Εφετείο | Ημέρα 41: «Δεν φορούσαν αυτές τις μπλούζες»

41η δικάσιμος, Αίθουσα τελετών Εφετείου Αθηνών, 10/05/2023

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Παρών ήταν ο κατηγορούμενος Λαγός (κρατούμενος).

III. Κατάθεση μάρτυρα Πολυχρονίδου (αστυνομικός)

Λόγω ασθένειας του διερμηνέα, και αφού αναζητήθηκε αλλά δεν βρέθηκε αντικαταστάτης του, ο κατάθεση του Μοχάμεντ Αμπουχάμεντ δεν ολοκληρώθηκε.

Το δικαστήριο προχώρησε στην εξέταση της μάρτυρα Πολυχρονίδου, μιας εκ των αστυνομικών που προσήγαγαν τα άτομα που συνελήφθησαν για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες.

Η μάρτυρας εξιστόρησε πώς έκαναν τον έλεγχο στα άτομα επί της Λεωφόρου Σχιστού και τα προσήγαγαν γιατί με βάση το σήμα που είχαν προηγουμένως λάβει, τους φάνηκαν ύποπτα γιατί φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής. Αναφέρθηκε ονομαστικά στους κατηγορουμένους Πανταζή, Μαρία, Ευγενικό, και κατέθεσε ότι ο Πανταζής φορούσε μπλούζα της Χρυσής Αυγής. Περιέγραψε την αμφίεσή τους λέγοντας ότι φορούσαν σκούρα ρούχα, όπως αναφερόταν στο σήμα που είχαν λάβει οι αστυνομικοί.

Σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής επιβεβαίωσε χωρίς αμφιβολία ότι ο Πανταζής ήταν ένας εκ των δύο που φορούσαν μπλούζα της Χρυσής Αυγής, και ότι την ώρα της προσαγωγής δε φορούσαν τα ρούχα με τα οποία φωτογραφήθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Δύο από τα πέντε άτομα, αυτά που φορούσαν μπλούζες της ΧΑ, στις φωτογραφίες φορούν λευκή μπλούζα και πουκάμισο. Η μάρτυρας επιβεβαίωσε επίσης και ότι δεν άλλαξαν τα ρούχα τους στο αστυνομικό τμήμα μετά την προσαγωγή.

Στις ερωτήσεις της υπεράσπισης η μάρτυρας απάντησε ότι δεν γνωρίζει γιατί επιλήφθηκε η Κρατική Ασφάλεια της υπόθεσης, ότι δεν ξέρει πότε έγινε η αναγνώριση των συλληφθέντων από τους παθόντες, αλλά έμαθε από συναδέλφους της στο ΑΤ Κερατσινίου ότι αναγνωρίστηκαν. Απάντησε επίσης ότι δεν γνωρίζει γιατί οι μπλούζες της ΧΑ που φορούσαν οι συλληφθέντες δεν κατασχέθηκαν και ότι οι προσαχθέντες ήταν ήρεμοι και συνεργάσιμοι όταν τους πλησίασαν για έλεγχο.

IV. Αιτήματα της υπεράσπισης

Μόλις ολοκλήρωσε την κατάθεσή της η μάρτυρας, ο συνήγορος Γκαβέλας, για την υπεράσπιση του κατηγορούμενου Πανταζή, υπέβαλε αίτημα προς το δικαστήριο να κληθεί η μάρτυρας Ελένη Δαμίγου, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συνηγόρων υπεράσπισης.

Από την πλευρά της υποστήριξης της κατηγορίας, ο συνήγορος Θ. Καμπαγιάννης εξέφρασε την αντίρρηση ότι η κυρία Δαμίγου είχε προταθεί στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορουμένου Μαρία, χωρίς τελικά να προσέλθει να εξεταστεί και άρα, ως μάρτυρας υπεράσπισης, δεν απαιτείται να κληθεί από το δικαστήριο. Συμπληρωματικά, ο συνήγορος Παπαδάκης πρότεινε, αν αποφασιστεί να κληθεί η Δαμίγου, τότε να κληθεί και ο μάρτυρας Διαμαντόπουλος. Αμφότεροι είναι εργαζόμενοι σε καφέ της περιοχής, όπου έχουν καταθέσει οι κατηγορούμενοι ότι βρίσκονταν, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η επίθεση].

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα να κληθούν και οι δύο μάρτυρες στη δικάσιμο της 7ης Ιουνίου.

Στη συνέχεια και αφού δεν βρέθηκε αντικαταστάτης του ασθενούς διερμηνέα, το δικαστήριο διέκοψε για την Παρασκευή 12 Μαΐου, οπότε θα καταθέσει ο μάρτυρας Άχμεντ Αμπουχάμεντ και ο Μοχάμεντ Αμπουχάμεντ θα ολοκληρώσει την κατάθεσή του στις 7 Ιουνίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ