Εφετείο | Ημέρα 52: «Εδώ Χρυσή Αυγή! Θα σας λιώσουμε! Θα σας σκοτώσουμε!»

52η δικάσιμος, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 13/09/2023

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Υπήρχε η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου.

ΙΙ. Παρουσία κατηγορουμένων

Παρόντες στο δικαστήριο ήταν οι κατηγορούμενοι Ι. Λαγός και Δ. Αγριογιάννης.

ΙΙΙ. Εξέταση μαρτύρων κατηγορίας

Κατέθεσε ο μάρτυρας κατηγορίας Λεκοδημήτρης – θύμα της επίθεσης στους αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι είχαν συγκεντρωθεί για να κάνουν αφισοκόλληση προκειμένου να προπαγανδίσουν το φεστιβάλ της ΚΝΕ. Στο ύψος των ναυπηγείων του Παπίλα αντιλήφθηκε 2 ομάδες περίπου 50 ατόμων να κατεβαίνουν από ισάριθμα στενά και να τους περικυκλώνουν. Άρχισαν να τους βρίζουν, ενώ φώναξαν και τον Πουλικόγιαννη, ο οποίος βγήκε μπροστά και τότε άρχισαν την επίθεση. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι η επίθεση κράτησε πολύ λίγο – 3 λεπτά περίπου- και είδε τον κατηγορούμενο Α. Πανταζή να χτυπάει κάποια άτομα με κάτι που είχε επάνω του. “Είχε αυτό το κοντάρι με την απόληξη και βάραγε το αυτοκίνητο” δήλωσε χαρακτηριστικά. Επίσης ανέφερε ότι είδε αιμόφυρτο τον Πουλικόγιαννη και νόμιζε ότι πέθανε. Κατέθεσε επίσης ότι οι επιτιθέμενοι έφυγαν συντεταγμένα. Ο μάρτυρας δήλωσε ότι δεν δούλευε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη αλλά δραστηριοποιούνταν πολιτικά στην περιοχή του Περάματος και γνώριζε τη δράση της ΧΑ στην περιοχή. Κατέθεσε επίσης ότι είχαν εξαγγείλει – οι Χρυσαυγίτες- την εκδίωξη του ΠΑΜΕ από τη Ζώνη. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε συγκέντρωση της ΧΑ με την παρουσία των Λαγού, Μίχου, Παναγιώταρου κ.α. κατά την οποία εξαγγέλθηκε η εκδίωξη τους. Σε σχέση με τον στόχο της επίθεσης, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ήταν διττός, ήθελαν να πλήξουν και το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ. Ανέφερε ότι γνώριζε για τον Πανταζή, ότι ήταν υπεύθυνος της ΧΑ στο Πέραμα και ότι ήταν εμπλεκόμενος στην υπόθεση της επίθεσης σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών, αλλά τον έβλεπε στον δρόμο καθώς δεν είχε μπει στη φυλακή. Επίσης, κατέθεσε ότι κατά την εξέταση του συντρόφου του και θύματος της επίθεσης Ζύμαρη, “ο γιατρός έβαλε ένα γάντι και το δάχτυλο μπήκε σε τρύπα”.

Σε ερωτήσεις των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας, ο μάρτυρας ανέφερε ότι μετά την επίθεση οι κατηγορούμενοι αρνούνταν την παρουσία τους στον χώρο και διέψευδαν οποιοδήποτε συσχετισμό τους με την υπόθεση. Χαρακτήρισε επιβράβευση -τις διαψεύσεις της οργάνωσης – προς τα μέλη της. Ενώ έμαθε εκ των υστέρων ότι ειπώθηκε το παράγγελμα “το Πέραμα από δω” κατά την αναχώρηση τους από το σημείο της επίθεσης. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ενώ θα μπορούσε να διαφύγει πήγε προς το σημείο που βρίσκονταν οι υπόλοιποι σύντροφοί του και εκεί του επιτέθηκαν 2 άτομα καταφέρνοντας του χτυπήματα και μώλωπες σε όλο του το σώμα. Διευκρίνισε ότι είδε τον Α. Πανταζή να χτυπά τον Καραμπέρη ο οποίος επειδή ήταν ψηλός τελικά τον πέτυχε στον ώμο. Σε επισήμανση του συνηγόρου Θ. Θεοδωρόπουλου που αφορούσε μηνύματα του Λαγού πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της επίθεσης -”παρεμπιπτόντως θα φάνε γερό πέσιμο τα κομμούνια στο Πέραμα”και “στο Πέραμα τους τρέχουν τώρα οι δικοί μας, τους μακελέψαμε”, ο μάρτυρας ανέφερε ότι προφανώς επιβεβαιώνουν ότι δεν βγήκαν για αφισοκόλληση οι ΧΑιτες – όπως ισχυρίζονταν, αλλά ήταν οργανωμένη επίθεση. Σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης σχετικά με την έννοια του “μακελεύω”, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι φοβήθηκε για τη ζωή του και είχε την εντύπωση ότι ο Πουλικόγιαννης ήταν νεκρός. Επίσης σε σχετική ερώτηση κατέθεσε ότι δεν μπορούσε να το βάλει στα πόδια και να αφήσει τους συντρόφους του και ότι πιθανόν να ήταν πιο επικίνδυνο να φύγει μόνος του από το χώρο. Σε επισήμανση συνηγόρου υπεράσπισης, ότι ο πιο σοβαρός τραυματισμός που υπέστησαν τα θύματα ήταν ένα κάταγμα, το οποίο μάλιστα μπορεί να δηλοί και μπουνιά λόγω της θέσεως του, ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν τα κατάφεραν να ολοκληρώσουν την επίθεση μέσα στο χρόνο που έπρεπε. Σε σχετική ερώτηση συνηγόρου ότι υπάρχουν διαφορές στα ιατρικά έγγραφα που πιστοποιούν τα τραύματά του, η έδρα επισήμανε ότι παραπέμπεται σε άλλο γιατρό για να εξεταστεί, ενώ και το διαβιβαστικό κάνει λόγο για εκχυμώσεις. Να σημειωθεί ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης επιδείκνυαν φωτογραφίες από διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ και δηλώσεις στελεχών του προκαλώντας την αντίδραση των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας ότι δεν κατηγορείται το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ και θα πρέπει να περιοριστούν στο κατηγορητήριο.

Τέλος, σε ερωτήσεις του κατηγορούμενου Ι. Λαγού, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι κατά την επίσκεψη των βουλευτών της ΧΑ στη Ζώνη ειπώθηκε ότι θα φύγουν οι λακέδες του ΠΑΜΕ από εκεί. Επίσης σε ερώτηση γιατί δεν επιτέθηκαν αμέσως αλλά υπήρχε διάλογος, ο μάρτυρας απάντησε ότι ήθελαν να συστηθούν όπως έχουν κάνει και σε άλλες επιθέσεις. Τόνισε ακόμα ότι οι επιτιθέμενοι έφυγαν συντεταγμένα -όπως ήρθαν -σε 2 ομάδες και όχι σαν μπουλούκι.

Κατέθεσε επίσης και ο μάρτυρας κατηγορίας Τηλιακός. Ο μάρτυρας περιέγραψε ότι εκείνο το βράδυ ξεκίνησαν να κάνουν αφισοκόλληση και φτάνοντας στα ναυπηγεία Παπίλα, αντιλήφθηκε τους δράστες να κατεβαίνουν από δύο στενά, να παρατάσσονται και να τους κλείνουν σε ένα τόξο. Είχαν σιδηρογροθιές και κοντάρια που στην κορυφή είχαν μεταλλικές απολήξει. Επίσης κατέθεσε ότι έσκυψε να πιάσει τον Πουλικόγιαννη και έπεσε ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Τόνισε ότι η επίθεση τελείωσε με το παράγγελμα “ το Πέραμα από δω” και έφυγε μια ομάδα δεξιά και μια αριστερά. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι οι δράστες φώναξαν τον Πουλικόγιαννη λέγοντας ανάμεσα σε άλλα ” εδώ Χρυσή Αυγή! Θα σας λιώσουμε! Θα σας σκοτώσουμε!”. Επίσης αναγνώρισε τους κατηγορούμενους, Πανταζή και Χατζηδάκη, οι οποίοι ήταν μπροστά στην ομάδα των επιτιθέμενων. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι είναι ιδεολογικοί αντίπαλοι, κομμουνιστές και συνδικαλιστές και γι αυτό τους επιτέθηκε η ΧΑ. Ανέφερε επίσης ότι οι εφοπλιστές προσπαθούν χρόνια να τους εξοντώσουν και αφού δεν τα κατάφεραν έστειλαν τους χρυσαυγίτες. Επίσης δήλωσε ότι οι τελευταίοι, πέταγαν τρικάκια στο σπίτι του και στη μηχανή του για να τον εκφοβίσουν. Ο μάρτυρας κατέθεσε επίσης ότι την ώρα της επίθεσης υπήρχαν ήδη μηχανές της ΔΙΑΣ.

Σε ερωτήσεις των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι ο Κυριτσόπουλος, πρόεδρος του σωματείου της ΧΑ στη Ζώνη – είχε την ίδια ρητορική με τους εργοδότες και θεωρούσε το ΠΑΜΕ υπεύθυνο για την ανεργία. Επίσης σε ερώτηση που αφορούσε τα γνωστά μηνύματα του Ι. Λαγού και συγκεκριμένα τί σημαίνει η φράση που ειπώθηκε στον Λαγό κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με μέλος της οργάνωσης “τους έδωσες τέρμα?”, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι αυτό συνιστά εντολή. Ενώ σε ερώτηση αν η απόφαση να χτυπήσουν το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ ήταν της τοπικής, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι δεν υπάρχει καμιά τέτοια περίπτωση και ανέφερε την αρχή του αρχηγού. Ερωτώμενος γιατί οι χρυσαυγίτες δηλώνουν την ταυτότητα τους, απάντησε ότι υπήρχε ανοχή από τις αρχές και ανέφερε προς τούτο τη γνωστή φράση του Ρουπακιά στους αστυνομικούς “είμαι δικός σας”.

Σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι δεν θα μπορούσαν να διαφύγουν γιατί κάποιοι ήταν σε κατάσταση σοκ και δεν είχαν τη δυνατότητα διαφυγής. Επίσης δήλωσε ότι μπορούσαν να τους μακελέψουν και κατά την κρίση του μάλλον νόμιζαν -οι δράστες- ότι είχαν σκοτώσει τον Πουλικόγιαννη γιατί ήταν αιμόφυρτος και λιπόθυμος. Τόνισε ότι η παρουσία των κατηγορούμενων Πανταζή και Χατζηδάκη μπροστά από όλη την ομάδα, τους καθιστούσε επικεφαλής. Τέλος, ο μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικές με το αν διάκειται θετικά απέναντι στην Αστυνομία και γιατί δεν αναφέρει κάτι για τους νεκρούς στη Σταδίου. Ο μάρτυρας δεν ολοκλήρωσε την κατάθεση του η οποία θα συνεχιστεί στην επόμενη δικάσιμο.

Το Δικαστήριο διέκοψε για τις 15/09/2023 καλώντας τους μάρτυρες Καραμπέρη, Ζύμαρη, Σκλαβόλια και Πουντίδη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ