Εφετείο | Ημέρα 60: «30 μηχανάκια με επιβαίνοντες που φορούσαν μαύρα ρούχα»

60ή δικάσιμος – Αίθουσα τελετών Εφετείου Αθηνών – 23/10/2023

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Παρών ήταν ο κατηγορούμενος Λαγός (κρατούμενος).

III. Συνεδρίαση

Στη συνεδρίαση συνεχίστηκε ο σχολιασμός των καταθέσεων των μαρτύρων κατηγορίας για την επίθεση της ΧΑ στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από την πλευρά της υπεράσπισης.

Ο συνήγορος Δαμουλάρης στο σχολιασμό του επεσήμανε ότι η μαρτυρία του οδηγού λεωφορείου Λυριτζή είναι περισσότερο αντικειμενική από των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, γιατί δεν έχει λόγο να ταχθεί με τη μία ή την άλλη πλευρά, ενώ ανέφερε ότι αδυνατεί να εντοπίσει τον ανθρωποκτόνο δόλο στην επίθεση, αφού δεν υπήρξε και το ανάλογο αποτέλεσμα.

Ο συνήγορος Γκαβέλας, μίλησε για καθ’ υπερβολήν άσκηση δίωξης από την αρχή, ενώ ξεκάθαρα ο οδηγός του λεωφορείου μίλησε για συμπλοκή δύο ομάδων και δεν υπήρξε οργανωμένη επίθεση. Αντίθετα αναφέρθηκε σε αγώνα πολιτικής επικράτησης με όρους ζούγκλας.

Ο συνήγορος του κατηγορουμένου Λαγού, συμπληρωματικά προσπαθώντας να αποδομήσει το modus operandi της εγκληματικής οργάνωσης, ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί το οργανωμένο της επίθεσης να προκύπτει επειδή συγκεντρώθηκαν τα μέλη του τάγματος εφόδου από ένα τηλεφώνημα. Επιπλέον αναρωτήθηκε γιατί τα μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν τόσο αργά (11 το βράδυ) για μια παράνομη δράση όπως η αφισοκόλληση.

Ο συνήγορος Μιχαλόλιας Ν. παρατήρησε ότι γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί ένας τακτικισμός. Για τους μάρτυρες σχολίασε ότι κατέθεσαν φορώντας ιδεολογικά γυαλιά, και τα όσα ανέφεραν δεν υποστηρίζονται από έγγραφα.

Η συνήγορος Πανταζή [για κατηγορούμενο Κασιδιάρη] ισχυρίστηκε ότι δεν προέκυψε από την αποδεικτική διαδικασία το πραγματικό περιστατικό, αφού έχει παραγραφεί, και ούτε προέκυψε η εμπλοκή του κατηγορουμένου Κασιδιάρη, ούτε η εκ μέρους του εντολή να χτυπηθούν τα μέλη του ΠΑΜΕ.

Ο κατηγορούμενος Λαγός στο σχολιασμό του επεσήμανε ότι το σημείο της επίθεσης δεν ήταν το κατάλληλο, ούτε η ώρα ήταν κατάλληλη. Έκανε λόγο για εκστρατεία συκοφάντησης κατά της ΧΑ από τη στιγμή που εισήλθε στο κοινοβούλιο, και προσπάθεια ποινικοποίησης των επαφών της ΧΑ με ανθρώπους στη ΝΕΖ. Θύμα κατασυκοφάντησης υπήρξε και ο ίδιος από το 2012 και μετά σύμφωνα με το σχολιασμό του.

Στο σημείο αυτό, ολοκληρώθηκε ο σχολιασμός των καταθέσεων των μαρτύρων για την υπόθεση της επίθεσης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, και η διαδικασία συνεχίστηκε με τις καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση της επίθεσης μοτοπορείας της ΧΑ στον ΕΚΧ Συνεργείο στην Ηλιούπολη στις 10/7/2013. [η υπόθεση εξετάζεται μόνο για την εγκληματική οργάνωση, καθώς έχει δικαστεί αμετάκλητα από άλλο δικαστήριο].

Προσήλθε να καταθέσει ο αστυνομικός Γώγουλος, ο οποίος τη μέρα εκείνη υπηρετούσε στο ΑΤ Ηλιούπολης. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι είδε τη μοτοπορεία από το ΑΤ, γύρω στις 19:20 το απόγευμα, πέρασαν μπροστά από το ΑΤ περίπου 30 μηχανάκια με επιβαίνοντες που φορούσαν μαύρα ρούχα και κρατούσαν κοντάρια κορνάροντας παρατεταμένα συνοδευόμενα από μηχανές ΔΙΑΣ στο τέλος της πορείας. Λίγα λεπτά μετά ειδοποιήθηκε από το κέντρο επιχειρήσεων της ασφάλειας να μεταβεί στο σημείο που βρισκόταν ο ΕΚΧ Συνεργείο όπου είχε γίνει επίθεση. Εκεί είδε συγκεντρωμένο κόσμο και την πρόσοψη του χώρου σπασμένη. Ανέφερε ότι κάποιες από τις μπλούζες των επιβαινόντων στα μηχανάκια έγραφαν ΧΑ ενώ τα περισσότερα είχαν δύο αναβάτες.

Σε ερωτήσεις της προέδρου για τη διάταξη της μοτοπορείας ανέφερε ότι ήταν σίγουρα ομάδα και κάπου πήγαιναν σίγουρα και φώναζαν «αίμα τιμή χρυσή αυγή». Εκτός από τα σπασμένα τζάμια ο ίδιος εντόπισε και βιβλία πεσμένα στο έδαφος εντός του χώρου.

Στις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής ο μάρτυρας διευκρίνισε το χρόνο που είδε την μοτοπορεία και το χρόνο που ειδοποιήθηκε για την επίθεση από το κέντρο, για τη διακρίβωση του χρόνου που έλαβε χώρα η επίθεση.

Στις ερωτήσεις της υπεράσπισης ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ο αριθμός των συγκεντρωμένων ατόμων στο χώρο μετά την επίθεση ήταν λόγος να μην παρέμβουν οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ.

Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε η κατάθεση του μάρτυρα Γώγουλου και ακολούθησε η εξέταση του μάρτυρα Κίσσα.

Ο μάρτυρας, είναι αστυνομικός, και το 2013 άνηκε σε μια ομάδα της ασφάλειας που ασχολούνταν με δικογραφίες σε σχέση με τη μη καταβολή ΦΠΑ. Έλαβαν κλήση με συνάδελφό του γύρω στις 19:30 στις 13/7/2013 από την αξιωματικό υπηρεσίας της υποδιεύθυνσης όπου υπηρετούσαν να μεταβούν με συμβατικό όχημα, με πολιτικά, στον ΕΚΧ Συνεργείο στην Ηλιούπολη, πρώτα γιατί κατευθυνόταν εκεί μοτοπορεία και στη συνέχεια με δεύτερο τηλεφώνημα γιατί ο χώρος δέχθηκε επίθεση. Διαπίστωσαν τις φθορές, έμειναν μέχρι τις 10 περίπου το βράδυ και αποχώρησαν αφού αντικαταστάθηκαν. Την επόμενη μέρα ζητήθηκε από το μάρτυρα από την τμηματάρχη κεντρικής ασφάλειας να αναζητήσει στο διαδίκτυο αν είχε γραφεί κάτι για το περιστατικό και ο ίδιος προσκόμισε τις φωτογραφίες που βρήκε στο διαδίκτυο, αναφέροντας συγκεκριμένα site.

Σε ερωτήσεις της πλευράς υποστήριξης κατηγορίας ο μάρτυρας ταυτοποίησε τις φθορές που είδε με αυτές των φωτογραφιών που του επιδείχθηκαν [αυτές που είχε προσκομίσει] ενώ αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε πρότερη γνώση για το χώρο και τις δράσεις που γίνονταν εκεί, όπως επίσης και για το λόγο της επίθεσης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης ο μάρτυρας ανέφερε ότι η εντολή τους να πάνε στο σημείο ήταν εντολή να μην κινηθούν απλά να παρατηρούν.

Στο σημείο αυτό, το δικαστήριο διέκοψε για την επόμενη συνεδρίαση, την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, οπότε η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις καταθέσεις των μαρτύρων Τσαφολόπουλου, Ροντρίγκεζ, Μηλιαράκη, Μαργαρη και Γιερούκη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ