Εφετείο | Ημέρα 50: «Και ακούστηκε μια φωνή: πού είναι ο Πουλικόγιαννης;»

50ή δικάσιμος – Πέμπτη 07 Σεπτεμβρίου 2023 – Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών

Α´ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

ΙΙ. Παραίτηση συνηγόρων

Στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης υποβλήθηκαν,μέσω αγγέλων, αιτήσεις παραίτησης από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων Ι.Τσόρβα, Ι. Άγγου και Ι. Καζαντζόγλου, λόγω φόρτου εργασίας όπως ειπώθηκε. Η έδρα απέρριψε το αίτημα ως αόριστο

ΙΙΙ. Καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση της επίθεσης εις βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ

Α. Κατάθεση μάρτυρα Π. Γκούτη και ερωτήσεις από την έδρα

Στη συνέχεια προσήλθε να καταθέσει ο μάρτυρας Π.Γκούτης. Παρατίθεται απόσπασμα της κατάθεσης του: “Το απόγευμα της 12/9/13 συμφωνήσαμε να βγούμε, να προπαγανδίσουμε το φεστιβάλ της ΚΝΕ. Δώσαμε ραντεβού στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, για δύο λόγους: για αφίσες, πολιτικά συνθήματα και επειδή μπορούσαμε να παρκάρουμε. […] Κατεβήκαμε από τα αυτοκίνητα και τις μηχανές, γράψαμε τα συνθήματα, κολλήσαμε τις αφίσες. Κάποια στιγμή, 12 παρά, σταματάμε στο καρνάγιο του Παπίλα […] και ενώ έγραφα σε μια λινάτσα, ξαφνικά αντιλαμβάνομαι άτομα που κατάλαβα ότι βγήκαν από τα δύο στενά. Δύο ομάδες, 25 περίπου άτομα η κάθε ομάδα που έγινε μία, σα γάτες βγήκαν και μας περικυκλώσανε. Και συστηθήκανε: «εγώ είμαι ο Χατζηδάκης», «ο Πανταζής», και «κουμάντο θα κάνει η ΧΑ». Και με το που γυρίζουμε τις πλάτες, ήταν το έναυσμα της επίθεσης. Όλοι κάτι κρατούσανε, λοστούς, κοντάρια. αυτά τα χτυπάγανε κάτω όπως κάνουνε τα ΜΑΤ και ο στρατός. […] Όταν είχε γίνει προαναγγελία από τον Λαγό ότι «οι λακέδες του ΠΑΜΕ θα φύγουν από δώ μέσα», ήταν όλοι οπλισμένοι, καμιά 60ριά ατομα. Όλοι είχαν σκοπό και μια θέση, όταν γυρίσαμε τις πλάτες κατευθείαν δεχθήκαμε τεράστιες κοτρώνες, πίσω πίσω ήταν οι μικρότεροι σε ηλικία, ό,τι είχε ο καθένας βάραγε, με ρόπαλο, με τα αυτοσχέδια τα άλλα με τις απολήξεις τις μεταλλικές. Αυτή ήταν μια προβαρισμένη επίθεση στρατιωτικού τύπου, «πάμε, χτυπάμε και φεύγουμε» […]. Σε όλη αυτή τη διάρκεια, υπήρχαν δύο μοτοσικλέτες της ΔΙΑΣ που δεν κάνανε τίποτα, ούτε πινακίδες να ξέρουμε ποιοι άλλοι ήταν.Είχανε κλείσει το δρόμο. Όλα αυτά δείχνουν ότι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ή ειδοποιηθήκανε ή μας είδαν, και ήρθαν για να σκοτώσουν. Εμείς μπορέσαμε να αντισταθούμε, πέντε τραυματίες και δύο οχήματα διαλυμένα. Ο Πουλικόγιαννης έφαγε την πρώτη ροπαλιά στο κεφάλι. Μας προστατέψανε τα αυτοκίνητα, αν δεν υπήρχαν σίγουρα θα μιλάγανε για νεκρό, γι’ αυτό δέχομαι την απόφαση σας αλλά δεν την παραδέχομαι. Όλες οι αποφάσεις είναι για να κρίνονται. Ήταν μια ενέδρα στρατιωτικού τύπου, αυτό που λένε «ήταν συμπλοκή», «τυχαίο γεγονός», εκείνοι λακήσανε, κρυφτήκανε, εμείς μείναμε εκεί, καλέσαμε την αστυνομία, καμία σύλληψη δεν έγινε. Ήταν πολύ εύκολο, με την ανοχή του κράτους.

Σε ερωτήσεις της έδρας, ο μάρτυρας απάντησε πως ήταν παρατεταγμένοι, συντεταγμένοι σε ημικύκλιο, τελείως αθόρυβοι, με μαιάνδρους και μπλουζάκια της ΧΑ. Κρατούσαν όπως είπε “ένα αυτοσχέδιο όργανο μήκους περίπου ενός μέτρου, ένα ξύλο με μια απόληξη μεταλλική, σα γάντζο βιδωμένο πάνω στο ξύλο, και ανεβοκατέβαινε συνέχεια” και ακούστηκε μια φωνή «Πού είναι ο Πουλικόγιαννης» Σε ερώτηση γιατί πιστεύει ότι δε χτυπήθηκε έτερο συνεργείο αφισοκόλλησης νεολαίας της ΚΝΕ που υπήρχε επίσης στην περιοχή, απάντησε πως στόχος ήταν το συνδικάτο του ΠΑΜΕ ως το μεγαλύτερο συνδικάτο μετάλλου, και λίγο μετά την επίθεση έγινε το σωματείο Άγιος Νικόλαος της ΧΑ. Στην επίδειξη φωτογραφιών ο ίδιος είπε πως αναγνώρισε τρεις σε πλήθος δεκαπέντε εικονιζόμενων, μεταξύ αυτών τους Χατζηδάκη και Πανταζή ενώ απάντησε πως ο ίδιος έχει δεχθεί απειλές.Αποκρίθηκε επίσης πως όλοι οι ΧΑυγίτες μετά τη δολοφονία Π.Φύσσα προσλήφθηκαν και πως “ποτέ δε θα μπορούσε ο Ι. Λαγός μόνος του να πάρει μια τέτοια απόφαση να χτυπήσει το ΚΚΕ. Ξεκινάει από πάνω. “

Β. Ερωτήσεις από τους συνηγόρους υποστήριξης κατηγορίας

Σε ερωτήσεις από τους συνηγόρους υποστήριξης κατηγορίας απάντησε ότι οι δράστες ήρθαν από δύο δρόμους με σκοπό να σκοτώσουν και άκουσε τη φράση «το Πέραμα από ‘δω» πράγμα που σήμαινε όπως είπε ότι έληξε ο χρόνος επίθεσης. Σαν σύνθημα εκκίνησης ο ίδιος είπε πως θυμάται το γύρισμα της πλάτης των Πανταζή και Χατζηδάκη.Όλη η επίθεση δεν κράτησε πάνω από πέντε λεπτά, όπως είπε.

Απάντησε στη συνέχεια ότι γνωρίζει ότι στην επίθεση στους αιγύπτιους αλιεργάτες εμπλεκόταν ο κατηγορούμενος Πανταζής και δεν ακούστηκε ποτέ οποιαδήποτε πειθαρχικό μέτρο εναντίον του από την ηγεσία της ΧΑ μετά την επίθεση.

Επιβεβαίωσε επίσης την κατάθεσή του πρωτοδίκως ότι μετά την επίθεση σε βάρος του, βγήκαν σε μια εκπομπή οι βουλευτές Η.Κασιδιάρης και Η.Παναγιώταρος και κάλυψαν τους δράστες.

Γ. Ερωτήσεις από την υπεράσπιση

Σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης απάντησε ότι ο φωτισμός στην περιοχή δεν ήταν πολύ καλός αλλά η απόσταση μεταξύ αυτών και των δραστών πολύ κοντινή σε ένα οδόστρωμα μόλις τριών μετρων, και η επίθεση σφοδρότατη με ανθρωποκτόνο σκοπό κάτι που φαίνεται από τα χτυπήματα στο κεφάλι. Αν θέλανε μόνο να τρομοκρατήσουνε θα χτυπούσανε σε άλλα σημεία, κατέθεσε. Ο ίδιος και οι σύντροφοί του όπως είπε, πιστέψανε ότι ο Πουλικόγιαννης ήταν νεκρός.

Σχετικά με την αυτοσχέδια κατασκευή δηλαδή το κοντάρι με τον ενσωματωμένο γάντζο, απάντησε πως με αυτό χτύπησαν τους Ζύμαρη και Διαμαντάκη στην ωμοπλάτη όπως φάνηκε από τις τρύπες στα σώματά τους.

Το ναυπηγείο του Παπίλα σε σχέση με τα καραβάκια στη Σαλαμίνα απάντησε πως απέχει περίπου 1300 μέτρα, και πως δεν μπορούσανε να διαφύγουνε, καθώς δεν υπάρχει εκεί δρόμος που να βγαίνει στη θάλασσα.

Σε ερώτηση συνηγόρου υπεράσπισης γιατί ό,τι καταθέτει σήμερα δεν το είχε κατεθέσει προανακριτικά ο μάρτυρας απάντησε πως η αρχική του κατάθεση έγινε δύο ώρες μετά την επίθεση και πάλι παρά την ταραχή του είχε μιλήσει για γκλομπ, για οργανωμένη επίθεση, για προαναγγελία.Η πρόεδρος παρενέβη στο σημείο αυτό σχολιάζοντας επ’αυτού πως ο μάρτυρας έχει μιλήσει για σχέδιο δράσης και τέτοιου είδους ερωτήσεις είναι παραπλανητικές.

Ερωτώμενος γιατί να μην έχουν οι δράστες καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, σε μια δολοφονική επίθεση, ο μάρτυρας απάντησε ότι σε όλες τις επιθέσεις η ΧΑ δήλωνε ταυτότητα γιατί θέλανε να σπείρουνε τον φόβο στην κοινωνία.Σε επόμενη ερώτηση πως κάποιος που έχει ανθρωποκτόνο σκοπό, σηκώνεται και φεύγει συντεταγμένα χωρίς να αισθάνεται ότι πρέπει να κρυφτεί αποκρίθηκε ότι αισθανόντουσαν ότι είχανε το ακαταδίωκτο.

Μετά την ολοκλήρωση των ερωτήσεων ο μάρτυρας αποχώρησε και η έδρα διέκοψε για την επόμενη δικάσιμο την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023 κατά την οποία θα καταθέσει ο μάρτυρας Διαμαντάκης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ