Εφετείο | Ημέρα 53: «Είχαν προσαρμοσμένα καρφιά»

53η δικάσιμοςΠαρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών

Α’ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

ΙΙ. Καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση της επίθεσης εις βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ

Α. Συνέχεια κατάθεσης μάρτυρα Τηλιακού-Ερωτήσεις από συνηγόρους υπεράσπισης

Στη σημερινή συνεδρίαση συνεχίστηκε η εξέταση του μάρτυρα Τηλιακού με σειρά ερωτήσεων από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Ο μάρτυρας απάντησε ότι είναι κάτοικος Ν.Φαλήρου και ως μέλος του ΚΚΕ έχει κομματική δράση παντού.Αναφορικά με την επίθεση απάντησε ότι ο ίδιος ήταν μπροστά από τα αμάξια στο κέντρο του στενού και είδε να κατεβαίνουν και από τις δύο πλευρές δύο ομάδες ενώ στον ίδιο χώρο εκείνη τη στιγμή υπήρχαν και μηχανές ΔΙΑΣ. Δήλωσε πως τραυματιστηκε και του χορηγήσανε βεβαίωση από το Θριάσιο. Αποκρίθηκε ακόμα ότι ήταν παρών σε χτυπήματα σε πάγκους στη Ραφήνα σε πανηγύρι το 2012 όπου ξαφνικά βγήκε τάγμα εφόδου.Ερωτώμενος τι εννοεί σε κατάθεση του που αναφέρει ότι το κόμμα ΧΑ λειτουργεί ως μανδύας για μια εγκληματική οργάνωση, απάντησε ότι χρησιμοποιεί τον μανδύα του πολιτικού φορέα και δημιουργεί μια ιδιότυπη μορφή τρομοκρατίας χτυπώντας, σκοτώνοντας για να γίνει γνωστή η δράση της, συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος έχει δει στο αρ.16 στο καταστατικό τους την Αρχή του Αρχηγού.

Ακολούθησαν ερωτήσεις του κατηγορουμένου Λαγού στο μάρτυρα.

Β. Κατάθεση μάρτυρα Καραμπέρη

Στη συνέχεια προσήλθε ο μάρτυρας Καραμπέρης.

Ακολουθεί απόσπασμα της κατάθεσης του:

Είχαμε δώσει ραντεβού στην πύλη της Ζωνης να έρθει να μας πάρει ο Ζύμαρης, εμένα με τον Λεκοδημήτρη. Στο ύψος του Παπίλα υπήρχαν ομάδες που αντιληφθήκαμε να κατεβαίνουν συντονισμένα από τη Νηρέως και Σοφοκλή Βενιζέλου.Και μας περικυκλώνουν, αρχίζουν με ύβρεις να μας τρομοκρατούνε, «πού είναι ο Πουλικόγιαννης, σήμερα το συνδικάτο θα πεθάνει, το ΚΚΕ θα φύγει και ο τόπος θα ξεβρωμίσει»[..] κρατάγανε κόσες, φαίνονται από τις τρύπες στο καπό, χτυπάνε τον Πουλικόγιαννη και πέφτει κάτω αιμόφυρτος, και αρχίζουν και κοπανάνε στο ψαχνό και ότι δεν θρηνήσαμε θύματα είναι πολλοί παράγοντες. Δε σημαίνει ότι δεν υπήρχε ανθρωποκτόνος πρόθεση επειδή δεν είχαμε νεκρό. Και είχαμε νεκρό, η μάνα του είναι εδώ, είναι του Λουκμάν, είναι του Μπαγκλαντεσιανού

Στη συνέχεια ο μάρτυρας κατέθεσε χαρακτηριστικά πως “ήταν τάγμα εφόδου, “είχαν προσαρμοσμένα καρφιά, είχανε κάτι σαν κόσα που είναι κάτι σα δρεπάνι”, πως τους είχαν περικυκλώσει, δέχθηκαν χτυπήματα με ρόπαλα και στειλιάρια, αναφέροντας πως ο ίδιος έπαθε κάταγμα στο μετατάρσιο και ο Ζύμαρης είχε τρύπα στο χέρι. Ο Πουλικόγιαννης έπεσε κάτω από το χτύπημα και δύο άτομα είχαν ανέβει στο καπό του αυτοκινήτου του Γκούτη. Δήλωσε πως αναγνώρισε τους κατηγορουμένους Πανταζή και Χατζηδάκη και μετά το ξυλοκόπημα άκουσε τη φράση «το Πέραμα εδώ» και φύγανε. Συμπλήρωσε πως η επίθεση είχε προαναγγελθεί πριν από ένα μήνα από τους κατηγορούμενους Λαγό, Παναγιώταρο και Μίχο οι οποίοι είχανε πει ότι «το απόστημα που λέγεται ΚΚΕ θα σπάσει»

Ερωτήσεις από τους συνηγόρους υποστήριξης κατηγορίας

Ο μάρτυρας απαντώντας, κατέθεσε ότι λόγω του τραυματισμού του έμεινε δύο μήνες χωρίς να εργάζεται ενώ σχετικά με την ενδυμασία των δραστών κατέθεσε ότι φορούσαν μαύρες μπλούζες, με διακριτικά τον μαίανδρο, και τα γράμματα «Χ.Α.», και ότι τους συστηθήκανε κατ’αυτόν για να τρομοκρατήσουνε. Οι δράστες όπως δήλωσε θα μπορούσαν να τρομοκρατήσουνε και να φύγουνε καθώς δεν ήταν αποκλεισμένοι από κάπου.Αναφορικά με την ερώτηση «που είναι ο Πουλικόγιαννης» ο ίδιος το απέδωσε στην ιδιότητα του ως πρόεδρος συνδικάτου. Τέλος σε ερώτηση αν γνώριζε ο κατηγορούμενος Λαγός να είναι μέλος της ηγεσίας απάντησε καταφατικά.

Ερωτήσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης

Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Ο μάρτυρας απάντησε ότι έχει ξανακούσει τον όρο ταγμα εφόδου και συγκεκριμένα το είδε μπροστά του και στο χέρι του όπως χαρακτηριστικά είπε. Ερωτώμενος γιατί δεν έχει αναφέρει σε προηγούμενη κατάθεση του τη φράση «το Πέραμα από δω» απάντησε ότι αν δεν το είχε πει οφείλεται στη σύγχυση καθώς έδωσε κατάθεση μόλις 10 ώρες μετά την επίθεση, και επιβεβαίωσε ότι το άκουσε όπως και ότι αν μπορούσε θα έφευγε αλλά δε θα άφηνε ποτέ μόνους τους συντρόφους του. Οι δράστες, όπως είπε, “κατά το κλείσιμο του τόξου ήρθαν με φωνές” και έφυγαν βιαστικά και συντεταγμένα. Αποκρίθηκε ότι αρχηγό θα χαρακτήριζε τον Πανταζή που ζήτησε τον Πουλικόγιαννη και πως κατάλαβε ότι είναι άτομα της ΧΑ γιατί συστήθηκαν και είχαν μπλούζες και διακριτικά, ενώ χαρακτήρισε την επίθεση ενέδρα γιατί όπως είπε έγινε ξαφνικά και συντεταγμένα. Ακολούθησε σειρά ερωτήσεων σχετικά με τον τραυματισμό το δικό του, την αναρρωτική άδεια, τον τραυματισμό του Ζύμαρη.

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης του μάρτυρα το δικαστήριο διέκοψε για την επόμενη δικάσιμο, την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023 όπου η διαδικασία θα συνεχιστεί με την κατάθεση των μαρτύρων Ζύμαρη, Σκλαβόλια, Πουντίδη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ