη της ΧΑ από τη μια να χαιρετούν ναζιστικά και από την άλλη να δραστηριοποιούνται στο κοινοβούλιο για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Ως κίνητρο για τους βανδαλισμούς από τη ΧΑ ο μάρτυρας απέδωσε το ιδεολογικό, αντισημιτισμό και αντικομμουνισμό.
Στη συνέχεια ο μάρτυρας δέχθηκε ερωτήσεις από την πλευρά της υπεράσπισης. Ανέφερε ότι δεν έχουν διαπιστωθεί οι δράστες των βανδαλισμών. Ρωτήθηκε για την αμεσότητα της πληροφόρησής του, ενώ κατέθεσε ότι ο φάκελος που είχε δημιουργήσει απαρτιζόταν από δημοσιεύματα. Αναφερόμενος στο περιστατικό του πρώτου βανδαλισμού του εβραϊκού νεκροταφείου το 2002, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι όταν κλήθηκε η αστυνομία, συνέλαβε τελικά αστυνομικούς για την πράξη αυτή, και παρά το ότι ο πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας ζήτησε τη δίωξή τους, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.
Με την ολοκλήρωση της εξέτασης του μάρτυρα το δικαστήριο διέκοψε για την επόμενη συνεδρίαση, την Παρασκευή 31 Μαΐου, οπότε η διαδικασία θα συνεχιστεί με την κατάθεση του μάρτυρα Ψαρρά.