Εφετείο | Ημέρα 45: «Γιατί τον άφησαν έτσι αιμόφυρτο, αν ήθελαν να τον σκοτώσουν;»

45η δικάσιμος, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 9/06/2023

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Κατά τη δικάσιμο δεν παρέστη κανείς εκ των κατηγορουμένων.

ΙII. Συνέχεια του σχολιασμού των καταθέσεων των μαρτύρων για την υπόθεση των Αιγυπτίων αλιεργατών από τους συνηγόρους υπεράσπισης (παραθέτουμε συνοπτικά).

Ο σχολιασμός των μαρτυρικών καταθέσεων συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με τους συνηγόρους υπεράσπισης Δ. Μπελδέκο, Ν. Μιχαλόλια και Δ. Παπαδέλλη. Συνοπτικά:

Ο συνήγορος υπεράσπισης Δ. Μπελδέκος σχολίασε ότι δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για την καταδίκη των κατηγορουμένων καθώς και ότι οι μάρτυρες υπέπεσαν σε αντιφάσεις για το από σε ποιο σημείο ξεκίνησε η επίθεσης. Επίσης, έθεσε το ζήτημα ακυρότητας της αναγνώρισης των κατηγορουμένων ως δραστών της επίθεσης και αναφέρθηκε στο θέμα της μετατροπής της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. “Γιατί τον άφησαν έτσι αιμόφυρτο; Αν ήθελαν να τον σκοτώσουν, δεν μπορούσαν να τον σκοτώσουν;”

Ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορούμενης Ελ. Ζαρούλια, Ν. Μιχαλόλιας, σχολίασε ότι δεν αποδείχθηκε από τις καταθέσεις των μαρτύρων ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του άρθρου 187 ΠΚ. Αναφέρθηκε στις μπλούζες με τα διακριτικά της Χρυσής Αυγής που οι μάρτυρες κατέθεσαν ότι είδαν να φορούν οι δράστες της επίθεσης, σχολιάζοντας ότι “ είναι το όχημα για να φτάσουμε στην άδικη καταδίκη των βουλευτών του κόμματος”. Σχολίασε, ακόμη, ότι δεν αποδείχθηκε η αναξιοπιστία της μάρτυρος Δαμίγου και συνεπώς είναι αξιόπιστη, ενώ παράλληλα έψεξε τους συνηγόρους υποστήριξης της κατηγορίας για την στάση τους στους αυθόρμητους μάρτυρες αλλά και ότι εμφορούνται από πολιτικά κίνητρα εναντίον της Χρυσής Αυγής. “Εγώ δεν θα ανεχθώ να ξεφύγει πάλι η δίκη έξω από τις αίθουσες αυτού του δικαστηρίου, δεν θα ανεχθώ προσωπικά να γίνονται μάρτυρες κατηγορίας οι συνάδελφοι, δεν θα ανεχθώ προσωπικά, σε σχέση με τους εντολείς που είναι βουλευτές… από έναν κύριο που ανεγνώρισε κάποια άτομα που ουδεμία σχέση έχουν από μία μπλούζα που έγραφε κάποια γράμματα που αυτός δεν ήξερε να διαβάσει..!”

Ο σχολιασμός των μαρτυρικών καταθέσεων κατ’ άρθρο 358 ΚΠΔ ολοκληρώθηκε με τον συνήγορο υπεράσπισης Δ. Παπαδέλλη, ο οποίος σχολίασε ότι η κατηγορία για την συγκεκριμένη υπόθεση θα έπρεπε να είναι αυτή της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, ενώ αναφέρθηκε και στο σχολιασμό των συνηγόρων της υποστήριξης της κατηγορίας. Σχολίασε ότι στις προανακριτικές καταθέσεις των μαρτύρων δεν γίνεται αναφορά στην Χρυσή Αυγή αλλά προστέθηκε και διανθίστηκε στην πορεία της υπόθεσης, με πολιτική σκοπιμότητα, ενώ σχολίασε ότι η μάρτυρας Δαμίγου “έδωσε άλλοθι” στους κατηγορουμένους και η μαρτυρία της πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από το Δικαστήριο. Αναφέρθηκε, τέλος, στην απουσία των μαρτύρων Διαμαντόπουλου και Τατσιόπουλου, και επιφυλάχθηκε για τον σχολιασμό της κατάθεσης του πρώτου εξ’ αυτών, εφόσον προσέλθει.

Η δίκη διακόπηκε για την επόμενη δικάσιμο, την Τρίτη 13 Ιουνίου 2023.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ