Εφετείο | Ημέρα 42: «Μου λέγανε ήταν Έλληνες, λέω όλος ο κόσμος έχει μέσα του το καλό και το κακό»

42η δικάσιμος, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Α’ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

ΙΙ. Κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα Άχμεντ Αμπουχαμέντ – Ερωτήσεις από την έδρα

Στη σημερινή συνεδρίαση προσήλθε να καταθέσει ο μάρτυρας Αχμεντ Αμπουχάμεντ, αυτόπτης μάρτυρας της επιθεσης στους Αιγύπτιους αλιεργάτες. Ο μαρτυρας συνοδευόταν από διερμηνέα για τη διευκόλυνσή του όπου χρειαζόταν.Ξεκίνησε την κατάθεσή του στα ελληνικά.

Ακολουθεί απόσπασμα της κατάθεσης του: “Κοιμόμαστε στο σπίτι μου, ακούω χτυπήματα, έχουμε ένα παράθυρο στο πλάι και ένα μπροστά, άνοιξα τα φώτα, βλέπω παραπάνω από είκοσι άτομα μπροστά από το σπίτι μου στον δρόμο…Με το που έχω ανοίξει το παράθυρο ηταν ο Αγριογιάννης και δίπλα του ο Πανταζής. […] Bλέπω να χτυπάνε με πόρτα ό,τι βρίσκουν μπροστά τους, σήκωσα το στρώμα και έβγαλα τρία τέσσερα σανίδες να πετάξω για να φύγουνε, ο άλλος ο Τάσος, σου μιλάει, φωνάζει, βρίζει, δεν μπορώ να πω τι [..]και μετά ο Σάαντ μπαίνει, και λέω «πήγαινε και κράτα τα παράθυρα στο πλάι» γιατί μπορεί να το βγάζανε, ήταν αποφασισμένοι να ‘ρθούνε να σκοτώσουνε εμάς. Φωνάζαμε μέσα στο σπίτι μου «βοήθεια, βοήθεια», οι γειτόνοι βγήκαν από το σπίτι τους […]”

Στη συνέχεια απαντώντας σε ερωτήσεις από την έδρα απάντησε ότι οι δράστες ήταν από 20 μέχρι 25 χρονών, νέοι ,αδύνατοι και μόνο ο ένας ο “Τάσος”, όπως είπε, ήταν περίπου 35-36 χρονών. Φορούσαν μαύρες μπλούζες με άσπρα γράμματα της ΧΑ. Φωνάζανε και βρίζανε “Έβγα έξω να σου… τη μάνα, τον πατέρα” σπάσανε το παντζούρια της πόρτας, το τζάμι και αφήσανε μέσα πυροσβεστήρα και χτυπήσανε πρώτα, όπως κατέθεσε, τον Αμπουζίντ και μετά κατέβηκαν. Απάντησε ότι τα μηχανάκια τα είχανε αφήσει τριάντα μέτρα μακριά ότι η καφετέρια «BEAT» απέχει το πολύ τρία χιλιόμετρα από το σπίτι ,και ότι ο ίδιος πήρε τηλέφωνο την αστυνομία λέγοντας «έχει έρθει ΧΑ και έχει σκοτώσει έναν από εμάς». Ο Σάαντ πήγε με το ασθενοφόρο, ο ίδιος με τον Μοχάμεντ Αμπουχάμεντ στο Α.Τ. στο Πέραμα και έπειτα στο Α.Τ Κερατσινιου. Για τη στιγμή της αναγνώρισης δήλωσε ότι “20-25 άτομα έβγαλε μπροστά μου, εγώ αυτό το φάτσα δεν μπορώ να ξεχάσω ποτέ μου, στο παράθυρο, ο Αγριογιάννης, ο Τάσος ο Πανταζής, ο Μάκης, δέκα άντρες κυρία, προσπάθεια κάνανε να μπούνε να μας σκοτώσουνε…” .Σε ερώτηση αν θεωρεί οργανωμένη την επίθεση απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι “θέλανε να διώξουνε όλους τους ξένους, μας χτύπησαν γιατί είμαστε ξένοι, λέει άμα χτυπήσω αυτόν άλλοι θα φοβάνται και θα φύγουνε.”

Δήλωσε ακόμα ότι μετά την επίθεση δέχθηκε τηλεφωνήματα που λέγανε, «θα σε σκοτώσω» και ότι “δεύτερη μέρα στην αγορά μου λέγανε ήταν έλληνες, λέω όλος ο κόσμος έχει μέσα του το καλό και το κακό”

Ο ίδιος όπως είπε, ήρθε στην Ελλάδα το ’95, το ψαράδικό είναι στο όνομά του και δεν είχε ποτέ διαφορές πριν από αυτό.Σε ερώτηση αν αναγνώρισε αρχηγό απάντησε ότι υπήρχε ένας που έδινε εντολές στα άτομα, τους έλεγε «ανέβα πάνω, κατέβα κάτω» και όταν πήγανε στο Τμήμα και φώναζε ο Πανταζής για τις χειροπέδες που έβαλαν στην κοπέλα που ήταν μαζί τους, αναγνώρισε και τη φωνή του και το πρόσωπό του.

Δήλωσε συγκεκριμένα πως το φως έξω από την πόρτα του σπιτιού ήταν αναμμένο και φωτιζονταν τα πρόσωπά τους ενώ μπροστά στο σπίτι τους υπάρχει και μια κολώνα που ήταν αναμμένη, κρατούσαν ξύλα πέτρες σίδερα, ο ίδιος κατέβηκε και κρατούσε με ό,τι δύναμη είχε τα παράθυρα, είδε τον Αγριογιάννη και τον “Τάσο”φάτσα με φάτσα.

Στο σημείο αυτό παρενέβησαν συνήγοροι υπεράσπισης λέγοντας ότι γίνεται περιγραφή και αναγνώριση του κατηγορουμένου Αγριογιάννη χωρίς να είναι παρών, με την πρόεδρο να απαντά ότι πρόκειται για κατάθεση και όχι αναγνώριση ότι σε κάθε περίπτωση όφειλε να είναι παρών και συνεκτιμάται η απουσία του.

Ο μάρτυρας συνέχισε τη κατάθεση του, αναφέροντας : “μου ειπανε «έβγα έξω αν είσαι άντρας να σου μάθω τι είναι ΧΑ», εγώ δεν ήθελα να βγω, έχω παιδιά […] ό,τι βρίσκει μπροστά στο σπίτι μου, πέταγε μέσα στο σπίτι, μέχρι ένα κουβά με μπογιά.” Άκουσε, όπως είπε, τον Αμπουζίντ να φωνάζει βοήθεια, και να λέει θα πεθανω και ότι είχε στραβώσει τελείως.

Σε ερώτηση αν τον πλησίασε κάποιος από τους κατηγορουμένους για να τον αποζημιώσει αποκρίθηκε ότι τη δεύτερη μέρα μετά την επίθεση κάποιος που δεν ξέρει το όνομά του τον είχε πάρει τηλ. να του πει «ό,τι έγινε έγινε», και εκείνος απάντησε «ο αδελφός μου μπορεί να πεθάνει, αν ζήσει, θα μιλήσουμε». Απάντησε τέλος ότι το μαγαζί του δεν έκλεισε και οι γείτονες του συμπαραστάθηκαν.

ΙΙΙ. Ερωτήσεις από την υποστήριξη κατηγορίας

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο συνήγορος Παπαδάκης ο οποίος επέδειξε στο μάρτυρα μια σειρά από φωτογραφίες του σπιτιού προς αποσαφήνιση της τοπολογίας της επίθεσης.Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι οι δράστες έσπασαν την πόρτα και το παράθυρο με ξύλα και σίδερα, οι τρεις ήταν μπροστά στην πόρτα, και μπροστά στα σκαλιά ήταν δύο που σπάσανε το παράθυρο.

Τους περιέγραψε ως νέους, αδύνατους, μόνο ένας γεμάτος, ξανθός μόνο ο Αγριογιάννης, μελαχρινούς, σε ύψος κανονικούς ούτε ψηλούς ούτε κοντούς και ότι φορούσαν μαύρα ρούχα με άσπρα γράμματα ΧΑ.

Σε ερώτηση αν το αυτοκίνητό του έχει κάποια πινακίδα που να φαίνεται ότι είναι δικό του απάντησε ότι έγραφε «Αχμεντ ψάρια», οι γείτονες ξέρανε ότι το αυτοκίνητο είναι δικό του, έχει άδεια επαγγελματία πριν το μαγαζί, ότι το μαγαζί το έχει από το 2010 και στο σπίτι έμενε 13 χρόνια πριν το συμβάν και δεν υπάρχουν άλλοι Αιγύτπιοι ψαράδες στην περιοχή. Ο Αμπουζίντ μετά την επίθεση έκανε τουλάχιστον ένα χρόνο για να περπατήσει, ήταν στο στόμα του με σίδερα, και αναγκαζόταν να τρώει αλεσμένη τροφή για παραπάνω από 40 μέρες.Ακόμα μέχρι και σήμερα δεν μπορεί να δουλέψει, δήλωσε.

Ερωτώμενος από τον συνήγορο Καμπαγιάννη απάντησε ότι ο “Τάσος” έχει μαγαζί με μπαλόνια και ότι στο Πέραμα τον ξέρανε ως τον “Τάσο το μπαλονά”. Τέλος ερωτώμενος από τον συνήγορο Θεοδωρόπουλο, απάντησε ότι στην περιοχή υπήρχαν και άλλα αμάξια εκτός από τα δικά τους αλλά έσπασαν μόνο τα δικά τους.

ΙV. Ερωτήσεις από την υπεράσπιση

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης.Ο μάρτυρας ερωτώμενος γιατί δεν είχε κάνει σε προηγούμενη κατάθεση του αναφορά στη ΧΑ απάντησε ότι ο ίδιος το εχει καταθέσει από την πρώτη στιγμή και στο τηλέφωνο στην αστυνομία ότι ήρθαν να τους σκοτώσουν από τη ΧΑ αλλά και στην ανακριτρια και δε γνωρίζει γιατί δεν το έγραψαν.Ακολούθησαν ερωτήσεις σχετικά με το αν άκουσε τον Αμπουζίντ Εμπάρακ να φωνάζει βοήθεια, και πώς γίνεται ο τελευταίος να μπορούσε να φωνάξει αφού είχε σπάσει το σαγόνι του.Ο μάρτυρας απάντησε επανειλημμένα ότι τον άκουσε και στη συνέχεια ανέβηκε στην ταράτσα λέγοντας σε κάποιο σημείο χαρακτηριστικά “Εγώ ξέρω αυτό που είδα μπροστά μου, και ο καλύτερος γιατρός να ‘ρχόταν και να μου έλεγε «αυτός ο άνθρωπος θα ζήσει», έτσι όπως τον είδα εγώ δεν το πιστεύω, και ας ορκιζόταν στο Κοράνι, στο Ευαγγέλιο. Αμπουζίντ δεν μπορούσε να πάρει αναπνοή.”

Ο μάρτυρας απάντησε επίσης πως αν δεν έρχονταν οι γείτονες, οι δράστες θα συνέχιζαν.

Στο σημείο αυτό η έδρα διέκοψε για την επόμενη δικάσιμο στις 31η Μαΐου καθώς δόθηκε εντολής εκκένωσης του κτιρίου λόγω πυρκαγιάς στον 5ο όροφο του Εφετείου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ