Εφετείο | Ημέρα 82: Οι φωτορεπόρτερ

82η δικάσιμος, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 27/03/2024

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Υπήρχε η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου.

ΙΙ. Παρουσία κατηγορουμένων

Παρών στο δικαστήριο ήταν ο κατηγορούμενος Ι. Λαγός.

ΙΙΙ. Εξέταση μαρτύρων κατηγορίας

Κατέθεσε ο μάρτυρας κατηγορίας, φωτορεπόρτερ, Ι. Λιάκος. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι τον Ιούλιο του 2014 είχε μεταβεί με άλλους συναδέλφους του στο Εφετείο Αθήνας προκειμένου να καλύψουν τη μεταγωγή των κρατούμενων Μιχαλολιάκου, Λαγού και άλλων κατηγορούμενων από την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής. Στο πεζοδρόμιο της οδού Λουκάρεως βρίσκονταν παρατεταγμένοι οπαδοί της Χ.Α. -μεταξύ των οποίων και ο τότε βουλευτής Μίχος. Περιέγραψε ότι κατά την εμφάνιση της κλούβας μεταγωγών ξεκίνησαν επεισόδια μεταξύ των οπαδών της Χ.Α. και της Αστυνομίας, οπότε κινήθηκαν όλοι οι ρεπόρτερ προς το σημείο προκειμένου να τα καλύψουν δημοσιογραφικά. Κατά τη διάρκεια της κάλυψης αυτής, 10 άτομα της οργάνωσης, ομοιόμορφα ντυμένα με μαύρα μπλουζάκια, ξυρισμένα κεφάλια και το σήμα της Χ.Α. επιτέθηκαν και χτύπησαν τη συνάδελφό τους Συμέλα Παντζαρτζή. Ο μάρτυρας επισήμανε ότι η Αστυνομία παρόλο που βρισκόταν πολύ κοντά στο σημείο της επίθεσης δεν κινήθηκε για να τους προστατεύσει. Επίσης κατέθεσε ότι ενημερώθηκε εκ των υστέρων για την επίθεση που έγινε και σε άλλο συνάδελφο του φωτορεπόρτερ, τον Γ. Κέμμο. Σε ερωτήσεις της έδρας, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι οι οπαδοί της Χ.Α. πετούσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα ενώ κρατούσαν και καδρόνια. Επίσης, ανέφερε ότι παρόλο που έχει καλύψει δημοσιογραφικά και άλλες πορείες δεν έχει γίνει στόχος διαδηλωτών και ότι αν κάποιος δεν θέλει να φωτογραφηθεί, συνήθως το δηλώνει. Ο μάρτυρας δήλωσε ότι είδε μέσα στο συγκεντρωμένο πλήθος των χρυσαυγιτών τους Παναγιώταρο και Μίχο. Επισήμανε ότι ήταν περίπου 10 άτομα οι επιτιθέμενοι, γεροδεμένα, τα οποία τους περικύκλωσαν, ήταν συντεταγμένα και βγήκαν από την ευρύτερη ομάδα των χρυσαυγιτών. Ο μάρτυρας επισήμανε ότι δεν απαιτείται η συναίνεση διαδηλωτών για την δημοσιογραφική κάλυψη επεισοδίων και ότι αυτό είναι Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των δημοσιογράφων. Τέλος, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι δεν έχει δεχτεί επίθεση από μέλη ή οπαδούς άλλων πολιτικών κομμάτων, παρά μόνο από άνδρες των ΜΑΤ.

Στη συνέχεια, κατέθεσε ο μάρτυρας κατηγορίας, φωτορεπόρτερ, Μ. Μυρίλλας. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι είχε πάει με άλλους συναδέλφους του να καλύψει ως φωτορεπόρτερ τη μεταγωγή των κρατούμενων Μιχαλολιάκου, Παππά και Λαγού στο Εφετείο Αθηνών. Περιέγραψε ότι βρίσκονταν ήδη στο σημείο περίπου 100 άτομα, οι οποίοι ήταν σαφέστατα οπαδοί της Χ.Α. Φορούσαν μαύρα μπλουζάκια, ήταν στοιχισμένοι και παρατεταγμένοι στο πεζοδρόμιο. Κατά τη διάρκεια αψιμαχιών -όπως ανέφερε- με την Αστυνομία, χτύπησαν στο κεφάλι μια συνάδελφο του. Στη συνέχεια, συνάντησε έναν άλλο συνάδελφό του, τον Γ. Κέμμο και εκείνη τη στιγμή τους πλησίασαν 3-4 άτομα, τα οποία και τους επιτέθηκαν. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι επιτιθέμενοι έριξαν στο έδαφος και κλώτσησαν δυνατά στο κεφάλι τον συνάδελφό του. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι σοκαρίστηκε από την επίθεση καθώς ήταν πολύ δυνατό το χτύπημα και προέτρεψε τον συνάδελφο του να πάει στο νοσοκομείο. Περιέγραψε τους συγκεντρωμένους χρυσαυγίτες ως συντεταγμένο στρατό, οι οποίοι ήταν χωρισμένοι σε τριάδες εν είδει στρατιωτικής παράταξης. Ανέφερε ότι οι δράστες της επίθεσης ήταν ομοιόμορφα ντυμένοι, με ξυρισμένα κεφάλια, ενώ χαρακτήρισε αιφνιδιαστικό και θρασύδειλο το χτύπημα. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι έχει παραβρεθεί και σε συγκέντρωση των χρυσαυγιτών για τα Ίμια αλλά εκεί δεν υπήρχε κάποια αντίρρηση να τους τραβήξουν φωτογραφίες. Επισήμανε την ομοιομορφία της εμφάνισης των χρυσαγιτών, ενώ περιέγραψε ότι φέρουν ένα τσαντάκι στον μηρό, το οποίο είναι χαρακτηριστικό ανθρώπων της νύχτας και ότι θα μπορούσαν να έχουν όπλο. Ο μάρτυρας τόνισε ότι είναι απολύτως σύννομο να τραβάει φωτογραφίες ένας φωτορεπόρτερ όταν βρίσκεται στο δρόμο και σε δημόσιο χώρο και δεν χρειάζεται η συναίνεση αυτού που φωτογραφίζεται.

Στη συνέχεια κατέθεσε η μάρτυρας κατηγορίας, φωτορεπόρτερ, Συμέλα Παντζαρτζή. Η μάρτυρας κατέθεσε ότι μετέβη στο Εφετείο Αθηνών προκειμένου να καλύψει φωτογραφικά τη μεταγωγή των κρατούμενων Μιχαλολιάκου, Παππά, Λαγού. Περιέγραψε ότι υπήρχε συγκεντρωμένος κόσμος στην οδό Λουκάρεως, που κρατούσε σημαίες με τον μαίανδρο, φορούσαν μπλούζες που είχαν το σήμα της Χ.Α. και φώναζαν συνθήματα υπέρ των κατηγορούμενων. Μετά τα επεισόδια που έγιναν με την Αστυνομία και ενώ είχαν κάπως ηρεμήσει τα πράγματα, συνομιλώντας με τον συνάδελφό της Ι. Λιάκο, αισθάνθηκε ένα χέρι που προσπάθησε να σπάσει τη φωτογραφική μηχανή και ένας εκ των δραστών την χτύπησε στη μέση. Η μάρτυρας κατέθεσε ότι αισθάνθηκε να μετακινείται η σπονδυλική της στήλη. Τόνισε ότι αναγκάστηκε να πάρει ένα μήνα άδεια καθώς είχε φριχτούς πόνους και διαπίστωσε μετά από καιρό ότι είχε υποστεί κάταγμα ισχίου. Η μάρτυρας επισήμανε ότι παρόντες ήταν οι Παναγιώταρος, Κασιδιάρης και Μίχος και ότι έκαναν διαρκώς νεύματα και φαίνονταν να είναι σε συνεννόηση με τους χρυσαυγίτες που βρίσκονταν στο σημείο “σαν να τους δίνουν άδεια”. Περιέγραψε τους παρευρισκόμενους ως παρατεταγμένους σε σειρά, συγκροτημένους. Κράταγαν σημαίες με μαιάνδρους και είχαν το σήμα της Χ.Α. Επίσης, κατέθεσε ότι παρόλο που αστυνομικοί βρίσκονταν σε απόσταση 2 μέτρων δεν την βοήθησαν αλλά τουναντίον έκαναν και ειρωνικά σχόλια σε βάρος των φωτορεπόρτερ.

Η μάρτυρας περιέγραψε και άλλο περιστατικό που έλαβε χώρα λίγους μήνες πριν, τον Γενάρη του 2014. Κατέθεσε ότι βρίσκονταν στο Εφετείο περιμένοντας να βγει κάποια απόφαση προφυλάκισης και παρουσία των Παναγιώταρου και Κασιδιάρη βρέθηκαν απειλούμενοι από το πλήθος υποστηρικτών της Χ.Α. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι είδε τον Παναγιώταρο να κάνει κάποιο νεύμα προς το πλήθος προκειμένου να ανέβουν τα σκαλιά που βρίσκονταν οι δημοσιογράφοι και ότι δέχθηκαν ύβρεις και απειλές, ενώ η αστυνομία είχε ήδη αποχωρήσει. Η μάρτυρας επισήμανε ότι μετά από νόημα του Κασιδιάρη οι επιτιθέμενοι υπαναχώρησαν και έφυγαν από το σημείο. Επίσης περιέγραψε και ένα περιστατικό στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, όταν, κατά τη διάρκεια πορείας που διοργάνωναν μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων, συγκεντρωμένοι οπαδοί της Χ.Α. – φορούσαν μπλούζες με το σήμα της οργάνωσης- προκάλεσαν επεισόδια με την Αστυνομία και μπήκαν μέσα στην εκκλησία της περιοχής προκειμένου να προστατευθούν από τα δακρυγόνα. Στη συνέχεια, όταν αποχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, βγήκαν συντεταγμένα από την εκκλησία και κυνήγησαν τους δημοσιογράφους. Σε σχετική ερώτηση συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας, η μάρτυρας απάντησε ότι σε βίντεο που περιήλθε στην αντίληψη της, ο κατηγορούμενος Η. Κασιδιάρης αναφέρθηκε στην ίδια και στον συνάδελφο της Γ. Κέμμο με υποτιμητικό τρόπο και απειλώντας τους, ισχυριζόμενος ότι αυτοί που τους χτύπησαν ήταν τυχαίοι και ότι αποτελούσε προϊόν φαντασίας των θυμάτων ότι οι δράστες ήταν χρυσαυγίτες. Η μάρτυρας επισήμανε ότι δεν κατήγγειλε το γεγονός γιατί δεν είχε εμπιστοσύνη στην Αστυνομία, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, κράτησε χαιρέκακη στάση όσες φορές κινδύνευσαν. Τέλος, τόνισε ότι από την εμπειρία της, η Χ.Α. επιτίθεται σε γυναίκες και μάλιστα πισώπλατα.

Το Δικαστήριο διέκοψε για την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 και κάλεσε τους μάρτυρες Ι. Γρυπιώτη, Μ.Κουβέλη και Γ. Χριστόπουλο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ