Εφετείο | Ημέρα 40: «Δηλαδή νοικιάσαμε ανθρώπους να έρθουν να μας χτυπήσουν;»

40ή δικάσιμος, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Α´ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

ΙΙ.Συνέχεια κατάθεσης μάρτυρα Σαάντ Αμπουχάμεντ

Στη σημερινή δικάσιμο συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε η κατάθεση του μάρτυρα Σααντ Αμπουχάμεντ .Σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης ο μάρτυρας απάντησε ότι οι δράστες σε σωματοδομή ήταν όλοι περίπου ίδιοι και σε ηλικίες από 18-25. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν αναγνώρισε πρόσωπα όπως έκαναν τα αδέλφια του γιατί δεν ήξερε αν τους είχαν πιάσει και “αν δεν τον πιάνανε δεν ήξερα τι μπορεί να κάνει και γι αυτό δε μίλησα”

Σε ερώτηση πώς ο Αμπουζίντ Εμπάρακ με κάταγμα κάτω γνάθου φώναξε βοήθεια ο μάρτυρας επανέλαβε εμφατικά ότι ο ίδιος τον άκουσε να φωνάζει βοήθεια, ενώ όταν ρωτήθηκε γιατί ήρθανε τελικά οι δράστες ο μάρτυρας αποκρίθηκε: “Ήρθαν για να χτυπήσουν, έχουν αρχές σκέφτονται τι πρέπει να κάνουν για να διώξουν τους ξένους από τη χώρα τους” και όταν του ζητήθηκε διευκρίνιση μήπως ήρθαν για να φοβίσουν εκείνος απάντησε “αμα χτυπάς δυνατά, χτυπάς για να σκοτώσεις, ο Αμπουζίντ παραλίγο να πεθάνει, σε άλλον στην Κρήτη τον χτυπήσαν με μαχαίρι”

Μετά την ολοκλήρωση των ερωτησεων από τους συνηγόρους υπεράσπισης το λόγο πήρε ο συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας Θ.Καμπαγιαννης ο οποίος ζήτησε την καταχώρηση της εξής δήλωσης στα πρακτικά κατ’άρθρο 141 παρ.2 :”Η επαναληπτική υποβολή των ίδιων ερωτήσεων και η υποτιμητική αναφορά στο θρήσκευμα του μάρτυρα με τις φράσεις: «σας ήρθε η επιφοίτηση του Αλλάχ» και «δεν είμαστε Αδελφοί Μουσουλμάνοι» από τον συνήγορο Ρουσσόπουλο, ερωτήσεις που δεν απαγορεύτηκαν από το δικαστήριο, συνιστούν προσβλητική εξέταση του μάρτυρα, αποτελούν προσβολή του θρησκεύματος του και παραβιάζουν το αρ. 3 του ΕΣΔΑ για εξευτελιστική μεταχείριση. Ζητάμε την καταγραφή της συγκεκριμένης δήλωσης, προκειμένου να κάνουμε μεταγενέστερη χρήση”

ΙΙΙ. Κατάθεση μάρτυρα Μοχάμεντ Αμπουχαμέντ

Στη συνέχεια προσήλθε να καταθέσει ο μάρτυρας Μοχάμεντ Αμπουχάνεντ με παρουσία διερμηνέα. Ακολουθεί αυτούσιο απόσπασμα: “Ξύπνησα από πολύ έντονη φασαρία, χτυπήματα στις πόρτες σαν να ήταν σεισμός, τραγικές φωνές επάνω στα παράθυρα και τις πόρτες. Μπαμ, μπαμ, μπαμ. Σηκώθηκα, άνοιξα το παράθυρο γρήγορα, είδα περίπου 10 άτομα. Φορούσαν μαύρα ρούχα. Στέκονται στην πόρτα και κάτω από την πόρτα. Όλοι ήταν νέοι. Χτύπησαν πολύ δυνατά την πόρτα και τα παράθυρα. Εγώ πήγα και άνοιξα την πόρτα, είδα τους νέους, ο αδελφός μου μου είπε «κλείσε το παράθυρο γρήγορα», έκλεισα. Πέταξαν στο σπίτι κάτι που έβγαλε καπνό πολύ, άνοιξα εγώ ξανά το παράθυρο, τους πέταξα κάτι που είχαμε μέσα στο σπίτι, κατάλαβα ότι κατέβηκαν κάτω και άκουσα χτυπήματα στο αυτοκίνητο κάτω, σπάσανε τα αυτοκίνητα. Μετά άκουσα τον αδελφό μου, που ήταν εδώ τώρα, φώναζε «ζεντ ζεντ Αμπουζίντ». Μετά είδα να κατεβαίνουν μαζί με τον άλλον γεμάτο αίμα. Ήρθε ένας που νομίζω λεγόταν Γιώργος, ήταν Έλληνας και είπε «είναι ΧΑ». Έπειτα ήρθαν οι αστυνομικοί, πάρα πολλοί, ο Σαάντ και ο Αμπουζίντ πήγαν στο νοσοκομείο. Μετά επικοινώνησαν μαζί μας και μας είπανε «συλλάβαμε μερικά άτομα και ελάτε να τους αναγνωρίσετε». Και όταν πήγα και σταθήκαν μπροστά μου, εγώ παρακάλεσα τον Θεό να επιβεβαιώνει αυτό που θα πω για να μην αδικώ κανέναν. Ήταν όντως οι νέοι που ήταν μπροστά στο παράθυρό μας. Αυτό όλο ήταν σε περίπου 10 λεπτά, όταν ήρθαν και κατέβηκαν και χτύπησαν τα αυτοκινητα και φώναζαν όλη αυτή η φασαρία.”

Α. Ερωτήσεις από την έδρα

Σε ερώτηση τι ήξερε προηγουμένως για τη ΧΑ και αν το είχε καταλάβει ο μάρτυρας απάντησε ότι είχανε μάθει ότι υπήρχε ένα κόμμα στην Ελλάδα που χτυπάνε τους ξένους με σκοπό να τους διώχνουν από τη χώρα, αλλά δεν πίστευε ότι θα μπορούσαν να έρθουν στο σπίτι τους και να τους βγάλουν από το σπιτι τους μέσα στη νύχτα.Κατέθεσε ότι φορούσαν μπλούζες μαύρες και παντελόνια κανονικά και ότι κρατούσαν όλοι τους ξύλα στα χέρια.

Στο σημείο αυτό παρενέβησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης ρωτώντας αν ο μάρτυρας γνωρίζει καλά ελληνικά λέγοντας πως αυτό είχε δηλώσει το 2012 .Ο μάρτυρας αποκρίθηκε ότι γνωρίζει κάποια ελληνικά αλλά της δουλειάς του χωρίς να μπορεί να διαβάσει ή να γράψει και ότι αισθάνεται ανασφάλεια.Κατόπιν αυτού ο μάρτυρας συνέχισε κανονικά με ταυτόχρονη διερμηνεία.

Ο μάρτυρας απάντησε ότι είδε τους δράστες γιατί μπροστά στο σπίτι υπήρχε αρκετό φως και με σιγουριά αναγνωρίζει και τους πέντε επιβεβαιώνοντας ότι αυτό έκανε και στο πρωτοδικο δικαστήριο.

Σε ερώτηση για ποιο λόγο τους έκαναν την επίθεση και αν υπήρχαν διαφορές ο μάρτυρας απάντησε ότι είναι στην Ελλάδα από το 1997, ο ίδιος πουλάει ψάρια από το Κερατσίνι μέχρι την Αθήνα, στο νόμιμο ψαράδικο του αδελφού του, ξέρει τη μισή Αθήνα, δεν έχει πρόβλημα με κανέναν.

Το δικό του παράθυρο,όπως είπε, δεν κατάφεραν να το χτυπήσουν γιατί είναι πιο ψηλά και η σκάλα φτάνει μέχρι την πορτα. Η επίθεση τελείωσε όταν βγήκαν οι γείτονες από τη φασαρία και οι δράστες έφυγαν αφήνοντας πίσω τα ξύλα και σίδερα που κρατούσαν.

Β.Ερωτήσεις από την υποστήριξη κατηγορίας

Ο συνήγορος Καμπαγιαννης παίρνοντας το λόγο προσκόμισε μια σειρά φωτογραφιών ζητώντας από το μάρτυρα την περιγραφή του σπιτιού.Ο μάρτυρας περιέγραψε πως υπάρχει μια σκάλα που ανεβαίνει πάνω αριστερά, και μπροστά στην πόρτα ένα δωμάτιο στα δεξιά, ένα αριστερά και χωλ.

Ο ίδιος όπως είπε ήταν στο δωμάτιο αριστερά και τα αδέλφια του στο δεξιά. Από τους πέντε δράστες που αναγνώρισε και στο πρώτο δικαστήριο οι τρεις κατέθεσε ότι ήταν μπροστά στην πόρτα, στη σκάλα οι άλλοι και δίπλα στο παράθυρο.Από αυτούς όπως είπε υπήρχε ένας που ήταν πιο μεγάλος και πιο γεμάτος και φώναζε πιο δυνατά.Στη συνέχεια επιδείχθηκαν φωτογραφίες των πέντε δράστων από τη ΔΕΕ και ο μάρτυρας επιβεβαίωσε σε ποιες θέσεις βρίσκονταν ακριβώς κατά τη διάρκεια της επίθεσης αναγνωρίζοντας τους.

Περιέγραψε επίσης την κατάσταση του Αμπουζίντ Εμπάρακ όπως τον είδε: “όλο το πρόσωπο είναι αίμα, ο αδελφός μου Σαάντ και ο ανιψιός του, αυτοί που τον κρατούσαν τον κατέβασαν κάτω, και τον βάλανε στο σπίτι και ήρθε ασθενοφόρο και τον πήρε”. Διευκρίνισε επίσης πως στο δρόμο υπήρχαν αρκετά αυτοκίνητα αλλά σπάσανε μόνο τα δικά τους. Το αυτοκίνητο του αδελφού του Άχμεντ, γράφει απ’ έξω το τηλέφωνο «ψαράς» και το όνομα του και ο ίδιος έχει τρίκυκλο και είναι γνωστό, όπως και του Σαάν. Στο Πέραμα, Κερατσίνι είναι οι μόνοι Αιγύπτιοι ψαράδες

Στη συνέχεια κατέθεσε σχετικά με τη χωροταξία, ότι επειδη το σπίτι είναι σε ανηφόρα σε ύψωμα, στην ταράτσα μπορεί να ανέβει κανείς από τον τοίχο και από το οικόπεδο μέσα και από το δρόμο. Ο Αμπουζίντ που ήταν φιλοξενούμενος τους κοιμόταν συνήθως στην ταράτσα γιατί είχε ζέστη και όποιος περνούσε επάνω, δίπλα στην ταράτσα, τον έβλεπαν, ενώ όταν δεν κοιμόταν τα στρωσίδια του τα άφηνε πάνω.

Για τον Αμπουζίντ δήλωσε επίσως ερωτώμενος πως έμεινε μια βδομάδα περίπου μέχρι να κάνει την επέμβαση, μετά έκλεισαν τοστόμα του, δεν μπορούσε να φάει και για ένα μήνα μόνο με καλαμάκι μπορούσαν να του δώσουν φαγητό και με το ζόρι μιλούσε.Μετά την επίθεση κατέθεσε ότι δέχθηκαν την συμπαράσταση των γειτόνων και ανθρώπων από την αθήνα και τα νησιά και πως έγινε συγκέντρωση κόσμου στην πλατεία με πάνω από 2000 άτομα που τους είπανε “είμαστε μαζί σας”

Γ.Ερωτήσεις από την υπεράσπιση

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Σχετικά με τις αναγνωρίσεις των δραστών Ο μάρτυρας απάντησε πως αυτούς που είδε στο ΑΤ ενώ σε συνεχείς ερωτήσεις σχετικά με τις πρώτες του καταθέσεις αποκρίθηκε “εγώ είπα ότι αυτοί ήταν ΧΑ, αν δε το γράψανε δεν το ξέρω, δηλαδή εμείς κατηγορούμε άδικα αυτούς τους ανθρωπους; Δηλαδή νοικιάσαμε ανθρώπους να έρθουν να μας χτυπήσουν;”

Στη συνέχεια ο συνήγορος Ν.Μιχαλόλιας παρενέβη λέγοντας πως ο μάρτυρα έδωσε μια κατάθεση στην οποία αναγνώρισε ανεπιφύλακτα χωρίς διερμηνέα και προέβαλε αίτημα κλήσης των ανακριτικών υπαλλήλων. Ο συνήγορος Παπαδέλλης συντάχθηκε με το ανωτέρω αίτημα..

Το λόγο πήρε ο συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας Κ.Παπαδάκης ο οποίος τόνισε ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης προβαίνουν σε έναν πρόωρο σχολιασμό μεσούσης της διαδικασίας, και σε κάθε περίπτωση ο μάρτυρας αναγνώρισε τους πέντε δράστες στην παρούσα κατάθεση του ενώπιον του δικαστηρίου. υπογραμμίζοντας ότι για να αναγνωρίσει κανείς τα χαρακτηριστικά προσώπου δε χρειάζεται διερμηνέα.Το δε αίτημα κλήσης των εν λόγω μαρτύρων χαρακτηρίστηκε από το συνήγορο παρελκυστικό.

Ο συνήγορος Θ.Καμπαγιάννης στη συνέχεια σχολίασε ότι είχε τεθεί αίτημα και στο πρώτο δικαστήριο να κληθούν οι προανακριτικοί υπάλληλοι και υπάρχει παρεμπίπτουσα απόφαση ότι είχε αρνηθεί το δικαστήριο.Συμπλήρωσε ότι το ποινικό δικαστήριο διέπεται από την αρχή της προφορικότητας, το δικαστήριο ακούει τους μάρτυρες πρωτογενώς,και πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος.

Η εισαγγελέας πρότεινε με τη σειρά της την απόρριψη του αιτήματος

Στη συνέχεια πριν αποφανθεί το δικαστήριο επ αυτού, ο συνήγορος Ν.Μιχαλόλιας απέσυρε το σχετικό αίτημα και συνεχίστηκαν οι ερωτήσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης με έμφαση στο που, πότε, σε πόσο χρόνο και σε ποιο ΑΤ και σε τι συνθήκες έγινε η αναγνώριση των πέντε δραστών από τον μάρτυρα.

Κατόπιν αυτού η έδρα διέκοψε λόγω απουσίας του συνηγόρου Γκαβέλα και κάλεσε τον μάρτυρα να προσέλθει στην επόμενη συνεδρίαση στις 10/05/2023.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Search
ΑΡΧΕΙΟ