Εφετείο | Ημέρα 43: Ολοκλήρωση εξέτασης Αιγυπτίων αλιεργατών

43η δικάσιμος, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 31/05/2023

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Υπήρχε η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου.

ΙΙ. Παρουσία κατηγορουμένων

Παρών στο δικαστήριο ήταν ο κατηγορούμενος Ι. Λαγός.

ΙΙΙ. Εξέταση μαρτύρων κατηγορίας

Κατέθεσαν και ολοκλήρωσαν τις καταθέσεις τους οι μάρτυρες κατηγορίας Μοχάμεντ Αμπου Χαμεντ και Άχμεντ Αμπου Χαμεντ. Ο πρώτος μάρτυρας εξετάστηκε από τον συνήγορο υπεράσπισης των κατηγορούμενων Α. Πανταζή και Μ. Ευγενικού καθώς ήταν ο μόνος συνήγορος που δεν τον είχε εξετάσει σε προηγούμενη δικάσιμο. Ο συνήγορος αμφισβήτησε την παρουσία των εντολέων του κατά την επίθεση στον Α. Εμπάρακ, επικαλούμενος μαρτυρία ότι η επίθεση στο θύμα τελέστηκε κατά τον ίδιο χρόνο με την επίθεση στο σπίτι των θυμάτων. Ο μάρτυρας αντέκρουσε αυτόν τον ισχυρισμό λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρώτα πήγαν στον Αμπουζίντ (θύμα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, που κοιμόταν στην ταράτσα του σπιτιού) και μετά κατέβηκαν κάτω -στην κύρια είσοδο του σπιτιού. Ο συνήγορος υπέβαλε στον μάρτυρα σειρά ερωτήσεων που είχαν να κάνουν, κατά κύριο λόγο, με τις συνθήκες αναγνώρισης των κατηγορούμενων στο Α.Τ. Κερατσινίου καθώς και με τον τρόπο που ο εν λόγω μάρτυρας αναγνώρισε τους επιτιθέμενους έξω από την οικία του. Επέδειξε φωτογραφία από κάποια σιδερένια πόρτα με μικρά ανοίγματα 30 εκ. ισχυριζόμενος ότι ήταν η πόρτα στο κελί από όπου ο μάρτυρας αναγνώρισε τους κατηγορούμενους, ισχυρισμός που διαψεύστηκε από τον μάρτυρα – που δεν την αναγνώρισε – και από τους συνηγόρους υποστήριξης της κατηγορίας. Ο ισχυρισμός του κατέτεινε στην επισφαλή αναγνώριση των κατηγορούμενων από τους μάρτυρες. Ο συνήγορος υπεράσπισης επικαλέστηκε μαρτυρία κατά την οποία τα ρούχα που φορούσαν οι επιτιθέμενοι – μαύρες μπλούζες – δεν είχαν άσπρα αλλά χρυσά γράμματα στην πλάτη (αναφορά στο λογότυπο της Χρυσής Αυγής). Ο μάρτυρας επέμεινε ότι ήταν άσπρα τα γράμματα.

Στη συνέχεια εξετάστηκε ο μάρτυρας Άχμεντ Αμπου Χαμεντ από συνηγόρους υπεράσπισης που δεν είχαν προλάβει να τον εξετάσουν σε προηγούμενη δικάσιμο. Οι συνήγοροι υπεράσπισης υπέβαλαν στον μάρτυρα σειρά ερωτήσεων προκειμένου να εξακριβώσουν πού βρισκόταν ο κάθε επιτιθέμενος και τί ακριβώς έκανε. Ο μάρτυρας περιέγραψε τόσο τα χαρακτηριστικά των επιτιθεμένων όσο και τις επιμέρους πράξεις – σπάσιμο πόρτας, αυτοκίνητων κ.α. Ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά, ο ένας από τους δράστες της επίθεσης που τους έβριζε, λέγοντας ”ελάτε έξω μουνιά να δείτε τί κάνει η Χρυσή Αυγή” ήταν ο Α. Πανταζής, ο οποίος φαινόταν πως ήταν ο αρχηγός τους και έδινε τις εντολές. Σε σχετική ερώτηση πώς είναι δυνατόν να τους θυμάται εφόσον το παράθυρο δεν ήταν πολύ ώρα ανοιχτό, ο μάρτυρας απάντησε ότι “δεν μπορώ να ξεχάσω ποτέ αυτήν την ώρα. Πήγαμε να πεθάνουμε” (σημειωτέον ότι ο μάρτυρας κατέθετε στα ελληνικά). Επέμεινε στην διαδοχή των γεγονότων όπως περιγράφεται και στο κατηγορητήριο, δηλαδή ότι οι κατηγορούμενοι “μαζεύτηκαν σε μία καφετέρια και μετά ήρθαν σε μας, ανέβηκαν πάνω και μετά ήρθαν στο σπίτι μου”. Ενώ επίσης επισήμανε ότι πρώτα χτύπησαν και μετά κατέβηκαν, σε ερώτηση αν οι κατηγορούμενοι Ευγενικός και Πανταζής συμμετείχαν στην επίθεση στον Α. Εμπάρακ. Ο μάρτυρας επέμεινε ότι από την πρώτη στιγμή, κατά την κλήση του στην Αστυνομία, ανέφερε ότι ήταν Χρυσαυγίτες οι επιτιθέμενοι και όχι, το πρώτον, στις ανακρίτριες απαντώντας σε σχετικό ισχυρισμό συνηγόρου υπεράσπισης. Επίσης επανέλαβε – όπως και πρωτόδικα – ότι για δύο εκ των κατηγορούμενων είναι 100% σίγουρος ότι ήταν από τους επιτιθέμενους γιατί “ήταν φάτσα με φάτσα” όπως είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, σε ερώτηση του κατηγορούμενου Ι. Λαγού απάντησε ότι δεν τον γνώριζε πριν την επίθεση.

ΙV. Αίτημα συνηγόρου υπεράσπισης

Η υπεράσπιση των κατηγορούμενων Α. Πανταζή και Μ. Ευγενικού υπέβαλε αίτημα να κληθεί ο Διοικητής του αστυνομικού τμήματος Κερατσινίου, προκειμένου να αναγνωρίσει αν η πόρτα του κελιού που επιδείχθηκε από σχετική φωτογραφία στο Δικαστήριο, ήταν όντως αυτή που υπήρχε κατά τον χρόνο αναγνώρισης των κατηγορούμενων από τους μάρτυρες κατηγορίας.

Η Εισαγγελέας επιφυλάχθηκε για την πρότασή της.

Το Δικαστήριο διέκοψε για τις 07/06/23.

Υπενθυμίζουμε ότι το Δικαστήριο έχει καλέσει να καταθέσουν για τις 07/06/23 οι μάρτυρες Δαμίγου και Τατσιόπουλος. Όπως όμως διευκρίνισε η Πρόεδρος, σε περίπτωση που δεν εντοπιστούν ή δεν προσέλθουν οι ανωτέρω, θα ξεκινήσει η διαδικασία των σχολιασμών της υπόθεσης – της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του Αμπουζίντ Εμπάρακ- κατ’ άρθρο 358 ΚΠΔ από τους συνηγόρους υποστήριξης της κατηγορίας και υπεράσπισης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ