Εφετείο | Ημέρα 51: Δήλωσαν «είμαστε η ΧΑ στο Πέραμα»

51η δικάσιμος, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 08/09/2023

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Υπήρχε η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου.

ΙΙ. Παρουσία κατηγορουμένων

Παρόν στο δικαστήριο ήταν ο κατηγορούμενος Ι. Λαγός.

ΙΙΙ. Εξέταση μαρτύρα κατηγορίας

Κατέθεσε ο μάρτυρας κατηγορίας Διαμαντάκης. Ο μάρτυρας περιέγραψε ότι κάποια μέλη του ΚΚΕ είχαν ραντεβού για αφισοκόλληση στην πύλη του Περάματος κατά τις 11 το βράδυ. Εκεί κλείστηκαν – όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- από μία ομάδα ατόμων που τους συστήθηκαν ως μέλη της ΧΑ. Συγκεκριμένα, μπροστά στο ναυπηγείο του Παπίλα αντιλήφθηκε 2 ομάδες, περίπου 50 ατόμων, που τους έκλεισαν σε ημικύκλιο και φώναζαν “που είσαι Πουλικόγιαννη”. Ανέφερε ότι η πόρτα του ναυπηγείου ήταν κλειστή και δεν είχαν δυνατότητα διαφυγής, ενώ κάποιοι από τους επιτιθέμενους φορούσαν μπλούζα της ΧΑ και κρατούσαν ξύλινα κοντάρια. Κατέθεσε ότι δέχτηκε χτυπήματα και είδε να σπάνε αυτοκίνητα. Στη συνέχεια άκουσε το παράγγελμα ”το Πέραμα από δω” και οι επιτιθέμενοι άρχισαν να τρέχουν συντεταγμένα σε 2 ομάδες. Ο μάρτυρας δεν αναγνώρισε κάποιον από τους επιτιθέμενους. Επίσης κατέθεσε ότι οι επιτιθέμενοι δήλωσαν “είμαστε η ΧΑ στο Πέραμα” όταν φώναξαν τον Πουλικόγιαννη. Σε ερώτηση της έδρας γιατί τους επιτέθηκαν, ο μάρτυρας ανέφερε ότι ήθελαν να σταματήσουν τη δράση του Συνδικάτου Μετάλλου που είναι από τα πιο δυνατά στην Ελλάδα. Κατέθεσε ότι το σχετικό βίντεο όπου οι χρυσαυγίτες απειλούν να σπάσουν το απόστημα του ΠΑΜΕ αποτελεί προαναγγελία της επίθεσης. Επίσης περιγράφοντας τα τραύματά του δήλωσε ότι είχε τρύπες λόγω της χρήσης κονταριών με καρφιά. Κατέθεσε επίσης ότι ο Πουλικόγιαννης τους είχε ενημερώσει για μία συνάντηση της ΧΑ με εργολάβους, κατά την οποία δόθηκε χρηματικό αντίτιμο προκειμένου να τους βγάλουν από τη Ζώνη.

Σε ερώτηση των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας κατά την οποία τέθηκαν υπόψιν του μάρτυρα μηνύματα του κατηγορούμενου Ι. Λαγού σε άλλα μέλη της οργάνωσης, όπως “παρεμπιπτόντως θα φάνε γερό πέσιμο τα κομούνια στο Πέραμα. Μάζεψε ο Τάσος καμιά τριαντάρα και πάνε από κει” ο μάρτυρας απάντησε ότι οργανώθηκαν μέσω τηλεφώνων όπως έκαναν και στην υπόθεση Φύσσα. Ενώ σε σχέση με άλλο μήνυμα του Λαγού “τους τρέχουν τώρα οι δικοί μας”, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι προφανώς είχε εκείνη την ώρα- κατά τη διάρκεια της επίθεσης- πληροφόρηση. Επίσης σε ό,τι αφορά άλλο μήνυμα του Λαγού που αναφέρει για τους χρυσαυγίτες “Τους λιώσανε, δεν ξέραν από πού να φύγουνε” και “φαντάσου τώρα τι τρομοκρατία επικρατεί”, ο μάρτυρας παρατήρησε ότι προφανώς δεν είχαν δυνατότητα διαφυγής και ότι ο σκοπός τους ήταν να τους τρομοκρατήσουν και να σταματήσουν τη δράση τους.

Σε ερωτήσεις της υπεράσπισης, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ο ιατροδικαστής τον ενημέρωσε για την ιδιοκατασκευή που χρησιμοποιήθηκε ως όπλο και είχε καρφιά και γιαυτό δεν το ανέφερε στις αρχικές του καταθέσεις. Τέλος σε σχετική ερώτηση του κατηγορούμενου Ι. Λαγού απάντησε ότι η φράση “θα σπάσει το απόστημα του ΠΑΜΕ” σήμαινε κατά την γνώμη του ότι κάτι ετοιμάζουν οι χρυσαυγίτες. Ενώ ερωτώμενος γιατί δεν τραυματίστηκε κανένας, παρόλα τα πολλά χτυπήματα που επικαλούνται , ο μάρτυρας απάντησε ότι αφενός οι ίδιοι συμπτύχθηκαν και αφετέρου βλέποντας οι επιτιθέμενοι τον Πουλικόγιαννη με τα αίματα στο κεφάλι μπορεί να νόμιζαν ότι τον είχαν σκοτώσει. Στην επισήμανση ότι υπάρχουν μόνο κάποιες εκδορές στο τριχωτό της κεφαλής ενώ ο υποτιθέμενος σκοπός της ομάδας ήταν να σκοτώσει, ο μάρτυρας επανέλαβε ότι αν είχαν δοθεί σε πιο καίρια σημεία τα χτυπήματα, θα είχαν σκοτώσει. Όπως χαρακτηριστικά είπε “το δια ταύτα ήταν ότι ήθελαν να τρομοκρατήσουν τα πρωτοπόρα στελέχη του Συνδικάτου”.

Το Δικαστήριο κάλεσε για την επόμενη δικάσιμο τους μάρτυρες Λεκοδημήτρη, Ζύμαρη, Καραμπέρη και Τηλιακό και διέκοψε για τις 13/09/23.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ