Εφετείο | Ημέρα 61: «Θα σας κάψουμε! θα σας σκοτώσουμε!»

61η δικάσιμος, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 30/10/2023

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Υπήρχε η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Σημειωτέον ότι υπήρχαν αυξημένα μέτρα ασφάλειας κατά τη συγκεκριμένη δικάσιμο.

ΙΙ. Παρουσία κατηγορουμένων

Παρών στο δικαστήριο ήταν ο κατηγορούμενος Ι. Λαγός.

ΙΙΙ. Εξέταση μαρτύρων κατηγορίας

Κατέθεσε ο μάρτυρας κατηγορίας Τσαφολόπουλος για την υπόθεση της επίθεσης ομάδας Χρυσαυγιτών στον κοινωνικό χώρο “Συνεργείο” στην Ηλιούπολη. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι αν και δεν ήταν αυτόπτης, ενεπλάκη σε δεύτερο χρόνο, καθώς ενημερώθηκε από τον γιο του, που βρισκόταν στον χώρο, ότι μετά από μοτοπορεία μελών της ΧΑ κατέληξαν στον ανωτέρω χώρο και επιτέθηκαν στους παρευρισκόμενους και έτσι μετέβη στον ανωτέρω χώρο για να προστατεύσει τον γιο του. Ο μάρτυρας κατέθεσε στοιχεία για τον χαρακτήρα του συγκεκριμένου χώρου, χαρακτηρίζοντας τον αναψυκτήριο αλλά και χώρο όπου γίνονταν μαθήματα από εθελοντές σε όσους δεν είχαν οικονομική δυνατότητα, ενώ είχε και άλλες πολιτιστικές δράσεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο γιος του , ηλικίας τότε 17 χρονών, του είπε “γίνεται πέσιμο από τη ΧΑ” και ο ίδιος τού ζήτησε να απομακρυνθεί. Ανέφερε ότι ήταν βανδαλισμένος ο χώρος, σπασμένη η πόρτα και τα έπιπλα, ενώ ο κόσμος που είχε μαζευτεί περιέγραφε πώς, ένα κομβόι μηχανών διέσχισε την πλατεία και έφτασε στον χώρο, όπου και προέβησαν σε βανδαλισμούς και επιτέθηκαν στον υπεύθυνο του χώρου, Δριμυλή. Οι επιτιθέμενοι φορούσαν μπλούζες της ΧΑ και πετούσαν φυλλάδια της οργάνωσης, ενώ φώναζαν και το σύνθημα “Αίμα, Τιμή, Χρυσή Αυγή”. Επίσης ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ο εν λόγω χώρος είχε στοχοποιηθεί γιατί είχε αντιφασιστική δράση στην περιοχή.

Ο μάρτυρας χαρακτήρισε προκλητική τη στάση της Αστυνομίας και ιδίως της ομάδας ΔΕΛΤΑ , η οποία , όπως ανέφερε, περιφερόταν γύρω από τον χώρο, έκαναν χειρονομίες και γι αυτό, ο ίδιος τους προσέγγισε και τους ζήτησε να αποχωρήσουν. Περιέγραψε ως κομβόι, την μοτοπορεία σε στρατιωτική σειρά, συντεταγμένα, χωρίς την παρεμβολή άλλων μέσων, ενώ από βίντεο είδε και την ύπαρξη λευκού αυτοκινήτου στο τελείωμα της. Ανέφερε ότι στόχος των επιτιθεμένων χρυσαυγιτών ήταν να κλείσει ο χώρος, κάτι που εν τέλει επετεύχθη λόγω του φόβου που ενέσπειραν. Σε σχετικές ερωτήσεις της κας Εισαγγελέα, οι οποίες προκάλεσαν και την μήνιν του κατηγορούμενου Λαγού, ο μάρτυρας ανέφερε ότι έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο ΑΤ της περιοχής λόγω της προκλητικής στάσης της Αστυνομίας. Ενώ παρέδωσαν και χαρτί, ιδιόχειρα γραμμένο, στο οποίο είχαν αναγράψει τις πινακίδες κάποιων εκ των εμπλεκομένων μηχανών. Ο μάρτυρας επίσης κατέθεσε ότι φωτογραφίες από την παρουσία και επίθεση των Χρυσαυγιτών -μεταξύ των οποίων και των τότε βουλευτών Λαγού και Μίχου – τράβηξε ο γιατρός Σπηλιώτης, ο οποίος ήταν ένοικος στον επάνω όροφο. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι δεν γνώριζε σε εκείνο τον χρόνο για την φυσική παρουσία των δύο βουλευτών της ΧΑ, ούτε ο ίδιος ούτε και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τους οποίους είχε προσέλθει στο ΑΤ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν. Ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης μια δασκάλα και παιδάκια που τους έκανε μάθημα, κλείστηκαν στην τουαλέτα του χώρου για να γλυτώσουν από το μένος των επιτιθεμένων, ενώ ο Δριμυλής λειτούργησε προστατευτικά για τα παιδιά που βρίσκονταν στον χώρο και τα φυγάδευσε. Σε επίδειξη σχετικών φωτογραφιών από τους συνηγόρους υποστήριξης της κατηγορίας, υπήρξε αμφισβήτηση από την πλευρά της υπεράσπισης, η οποία ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να πιστοποιούν ότι οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί από τον συγκεκριμένο χώρο. Ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας, Α. Καμπαγιάννης, υπενθύμισε σε όλους ότι για την υπόθεση αυτή υπάρχει ήδη αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση. Ενώ, εν μέσω διαπληκτισμών με την υπεράσπιση αλλά και την Πρόεδρο του Δικαστηρίου, ο μάρτυρας αναγνώρισε τον κατηγορούμενο Μίχο , ως οδηγό μηχανής τύπου Χάρλει, σε μια εκ των φωτογραφιών. Ο μάρτυρας κατέθεσε σε σχετική ερώτηση, ότι μεγάλο ποσοστό του Σώματος – της Αστυνομίας- ήταν φίλα προσκείμενο στη ΧΑ , εξού και η προκλητική στάση της , ενώ αναφέρθηκε και σε απειλή που δέχτηκε ο ίδιος από αστυνομικούς, οι οποίοι αφού του πάτησαν το πόδι με τη μηχανή τους, ένας εξ αυτών του είπε απειλητικά “θα τα ξαναπούμε”.

Σε ερωτήσεις της υπεράσπισης, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ο λόγος της επίθεσης της ΧΑ στον συγκεκριμένο χώρο ήταν οι διαμετρικά αντίθετες ιδεολογικές απόψεις και ο στόχος της ΧΑ να εδραιώσει την ιδεολογία της. Επίσης χαρακτήρισε το “Συνεργείο” ως τον πιο σοβαρό και δραστήριο πολιτικά και πολιτιστικά χώρο στην περιοχή της Ηλιούπολης και γι αυτό υπήρξε και άμεση καταδίκη της επίθεση από όλους τους φορείς της περιοχής και το δημοτικό συμβούλιο. Σε ερώτηση γιατί δεν ανέφερε στην αρχική του κατάθεση, την παρουσία του γιου του στον χώρο, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ήθελε να τον προστατεύσει, ενώ όταν ο συνήγορος υπεράσπισης υπονόησε ότι ο μάρτυρας έχει σκοπιμότητα λόγω της συμμετοχής του στα κοινά, ο τελευταίος διαμαρτυρήθηκε έντονα λέγοντας ότι ήθελε να προστατεύσει το παιδί του και το Δικαστήριο – λόγω της έντασης- διέκοψε. Στη συνέχεια ο μάρτυρας ανέφερε ότι δεν είναι του χαρακτήρα του η έντονες αντιδράσεις αλλά ότι θίχτηκε ως πατέρας. Επίσης, ο μάρτυρας πιστοποίησε και πάλι την γνησιότητα των ληφθέντων φωτογραφιών- από τον γιατρό και ένοικο του κτιρίου Σπηλιώτη- λέγοντας ότι γνωρίζει πολύ καλά τον χώρο λήψης.

Στη συνέχεια, κατέθεσε ο μάρτυρας κατηγορίας Ναϊμ Ελγαντούρ. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι είναι πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος και διαβιοί στη χώρα από το ’72. Λόγω της ιδιότητας του έρχεται σε επαφή με πολλούς ανθρώπους της κοινότητας για διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ανέφερε ότι παλεύουν τη ΧΑ από του ’07 και στη συνέχεια έκανε εκτενή αναφορά σε σειρά επιθέσεων για τις οποίες των ενημέρωναν- τα μέλη της κοινότητας. Ανάμεσα σε άλλες, αναφέρθηκε σε επίθεση στην Καλλιθέα το ΄09, σε βάρος Αιγυπτίων που τους μαχαίρωσαν επειδή ήταν μελαμψοί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όταν πήγαν στην Αστυνομία για να κάνουν μήνυση, ο Διοικητής, τούς τράβηξε βίντεο και τους είπε “θα το δώσω στη ΧΑ”. Μάλιστα για την υπόθεση αυτή είχε καταθέσει και στο τμήμα “Εσωτερικών Υποθέσεων”. Κατέθεσε για επίθεση της ΧΑ το ’12 στην πλατεία Αττικής κατά την οποία, σε χώρο προσευχής, έβαλαν λουκέτο, κλειδώνοντας τους παρευρισκόμενους και στη συνέχεια έσπασαν το παράθυρο και πέταξαν μολότοφ σε 40 άτομα. Οι επιτιθέμενοι φώναζαν “θα σας κάψουμε! θα σας σκοτώσουμε!” και κόλλησαν έξω από τον χώρο αυτοκόλλητα της “Ελληνικής Αυγής” και του Μιχαλολιάκου. Ενώ, σε ερώτηση αν έγινε καταγγελία, ο μάρτυρας ανέφερε ότι τα Ηνωμένα έθνη, χαρακτήριζαν διεφθαρμένο το ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα. Μετά από επικοινωνία του ίδιου με τον τότε Αττικάρχη, υπήρξε φύλαξη του χώρου. Ο μάρτυρας ανέφερε περιστατικό της 17ης Νοεμβρίου, όπου ομάδα ατόμων με επικεφαλής τη Σκορδέλη – η οποία δήλωνε ότι ήταν μέλος της ΧΑ- τον έβριζαν και τον απειλούσαν. Όταν πήγε στο ΑΤ Αγ Παντελεήμονα -συνοδεία περιπολικών – ο ίδιος ο Αττικάρχης, τού έστειλε μια διμοιρία για να μπορέσει να βγει από το τμήμα, καθώς ο συγκεντρωμένος όχλος των Χρυσαυγιτών, απειλούσε να μπει μέσα. Ο μάρτυρας κατέθεσε και για την επίθεση στη Σαλαμίνα από τον Σγούρδα σε βάρος του μετανάστη, Ουαλίντ. Ο εν λόγω, δήλωνε Χρυσαυγίτης μαζί με τον γιο του και όταν ο Ουαλίντ ζήτησε τα λεφτά του, τον έδεσαν με αλυσίδες και τον χτύπησαν, ενώ τον απειλούσαν και με γκλομπ λέγοντας του “ξέρεις που θα το βάλουμε”. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι όταν πήγε στο τμήμα να τον δει, ήταν τρομαγμένος και τον είχαν για απέλαση. Στη συνέχεια και μετά από παρέμβαση του ιδίου στον Αττικάρχη, του έδωσαν άδεια παραμονής. Ο μάρτυρας κατέθεσε χαρακτηριστικά τη ρήση του Λαγού ότι “από σήμερα οι Αιγύπτιοι θα δίνουν λογαριασμό στη ΧΑ!” λίγο πριν την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στο Πέραμα. Ενώ ανέφερε ότι στον Παύλο Φύσσα και στο αίμα του, χρωστάμε ότι σταμάτησαν τις επιθέσεις. Ενώ ανέφερε επίσης ότι μετά την άσκηση των διώξεων μειώθηκαν και οι επιθέσεις της οργάνωσης. Ο μάρτυρας δεν ολοκλήρωσε την κατάθεση του, η οποία θα συνεχιστεί και στην επόμενη δικάσιμο.

IV. Απαλλαγή μαρτύρων κατηγορίας από την υποχρέωση κατάθεσης.

Το Δικαστήριο μετά από πρόταση της κας Εισαγγελέα απήλλαξε τους μάρτυρες κατηγορίας που αφορούσαν στην υπόθεση του κατηγορούμενου Αποστολόπουλο, καθώς ο τελευταίος απηλλάγη πρωτόδικα και, εκ παραδρομής κλήθηκαν οι μάρτυρες. Ο κατηγορούμενος Λαγός, ζήτησε να καταθέσουν για να αποδειχθεί η φαιδρότητα του κατηγορητηρίου -όπως ανέφερε.

Το Δικαστήριο διέκοψε για τις 8/11/23 καλώντας ως μάρτυρες τους: Ναϊμ Ελγαντούρ, Τζαβέντ Ασλάμ και Σεκ Χαντιμ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ